Dampyr

Dampyr

Dampyr je sin vampira i žene čija je krv smrtonosna po vampire. U pratnji svojih prijatelja Tesle i Kurjaka luta svijetom i progoni Gospodare noći koristeći svoj "dar".

Informacije o autorima

Tvorac lika

Mauro Boselli & Maurizio Colombo

Grafički tvorac lika

Majo

Premijera

Travanj 2000.

STRIP

ŽANR Horror

MJESTO RADNJE Cijeli svijet

VRIJEME RADNJE Sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Tesla & Kurjak

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Draka, Dampyrov otac

OMILJENO ORUŽJE N/A

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Dampyr

Oni su među nama. Svaki sa svojim lovištem. A lovina smo svi mi. Arhivampiri ili Gospodari Noći, potentni predatori već milenijama kriju svoje postojanje, ubijajući tokom ratova i skrivajući se iza diktatura i tiranija. Oni su vampiri, ali ne onakvi kakve smo dosad znali. Oni se ne boje luka, sunčeva svjetla ili glogovih kolaca. Oni su neranjivi, besmrtni, nepobjedivi... Uz jednu sitnu iznimku. Ukoliko jedan od njih dobije sina sa smrtnicom, stvorio je njihovog prirodnog neprijatelja, Dampyra! Mauro Boselli i Maurizio Colombo, dva mlada autora koja već godinama pišu uzbudljive priče za razne junake izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore (s tim da je Boselli očito postao glavni scenarist u kući i čovjek kojem Sergio Bonelli očito puno vjeruje i u kojeg polaže puno nade jer nakon što je revitalizirao Texa i Zagora pokreće i svoj serijal), iskoristili su staru srpsku (kao što sami autori navode) legendu o Dampyru, potomku vampyra i žene, čija je krv jedino sredstvo koje može ubiti strašne gospodare noći i kreirali najnoviji Bonellijev hit! Prvo što vam padne na pamet nakon pročitanih nekoliko brojeva je fascinacija količinom dokumentacije koju su autori proučili kreirajući svog junaka. Antičke legende, vjerovanja i mitovi, prikladna literatura i horror filmovi opskurne produkcije su poslužili autorima kao neiscrpan izbor inspiracije za kreiranje fascinantnih avanutra. Međutim, ni ostali detalji nisu zanemareni; pomno odabrana scenografija, građevine, gradovi, pejzaži, imena likova, svaki detalj je pažljivo ukomponiran i ima svoju pozadinu. Tako se, npr. radnja prva dva broja odvija u Bosni i Hercegovini ( #1 Il figlio del Diavolo) tj. u Sarajevu (#2 La stirpe della note) iako je u samom stripu samo naznačeno "Zona di guerra" (ratna zona) i "La citta" (Grad) jasno je o čemu se radi. Vidimo tu poznatu sarajevsku panoramu, grafite na zidovima ("etničko čišćenje", "pokolj", zloglasna 4 C), viku ljudi tijekom minobacačkog napada na tržnicu ("pažnja", "odatle"), bradate snajperiste kako ubijaju civile, majora Stanka Radeka, vođe Crne Legije čije lice neodoljivo podsjeća na odgovarajućeg zločinca iz stvarnosti, generala Ratka Mladića i čitav niz drugih zanimljivih pojedinosti koje čitatelj otkriva čitajući Dampyrove avanutre, a koje otkrivaju koliki su trud autori ulozili u razradu likova i priče.

Dampyr jako podsjeća na Ralpha Fiennesa iz filma "Strange Days", mada sam Boselli spominje i Gorana Bregovića kao moguću referencu za Dampyrovo lice.

Dampyr, tj. Harlan Draka kako mu je pravo ime, isprva nije svjestan svoje uloge i svojih moći. Zna da je rođen tijekom drugog svjetskog rata i da iz nekog, naučnicima neobjašnjivog razloga, njegovo tijelo jako sporo stari tako da on izgleda kao da ima 25 godina. Zna da mu je tijekom poroda umrla majka i da mu je otac bio neprijateljski vojnik. Odgojile su ga tri misteriozne starice koje je zvao strinama, ali nije ima lagano djetinjstvo, jer su ga druga djeca mrzila i nazivala raznoraznim pogrdnim nazivima poput "đavoljevog sina" ili "vješca". Tek tokom rata u Bosni, dakle u prvoj epizodi, Harlan se suočava sa užasom i spoznaje svoju pravu prirodu polučovjeka-poluvampira, i polako uči iskorištavati svoje novootkrivene moći boreći se protiv "neživih" - vampira podanika moćnog Gorke. U toj ključnoj prvoj epizodi upoznajemo i njegove vjerne suputnike kroz avanutre koje dolaze, Teslu i Kurjaka. Kurjak je vojnik koji se poput mnogih drugih bori za svoju zemlju a nakon toga postaje plaćenik. Tek kada susreće Dampyra spoznaje da se iza mnogih od tih ratova kriju Arhivampiri ili Gospodari noći i pridružuje mu se sa ciljem da osveti svoje suborce koje su pobili Gorkini vampiri. Zanimljiv je njegov love-hate odnos sa drugim važnim likom uz Dampira, s Teslom. Tesla također pripada ne-živima i bila je dio Gorkinog "čopora" koji je napao Kurjaka i njegove suborce. Kad je Dampyr porazio Gorku Tesla više nije bila njegov rob i odlučila je pridružiti se Dampyru u borbi, navlačeći tako na sebe bijes ostalih ne-živih koji su je zbog toga prozvali "Otpadnicom". Tesla se odmah na početku zaljubjuje u Damypra ali zbog njegove krvi koja je za nju otrovna ne mogu imati normalan odnos. S Kurjakom se naizgled samo podnosi, međutim duboko unutra oboje osjećaju duboko prijateljstvo i respekt, iako to Kurjak nikad ne bi priznao. Lica za glavne junake autori su, kao što je to već pa običaj u Bonelliju, uzeli od poznatih glumaca i ličnosti. Tako Tesla jako sliči na rock heroinu Annie Lennox dok Dampyr jako podsjeća na Ralpha Fiennesa iz filma "Strange Days" Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow (i to ne samo po fizičkom izgledu koliko i po prirodi lika, tipičnog "beautifull loosera"), mada sam Boselli spominje i Gorana Bregovića (!!!) kao moguću referencu za Dampyrovo lice. Dampyrovo sjedište se nalazi u Pragu, gdje se nalazi tajanstveni "Teatar izgubljnih koraka", neku vrstu organizacije koja se bori protiv vampira, kojeg vodi tajanstveni Caleb Lost – pripadnik tajanstvene rase Amesha, neke vrste Božjih poslanika oko kojeg će se vrtiti dobar dio zapleta u budućim epizodama. Još jedan važan sporedni lik je profesor Hans Milius, profesor na Fakultetu u Freiburgu, koji je važan Calebov (a samim tim i Dampyrov) suradnik.

Dampyrovi neprijatelji su vampiri. Međutim, među vampirima razlikujemo Arhivampire ili Gospodare noći koji se ne boje svjetla niti pate od ostalih "uobičajnih" boljki koje muče vampire i "obične" vampire, ne-žive koje je u vampirima pretvorio neki Arhivampir i koji su tako postali njegovi robovi i dio njegove vojske, tj. "čopora". Arhivampiri pripadaju moćnoj sekti koja broji ne više od sto članova u svijetu koji su podijelili svijet na svoja lovišta. Oni su aktivni tijekom raznih ratova kada nabavljaju hranu pod krinkom ratnih pokolja, a nerijetko mnoge ratove pokreću upravo sami Arhivampiri. Oni su svi redom važne i utjecajne osobe, vrlo inteligentni, šarmantni i supermoćni, imaju neku vrstu pakta o međusobnom nenapadanju, ali se međusobno ne podnose (iako se poštuju i boje jedan drugog). Dampyrov otac Draka je također Arhivampir i on se često nađe na Dampyrovom putu i veže ih ambivalentni odnos koji varira od respekta do mržnje. S druge strane tu je i Amber, ženski pripadnik rase Arhivampira koja je postala Dampyrov saveznik pošto mrzi Draku. Dampyrove avanture se odvijaju u sadašnjici, a nakon Balkana događaju se u Africi, Rusiji, mračnim srednjoevropskim gradovima poput Berlina i Praga, Transilvaniji i ostalim mističnim mjestima iz evropske bogate povijesti.

Zasluge za veliki uspjeh serijala osim fantastičnih Bosellija i Colomba umnogome pripadaju i crtačima među kojima moramo istaći dva imena a to su fenomenalni Mario Rossi (Majo) i Lucca Rossi (nisu rodbinski povezani), koji se svojim radovima i specifičnim grafičkim izrazom i osebujnim stilom oduševili i publiku i kritiku. Naravno, tu su i jako dobri Andreucci, Dotti, Torricelli koji su svojim kvalitetnim interpretacijama pridonijeli kvaliteti pojedinih epizoda.

Kao i ostali Bonellijevi junaci iz novijeg doba, i Dampyr je moderan strip, namijenjen i prilagođen suvremenoj publici i koji je, kao kvalitetno zamišljen i realiziran projekt našao svoje mjesto ne samo među strip ljubiteljima u Italiji, nego i na našim prostorima!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2205
   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1790
   • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1775
   • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1769
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1723

   Aukcije

   Forum