Pariski dželat
JDJP DRKW 1

Zagor

Pariski dželat

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 1

Šifra

 • JDJP DRKW 1

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 116

Originalni naslov

 • Il boia di Parigi

Originalni broj

 • 1

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 25.04.2013

Ocijenite strip

7.77/10

(13 glasova)

Naprijed

N/A

JDJP DRKW 2 Iskupljenje samuraja

Naprijed

Komentari članova

 • Jako zanimljiva priča s nažalost malo zbrzanim završetkom. Crtež vrlo dobar s efektnom upotrebom svjetla/sjene, jedino bi mogao biti malo detaljniji. Sve skupa solidna četvorka.

  21.04.2014
  22:41:26 sati
  Shaner
  uredi
 • Jocko

  Inače ne volim naročito priče u stripu koje se oslanjaju na stvarne ličnosti i događaje, jer se obično dogodi jedan od dva scenarija:
  1) strip zaliči na ilustrovani udžbenik iz istorije
  2) strip ode u drugu krajnost pa protivreči stvarnim događajima i izvrće ih

  S druge strane, još manje volim stripove sa ''izmišljenim'' ličnostima i događajima, tj. - pravim, ali sa izmenjanim imenima kako bi se napravio jeftin otklon.

  Ovde već u predgovoru piše kako je Samson poznata ličnost ali obavijena velom misterije dok su istorijski podaci vrlo šturi ili kontradiktorni, što opravdava postojanje ovog stripa, kao jedne od mogućih verzija stvarnih događaja. Pretpostavljam da nije sve u stripu 100% tačno, ali se iz mojih ocena za priču i scenario vidi da se nisam naročito osvrtao na to, jer sam u ovoj priči uživao.
  Ono što mi prvo upada u oči jeste cikličnost radnje, što je fantastično. Glavni lik ovde osećam da nije Samson, iako je on narator i priča je na prvi pogled ''njegova'' - glavni je lik giljotina i pozornica u vidu daščanog podijuma. I sve što se u stripu dešava, primetićete da se dešava između dva obezglavljivanja, dve dekapitacije. Ovde je podjednako važno i ono što se dešava na sceni tj. podijumu sa giljotinom, a i van nje - u Samsonovoj kući, na dvoru, na groblju, u birtiji... Ali sve promene koje se dogode van podijuma, se odraze u prvoj sledećoj sceni sa giljotinom! I obrnuto, ono što se desi tokom ''predstave obezglavljivanja'', utiče manje ili VIŠE na ono van nje, na sudbinu pristalica kralja, Jakobinaca, Francusku, pa i na ceo svet. Upravo je to ono što mi se kod ovog stripa najviše sviđa - to što me hipnotiše svojim sesijama odrubljivanja glave koje se iznova i iznova ponavljaju ali NIKADA nisu sasvim iste te uvek donesu nešto NOVO, i tera da nastavim čitanje dalje, uživajući u trileroznoj napetosti i iščekivanju sledećeg poteza igrača. Igra Samsona i vlastodržaca je igra lovca i plena, samo što u ovom slučaju plen svojim pokoravanjem ubija lovca. Samson je tu poslednju tačku odigrao odlično. Rasplet stripa je, iako maaalo zbrzan, fantastičan i napet u stilu odličnih psiholoških trilera poput filmova Se7en, Usual suspects ili The Prestige. 
  Dijalozi su odlični, strip je napet i do likova je čitaocu zaista stalo, naročito do glavnog lika koji je vrlo svojstven i neobičan. Jedino mi se nije naročito svideo neobičan, platonski odnos između pristalica istih ideala, Samsona i one žene. Tu mi nešto nedostaje... 
  Sviđa mi se Samsonova odlučnost i spremnost da ne poklekne, tvrdoglavost i borba za svoje ideale. Bizarne scene poput kolekcije glava u podrumu ili spaljivanja istih u jarku u šumi su svakako veliki plus i čine da nam Samson u isto vreme bude i malko više pojašnjen kao lik ali i potpuno nas takve scene zbune. Samsonov odnos prema umirućima i samoj Smrti je odlično dočaran, on je čovek koji voli svoj posao i koji voli ljude, pojedince iako mrzi narod, rulju. Kako ironično! Pritom se velike promene dešavaju, od omražene ''cirkuske nakaze'' postaje preko noći heroj. Mi kroz jednog čoveka i jednu profesiju - jedno mesto i jednu radnju, vidimo zapravo velike korenite promene koje se u to doba događaju u Francuskoj. 
  Crtež mi nije naročito legao. Nije loš, ali znajući kako je ovaj čovek crtao Dilanove stare epizode, ovde je ipak slabiji od crteža iz tog perioda. Malo je monoton i kAmen, izrazi lica ne prikažu uvek odlično emociju koja je potrebna, tj. nekad izgledaju suviše groteskno ''kad im vreme nije''... Fali i malo više dinamike itd... Šteta, jer iako crtež ne kvari puno prosek, ni ne diže ga. Naslovna je super, fan sam ovako nacrtanih naslovnih strana.

  8, 9, 7, 9 - 81%

  17.12.2018
  13:32:44 sati
  Jocko
  uredi
 • ReemCP

  Napokon se i ja odlučio da krenem sa čitanjem ove edicije, zapravo, ovo mi je već drugo čitanje ovog prvog broja. Da se malo podsjetim, a i da ostavim svoj skromni komentar. Početak edicije je izvrsno počeo, meni se upravo dopada to ubacivanje stvarnih povijesnih ličnosti u strip, a i natjeralo me poslije pročitanog da odem malo "istražiti" i pročitati, prisjetiti se Robespierrea, francuske revolucije i događaja vezanih za to razdoblje povijesti. Strip mi je odlično sjeo, glavni lik jako interesantan, a i sam kraj stripa lijepo izveden. Naslovnica jest brutalna, ali totalno pogođena i lijepo odrađena za ovu prvu epizodu. Crtež isto veoma dobar.

   

  (priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnica: 9) = 90%

  09.04.2020
  19:30:00 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2134
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2119
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1976
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1711
 • Markov dvojnik
  Kod: KM ZS 228
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1703

Aukcije

Forum