Fantom

Fantom

Informacije o autorima

Tvorac lika

Lee Falk

Grafički tvorac lika

Razni crtači

Premijera

17. veljača 1936.

STRIP

ŽANR Superherojski

MJESTO RADNJE izmišljena zemlja Bengali u Africi

VRIJEME RADNJE prošlost, sadašnjost, budućnost

LIK

VJERNI PRATITELJ Vuk Devil, konj Hero, sokol Fraka

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Pirati

OMILJENO ORUŽJE Pištolji

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Fantom

Fantom NA INTERNETU

Poslije uspjeha Mandraka koji se kao novinski strip pojavio 1934, King Features Syndicate pitao je autora Lee Falka da stvori novi lik. Falk je prvo pokušao sa stripom o Kralju Arturu ali kada je to otpalo stvorio je Fantoma, prvog stripskog maskiranog superheroja. Za inspiraciju u stvaranju lika mu je poslužio Kralj Artur, kao i tadašnji strip junaci kao Tarzan, Zoro pa i Kiplingova Knjiga o džungli i njen glavni junak Mogli. Ko je u stvari Fantom?

Priča počinje 1516. u Portsmouthu, kada je rođen Christopher Walker (u nekim verzijama priče zvao se Christopher Standish). Njegov otac, koji se takođe zvao Christopher Walker, još od rane maldosti bio je pomorac. Počeo je kao mali od palube na Columbovom brodu „Santa Marija”, koji je 1492. godine otkrio Ameriku. Christopher junior, počeo je da plovi na očevom brodu 1526. godine, kad mu je bilo 20 godina. 1536. godine, krenuli su na putovanje, poslije kojeg je njegov otac nameravao da završi bogatu karijeru. 17. februara brod su napali pirati iz bratstva Sing u zalivu na obali Bengalija i njegov otac strada, ali doživljavaju brodolom i mladića voda izbacuje na obalu gdje ga pronalazi pleme Pigmeja Bandara. Voda je na obalu izbacila i jednog od pirata u odijelu Christopherovog oca i kada je on ugledao taj leš zakleo se nad lobanjom da će život posvetiti borbi protiv pirata. O ovom događaju se govori u većem broju epizoda Fantoma, tako da ih je teško sve nabrojati a što se tiče domaćih izdanja najbolje je da pogledate Politikin Zabavnik 2730-2731 Čovek iz mora.

Fantom uvijek nosi masku i kostim i ne pokazuje svoje lice. Fantom je bio prvi strip junak koji je obukao kostim usko pripijen uz tijelo. Razlog za to da bi mogao lako da se kreće, ali i naravno i zato da bi se vidjeli mišići i da bi izgledao „strašniji” svojim neprijateljima. Njegov simbol i zaštitni znak je ljudska lobanja, živi u pećini u obliku lobanje, a ima prsten sa znakom lobanje i kad nekog udari šakom ostavlja mu mali znak lobanje na tijelu. Na drugoj ruci ima prsten sa krstom u krugu (ponekad krst ima kružiće na kraju) i to je „dobar znak” Fantoma. Fantom je borac za pravdu i pokušava da održi mir među plemenima u džungli. On je mit, legenda, i urođenici vjeruju da Fantom živi 400 godina, da je besmrtan. Samo pleme Bandari zna tajnu da je običan čovjek i da poslije smrti Fantoma nasljeđuje njegov sin. Plemena iz džungle Fantoma zovu duh koji hoda. Fantom je istovremeno i tajanstveni i nepoznati komandant Šumske patrole, koja je zadužena za održavanje reda u području Bengalija. Patrolu je osnovao šesti Fantom da bi se efikasnije borio protiv pirata. Nikad nijedan član Šumske patrole nije saznao ko im je komandant. Više priča je posvećeno pokušajima znatiželjnika da otkriju identitet komandanta Šumske patrole, i to su neke od najboljih priča o Fantomu.

Fantomu su autori podarili mnoge osobine superheroja, ali ipak se ljudske osobine izdižu iznad toga. Fantom nije besmrtan, dešava se da bude ranjen u borbi, u prvim epizodama muče ga ljubavni problemi itd. U tim elementima ima nekih sličnosti sa Betmenom.

Fantomov najbolji prijatelj je Guran, poglavica plemena Bandara. On zna sve o Fantomu i svjestan je važnosti da se sačuva njegova tajna. Fantoma uvijek prate vjerni konj Heroj i pas Devil. Fantom se vjenčao sa bogatašicom Dianom Palmer i sa njom ima blizance Kita i Heloise. Diana se pojavljuje već u prvoj epizodi i zanimljivo je pratiti radnju u vezi sa ljubavlju Fantoma prema Diani. U početku se Dianini roditelji protive toj vezi, čak ni Diana nije sigurna da li može da prihvati život u džungli. Ali na kraju se sve srećno završilo. Današnji Fantom je 21. po redu i naravno nosi ime Kit kao i svi njegovi preci. Zanimljive su priče koje prate doživljaje prethodnih Fantoma, sve od XVI vijeka pa na ovamo. Tako nas priče vode na poprišta mnogih istorijskih događaja, sa Fantomom u značajnoj ulozi. Priličan broj tih priča objavljen je originalno u Švedskoj, a kasnije su mnoge prevedene i na engleski kod australijskog izdavača Frew.

Kao novinski strip Fantom premijeru doživljava sa epizodom The Singh Brotherhood (kod nas objavljena nekoliko puta - Mika Miš 68-145, Zabavnik 13 + Zabavnik 17, Hrvatski dnevnik 1-9, Biblioteka Nostalgija 2, EKS almanah 30 ), koja počinje 17. februara 1936, a završava 7. novembra iste godine. Kod nas je strip počeo ubrzo da se objavljuje, već sljedeće godine u tadašnjoj ediciji Mika Miš u broju 68 a kasnije je reprintovana u dva nastavka u Zabavniku. Fantom je bio izuzetno popularan, tada je predstavljan kao najslavniji svjetski roman. Ali bio je i predmet nekih sporova između izdavača koji nisu mogli da dobiju prava, pa su neke epizode precrtavane od strane domaćih autora, a čak se pojavio Fantom kao sporedni lik u stripu Zigomar Nikole Navojeva. Kako je u tadašnjoj kraljevini Jugoslaviji vladala cenzura i stripovi su bili pod lupom, pa je Fantom procijenjen kao strip koji može da ima loš uticaj na omladinu. Ali popularnost je bila velika i taj trend je nastavljeno i kasnije, šezdesetih i sedamdesetih godina kad je nastavljeno objavljivanje Fantoma u domaćim edicijama. Ipak Mika Miš je objavljivao epizode hronološki, a nisu izbacivali stranice, pa ih to čini jedinim od najboljih izdavača na ovim prostorima, bar što se tiče Fantoma. Prva nedjeljna epizoda Fantoma The League of Lost Men startuje 28. maja 1939, a objavljena je u Miki Mišu od broja 378 do broja 396. Drugi svjetski rat je prekinuo objavljivanje Fantoma kod nas na početku druge nedjeljne epizode.

Ray Moore Wilson McCoy

Fantom: Ray Moore & Wilson McCoy

Sy Barry Paul Ryan

Fantom: Sy Barry & Paul Ryan

Prve epizode Fantoma su ujedno i najbolje. Crtač je bio Ray Moore, asistent crtača Mandraka Phila Davisa. Ideje su bile nove i u tadašnje vrijeme privlačne za čitaoce, a materijala za nove epizode je bilo dovoljno. Početkom drugog svjetskog rata crtač postaje Mooreov asistent Wilson McCoy. Moore je krajem 1945 nacrtao epizodu D aily 26 The Mermaids of Melo Straits i još neke u saradnji sa McCoyom, da bi onda glavni crtač postao McCoy sve do iznenadne smrti 1961. Poslije toga na mjesto glavnog crtača dolazi Sy Barry koji startuje sa epizodom D aily 82 The Slave Market of Mucar (Politikin Zabavnik 2277-2279, Strip 81 7-9). Zajedno sa Falkom modernizuje strip i Fantom u tom periodu dobija novi moderniji i prilagođeniji izgled. Barry je dao Fantomu prepoznatljiv izgled koji je bio i smjernica za crtače koji su ga naslijedili 1994. George Olesen i Fred Fredericks preuzimaju rad na serijalu do 2000, kada ih nasljeđuju švedski crtači, prvo Graham Nolan, pa onda 2007. Paul Ryan , koji su ranije radili originalne epizode za švedskog izdavača Egmont. Tada su kao novinski stripovi objavljene neke epizode koje su prethodno objavljene u Švedskoj. Crtež je sada moderan i kvalitetan, bar sa te strane nije problem. Problem je kvalitet scenarija.

Lee Falk je glavni scenarista Fantoma i poslije njegove smrti serijal je doživio značajan pad kvalietta. Njegove posljednje epizode su Daily 195 Terror at the Opera i Sunday 150 The Kidnappers, koje završila njegova žena Elizabeth Falk. Scenaristi postaju autori koji su radili za švedskog izdavača Tony De Paul i Claes Reimerthi. Imaju mnogo manje uspjeha od crtača, priče su naivne, sve teme su prežvakane hiljadu puta i teško će biti da se izvuku iz toga. Ali vidjećemo šta će donijeti vrijeme kad su u pitanju novinski stripovi.

Pored novinskih stripova Fantom je izlazio i u obliku svesaka. Objavljeni su mnogi reprinti, a i neke prilagođene i izmijenjene verzije novinskih epizoda. U šezdesetim su neke stvari cenzurisane, pa su izmjene značajne. Kombinovano sa nekim novim pričama 1962. Fantoma je počeo da objavljuje Gold Key Comics. Ukupno je objavljeno 17 brojeva. Za prvih 10 brojeva scenario je napisao Bill Harris, a crtač je bio Bill Lignante, koji je ujedno bio i scenarista brojeva od 11 do 17. priče su dosta lošijeg kvaliteta, čak i one koje su adaptriane nisu ni blizu dobre kao originalne. King Comics na sličan način sa istim autorima nastavlja tamo gdje je stao prethodnik, samo što je ovog puta bilo više novih priča. Završavaju sa brojem 28, da bi novi izdavač Charlton Comics krenuo sa brojem 30 (smatrali su da je to ljepše za početak nego broj 29). Do broja 59 su priče uglavnom kraće, a od broja 60 pa do posljednjeg 74 su malo duže priče na oko 24 strane. Skoro sve priče su specijalno urađene za Charlton Comics, osim 60-63 koje su adaptirane iz italijanskog izdanja. Na ovom projektu su radili različiti autori.

1988. do 1990. DC comics je objavljivao Fantoma ali njihov Fantom je drugačiji od ovoga na koga smo navilkli i nije doživio neki uspjeh. 1987. Marvel je objavio jedan mini serijal Fantoma baziran na TV seriji Defenders of the Earth. Fantom je doživio izdanje i u Italiji. U seriji Fratelli Spada objavljeno je preko 400 novih priča italijanskih autora. Slično je bilo i u Njemačkoj, ali te priče su prilično drugačije, pisane više u krimi stilu, a i broj generacija Fantoma nije 21 nego 15. Ove priče nisu baš previše poznate ni među kolekcionarima. Objavljeno je i nekoliko originalnih epizoda u Australiji koje je uradio urednik Frew izdanja.

Slika iz filma

Slika iz filma The Phantom Movie

Trenutno je aktuelan izdavač Moonstone koji je prvo izdavao grafičke novele Fantoma (8 brojeva) a onda krenuo sa novom serijom koja izlazi kao mjesečne sveske i koja je stigla do posljednjeg 26. broja. Ove priče se veoma razlikuju od drugih Fantomovih priča. Moonstone priče su više mračne i liče na američke superheroje. Nešto su bolje one u brojevima od 16 pa na dalje. Priča se baziraju na dešavanjima vezanim za ratnog vođu iz Ugande Josepha Conyja koji kidnapuje djecu da bi ih regrutovao za svoju armiju. Uskoro kreće i nova serija. U švedskom Egmontu objavljeno je preko 800 priča, većinom originalnih, ali neke su i prerađene stare novinske epizode ili italijanske Fratelli Spada. Pored toga što je scenario obično ozbiljniji od onih u u novinskim stripovima u posljednje vrijeme, možemo pratiti i doživljaje prethodnih generacija Fantoma preko zapisa u hronikama. To je dalo prostora za razne teme, od kasnog Srednjeg vijeka, pa preko Renesanse i modernog doba.

Chuck Dixon Carlos Cruz

Fantom: Chuck Cixon & Carlos Cruz & Kari Leppanen

Fantom je, uz Mandraka i Princa Valijanta, jedan od rijetkih stripova koji još uvijek izlazi kao newspaper strip, što je samo po sebi pravo čudo, jer u pitanju je jedan vid objavljivanja, koji je već odavno u izumiranju. Osim toga i sama ideja stripova kao što su Fantom, Tarzan i njima slični „bijeli heroji”, koji vladaju plemenima u „crnoj Africi”, donose red i zakon bijelaca, danas više nije politički korektna. Sve je manje tema koje se mogu obraditi a da neko ne ostane uvrijeđen. Prvenstveno švedski autori to rješavaju obrađujući priče iz istorije Fantoma i tako izbjegavajući sadašnjost. To je verovatno i razlog zašto povremeni pokušaji DC-a i Marvela da ožive ovaj strip nisu imali uspjeha. U jednoj animiranioj seriji Phantom „2040” opisuju se doživljaji 24. Fantoma, praunuka našeg, 21. Fantoma. Iz toga je proisteklo strip izdanje u boji koje nije baš previše kvalitetno. Vidjećemo da li će „duh koji hoda i nikada ne umire” zaista dogurati do 2040.

Fantom: Hans Lindahl & Heiner Bade

Fantom: Norman Woker & Cesar Spadari

Problem današnjih priča je što se u mnogim epizodama radi samo o varijacijama istih tema i to po više puta. Danas Fantom praktično živi od stare slave, tako da je za popularnost isključivo zalužan početni period i stare epizode koje su za današnje vrijeme prilično daleke ali su i dalje ipak zanimljive novim čitaocima. U serijalu su razarađene mnoge teme, od Fantoma u ulozi superheroja, pa preko avanturističkog žanra, istorijskih priča, misterija raznih vrsta do naučne fantastike. Ima tu svega, za sve ukuse. Ali originalnih tema za ovakvu vrstu stripa je praktično odavno nestalo i beskrajno ponavljanje nečeg što je već viđeno samo dodatno šteti serijalu.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1003
 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 942
 • Dreamtravel
  Kod: MM SUPB 4c
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 716
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1252
 • Grbavac
  Kod: AF SA 158/159
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 646

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2046
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2031
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1922
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1903
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1630

Aukcije

Forum