Jeremiah

Jeremiah

Informacije o autorima

Tvorac lika

Hermann Huppen

Grafički tvorac lika

Hermann Huppen

Premijera

1979.

STRIP

ŽANR postapokaliptički strip

MJESTO RADNJE Amerika

VRIJEME RADNJE budućnost

LIK

VJERNI PRATITELJ Kurdy Malloy

NAJVEĆI NEPRIJATELJ N/A

OMILJENO ORUŽJE N/A

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Jeremiah

Jeremiah NA INTERNETU

Zamislite dvije strane. Na jednoj strani bijelci, takozvani WASP – white anglo saxon protestant, a na drugoj strani crnci tj. Black Power. Prvo mali pojedinačni sukobi, zatim malo veći sukobi, a zatim rat. Veliki prljavi rasistički rat. Zatim netko ulazi u prostoriju, vjerojatno u bijeloj kuti s bijelim rukavicama, vadi prekidač , pritišće ga i time piše smrtovnicu milijunima ljudi. Da, Hermann Huppen je ovo itekako dobro zamislio. Iz kaosa, u Americi koja je uništila samu sebe, koja se bacila tristo godina unatrag, u kojoj je ostalo samo deset milijuna ljudi, u kojoj više nema prava i pravde, rađa se Jeremiah. Što je učinjeno, učinjeno je, nema povratka, većina ljudi je zbrisano sa kontinenta, a ono malo preživjelih pokušavaju se nekako organizirati. Normalno, ta nova "civilizacija" ima problem. Jednostavno, vlada bezakonje i različite bande harače, te pljačkaju i ubijaju sve što im stane na put. Tada dolazi ono neizbježno, junak (ili antijunak), koji je odrastao u savršenom svijetu(iako bez roditelja) sa tetkom Marthom i misli da je svijet lijepo mjesto puno pravde i ostalih lijepih stvari. I tako mi dobivamo Jeremiaha. Tada priča traži ono drugo – glavnog sporednog lika koji će biti sušta suprotnost glavnom liku. Taj lik je Kurdy Malloy. Kurdy je navikao živjeti u borbi za opstanak. Dok je bio mali otac ga je tukao i zaključavao u šupu kad je lagao. Kurdy ne misli na nikoga drugog nego na samog sebe. Kada mora i ne mora on krade i ubija, te ostavlja Jeremiaha u opasnosti spašavajući vlastitu glavu.

Kroz njega Jeremiah uči da svijet nije bajka i da je to bezosjećajno okrutno mjesto u kojem treba znati preživjeti. Usprkos svemu on ostaje uvjereni pacifist i oštro se protivi pljački i ubijanju. Unatoč tome u nekim situacijama je primoran spasiti sebe ili Kurdyja oduzimajući drugoj osobi život. Prijateljstvo Kurdyja i Jeremiaha nikada neće biti pravo prijateljstvo. Jer oni sa tako različitim i obojica s pomalo iskrivljenim svjetonazorima jednostavno ne mogu biti oslonac jedno drugome (to se više odnosi na Kurdyja). Unatoč tome jedan ne bi mogao bez drugoga. Da Jeremiah nema Kurdyja vrlo bi brzo poginuo ili bi ga taj nemilosrdni svijet jednostavno pregazio, a da Kurdy nema Jeremiaha vjerojatno bi poginuo u nekom suludom napadu ne neku kuću ili bi ga izrešetali lovci na glave ili neka banda. U postapokaliptičnom svijetu Jeremiaha ne postoje dobri i loši. Svi su dobri i svi su loši, ovisno o kutu gledanja. Ubojica ili tiran su jednaki svojoj žrtvi. Nema pravde u borbi, služi se svakovrsnim oružjima ovisno o tome što se ima.

Kroz strip se provlače različite epizodne uloge, tako da osim Jeremiaha i Kurdyja imamo cijeli repertoar različitih likova kao što su Sharita – samoubojica, Alex – mučiteljica, Lena «bogata djevojčica» koja prikazuje odraz društva i Jeremiah će je biti voljan oženiti, zatim Martha, Jeremiahova tetka koja u Kurdyju vidi najgore rješenje za Jeremiaha, zatim Ćoravac i različiti tirani toga svijeta. Hermann Huppen njima često suprotstavlja lik male djevojčice koja svojom nevinošću impresionira i prikazuje svijet kakav bi trebao biti. Svi ovi fantastični elementi čine Jeremiaha jednim od najpopularnijih stripova dvadesetog stoljeća.

Hermann Huppen je rođen 17.7.1938. godine u Becerceu, malom selu u Belgiji. U sedamnaestoj godini seli se obitelji u Kanadu, gdje se specijalizira za arhitekturu. Nakon četiri godine vraća se u Belgiju, a tek 1964. godine dolazi u prvi kontakt sa stripom, zahvaljujući svome šogoru. Njegov prvi rad su «Doživljaji ujaka Paula». 1966. Greg, upoznat s njegovim radom piše za njega Bernarda Princea, što je Hermannov prvi pokušaj da se dokaže kao crtač. Nakon uspjeha radi na prva dva albuma Jogurthe , te iste 1966. također s Gregom pravi Comanchea kojega izdaje u prosincu 1969. godine. 1977. pravi svoj prvi samostalni rad "Jeremiaha" kojega izdaje početkom 1979. u Njemačkoj. Prestaje sa radom na Comancheu i Bernardu Princeu, te do danas sa stankama piše i crta Jeremiaha, a naravno i druge manje popularne stripove. Za Jeremiaha Hermann je dobio ideju kada se 1969. godine na Bel-Airu ubijeno pet osoba i kada su se te iste i slijedećih godina održavala predavanja o razornosti atomske bombe. Zanimljivo je da je prema ovom stripu snimljena poznata trilogija Pobješnjeli Max (Mad Max) a snimljena je i serija Jeremiah sa Lukeom Perryjem u ulozi Jeremiaha. Nažalost film je toliko podbacio da je sličnost da stripom ostala samo u naslovu. Kod nas je Jeremiah objavljivan u Stripoteci, Comic stripu, te u Strip artu, gdje su objavljene njegove najbolje epizode (Noć grabljivica, Usta puna pijeska, Divlji nasljednici, Usijane oči, Zamorče za vječnost, Sekta, Afroamerika, Bijesne vode, Zima klaunova, Bumberang, Delta, Julie i Romea…), a u 2002. godini Hrvatska je imala svjetsku premijeru njegova najnovijeg Jeremiaha "Tko je plavi lisac" kojeg je izdao zagrebački Strip Agent.

Možda bi nas ovaj strip trebao podučiti kako da se ponašamo u bliskoj (ili daljoj) budućnosti, jer se događaji sukoba crnaca i bijelaca «obrnuto prepisuju» i možda će za desetak godina Hermann Huppen biti smatran čovjekom koji je predvidio Apokalipsu.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Dragulj Akbara
  Kod: TX LU 93/94
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 7.6.2023. 0:16:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 916
 • Incident u Fullertownu
  Kod: TX SAGK 42b/43a
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 5.6.2023. 15:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 916
 • Mater Dolorosa
  Kod: DD VEC 152
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 4.6.2023. 0:10:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 985
 • Stare rane
  Kod: NR LIB 25c/26a
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 3.6.2023. 0:12:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 757
 • Aya iz Yopougona
  Kod: AYA FB 1&2
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 1.6.2023. 0:24:00
  Autor: Markos
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 658

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut
  Kod: ETER ORKA_SP 31
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 6.4.2023. 18:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 22329
 • Zlatni kanjon
  Kod: TX SA 16
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 11.3.2023. 10:10:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1563
 • Misija u Meksiku
  Kod: TX VEC 63/64
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 1.4.2023. 14:58:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1551
 • Normin princ
  Kod: KP FB 60
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 16.3.2023. 21:33:00
  Autor: Macbeth
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1418
 • Naručeni izdajnik
  Kod: KM LU 31b
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 24.3.2023. 14:11:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1401

Aukcije

Forum