Garfield

Garfield

Informacije o autorima

Tvorac lika

Jim Davis

Grafički tvorac lika

Jim Davis

Premijera

19.6.1978.

STRIP

ŽANR Humoristični strip

MJESTO RADNJE N/A

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Oddie, John

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Poštar

OMILJENO ORUŽJE noga

TIPIČNA UZREČICA zzzzzzzzzz......

Slika glavnog lika

Garfield

Garfield NA INTERNETU

Vjerojatno svako dijete na svijetu danas zna tko je Garfield, ali ipak treba reći koju riječ o njemu jer je to svakako junak koji zaslužuje da se nadje medju onima kojima je posvećen prostor na ovim stranicama. Garfield je najljenija i vjerojatno najdeblja mačka na svijetu, a uz to još i lazanjoljubac («Još nisam sreo lazanju koja mi se nije svidjela»). U početku je bio još deblji, ali se njegov izgled vrlo brzo transformirao u današnji. To je izgled koji su milioni ljudi zavoljeli, a Jim Davis, čovjek koji je Garfieldu udahnuo život, se ne trudi da ga mijenja. Iz svake dlake Garfieldovog krzna izbijaju ironija i sarkazam pa je to i to je osnova na kojoj Davis gradi humor stripa. Svijet ga je zato brzo i prihvatio, jer kako sam Jim Davis kaze "Garfield je čovjek u tijelu mačka!"

Jim Davis je rodjen 28.7.1945. godine u Marionu u Indijani u Sjedinjenim Državama kao sin Jima i Betty. Kao dječak, Jim je bio asmatičar, te zbog toga često prikovan za krevet. Vrijeme je provodio crtajući i ubrzo počinje da se interesira za strip. Ova ljubav, jednom probudjena, nije Jima napustila nikada. Nakon završenog koledža Ball State University u Indijani, radi najprije u lokalnoj agenciji za advertising, a zatim kao pomoćnik crtača Tom Ryana na njegovom stripu Tumbleweeds. Takodjer pokušava da stvori svog junaka. Bilo ih je nekoliko, koji bi se mogli nazvati najviše pokušajima, a prvi zapaženiji bila je stjenica po imenu Gnorm Gnat. Medjutim sa Gnorm Gnatom Jimu slabo ide. Svoj strip objavljuje u samo jednim lokalnim novinama. Mnogi ga izdavači odbijaju, jer "iako je sve to zabavno, ko još želi čitati strip o stjenici?!" Tada se posvetio proučavanju aktualnog stripa i zapazio da postoji mnoštvo pasa junaka, a da mačaka gotovo uopće i nema. Novi pokušaj je bio evociran i uspomenama iz detinjstva, jer na farmi na kojoj je odrastao njegova parodica je uvijek imala mnoštvo mačaka. Strip je stvoren u kuhinji Mama Leone's italijanskog restorana, pa mačak po imenu Garfield, vjerovatno zbog toga obožava da jede, a najvise lazanje. "Uzeo sam iz sjećanja sve osobine mačaka koje sam imao, a moja porodica ih je na farmi imala desetine, i te karakterne crte pomiješao sa crtama mog dede Jamesa Garfielda Davisa". Ovim je otkriveno i porijeklo Garfieldovog neobičnog imena.

Strip je premijeru doživio u dnevnom novinskom izdanju 19.6.1978. Jedan od listova u kojima je izlazio na početku, bio je i Chicago Suntimes. Uprava ovog lista je nakon svega nekoliko meseci prekinula sa objavljivanjem Garfielda. To je izazvalo revolt jednog dijela auditorijuma, pa je strip ubrzo vraćen. To je bila prva pohvala vrijednosti Garfieldu. Danas nakon nakon velikog uspeha njegovog stripa, Jim Davis je dobitnik mnogih nagrada i počasti. Vrijedi spomenuti četiri Emmy nagrade koje mu je dodijelila Academy of Television Arts and Sciences za animirane televizijske emisije "Garfield on the Town" (1983), "Garfield in the Rough" (1984), "Garfield's Halloween Adventure" (1985), and "Garfield's Babes & Bullets" (1989), a svaka od trinaest epizoda napravljenih za televiziju CBS, bila je nominirana za ovu prestižnu nagradu. Dva su mu univerziteta, Ball State University i Purdue University 1991. godine dodijelila titulu počasnog doktora! Najveća američka strip asocijacija National Cartoon Society dodijelila je Davisu 1981. i 1986. nagradu za crtača godine. Isto društvo mu je 1985. dodijelilo Elzie Segar nagradu za izvanredan doprinos na polju stripa, a 1990. nagradu Reuben, za najbolji strip godine. Osim stripu, Jim je posvećen i borbi za zaštitu ljudske sredine. Na tom polju je takodjer dobitnik nekih važnih priznanja.

Jedan od prvih stripova o Garfieldu

Jimov strip, počevši od premijere, izlazi kao dnevni novinski strip. Izlazi u formi kaiša, a nedeljom i cijele table. Uglavnom u crno-belom ruhu, a rijedje u boji, do poslednjih pet godina, od kada je objavljivan isključivo u boji. U početku je objavljivan u četrdesetak američkih novina, a danas u oko 2 500 dnevnih izdanja širom svijeta. Zadivljuje Davisova sposobnost da svakodnevno pronalazi inspiraciju za duhoviti serijal. Ali on vješto barata upravo svakodnevnicom. Možda je sam najbolje ocijenio šta je to što jedan strip cini smiješnim i zanimljivim: "...Timing is everything. There's nothing better than a well-timed gag. I like slapstick, but I also like the element of surprise. I also think there are funny words and funny combinations of words. I liked the words "sick monkey" and "leaf weasels." Don't ask me why or how they got put together, but the words alone made me laugh and I had to somehow put them in a strip. I also think there are funny numbers. Forty-two is funny. Fifteen is funny. Twelve isn't..."
Kao svoje uzore Davis spominje najprije Billa Wattersona i njegove legendarne Calvina i Hobbesa. Takodje i Gery Larsena i njegov neobični serijal Far Side, koji od ove godine imamo sreću da čitamo i u izdanjima beogradskog Politikinog Zabavnika. Osim ove dvojice nesumnjiv utjecaj na Jimovo stvaralaštvo imali su i Mort Walker, čiji rad kod nas nije dostojno ispraćen, te Lynn Johnston, Mike Peters i još neki stvaraoci koji su se bavili formom kratkog stripa.

Tko su Garfield i njegovi prijatelji? Kao što smo već rekli, Garfield je najljenija mačka na svijetu, lazanjoljubac koji obožava gurati Odija sa stola te grebati poštara. Garfield mrzi ponedjeljke, pauke, dijetu i svoju vagu koja mu se često ruga. Također mrzi i malu, umiljatu mačkicu – Nermala. Garfield također posjeduje veliku brzinu i energiju kada se radi o hrani. Posebno mu je zadovoljstvo pojesti Jonov i Odijev ručak uz svoga. Mačka, koja bi trebala loviti miševe je prelijena za njih, te ih ne smeta u uništavanju kuće i odnošenju hrane. Posebno su zanimljive epizode stripa u kojima Jon pokušava natjerati Garfielda da istrijebi miševe iz kuće, koje Garfield rješava na komičan način. Poznati su i Garfieldovi nastupi na kućnoj ogradi koji završavaju neslavno, ali Garfield se ne predaje i stalno pokušava ponovo nastupiti. Garfield također ima svoju veliku ljubav-macu Arlene kojoj neprestano udvara, ali većinom bezuspješno. Arlene se prvi put pojavila 17.12.1980. godine i otada je neizostavni dio Garfieldova života. Nažalost Arlene nikad neće zavoliti Garfielda jer on previše voli sebe, a baš je to ono što ona mrzi. Jadni Garfield. Garfieldovo vječno pitanje o njoj jest čemu služi njezin razmak među zubima, na koje mu ona ne odgovara. Također treba spomenuti i Garfieldova najboljeg prijetelja- Pookyja njegovog plišanog medvjedića koji nikada ne govori, ali je «vrlo dobar slušalac». Star je koliko i Garfield i Garfield se jedino njemu povjerava. Uvijek spava s njim u krevetu i Garfield bez njega ne može zaspati.

Garfield i Oddie u njihovoj omiljenoj igri

Odie - vjerni Garfieldov pratitelj pas. Najgluplji dio stripa, ali i najsimpatičniji. Žuti pas, sa dugim isplaženim jezikom (kojega Garfield često veže). Prvi put se u stripu pojavio 8.10.1978. godine. Kada se prvi put pojavio, pripadao je Jonovom cimeru Lymanu, koji je otišao iz stripa, ali je Odie ostao. Odie je glupi pas, koji nikad ništa ne shvaća, ali jako voli Garfielda. Ovoga to često iznervira, pa na njihovom medjusobnom odnosu Davis često bazira humorističke momente. Tokom godina Odie je bio nebrojeno puta šutnut sa kuhinjskog stola. Način na koji Garfield iskazuje svoju nesumnjivu ljubav prema Odieu mogao bi sa uporediti sa "bolnom ljubavlju" mace Size u Herrimanovoj Crazy cat.
Jon: Garfielde, jesi li gladan???
Garfield: A je li Odie glup???

Jon Arbuckle - Garfieldov vlasnik. Slabić, vječni pehist, neuspješan u ljubavi, ali ogledalo ljubavi prema Garfieldu, pristojnosti, i svih ostalih dobrih osobina koje Garfield nema. Za Garfielda je Jon tu da mu daje hranu, krevet te televiziju. Jon je najčešće nesretni gubitnik u stripu. Razlog zašto Jona cure odbijaju je zato što je dosadan i staromodan. Takvog ga i Garfield stalno ismijava, ali u rijetkim Garfieldovim ozbiljnim trenutcima doznajemo kako je on ustvari jako privržen Jonu i kako voli Jona iako to ne želi priznati. Takva povezanost Garfielda, Jona, pa i Odia je ono što me je privuklo ovome stripu. Njegova velika ljubav je veterinarka Liz kojoj on često vodi Garfielda u nadi da će ona s njim jednom izaći. Možda Jon jednom uspije odvesti Liz na večeru, ali se Garfield nikada neće otarasiti Nermala (mali umiljati mačak kojega svi vole - osim Garfielda, naravno- koji ga kada ga ovaj najviše iživcira, pošalje ga u Abu Dhabi ili neku drugu egzotičnu zemlju). Kroz strip se provlači još puno likova kao Jonovi roditelji i brat Dave čiji dolazak u velegrad Garfield uvijek poprati ciničnim komentarom. Tipični seljaci poput njih, koji u grad dovode pijetla da ih budi, su ustvari «nacrtani» roditelji autora stripa Jima Davisa. Često se pojavljuje i poštar kojega Garfield očerupa.

Garfield je još jedan strip junak čiji su uspjeh i slavu slijedile brojne ekranizacije u crtanim filmovima. 1988. je pokrenut i serijal crtanih filmova "Garfield and Friends", koji je takodjer doživio uspjeh. Od devedesetih naovamo, Garfield je junak brojnih kompjuterskih igara. Sam strip spada u najprodavanije i najviše objavljivane u posljednjoj četvrtini prošlog vijeka. Neke cifre su zaista impresivne. Objavljivan je na preko 25 jezika u visš od 70 država svijeta i sa više od 220 miliona ljubitelja koji svaki dan pročitaju novi kaiš Garfieldovih avantura. Od svih zbirki kaiša koje je objavila izdavačka kuća Ballantine Books, čak 33 su bile na The New York Times Best Sellers list, a 11 naslova stiglo je i do prvog mjesta. Za samog Garfielda se još može reći i da je vjerovatno jedan od najprepoznatljivijih i samim tim najkomercijalnijih junaka današnjice, pa ne čudi što je čest motiv razglednica, suvenira, igračaka i reklama.

Garfield je karakter u kom će se prepoznati vjerojatno svatko od nas. U tome leži tajna njegovog uspjeha, koji traje do danas i nastavlja se! Jer on je skup mnogih ljudskih slabosti, a šale na račun ljudskih slabosti imponiraju ljudima i pokazale su se kao sjajan recept za držanje pažnje publike. Kod nas, Garfield je izlazio kao mali dodatak mnogih stripova, a svoj magazin je dobio 1998. u izdanju Bookglobea iz Zagreba i trenutno uživa popriličnu popularnost i uspjeh i na našem tržištu! Nadamo se da će nas još dugo uveseljavati svojim dogodovštinama !

Najnovije

Vijesti

 • Oscar 2022
  Vrijeme: 01.02.2023 12:56:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 951

Magazin

Recenzije

 • Naručeni izdajnik
  Kod: KM LU 31b
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 24.3.2023. 14:11:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 340
 • Nestali sin
  Kod: NN LIB 70b
  Ocjena: 55%
  Vrijeme: 22.3.2023. 12:50:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1115
 • Kit je nestao
  Kod: KT LU 51a
  Ocjena: 32%
  Vrijeme: 20.3.2023. 17:05:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 878
 • Malaterre
  Kod: KOLORKA 164
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 18.3.2023. 14:40:00
  Autor: Markos
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 802
 • Normin princ
  Kod: KP FB 60
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 16.3.2023. 21:33:00
  Autor: Macbeth
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1214

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2022
  Vrijeme: 01.02.2023 12:56:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 951

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum