Lift za pakao
DD LEX 130

Dylan Dog

Lift za pakao

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Edicija/biblioteka

Broj

 • 130

Šifra

 • DD LEX 130

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 96

Originalni naslov

 • Ascensore per l’Inferno

Originalni broj

 • 250

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 05.12.2019

Ocijenite strip

8.50/10

(6 glasova)

Naprijed

DD LEX 129 Pokopana sjećanja

DD LEX 131 Svjetioničar

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Najprije bih svima preporučio da obvezno nakon čitanja (ne prije) pročitaju ovaj topic:  http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=28909 , posebno tumačenje člana "Leo Charma", koji je i autor popratnog teksta ove epizode u izdanju Veselog Četvrtka. U biti, taj tekst je skraćena i ušminkana verzija ovog tumačenja s linka poviše!

   

  Što sad napisati nakon što je netko to već tako temeljito rasčlanio? Sve što napišem će biti ponavljanje ili puko potvrđivanje već napisanog. Možda samo svoj dojam i kratki zaključak?

  SPOILERI - Čitati tek nakon pročitane epizode!!

  Po meni, ovo je vrhunska epizoda, kompletno finale dosadašnjeg Sclavijeva opusa u ovom serijalu. To je to - zadnja epizoda! Sclavi je sve rekao ovim djelom. Dylan je mrtav! Ubio ga je!

  Znam da je dosta kasnije ponovno napisao nekoliko radova na Dylanu i baš me zanima na što to liči, posebno epizoda #362: Nakon duge tišine.

  U svemu se slažem sa Sclavijem po pitanju ovog serijala. S ostalim scenaristima, Dylan Dog je potpuno izgubio originalan Scavijev smjer i u načelu riječ je o životarenju bez smisla. Samo Barbatine epizode su mi na zadovoljavajućoj razini (uz poneku izvrsnu), ali u globalu je to katastrofa. Znam da ima članova koji i dalje (s uzbuđenjem) prate Recchionijev preporod Dylana, ali nije to za mene. Ponovno sam odustao od serijala nakon nekoliko pročitanih epizoda tog (navodnog) preporoda.

  Zato ovdje njegov tvorac kaže dosta! Sclavi u vidu doktora (koji liči na Xabarasa - Dylanova oca) ne da Dylanu da ide kući jer to nije dobro za njega. Njegov tvorac zna što je najbolje za njega, a to je kraj - smrt. I šalje ga u smrt - vragu na suđenje! Kraj - the end! Dylan treba njegov potpis da izađe iz bolnice, ali mu ga on ne da. Ne da Dylana nikome da radi s njim što im padne na pamet. Nema tu više pravde, njegov tvorac je tako odlučio i točka. Serijal se nije ugasio, ali u očima Sclavija, a vjerojatno i velike većine njegovih fanova - ovo je definitivno kraj!

   

  Brindisi fenomenalan, a vrhunski kolor samo doprinosi vizualnom dojmu kakav zadnja epizoda ovog serijala i zaslužuje. Vizualnoj atraktivnosti dodatno doprinosi što epizoda ima jako malo teksta, tako da su se autori dobrano potrudili da sve crtežom bude jasno predočeno i svaka im čast na tome. Jedino mi naslovnica nije na zadovoljavajućoj razini. Iako pokazuje bitne djelove iz priče, bilo je tu puno efektnijh mogućnosti za temu naslovnice.

   

  (priča: 10, scenarij: 10, crtež: 10, kolor: 10, naslovnica: 5) - 98%

  12.12.2019
  07:35:10 sati
  Spock
  uredi
 • allessi

  Krenut ću od crteža koji je u ovoj epizodi odličan.. Bez puno teksta, crtež je nosioc radnje.. Brindisi je majstorski dočarao svu Dylanovu tugu i sav očaj, sve one osjećaje i događaje kroz koje Dylan prolazi.. Boja dodatno uljepšava fenomenalan crtež.. Naslovnica je također vrhunska.. Nadrealistična naslovnica koja prikazuje scenu iz stripa.. Nadrealistična kao i sama epizoda..

  Što se priče tiče, teško je pohvatati konce, za to bi trebalo barem dva ili tri čitanja, te malo razglabanja, ali bez obzira na sve, priča je odlična.. Za vrijeme čitanja se stječe dojam sve strave i jeze kroz koju Dylan prolazi.. A sam kraj je majstorski.. Nakon svega što je u ovoj epizodi prošao, Dylan konačno završava pred đavoljim sudom koji počinje sa suđenjem.. I tu je kraj epizode.. Stvarno Sclavi, svaka čast..

  10, 10, 10, 10

  31.12.2019
  13:00:25 sati
  allessi
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Lift za pakao" na aukcijama (5)

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum