Dr. Žistis

Lucky Luke

Docteur Justice je liječnik koji kao član World Health Organization putuje svijetom pomažući svugdje i svima gdje god njegove medicinske, ali i borilačke vještine zatrebaju.

Informacije o autorima

Tvorac lika

Jean Ollivier

Grafički tvorac lika

Carlo Raphaël Marcello

Premijera

1970.

STRIP

ŽANR avantura

MJESTO RADNJE cijeli svijet

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ N/A

NAJVEĆI NEPRIJATELJ N/A

OMILJENO ORUŽJE karate

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Dr. Žistis

Dr. Žistis NA INTERNETU

Dr. Justice (fr. pravda) pojavio se na stranicama "Pif-Gadget-a" 1970. godine u broju 69. Naime, te godine se Raphaël Marcello, već afirmirani strip autor, pridružio ekipi magazina. Pod njegovim perom, a po priči Jeana Olliviera nastaje njihov najpoznatiji lik, Docteur Justice, član međunarodne zdravstvene organizacije WHO (World Health Organization). Po zanimanju liječnik, Dr. Justice putuje svijetom pomažući svugdje i svima gdje god njegove medicinske, ali i borilačke vještine zatrebaju. Njegov lik inspiriran je donekle likom Alaina Delona, poznatog francuskog glumca, no sve ostaje samo na inspiraciji jer već se nakon par epizoda ta sličnost (ako ju je i bilo) gubi i Dr. Justice poprima vlastiti stripovski izgled.

Ideja da se glavni lik bavi medicinom i da kao "leteći doktor" putuje širom svijeta pružila je Ollivieru široku lepezu mogućnosti pri izboru lokacija avantura, što je Marcello vrlo dobro crtački pratio. Nerijetko, naš doktor sudionik je i aktualnih političkih previranja. Gotovo sve epizode u prvim kadrovima upoznaju nas sa aerodromima širom svijeta a odmah zatim i gradovima. Scenarij je vodio Dr. Justicea od Amerike do Afrike. Od egzotičnih krajeva juga na hladni sjever. Čitatelj se morao samo dobro smjestiti u "avionsko" sjedalo i sa svakom novom epizodom upoznavao je neku novu lokaciju istovremeno upoznavavši teškoće, bijedu i loše uvjete života koje su odmah udarale u glavu, ponekad ne čekajući ni da se naš doktor smjesti u hotel i upozna sa zadatkom. Naravno, uz sve te lokacije i avanture idu i negativci.

Kao da svjetski zdravstveni problemi nisu bili dovoljni tako se kroz serijal nižu gomile negativaca, od krijumčara drogom, oružjem, ljudima, pa do ucjenjivača i izrabljivača. Pogotovo su osjetljive teme djeca i njihovo iskorištavanje u kriminalne svrhe. U takvom okružju sama doktorska torba nije bila dovoljno oružje (mada je često završavala na nečijoj glavi) za borbu protiv mafije i sličnih, ali humanitarno opredjeljenje Dr. Justicea nije opravdavalo korištenje bilo kakvog oružja… osim nekakve injekcije sa serumom, tu i tamo. Njegov zadatak bio je spašavanje, a ne oduzimanje života. Stoga je Ollivier zamislio lik doktora koji je vičan borilačkim vještinama. Prvenstveno je njegova osnovna borilačka vještina Judo, a posjeduje majstorski pojas 6. dan. U neku ruku možemo Dr. Justicea smatrati pretečom junaka borilačkih vještina koje su tijekom sedamdesetih bile vrlo popularne, pogotovo pojavom Bruce Leea. Budući da je Judo samo šest godina ranije (1964.) postao olimpijski sport, možda je i to kumovalo odluci o osnovnoj borilačkoj vještini. U kasnijim avanturama vidimo primjene i nekih drugih tehnika Jiu-Jitsua i karatea, no naš doktor se uvijek trudio da neprijatelja prvenstveno onesposobi. Smrtni ishodi su bili ili plod nesretnih okolnosti ili nemanja izbora. Spomenuvši negativce, moram se osvrnuti i na par likova koji su se pojavljivali u ipak izrazito individualnim Justiceovim avanturama. U nekoliko epizoda susrećemo lik lijepe japanke Mitzo Takuri, kao i reportera Morvan-Tugdual le Bossonec.

Na zadovoljstvo autora, a očito i čitatelja, "pravedni" doktor postiže sve veću popularnost i sve se učestalije pojavljuje u magazinu. U početku je pojavljivanje zamišljeno nakon svakih 7 brojeva, uskoro svakih 6, a onda se prešlo na 3-4 broja razmaka između pojedinih epizoda. Priče su bile uglavnom kompletne na startnih dvadeset tabli u prvih četrdesetak avantura, a zatim su se pojavljivale epizode i na 18, 12 ili čak samo 10 stranica. U prvih gotovo 150 avantura samo su dvije epizode u dva nastavka, a kasnije je bilo i nekoliko priča od po tri nastavka. Scenaristički, danas ove avanture izgledaju pomalo naivno, no postavljene u kontekst vremena objavljivanja, kao i gledajući ciljanu publiku sigurno da, uz odličan, dinamičan i vrlo realističan Marcellov crtež, predstavljaju klasiku magazinske BD produkcije sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Od broja PG # 348 strip je koloriran, a ukupno se u magazinu pojavio u više od 170 brojeva što je uvelike doprinijelo uspjehu i samog magazina.

Kao zanimljivost treba spomenuti i praksu poklona uz magazin, a vezanih za stripove. U Justiceovom slučaju redakcija je bila limitirana činjenicom da "leteći doktor" ne koristi oružje pa su igračke takvog tipa bile isključene. Ipak, u četiri broja čitatelji su uživali u sitnicama iz ovog stripa. Veliki plakat objavljen je kao poklon u broju 355, a narukvica koju doktor nosi u stripu u brojevima 337 i 359. Kao posebno zanimljiva i originalna ideja bio je poklon-stetoskop u broji 515.

Kao i svaki uspješni proizvod, i ovaj strip doživio je reprint, ali u samostalnoj reviji pod imenom Dr. Justice. Izašla su 22 broja, što kao kvartalno, što kao dvomjesečno izdanje i sadržavali su priče iz Pif-Gadeta, uz dodatke o borilačkim vještinama. Broj 22 donosi na poklon još jednu narukvicu sa temom karatea.

Uz osam albuma i nekoliko specijalnih i integralnih izdanja objavljen je i album sa sličicama, a točka na i popularnosti ovog stripa bilo je pojava istoimenog igranog filma 1975. godine.

I na kraju spomenimo i Dr. Žistisa! Ne nije to nikakav alter-ego ili slično… Radi se o prijevodu ovog stripa u bivšoj nam državi. Za divno čudo izostalo je bukvalno prevođenje pa smo umjesto "Doktora Pravde" dobili spomenutog Žistisa. Kakvih smo bisera imali, ovo nije ni tako loše ispalo ;o)

Prvo pojavljivanje, na ovim prostorima, zabilježeno je u prvom broju Strip zabavnika (02.05.1979.) sa kronološki prvom epizodom serijala. Ta kronologija se, opet po starom "dobrom" običaju, gubi već nakon četiri broja, ali redakciji Dnevnika ipak možemo zahvaliti na objavljivanju 58 epizoda u "velikom" izdanju (od toga prvih 26 brojeva u nizu sadrže Dr. Žistisa) gdje je ovaj strip uz Rahana dugo bio noseći, te 37 epizoda u "malom" Strip zabavniku. Ukupno je dakle objavljeno više od pola nactranih epizoda, a bilo ga je i kao dodatak uz Martija Misteriju i u dva SZ Almanaha.

U obnovljenoj seriji Pif-Gadeta ponovo se, po scenariju Olliviera, pojavio i Dr. Justice, ali iz pera poznatog crtača Francoisa Corteggiania, no bio je to neuspješni pokušaj oživljavanja serijala kojeg je nehumanost i dinamika stvarnog života pregazila.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum