Kade

Kade

Informacije o autorima

Tvorac lika

Sean OReilly

Grafički tvorac lika

Allan Otero

Premijera

Siječanj 2004

STRIP

ŽANR Fantasy/horror/akcija

MJESTO RADNJE Svijet

VRIJEME RADNJE Željezno doba, Srednji vijek, Indijsko zlatno doba

LIK

VJERNI PRATITELJ Djeca Crnog sunca, Ezra

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Apollyon, Abbaddon, Pali

OMILJENO ORUŽJE Besmrtnost, nemogućnost osjećanja boli

TIPIČNA UZREČICA 'Bem ti mrkvicu!

Slika glavnog lika

Kade

"Zagonetni ratnik koji ne osjeća, ali uvijek zadaje bol..."

Ni oštricu koja mu para meso, ni topao zagrljaj, ratnik Kade ne može osjetiti. Kade je misterija od ratnika koji kreće u pustolovinu kako bi razmaknuo Mračni Veo i upoznao demona koji se skriva u tmini. Kade mora razotkriti tajne Crnog Sunca hrvajući se istovremeno sa svojim fizičkim ograničenjima i vlastitim poimanjem junaka kao njega samog!

Pročitali ste slogan kojim je otac serijala predstavljao svoj strip, a ako vam je odmah i zainteresirao, čitajte dalje. Kako kreator serijala Sean O'Reilly kaže, preteča pravog, današnjeg Kadea je lik kojeg je osmislio 1997. godine žvrljajući neke skice nabildanog darkera po papiru. Vjerojatno se ideja mijenjala, formirala te sazrijela tek 2004. godine. Naime, te godine Sean je sa partnerima osnovao vlastitu izdavačku kuću Arcana Studios pa je konačno došao u mogućnost da sve to pretoči u stvarnost, te napiše i osmisli strip. Ako čitate originalne Seanove sveščice, bit ćete svjedoci kako od početka Sean doslovno svojim bombastičnim i optimističnim najavama pršti od entuzijazma i preplavljuje svako izdanje vlastitim uzbuđenjem. Tijekom čitanja tih sveščica također možete saznati da je Sean imao velike planove za svoje čedo - Kadea. Planirala se crtana serija, pa video-igra, pa računalno generirani isječci, milijun različitih naslovnica, itd. Nakon sveščanog petodijelnog izdanja, Sean izdaje integral, dodaje mu pravi naslov Kade: Identity, te uz sitne preinake dodaje još i koji komad priče. Iz prve priče čistog fantasyja sa klasičnim elementima sword&sorcery žanra, Sean se u kasnijim pričama okreće pseudopovijesnom fantasyju, posebice u najnovijoj priči Shiva's Sun. Dolaskom novog crtača u drugoj priči, našeg zemljaka Stjepana Šejića, crtež i ritam se mijenja iz temelja, a vidi se da je i sam scenarist sazrio. No, da ne bi bilo sve ovako šturo pojašnjavano, krenimo mi kronološki...

~ Kade: Pursuit / Kade: Identity ~

(Željezno doba/Iron Age 1200 BC - 586 BC)

Rani Kade

Jedne hladne snježne noći usred ničega, Kadea je pronašao smrznutog mladi redovnik Marco. Kade je ispočetka pokazivao neobične karakteristike, njegova opalolika svjetlucava koža bila je u kontrastu sa njegovom kosom crnom poput ugljena. Na tijelu je imao tajanstvene tetovaže za koje se vjerovalo da su mu pomogle da preživi neko nepoznato iskušenje. Nije osjećao ništa, ni patnju ni bol, a isticao se i vražjim temperamentom. Marco je naučio mladog Kadea mnogobrojne borilačke vještine, ali i integritet, osjećaj za čast i altruizam. Zbog svojeg divljeg temperamenta zakačio se sa mnogima, a zahvaljujući svojoj hrabrosti i odličnom mačevanju postao je legenda. I to u takvom razmjeru da se počelo pričati da je on izgubljeni Gospodar Reda Crnog sunca iz Proročanstva. No to se nije svidjelo trenutačnom Mračnom Gospodaru Apollyonu, i budući da nije htio da njegovi podanici počinju vjerovati da je Kade uistinu Izabrani, napao je selo i samostan gdje je živio i poklao sve – osim Kadea koji je preživio i zakleo se na osvetu!Sve gornje informacije saznajemo iz tekstualnog uvoda u sveščanom izdanju, a Kade na početku odmah zatičemo u njegovoj potrazi za osvetom. Sveščano izdanje je Sean izdao tek kao Kade Pursuit, a nakon što izda TPB reprint, on svoj integral naziva Kade: Identity. Sam naziv integrala nam sve govori, nazvali to Origin (porijeklo) ili Beginning (početak), odmah nam je jasno da taj prvi miniserijal govori o samom podrijetlu lika. Sean je svog junaka od samog početka zamislio kao samotnog lika opterećenog prošlošću i sa neizvjesnom sudbinom koju mora tek ispuniti. Budući da je glavni i predskazani pretendent na vodstvo reda Crnog Sunca, Kade će se morati sukobiti sa svojom vlastitom sumnjom u sebe, a i sa liderima reda koji korumpiraju nekad čedno i moralno bratstvo. No, nije red sam po sebi postao korumpiran, najveća zasluga za to pripada demonu Apollyonu.

Apollyon je odbjegli demon iz Pakla, a došao je na prijevaru na Zemlju time što je pokvario moralnog ratnika Kamrica, vođu ratnika Reda koji je htio uvesti stanje mira u Kraljevstvo. Demonovo gnijezdo se nalazi u Nastrandu, a to će biti i posljednja etapa u Kadeovom putu do pobjede. Apollyonovo vodstvo bilo je nakratko prekinuto tijekom Rata Vampira gdje ga je pokorio kralj Vampira – Sardoca. No, on na kraju ipak ponovno vraća svoje mračno prijestolje.Osim što mu je neosjetljivost na bol najveći adut kojeg Kade ima, u misiju će mu pomagati i odani prijatelji koji formiraju družinu u klasičnoj maniri fantasy žanra. Njegovi prvi odani saveznik odnosno saveznica je ratnica Ezra, bivši pripadnik Reda Crnog sunca. Vidjevši koliko je Red postao zao i korumpiran, pobjegla je od njega te se skriva po gradićima. Sličnu sudbinu s Ezrom dijeli i Kamric, bivši Mračni Gospodar Reda koji se također odijelio od Reda nakon što je shvatio što je napravio kad je primio demona u sebe. Kamric je u prošlosti osnovao Red Crnog sunca da bi se usprotivio kralju tiraninu, a da bi pobijedio prodao je svoju "dušu" demonu. I tako je Red postao zaslijepljen Tamnim velom, ispunjen gnjevom i mržnjom. To su: Erik – poduzetni i požrtvovni vilenjački princ, Nieves – Erikova sestra, seksepilna vilenjačka princeza, Mastodon – ogromni predstavnik ljudskih ratnika, Tovold - gunđavi patuljak i Reznar – barbar. Osim ove ekipe pravednika, Kadeu se pridružuje i pokajnik Sagoth, divovski barbar kojeg je Apollyon poslao da ga ubije.Kadeovo rođenje bilo je predskazano za vrijeme Crnog sunca, odnosno Pomrčine Sunca. On će biti taj koji je odgrnuti Tamni veo sa dekadentnog Reda. Te noći, prije 20 godina, Kadeovo tijelo je posustalo i on je umro. No njegova duša se nije dala. Crno sunce dalo mu je energiju da živi nakon smrti. Tijekom Crnog sunca otvara se prolaz između Pakla i Zemlje, i tek tada je moguće poslati Demona nazad u Pakao, i to tako da mu se ureže njegovo pravo ime u meso.

Deathmatch: Kade vs. Apollyon

Svako izdanje imalo je neki dodatak o pozadini likova. Kade TPB donio nam je pet izdanja i dodataka u jednom sa preko 120 stranica priče, kao i slike iz scenske pozadine, galerije slika i komentare scenariste Seana O'Reillyja. 40 stranica je ponovno napravljeno da se neke scene i nelogičnosti poprave i poboljšaju. Ekskluziva u integralu je nikad prije objavljeno podrijetlo Kadea...Sve u svemu, ovo je solidan fantasy uradak koji na momente vuče na trash stereotipe epskih pustolovina, no ima lijepo razrađen svijet, prošlost i karakteristike glavnog lika. Mada nisam baš siguran bi li Tolkienovi junaci rabili fraze "Let's kick some ass..." ;) Kade je s vremenom postao jedan od najpopularnijih kanadskih stripova, što je rezultiralo i daljnjim nastavcima sage o Kadeu i u puno boljoj izvedbi!

~ Kade: Sun of Perdition ~

(Dark Ages/1000 godina nakon K:I; Srednji vijek 800 - c. 1500)

Naslovnice Kade: Sun of Perdition

Mračniji, moderniji, zreliji i stariji... Serijal Kade starta u novom ruhu i to eksplozivno, a naš Sean O' Reilly jednostavno nas preplavljuje svojim entuzijazmom. Pročitajte bombastične uvode u novi miniserijal!

"Rođen krajem Željeznog doba, Kade je hodao Zemljom preko 1000 godina sa svojom družicom Ezrom loveći demone. No, tijekom Crnog sunca, pod Božjim okom, Kade je dopustio Palim Anđelima da napuste milost Božju. Ti Pali djelovali su bez straha od posljedica, a mnogo ih je pokušavalo napakostiti svome Stvoritelju, sa Kadeom samim koji je skrivio njihov bijeg. Sve je to dovelo do njegovog gubitka vjere. No Kadeova vjera u sebe nije dosegla dno sve dok nije morao gledati kako Ezru ubijaju pred njegovim očima... kako živa gori."

"Kade pokušava odgovoriti na sva pitanja i na sve svoje grijehe koja ga muče i koje je počinio prije 50 godina. Osjeća da mora poloviti sve Pale Anđele, i to na način da ureže njihovo "pravo ime" na njihovo golo meso i tako ih baci nazad u mračni Bezdan (Abyss).. da bi se opet čekalo sljedeće Crno Sunce."

"Kade je bezvremenski uravnotežitelj koji vuče mračni jezičac vage prema svjetlu jer on je Ključ Kraljevstva Nebeskog i Lanci Bezdana Pakla."

Nakon smrti kralja Theodena, na prijestolje je zasjeo princ Sett koji je izdavši dobra djela svog oca, počeo oduzimati zemlju običnim ljudima. Stanje u zemlji postaje neizdrživo, a Kade je jedini koji namjerava nešto poduzeti. Naime, Kade poput svog prethodnika Kamrica sklapa dogovor sa Palim Anđelima Nefilima kako bi pobijedio zlog kralja. No ni ne sluti kakve će posljedice imati taj nesveti pakt sa demonima. Proći će 1000 godina kako će Kade i njegova vjerna Ezra zbog tog propusta loviti demone. Njihova borba tek počinje!Na drugom broju serijala pridružuje se mladi Vinkovčanin Stjepan Šejić, koji iz temelja mijenja grafiku, atmosferu i cjelokupni setting serijala. Crtež postaje mračniji, umjetničkiji i zreliji. Uostalom, koliko je dobar Šejićev crtež možete provjeriti na donjim kadrovima. Sean je želio dati apokaliptički osjećaj smještanjem radnje tijekom početka Srednjeg vijeka (Dark Ages). Stavio je Ezru i Kadea u "točni trenutak" kojim većina ljudi smatra pad Rima, a obećava da će ubuduće ubacivati puno više povijesnih referenci tijekom novog Kadeovog miniserijala koji slijedi. "Kade: Sunce propasti" će uskoro doživjeti premijeru u sklopu mlade izdavačke kuće "Dani". Uz lijep i gotski crtež domaćeg autora na 120+ stranica moći ćete uživati u pustolovinama ovog divljeg crnokosog ratnika.

Kadrovi iz Sun of perdition/Sunce propasti

Sunce propasti započinje ovim biblijskim riječima, a ja pak s njima završavam...

"Ali kad dovrše svoje svjedočanstvo, Zvijer će koja dolazi iz Bezdana ratovati protiv njih i pobijedit će ih i ubit će ih."
Otkrivenje 11:7

~ Kade: Shiva's Sun ~

(Zlatno doba Indije – 50 godina nakon K:SP; c. 550. nove ere)

Naslovnice - Kade: Šivino sunce #0-4

2007. je godina. Arcani ide dobro budući da je još od 2005. službeni distributer Disneyevih knjiga. Sean radi na svome postdiplomskom, i drugo dijete mu je na putu. Na Kadeu radio je sa talentiranim crtačima poput Bena Templesmitha, Liama Sharpa, Nata Jonesa i Ashleya Wooda na naslovnicama. Naravno, specijalne zasluge idu našem sunarodnjaku Stjepanu Šejiću. Album "Sunce propasti" je zaključenje jednog poglavlja koje je započelo u prvom "Kade: Identity", a trećim serijalom "Šivino sunce" otvoren je puno veći univerzum. U Shiva's Sun preskače se 50 godina od posljednjih događaja u "Suncu propasti", a Kade će se morati hrvati s nevoljama bez svoje vjerne družice Ezre. Na "Šivinom suncu" u pomoć scenaristi Seanu dolazi spisatelj i Alex Nikolavitch (Spawn: Simony), a radnja će se odvijati tijekom Zlatnog doba Indije, točnije oko 550 godina poslije Krista. Nove egzotične lokacije, novi Bogovi i demoni, i nova otkrića!

Kadrovi iz Shiva's Sun

Kao što smo mogli vidjeti, Kadeovo putovanje evoluiralo je u kompleksniju sudbinu i priču. Kadeovo porijeklo bilo je ugniježđeno u tradicionalni priču mača i magije, a nakon incijalne serije Kade: Identity, Sean je poželio izvesti iz fantasyja i staviti ga u pseudopovijesni svijet povijesne fikcije. Stvarno je želio da svijet kojim kroči bude poznat svijetu kojeg poznajemo, ali i da ima mračne niše o kojima ne znamo ništa. Da bi održao tu ravnotežu između legende i narodne predaje u projekt je uveo svjetski poznatog pisca i povjesničara Alexa Nikolavitcha. Stjepan Šejić i dalje je na mjestu crtača, tako da je Sean ovime zaista zaključio dobar posao. Šejić je nakon što je odradio Sun of Perdition, 2007. godine potpisao za Top Cow gdje radi crtež za serijal Witchblade od #116 - #150. Nakon završetka, to će biti najduži period kojeg je za Witchblade odradio jedan crtač. I dandanas surađuje sa manjim nezavisnim strip izdavačima poput Arcana Studio (Kade, Ezra) te Dynamite Entertainment

Još jednom da ponovimo, tko je Kade, i kako ga prepoznati?

"Gotski lovac na demone koji ne osjeća, ali uvijek zadaje bol..."

Si Vales, gaudeo!* (ili SIV.G – Ako si ti dobro, meni je drago!)

(*Seanova latinska izreka koju voli stavljati na kraj svakog javljanja)

~ Ezra ~

Osim što je lansirao svog muškog junaka, Sean je također osmislio i spin-off ženskog protagonista po nazivom Ezra. Tu se prate pustolovine ove drage ratoborne djeve koja radi kao srednjovjekovni plaćenik lopov, a Sean će se dotaknuti i njezinih ranih dana, a bome i podrijetla. Budući da je odrasla sama, a u samom djetinjstvu bila odgajana u ratničkom duhu Reda Crnog Sunca naučila se i pobrinuti sama za sebe. Sada je ona na tržištu da je se unajmi... za pravu cijenu. Jaka je, vješta i vrlo, vrlo seksi!

Naslovnice spin-offa: Ezra

Na stranicama Arcane pronašao sam zgodne sličice koje se bave time koji bi komad mogao tumačiti Ezru. Koja je pravi model za Ezru? Na vama je da se odlučite, a znam da vam nije lako! ;)

Sisata možda? Xena – princeza ratnica možda? Ili pak egzotična ljubavnica?

BIBLIOGRAFIJA

Kade:

Kade Pursuit #1-5 (2004.-2005.)
Kade: Identity
TPB (2005.)
Scenarist: Sean O'Reilly
Olovke: Allan Otero
Tuš: Allan Otero
Kolorist: Steve Cobb
Naslovnice: Paco Medina & Francisco Hererra, Eduardo Garcia, Ricardo Plata, Steve Cobb.

Kade: Sun of perdition (#1-4) (2006.-2007.)
Kade: Sun of Perdition (2007. TPB Hardcover)
Scenarist: Sean OReilly
Crtež: Stjepan Sejic
Kade BOX SET (includes: Kade Identity + Kade: Sun of Perdition + poster Shiva's Sun by Greg Horn)

Kade: Shiva's Sun (#0-4) (2007.-2008.)
Scenarist: Sean O'Reilly, Alex Nikolavitch
Crtač: Stjepan Sejic

Kade: Rising Sun (One shot 2008.)
Scenarist: Sean O'Reilly & Jay Busbee
Crtež: CDuce

Ezra:

Ezra: Egyptian Exchange (2004.-2005.)
Scenarist: Sean O'Reilly
Olovka: Alfonso Ruiz
Tuš: Alfonso Ruiz
Kolorist: Benny Fuentes

Ezra: Evoked Emotions (2006.-2007.)
Scenarist: Sean O'Reilly
Olovka: Master Rove
Tuš: Master Rove
Kolorist: Eve

Ezra vs. 10th Muse (2006.)
Scenarist: Sean O'Reilly
Olokva: Vincente Fuentes
Tuš: Vincente Fuentes
Kolorist: Eve

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Klopka na brodu
   Kod: KM LU 2b
   Ocjena: 74%
   Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 1128
  • Marvinova mladost
   Kod: NR GOLCS 3c
   Ocjena: 100%
   Vrijeme: 3.12.2023. 8:28:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 905
  • Posljednja prevara
   Kod: TX ZS 801/802
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 1.12.2023. 21:24:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 1184
  • Velika prijevara
   Kod: MM SA 83
   Ocjena: 71%
   Vrijeme: 30.11.2023. 0:12:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1002
  • Lov na čovjeka
   Kod: JST SSAV 2
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 28.11.2023. 21:42:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 909

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Pobunjenici s Marsa
    Kod: NN LIBG 10
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 13.10.2023. 0:04:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2255
   • Okamenjena šuma
    Kod: TX COL 1/2
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 8.11.2023. 23:48:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1767
   • Za-Te-Nejeva senka
    Kod: MM VEC 57
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1700
   • Jahači iz Wyominga
    Kod: TX LU 117/118/119
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1686
   • Bijeli vrač
    Kod: TX SAK 3
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1669

   Aukcije

   Forum