Iskupljenje samuraja
JDJP DRKW 2

Tex Willer

Iskupljenje samuraja

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 2

Šifra

 • JDJP DRKW 2

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 116

Originalni naslov

 • La redenzione del samurai

Originalni broj

 • 2

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 24.05.2013

Ocijenite strip

7.94/10

(16 glasova)

Naprijed

JDJP DRKW 1 Pariski dželat

JDJP DRKW 3 Pobuna Sepoja

Naprijed

Komentari članova

 • acestroke

  7/10

  Ovo je kao da sam gledo neki Japanski film Akire Kurosawe prije odprilike 50 ili 60 godina.  Samuraji, Japanska okolina, macevanje, nasilje, i slicno.  Pravi samurajski akcioni strip.  Ima dosta zabavnih stvari ovdje, pogotovo onaj stari Ici - koji je mozda slijep, a mozda i nije.  Mene on stvarno podsjeca na Yodu iz Star Wars: obadvojica su mali, veoma mudri, a bogami i znaju se macevat bolje nego iko drugi.  Scenario je dobar i zabavan, ali tematika nije bas toliko ozbiljna i zanimljiva kao u prvom broju ovog serijala, "Pariski Djelat".  Kraj mi ovdje djelujo nekako slab, kao da sam ocekivao nesto vise, a nisam ga dobio.  Ponavljam: ovo je vrlo dobar i zabavan strip, ali ne ocekujte da bude na istom nivou kao Djelat.  Ipak, jako ga preporucujem.

  06.05.2014
  11:16:51 sati
  acestroke
  uredi
 • Meni je Iskupljenje samuraja sjelo bolje od Dželata. Ovo što ace govori za kraj se meni desilo s Dželatom dok mi je ovdje sve nekako kako treba. Fantastičan Accardijev crtež uvelike doprinosi cjelokupnom dojmu i sigurno je upečatljiviji dio stripa, iako ni priča nije loša. Možda nije toliko neobična i intrigantna kao u prethodnom broju, ali ne bih rekao da nije toliko ozbiljna. Jedna staromodna priča o časti i žrtvi za veće dobro ispričana je jednostavno ali uvjerljivo. Sve u svemu, meni vjerojatno jedan od najboljih bonellija ikada. 9/10

   

  30.11.2014
  22:38:30 sati
  Shaner
  uredi
 • Spock

  Iči mora da je reinkarnacija Yode, koji je živio nekoć davno u nekoj dalekoj galaktici. Iako je i ovdje u glavnom fokusu odsjecanje glava, ovo mi je malo mekše od prve epizode, ali priča je, ipak, dosta isforsirana i nerealna. Crtež lijep i dinamičan s ponešto pogrešaka.

  (priča: 5, scenarij: 5, crtež: 8, naslovnica: 5)

   

  17.04.2016
  15:46:48 sati
  Spock
  uredi
 • solar

  Rijetko kada nakon što pročitam strip imam želju da to odmah učinim ponovno, ne samo to nego su me neke scene istinski dirnule. Recchioni, premda je priča tekla na najuobičajeniji (linearni) način, uspijeva zadržati vašu pozornost na svakoj stranici i nikad vam se ne čini da unaprijed znate što će se dogoditi. Nema suvišnih dijaloga, svaka scena završava na vrijeme, a odluke koje likovi moraju donijeti su suštinske i dalekosežne naravi.
  Akardijev crtež ne samo da je zadovoljio uobičajene standarde, nego je išao preko toga. Neke table uspijevaju pobuditi emociju samim prikazom prirode (okoline) bez ikakvih didaskalija, odmah me podsjetio na Milazzov i Berardijev "Dah i san".
  Ukratko, svakome preporučujem da pročita "Iskupljenje samuraja".

  26.04.2017
  17:27:50 sati
  solar
  uredi
 • mikikiki
  Napokon remek djelo Akardija,prepuno detalja.Odličan scenario koji preati vrhunski crtež. Jako mi se svidio strip,bas kao i prvi broj samo bez toliko tematike kao u prvom.Super uzbudljiv i zabavan u jako se veselim trećem nastavku ovih serijala.
  05.02.2018
  19:17:36 sati
  mikikiki
  uredi
 • Jocko

  Još jedna u nizu Priča koje sam do sada pročitao (1,2,4,5 i 11), a za koje su utisci veoma pozitivni. 

  Kao neko ko je odrastao u ''samurajskoj'' porodici (...) moram reći da mi je bilo kakva tematika koja ima veze sa feudalnim Japanom do zla boga - dosadna! Iako sam i sAm tek nešto malo vežbao s mačem i bokenom, ta me kultura nikada nije privlačila. Delom jer sam oduvek bio okružen time a delom jer je romantizovana - samuraji su uvek prikazivani kao good guys poput nekakvih plemenitih vitezova ali ništa nije crno-belo pa tako ni oni; nindže su toliko korištene u raznim oblicima i formama da čovek više i ne može da ih shvati ozbijno; Japanci (pa i u ovom stripu) su često prikazani amerikanizovano - visoki, mišićavi, skoro pa bez kosih očiju, sa oštrim i muževnim crtama lica i jačom bradom. A realnost je sasvim drugačija: prosečna visina 155, zdepasti, ne-kul lica, mršavi kao logoraši, još onako natrontani ratnom opremom...

  Pa uprkos svemu tome, uživao sam u ovom stripu. Slažem se s mnogima kako u pogledu priče ova epizoda JDJP ne donosi ništa revolucionarno, na kraju krajeva Iči je Zatoiči, a čak i laik poput mene koji nije pogledao više od dva samurajska filma u životu zna da je lice učitelja Jubeja posuđeno od Tošira Mifunea (čije muževno lice svakako odudara od tipičnog japanskog)... Očito je da je ova epizoda prepuna svakojakih posveta. 

  Ipak, način na koji je priča ispričana tj scenario je iznosi na jedan viši nivo, kao i crtež. Sviđa mi se kako dijaloga ima taman koliko treba, a pejzaži bez didaskalija su pun pogodak. Didaskalije i nepotrebni oblačići bi samo ubili ovaj strip, jer vestern i samurajski žanr krasi tišina. Smirenost se iščitava u prikazima prirode i eksterijera (ne u didaskalijama) dok se napetost iščitava na licima i u pokretima (ne u oblačićima sa razmišljanjem). U većini akcionih scena nema puno isprazne priče i proseravanja tipičnog za Boneli: ili se bori u tišini, ili se čuju uzvici ijaa... 
  Tako da mi je po atmosferi ovaj strip pun pogodak. 
  Crtež je predivan, naročito pomenuti pejzaži, eksterijeri i enterijeri, napete scene borbe i sl. Ono što mi se pak nije svidelo je to što su lica likova isuviše ''lutkasta'', čista (izuzev Ičijevog). U neku ruku mi odudaraju od šrafiranog ambijenta. Više bi odgovarala prljavija lica sa više linija i šrafura i senki na licima koja bi unela i više napetosti, kao npr što crta Trevisan u Kenu Parkeru (sa kojim sam se nedavno upoznao čitajući pomenutog Kena). Kadriranje je odlično, kao da gledam film. Naročito mi se svidela scena poslednje borbe po kiši, tu je crtač odradio pravu stvar jer izgleda vrlo napeto. Pa ipak su prikazi prirode ono što me je kupilo, prelazi sa scene na drugu tako što su u krupnom planu nebo i grane... ili šetanje likova po polju, uopšte nije dosadno kada se izvuče pravi kadar i obogati realnim, umerenim dijalogom. Interesantno kako su događaji kojih se Jubej priseća nacrtani u drugačijem, malo modernijem stilu.

  Ovde nema velikih obrta kao npr u brojevima 4,5 i 11... Ali i bez obzira na to, čitanje ovako atmosferične epizode o samurajima je svakako bilo pravi užitak.

  I naravno divna završnica:

  ''Stigao sam dovde živ i jeseni dođe kraj''
  Macuo Bašo

  PS. Sad da se bacim na gledanje starih samurajskih filmova koje sam godinama izbegavao.
  PPS. Iskupljenje samuraja mi je u rangu Pariskog dželata, iznad Još jedne cigarete (koja ima očajan crtež), a ispod Tamne strane meseca i Duge zime.


  7, 8, 9, 10 - 82%

  17.12.2018
  13:31:15 sati
  Jocko
  uredi
 • Tutta

  P:  7

  S: 7

  C: 7

  N: 6

   

  7/10

  20.08.2019
  09:46:32 sati
  Tutta
  uredi
 • ReemCP

  Nakon "Pariškog dželata", bacio sam se odmah na čitanje samuraja. Ovaj broj me još više oduševio! Crtež je za sve pohvale, samo kad pogledate uvodnu tablu sa snijegom, ostaneš bez daha. Iako nema niti jednog slova i nekakvih didaskalija, jednostavno se udubiš u crtež i uživaš. Pa kasnije ona kiša, scene fajta u takvoj atmosferi, predivno. Upravo zbog tih nekih tabli gdje nema ništa od teksta, strip se može dosta brzo pročitati, ali oni pravi strip fanovi će sigurno zastati i uživati u tim scenama prirode, krajolika kojeg je Accardi stvarno vrhunski dočarao. Od likova, možda najsimpatičniji je onaj Iči, najimpresivnija scena je upravo s njim (za mene), kad istovremeno odsječe glavu konja i glavu jednog od zločinaca, pa svi ostanu u čudu (skupa s nama čitateljima). Kraj možda malo tužan (mislim na ono sa Shimadom jer je baš neki cool lik, ali to je takav običaj samurajski), a sama završna scena je dobro zamišljena i nekako budi nadu da bi te neke likove mogli vidjeti u nekim narednim epizodama jer znam da je Solar pisao da su Talijani ovo o samurajima zamislili kao posebni serijal. Volio bih da opet vidimo Ičija.

   

  (priča: 9, scenarij: 10, crtež: 10, naslovnica: 10) = 97%

  09.04.2020
  19:52:22 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

 • AF-BR 14
  Vrijeme: 27.09.2021 21:20:56
  Prodavač: marac777
  Cijena: 25 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • AF-BR 11
  Vrijeme: 27.09.2021 21:20:12
  Prodavač: marac777
  Cijena: 10 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • AF-BR 9
  Vrijeme: 27.09.2021 21:19:38
  Prodavač: marac777
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • AF-BR 8
  Vrijeme: 27.09.2021 21:18:45
  Prodavač: marac777
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • AF-BR 7
  Vrijeme: 27.09.2021 21:18:07
  Prodavač: marac777
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum