Johnny Logan

Preacher

Ima jedna čudna grupa u Milanu, pomalo nalik čudnoj grupi iz New Yorka a koja se bori protiv kriminala, korupcije, ucjenjivača i ostalog šljama. Oni su Crni Tigrovi a njihov najpoznatiji predstavnik je Jonny Logan. Ne onaj Johnny Logan.

Informacije o autorima

Tvorac lika

Romano Garofalo

Grafički tvorac lika

Leone Cimpellin (Ghilbert)

Premijera

srpanj 1972.

STRIP

ŽANR Humor, satira

MJESTO RADNJE Italija

VRIJEME RADNJE sedamdesete godine prošlog stoljeća

LIK

VJERNI PRATITELJ Ben Zubatti, Gigi Govedina, Hokus Pok, Profa

NAJVEĆI NEPRIJATELJ

OMILJENO ORUŽJE

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Johnny Logan

Ako ukucate Johnny Logan, tražilica će vam izbaciti mali milion informacija o najuspješnijem sudioniku Eurosonga. Taj Irac, pravim imenom Sean Patrick Michael Sherrard O'Hagan tri puta je trijumfirao na Euroviziji, dva puta kao pjevač pobjednik 1980 i 1987 sa pjesmom “Hold Me Now“ i 1992 kao autor pobjedničke pjesme „Why Me?“ izvedbi Linde Martin. Ali ako uguglate Jonny Logan , tu se postavke pomalo iskristaliziraju i vode vas do istoimenog humoristično satiričnog serijala koji je izlazio u Italiji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a kod nas u Vjesnikovoj ediciji Super strip, početkom dalekih osamdesetih. Tvorci serijala bili su Romano Garofalo kao scenarist i Leone Cimpelin kao crtač, a serijal je objavljivala nama dobro poznata izdavačka kuća Dardo.

Bio bi red, pošto biografije autora lika nisu napisane da se malo osvrnemo na njih. Romano Garofalo rođen je u Riminiju 11. studenog 1941. Nakon što je diplomirao filozofiju i umjetnost na Sveučilištu u Bologni, nastavlja sa studijem psihologije na Sveučilištu u Milanu i tada ulazi u svijet stripa sa svoja dva najpoznatija junaka; Jonny Logan i Mostralfonso, beba Jeti. Grafički tvorac Jetijeva mladunca je Marzio Luchessi 1979. godine. Avanture bebača Jetija objavljivane su u novinama, pogotovo u Corriere dei Picolli 1987., a slavu je stekao i kao lutka u televizijskoj emisiji. Godine 1990. Garofalo objavljuje knjigu “Il grande Alfonso“ a 1991. zajedno s Luchessijem osvaja “Zlatnu Palmu“ u humorističnoj strip sekciji na 44. međunarodnom festivalu humora u Bordigheri.

Serijal Johnny Logan Garofalo počinje stvarati 1971. a već u srpnju 1972. izlazi prvi broj pod naslovom “C.T. Cacciatori di Taglie“ i do prosinca 1978. izlazi 77 brojeva ( od toga zadnjih 21 u koloru). Svih 77 epizoda crta Leone Cimpellin a svoje uratke potpisuje pod pseudonimom Ghilbert. Cimpellinova ( Rovigo, 6. lipanj 1926- 27. ožujak 2017, Milano) karijera strip crtača počinje u njegovim kasnim četrdesetim godinama života u Milanu. Početkom 70-tih posvećuje se serijalu Diabolik, a malo kasnije pod pseudonimom Ghilbert započinje suradnju s Garofalom. Strip izlazi idućih 56 brojeva u džepnom formatu na 120 stranica u c/b verziji sve do ožujka 1977., a onda izdavač odlučuje da će ići na manjem broju stranica u koloru i tako izlazi 21 epizoda, sve do prosinca 1978. i konačnog gašenja serijala. Nakon gašenja serijala o Cacciatori di Taglie, jer njihova skraćenica C.T. znači upravo to; lovci na glave (ucjene), a kod nas je skraćenica prevedena kao Crni Tigrovi, Cimpellin započinje suradnju s Max Bunkerom na nama dobro poznatom serijalu Maxmagnus. Kasnih osamdesetih započinje suradnju sa SBE i radi na serijalima Martyn Mistere i Nathan Never, a devedesetih s Manfrediem na Gordon Linku za Edizione Dardo. 2006. povodom četrdeset godina Komandanta Marka radi ilustracije za priču pod naslovom “Awentura ai Caraibi“ objavljenu pod #45 u IF Edizioni.

Glavni junak

Serijal je u počecima ostvario ogroman komercijalni uspjeh s nakladom 100 000 primjeraka mjesečno i klubom obožavatelja diljem Italije, a objavljivan je i u Francuskoj, Grčkoj i Jugoslaviji. Već nakon trećeg broja koji je dosegnuo prodaju od 67 000 komada, a zbog brutalne društvene satire koja se provlači kroz strip a nije poštedjela nikoga, ni Vatikan, ni policiju i vojsku, ni bogatu elitu, stižu pritisci na Garofala da se serijal ukine. Unatoč prijetnjama i pokušajima ukidanja, serijal ide dalje a naši junaci  prikazuju se i u animiranoj verziji u programu posvećenom svijetu stripa, Supergulp, emitiranoj na RAI 2. Sredinom sedamdesetih serijal polako počinje gubiti na popularnosti i prestaje izlaziti u prosincu 1978. Izdavačka kuća Vjesnik kod nas ga počinje objavljivati u ediciji Super strip u kojoj objavljuje Alan Forda. Prva epizoda #173 “Crni Tigrovi“ objavljena je 1980., a generacije koje su odrasle na Alan Fordu osamdesetih sigurno pamte  redoslijed izlaženja koji je išao nekako ovako; prvo bi izašla nova epizoda Alan Forda, idući broj bio je rezerviran za epizodu Johnny Logana a idući broj za reprint starih Alanovih epizoda. I tako u krug, sve do #295 kada je izašla zadnja epizoda pod naslovom “C.T protiv C.T.“. Vjesnik je objavio tek 21 epizodu, i to ne redoslijedom originalnih izlaženja već napreskokce. Za prijevod je bio zadužen, a tko drugi nego Nenad Brixy, pa je originalna imena junaka ovako preveo: Jonny je dobio h u imenu i postao Johnny, (Giovanni Loganetti), Il Professore je bio Profa, Ben Talpa (Benito Talponi) poznatiji kao Ben Zubatti, Dan Muscolo (Danilo Muscolotti) kao Gigi Govedina, Il mago Magoz kao mađioničar Hokus Pok. Naravno, kada je serijal izašao bila je neizbježna usporedba s već legendarnom Grupom TNT koja je izašla tri godine ranije. Ima puno sličnosti, i kroz likove i kroz teme radnje i kroz njihov socijalno ekonomski status, jedino su lokacije radnji različite. Sjedište grupe C.T. je postavljeno u Milano a radnje priča zbivaju se diljem Italije. Zbog postavke radnje u matičnoj zemlji, serijal je, za razliku od Alan Forda gdje je radnja većinom postavljena u Americi i New Yorku, već na samom početku doživio veliki uspjeh, jer autori su ciljali na mlađu publiku, tinejdžere, i kroz satiru im predstavljali sve društvene i političke probleme ondašnje Italije. Mafija koja se uvukla u sve društvene i političke pore, razvodi, korupcija u politici, namještanja rezultata u sportu, porezi, inflacije, izluđujuće prometne gužve, atentati..itd., itd.

A tko je, do vraga, Johnny Logan, zapitati će se današnji klinac buljeći u tablet i smartfon loveći pokemone. Stripovski junak nema nikakve sličnosti i poveznice sa stvarnim Johnny Loganom, legendom Eurovizije, već je stvoren po popularnom talijanskom glumcu imena Lando Buzzanca koji je snimio hrpu filmova, a na vrhuncu popularnosti bio je baš tih godina izlaženja serijala. Johnny Logan je jedini u grupi koji oblači kostim kada ide u akcije, on je i izumitelj, i to puno uspješniji od Grunfa. On vozi Mini Cooper  kojeg je malo preuredio a poželio bi ga i sam James Bond, jer autić ima bestrzajni top, pritiskom na gumb razdvaja se na dva dijela kako bi prošao kroz stup, a po potrebi može biti i podmornica i ima registraciju Rimini 0077 (Rimini je Garofalovo mjesto rođenja). Zatim je tu Ben Zubatti, najnestašniji član grupe, pjegava prznica i svađalica s naočalama, sitni kradljivac i takvim karakterom umnogome podsjeća na Boba Rocka. Tu je i Gigi Govedina, grmalj kojem je inteligencija u disproporciji sa snagom. Slijedi mađioničar i iluzionist Hokus Pok s vještinom hipnotiziranja i spretnim prstima a sve ih pod kontrolom drži Profa, šef grupe o kojem ne saznajemo puno detalja a njegovo ponašanje i izgled je uglađeno i otmjeno. Tu je i Baka, kuharica grupe i Aristid, lijeni mačak. Kroz serijal se provlače i poneki sporedni likovi; policijski inspektor Kiks i agenti blizanci Bang i Beng a imaju nespretnu naviku da se međusobno sudaraju glavama.

Modus operandi grupe je šarolik. Iako su primarno lovci na ucjene, što je najbolje izraženo u prvoj epizodi “Crni Tigrovi“, nije im strano uhvatiti se s problemom namještanja sportskih rezultata i igara na sreću, automobilskih i konjičkih utrka u trećoj priči pod naslovom “Namještaljka“.U svom stožeru imaju cijeli niz potjernica polijepljenih po zidovima pa tako i tjeralicu za Giuseppe Garibaldijem, a u prvoj priči love bandu Mammy Killer, grupu pljačkaša banaka na čijem čelu je žena a glave su im ucijenjene. U drugoj izdanoj u nas “Krimić na utrci oko Italije“ malo se sprdaju sa desničarenjem i njihovim željama da preuzmu vlast (priča u tom dijelu podsjeća na Bunkerovu “Dan vještica“, gdje gerijatrija pokušava provesti vojni udar). Četvrta priča “Veliki derbi“ bavi se najpopularnijom sporednom stvari na svijetu a nogometaši su prikazani kao robovi u vlasništvu nogometnih menadžera koji ih prodaju kao što su se nekad crni robovi prodavali na tržnicama za roblje, licitacijama. Epizoda “Kockar“ bavi se ovisnošću o kocki i igrama na sreću, satirične kritike nitko nije ostao pošteđen, ni svećenik koji prekida sprovod radi loto broja ni lijeni otac siromašne i gladne obitelji koji svu lovu prokocka u šibicarenju. Grupa C.T. nema zakletog neprijatelja koji se pojavljuje više puta, bar ne u ovih dvadeset i jednu epizodu objavljenih u nas. Nešto najbliže tom pojmu mogao bi ubrojiti Transformika, lošu kopiju Johnny Logana (epizoda “Transformikova tajna“) i po kostimu i po automobilu koji vozi, a bavi se kriminalnim radnjama. Jedna epizoda odvija se u Americi, u vrijeme Divljeg Zapada, u malenom, tipičnom američkom gradiću tog vremena a nosi jednostavan naslov; “Priča s Divljeg zapada“.U njoj saznajemo malo više detalja o Profinoj prošlosti kroz lik Božanstvene Bettsy, nekad saloonske plesačice a danas vlasnice saloona. “Od proizvođača do potrošača“ priča je koja se bavi razotkrivanjem mesne industrije i svim manipulacijama i makinacijama kojim se služe kako bi meso izgledalo svježe, kao i sitno otisnutim etiketama o sastavu namirnica. Upoznajemo i Anselma, strica od Bena Zubattog koji je prodao svoju najbolju kravu kako bi bar jednom u životu mogao posjetiti velegrad i iskušati sve što nudi noćni život u epizodi “Provincijalac u gradu“. Ponekad se članovi grupe služe prerušavanjem, pa tako u priči “Ludi skretničar“ Gigi Govedina prerušava se u kontrolora karata a Ben u vozača tramvaja, u namjeri da uhvate manijaka koji terorizira gradski promet. “Ratnik na stadionu“ je epizoda u kojoj hvataju ludog osvetnika odjevenog poput samuraja a koji sije strah i nered na nogometnim tribinama. “Grozote u kempu“, jedna horor epizoda naših junaka koji susreću duhove, aveti i prikaze, epizoda “Modrobradi“ razrješava nestanke punašnijih žena u kvartu u kojem lokalni mesar prodaje najukusnije kobasice na svijetu. “Remek djelo“ nam priča priču o zaljubljenom Govedini koji zbog ljubavi odbija svoje omiljeno jelo špagete, “Reklama“ govori o utjecaju TV reklama na ljudsko ponašanje i psihu. Ima tu još odličnih epizoda, “Tko je ukrao Koloseum, “San ljetnjeg dana“, “Mafija ne postoji“, “Čudna bolnica doktora Pilikosta“, Istina o Profi“ u kojoj konačno saznajemo nešto više iz njegove prošlosti. Epizoda se sastoji iz dva nastavka, ali prvi dio Vjesnik nije objavio. I zadnja objavljena je “C.T. protiv C.T.“

Serijal danas ne uživa popularnost kao prije nekoliko desetljeća, prvenstveno zato jer je zadnji broj kod nas objavljen sredinom osamdesetih godina i poslije nije objavljivan. Čak bih rekao da je i zaboravljen. U Italiji, gdje je serijal imao kultni status, 2006. mala izdavačka kuća pokušala pokrenuti reprinte, ali već nakon prvog broja su odustali. U njemu uživaju najzagriženiji fanovi, fanovi koji su ga zavoljeli davnih godina i koji svoj Vjesnikov komplet ne daju ni za sva blaga ovoga svijeta, jedan sam od njih.

POPIS OBJAVLJENIH EPIZODA U ITALIJI I KOD NAS

1.C.T. Cacciatori di Taglie  srpanj 1972.  - Crni Tigrovi (1)
2. Colpo di stato all'italiana  kolovoz 1972.
3. La tratta dei Play-Boys rujan 1972.
4.Chi si fregato il Colosseo? listopad 1972. – Tko je ukrao Koloseum? (20)
5. Speculando... Speculando... studeni 1972.
6. Nerone il Piromane prosinac 1972.
7. La Befana Meccanica siječanj 1973.
8. Come Frate Vincenzo ebbe ragione di Ser Satanasso veljača 1973.
9. La Mafia non esiste ožujak 1973 – Mafija ne postoji (9)
10. La Famiglia Incrocchia travanj 1973
11. Non raccontate le fiabe ai ragazzini svibanj 1973
12. Giallo al Giro d'Italia lipanj 1973 – Krimić na utrci oko Italije (3)
13. Vacanze Movimentate srpanj 1973
14. Avventura western kolovoz 1973 – Priča s Divljeg zapada (8)

15. Il professor Krapa rujan 1973
16. Arcibaldo Cucuzza Colonnello dei C.C. listopad 1973
17. Il grande derby studeni 1973 – Veliki derbi (4)
18. Catturate Babbo Natale vivo o morto! prosinac 1973
19. Il Dittatore  siječanj 1974
20. Uno strano convento veljača 1974
21. Lo chiamavano Austerity ožujak 1974
22. Barbablu  travanj 1974 – Modrobradi (16)
23. Favorevole o Contrario? svibanj 1974
24. Mefistofele lipanj 1974
25. La ballata dei petrolieri srpanj 1974
26. Sogno di un giorno di mezza estate kolovoz 1974 – San ljetnog dana

(13)
27. Avventura in Africa rujan 1974
28. Tartassa agente delle tasse listopad 1974
29. Il prof. Krapa e in azione studeni 1974
30. Il segreto di Trasformik prosinac 1974 – Transformikova tajna (6)
31. La bidonata siječanj 1975 – Namještaljka (2)
32. C'era una volta una scuola… veljača 1975
33. La strana clinica del Dottor Squarta Squarta  ožujak 1975 – Čudna

bolnica doktora Pilikosta (18)
34. Il samurai degli stadi svibanj 1975 – Ratnik na stadionu (11)

35. Il Santo Sequestro lipanj 1975
36. Fantasia dell'assurdo srpanj 1975
37. Il ritorno del guerriero kolovoz 1975
38. Thrilling al camping rujan 1975 – Grozote u kempu (12)
39. Un campagnolo a Milano listopad 1975 – Provincijalac u gradu (10)

40. Il Capolavoro  studeni 1975 – Remek-djelo (14)
41. Il dirotta-attore  prosinac 1975 – Ludi skretničar (15)
42. A Disneylandia può accadere che… siječanj 1976
43. Il segreto del Rag. Pistolazzi veljača 1976
44. Il Manager ožujak 1976
45. Incubo  travanj 1976 – Kockari (5)
46. Il Pubblicitario  svibanj 1976 – Reklama (17)
47. I Magnifici 4 lipanj 1976
48. Il vero il falso e il resto srpanj 1976
49. Il baratto kolovoz 1976
50. C'era una volta il vino… rujan 1976 – Od proizvođača do potrošača (9)
51. C.T. contro C.T. listopad 1976 – C.T. protiv C.T (21)

52. U.F.O. studeni 1976
53. Natale Giallo prosinac 1976
54. Il Sultano siječanj 1977
55. Il Ricatto veljača 1977
56. La vera storia del Professore  ožujak 1977 – Istina o Profi (19)

U koloru brojevi

1. L'origine dei C.T. travanj 1977
2. Taxi Lover svibanj 1977
3. King Pong lipanj 1977
4. Milano trema srpanj 1977
5. La crociera del terrore kolovoz 1977
6. Il Predicatore rujan 1977
7.  Chi è fuori è fuori, chi è dentro è...! listopad 1977
8. Crudeltà loro studeni 1977

9. Il Giro del Mondo Boia prosinac 1977
10. A.A.A. Nonno Cercasi siječanj 1978
11. Ben l'invisibile veljača 1978
12. Superghigno ožujak 1978
13. Garofalo degli Spiriti travanj 1978
14. La Caccia svibanj 1978
15. Una questione di forma lipanj 1978
16. Il giocattolo srpanj 1978
17. Superprof kolovoz 1978
18. Cicciobello T.V. rujan 1978
19. Cicciobello ultimo round listopad 1978
20. Superuomo studeni 1978
21. La fine di Superuomo prosinac 1978

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1785
   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1767
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1762
   • Stijena koja se miče
    Kod: KM LU 8b
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1761
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1736

   Aukcije

   Forum