Još jedna cigareta
JDJP DRKW 4

Fantastic Four

Još jedna cigareta

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 4

Šifra

 • JDJP DRKW 4

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 116

Originalni naslov

 • No smoking

Originalni broj

 • 4

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 06.08.2013

Ocijenite strip

7.87/10

(15 glasova)

Naprijed

JDJP DRKW 3 Pobuna Sepoja

JDJP DRKW 5 Tamna strana meseca

Naprijed

Komentari članova

 • acestroke

  7/10

  Malo bolejod prethodnog... reko bi da je ovaj odprilike istog kvaliteta kao drugi broja ovog serijala, "Okupljanje Samuraja".  Price nije bas najoriginalnija, ali je ipak zanimljiva, jer izgleda da ovaj zanr sa gangsterima, pistoljima, pljackama i raznim femme fatalama je uvijek zabavna za citati.  Twist na kraj nije bas genijalan, ali ako se uzme u obzir da ga je Ruju izmislio, onda i nije bas toliko los (iako je ocito ukrako ideju iz onog "The Usual Suspects" filma).  Sukob na kraju mi je bas bio zbunljiv: izgledalo mi je da je "nas" glavni junak ispod pistolja, a on onda odjednom izvadi drugi pistolj, i odjednom prevrnu situaciju u svoju korist.  Taj dio jos uvijek ne moku da skontam, ali izgleda da je Ruju ocajno htjeo da nas glavni prezivi, bez obzira koliko je besmislena situacija koju ne napisao.  Zadnja stranica, gdje Andjeli sjedi u kolima za zenom, i kad doj nudi njenu zadnju cigaretu, je bas dobra fora.  Iskreno, ne mogu da zamislim bolji kraj.  Sve u svemu, solidno: crtez dobar, naslovnica zadovoljavujuca, a scenarij takodje.

  30.05.2014
  10:33:38 sati
  acestroke
  uredi
 • Nisam bas neki ljubitelj gangsterskih tema pa me ni ova priča nije odusevila. Twist sam predvidio jos na pola stripa tako da nije imao neki efekt iako sve skupa ispadne fora, pogotovo cijela ta prica s cigaretom. Ambrosinijev crtez mi nije skroz po gustu ali nekako pase uz ovu temu. Za mene "settingom" slabija prica od proslog broja, ali bolje izvedena. 5/10

   

  07.12.2014
  22:04:25 sati
  Shaner
  uredi
 • Oki
  Zanimljiv obrat priče/pljačke na kraju. Crtež je grozan. 7,8,4,10
  31.07.2015
  15:19:06 sati
  Oki
  uredi
 • Spock

  Priča nije loša. Puno bolje od prethodnog broja, a i vratilo se odsjecanje glava :-). Crtež strahovito varira od odličnog (atmosferičnog), do katastrofalnog. Kad tome dodamo neprepoznatljivost lica, nikako ne može dobiti prolaznu ocjenu. Naslovnica na prvi pogled odlična, ali malo dužim gledanjem vidi se dosta nelogičnosti na njoj.

  (priča: 6, scenarij: 8, crtež: 5, naslovnica: 7)

  24.04.2016
  22:12:29 sati
  Spock
  uredi
 • mikikiki
  Naslovnica još i odlična,crtež blaga katastrofa crteži na granici prepoznatljivosti.Sve u svemu solidan strip.
  07.02.2018
  09:41:16 sati
  mikikiki
  uredi
 • Jocko

  Hmmm šta reći o ovoj epizodi... Žanrovski mi, kao ni ''Tamna strana meseca'' (astronauti, svemir...) nije baš bila najprivlačnija (pa se opet ispostavilo da mi je za sada Tamna strana možda i najbolja priča), jer se nikada nisam ložio na krimi žanr niti mafijaške radnje; čak sam i filmove o mafiji i gangsterima izbegavao i izbegavam da gledam (pa ipak mi je Goodfellas odličan i jedan od najdražih filmova, dok su mi Scarface Godfather takođe odlični). Više sam ljubitelj filmova o sitnom kriminalu, preživljavanju, ulici (Trainspotting, La Haine, Lock Stock, Snatch...) nego o krupnim zverkama, mafiji, gangsterima iz Zlatne ere 20-ih i 30-ih... Čitao sam i Fibrin strip ''Medvjeđa koža'' koji je takođe donekle gangsterski, a kod njega mi se svidelo upravo to što nije sasvim i tipično (već dozirano) gangsterski.
  Tako da mi je ovaj strip iznenađujuće dobar s obzirom na tematiku. Klišea ima i previše za moj ukus, to je najveći minus, naročito scena sa prelaskom preko pokretnog mosta. Pritom su svi likovi tako kul, zajebani, puše cigare, malo je teško uživeti se u priču koja odiše klišeima jednog perioda / žanra, isto važi i za vestern i nekada davno one viteške romane koje su guštali svi a sa kojima se sprdao Servantes u svom Don Kihotu
  Ipak, scenarista Ruju se odlučio da se u didaskalijama obraća čitaocu u drugom licu, što stvara napetost i uvlači čitaoca u priču, i tako čitalac kao da postaje još jedan član pljačkaške ekipe, prisutan i na licu mesta a opet nevidljiv.
  Sviđa mi se i prikaz odnosa između glavnog lika, smušenka, i ostalih zverki. Čitava ta nepisana hijerarhija, neverbalna komunikacija, sevanje očima, drhtanje glasa, procenjivanje, poređenje sa životinjama... Takav vid odmeravanja drugih uvek postoji, i to uopšte ne samo u mafijaškim krugovima. Nije lako kada si novajlija u društvu, na poslu... Važno je doneti prave odluke i reagovati na pravi način, a ipak ostati dosledan svom mišljenju i ne biti lažno kuražan, inače se to nanjuši. To ''njušenje dupeta'' kao kod pasa i procenjivanje kakav je ko je u ovom stripu odlično prikazano. Iz tog ugla mi je, što je krajnje normalno, bilo lako poistovetiti se sa glavnim likom i njegovim neuklapanjem u surovi svet mafije u kojem vladaju pomenuta nepisana pravila. Čak i glavni mafijoza-organizator Edi mora konstantno da balansira, odmerava šta i kako priča, govorom tela ili rečima ubeđuje ili odgovara nekoga od nečeg... Naporno je biti konstantno fejk i u grču kako bi ostavio pravi utisak, ali to je deo mafijaškog miljea koji je ovde veoma dobro prikazan. A opet, Anđeli odnosno Soni može da dobije Oskara kako je dobro odglumio nevinašce!
  Završnica me je podsetila na film ''Usual Suspects'' i legendarnog Kajzera Sozea. Da budem iskren, nisam očekivao takav sled događaja, iako sam znao da će biti obrta na kraju (hvala forume). Čak ima i brutalnosti u vidu odsecanja glava, ali i poređenja mafijaša sa pištoljem sa dželatom, što podseća na epizodu 1, ''Pariski dželat''. 
  Uglavnom, neki komentatori su napomenuli da je možda završnica malo previše nerealna i da ima nekih neusklađenosti, moožda bih se donekle složio sa njima (iako neku rupu nisam pronašao tokom čitanja), mada je strip iz ugla scenarija mnogo bolji u odnosu na crtež.
  Ambrozini je u Dilanu Dogu bio najbolji na početku, sa svakom epizodom sve slabiji, traljaviji... Ovde mi je crtež baš prosečan, nit smrdi nit miriše, sve što je Anto izneo je na mestu. Više bih voleo da je ovo crtao Freghieri, i iskreno njegov crtež mi je bolji od ovakvog Ambrozinijevog. 

  Na kraju, jedna dosta dobra priča sa kul završnicom i razočaravajuće običnim crtežom, ali ipak ni prineti Tamnoj strani meseca (5) i Dugoj zimi (11), dok mi je i Pariski dželat (1) bolji od ove priče.

   

  7, 8, 4, 6 - 63%

  17.12.2018
  13:23:07 sati
  Jocko
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Solidna priča ali ništa više od toga. Način pripovjedanja i naslov su mi odmah ubacili malo sumnje oko uloge i samog karaktera Anđelia, o čemu se tu radi ali ipak obrat nisam očekivao iako je nakon svog uzdizanja Edi  na kraju naivno nasamaren i ne znam koliko je u praksi ostvarivo ono što je Anđeli/Soni učinio. Ovim završnim obratom se kompromitira i radnja u epizodi jer nije Edi trebao Anđelia već obrnuto i tako se i desilo... inače u dosta tih epizoda s obratima na kraju dođe do suprotnosti s dijelom sadržaja a i ovdje mi smrdi na to.

  Sad kad vidim, podsjeća me na onu jednopucu "Golim rukama" što je Čarobna knjiga lani izdala i snižava joj ocjenu jer je vjerojatno jednopuca nastala nakon ovoga.  

  Crtež varira od podnošljivog do jako lošeg, gdje se ne prepoznaju akteri. 

  P: 6, S: 6, C: 5, N: 6

  01.03.2019
  21:43:46 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Tutta

  P: 8

  S: 8

  C: 8

  N: 8

   

  8/10 

  20.08.2019
  09:56:00 sati
  Tutta
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Još jedna cigareta" na aukcijama (1)

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum