Dan kad je gorjela Chattanooga
KP LIB 22

Ken Parker

Dan kad je gorjela Chattanooga

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 22

Šifra

 • KP LIB 22

Scenarij

Crtež

Naslovnica

 • N/A

Broj stranica

 • 96

Originalni naslov

 • N/A

Originalni broj

 • N/A

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 20.05.2006

Ocijenite strip

7.70/10

(10 glasova)

Naprijed

KP LIB 21 Božji sud

KP LIB 23 Kraljica Missourija

Naprijed

Komentari članova

 • acestroke

  6.5/10

  Ova mi je samo ok, malo konfuzna u prvih 20 ili 30 stranica, ne zna so ko pije ni ko placa, previse likova, i nekih od njih lice jedni drugima, tako da je tesko bilo reci ko je ko.  Crtez mi se svidja, i sve one scene sa djecom kao taoci.  Kraj price mi je bio vrlo zanimljiv, pogotovo kad onaj farmer izgubi razum i pocne pucat na onog direktora banke, zato sto mu je sin skoro smrtno nastrado zbog njega.  Nije medju najboljim epizodama serijala, ali ipak se lagano procita, u manje nego pola sata.  

  09.05.2011
  14:10:44 sati
  acestroke
  uredi
 • Opti

  Meni je najgora stvar u vezi ove priče prevelik broj likova, jednostavno je preopsežno za lako praćenje radnje. Priča s pljačkom i taocima je zanimljiva, a i neki likovi su mi super, prvenstveno onaj bankovni činovnik koji je trebao dobiti malo više stranica na raspolaganju.

  Alessandrini je ovdje OK, a jedna njegova loša strana su slični likovi kao što je acestroke primijetio (ovo je ustvari problem manje-više svih Kenovih crtača), + jedan od pljačkaša izgleda kao Martin Mystere, ha ha. Naslovnica je odlična kao i uvijek kad je ova edicija u pitanju.

  (8, 7, 7, 10)

  17.04.2014
  11:35:14 sati
  Opti
  uredi
 • Barney

  Vrlo dobra i filmski izrežisirana priča. Tko je shvatio šta je zapravo pročitao odnosno šta je autor ovom pričom želio reći, sigurno će biti vrlo zadovoljan.

  8,5/10

  25.09.2015
  16:39:49 sati
  Barney
  uredi
 • Jocko

  Za razliku od drugih komentatora, meni je prvih 20-30 stranica zapravo odlično! Način na koji Berardi niže likove i događaje i upoznaje nas sa njima (te samim tim i sa Chattanoogom!) je vrlo kvalitetno odrađen, da bi mu i mnogi režiseri pozavideli! Na prvi pogled bi se reklo da je nabacano puno likova, ali zapravo i nije. Svakom je dato taman dovoljno prostora, i svakim od likova je Berardi rekao / poručio nešto čitaocima. Ono što je problem jeste što Alessandrini crta likove dosta slično i konfuzno, i to je ono što zbunjuje, i ujedno najveći problem ovde.
  Što se radnje tiče, prvi deo zauzima požar i gašenje istog (taj mi deo pomalo nije realističan - u stvarnosti bi drveno naselje izgorelo mnogo brže, dok se ovde u stripu likovi maltene vuku i dosta gube vreme), drugi deo je pljačka banke i talačka situacija. Na kraju farmer ''poludi'' i pokuša da upuca direktora banke. To je jedan od naj momenata priče, al bi bilo još bolje da je neko drugi crtao. Ovaj Alessandrini je topao-ladan, nikako nije usaglašen. Istina, imao je neke odlične kadrove (ugl kad likovi miruju), ali akcione scene i krupne kadrove, gde je trebalo da zablista - tu je dosta slab. Do sada je dobio tri sedmice i jednu osmicu (Santa Fe Express), ovu bi mi priču bilo draže da je neko drugi crtao, neko ko bi bolje odradio ovako moćan scenario, neko meni draži, ko manje oscilira... stoga sedmica.
  Naslovna je prljava i zagušljiva - baš kakva treba da bude. I još je ''junak'' tj. Ken prikazan okrenut leđima, što je veliki plus. Obično su junaci okrenuti ka čitaocima, onako neustrašivi, hrabri. Ovde Ken skromno, leđima, pogrbljen, spuštene glave, umoran.

  Uglavnom vrlo inteligentna priča - ovde je autor mnogo pitanja izvukao. Evo nekih:
  - bezobzirnost i bezosećajnost (fotograf, bankari)
  - sebičnost (Harlan Endicott)
  - hrabrost i požrtvovanost, čak i onda kada je drugi od tebe ne očekuju (šerif)
  - ljubavna priča (Jenny i šerif)
  - rasizam (gradonačelnik, rančer s početka koji prodaju konje, fotograf...)
  - duboki, iskonski strah od indijanaca koji izlazi na videlo (na kraju kada se vozač lokomotive uplaši indijanca)
  - ogovaranje i perverzija (komšinica Emily)
  - nervni slom usled životnih problema, siromaštva (farmer)
  - papučarstvo (činovnik Basil i njegova dominantna žena)
  - hrabrost (lekar, spreman da upuca bankara da bi spasio ženu koju voli)
  - domišljatost / svesno laganje (lekar, kada zavije žrtvu požara u zavoje kao mumiju, kako bi ''dokazao'' ožalošćenoj familiji da tu nije moglo ništa da se učini, i da je dao sve od sebe)

  Prava mala studija međuljudskih odnosa. Naročito cenim kako je autor vešto učinio da sav prljav veš Chattanooge ispliva baš tog dana kada se svi nađu u škripcu. Izgleda da se na muci ne poznaju samo junaci, već i sitne duše.

  (9, 10, 7, 9) - 87%

  23.08.2018
  03:19:29 sati
  Jocko
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Kad bi jednostavno gledali ovo je neki milijun puta viđeni western: isplanirana pljačka koja polazi u krivo, ucjene desetkovanih razbojnika i pobjeda onih na čijoj je strani glavni junak.

  Međutim, Berardi taj scenarij koristi da dadne svoju viziju građana jednog inače mirnog grada (to kroz dijaloge naglašava na početku) u potpuno različitim situacijama: i kada se radi o svakodnevnom životu i potpunom kaosu. I to se ne odnosi samo na Divlji zapad i sigurno ne samo na 19. stoljeće. Zapitamo se kakvi bi bili mi, naši najbliži u jednoj neplaniranoj, nepovoljnoj situaciji. 

  Ovdje svatko drži svoju stranu: bankarima je svet novac, ljudi žele da se "prljavi novac" dadne u zamjenu za živote djece. Pravnik kao pravnik kaže da ne može natjerati banke ni na što a onda slijedi najbolji trenutak kad zdravorazumski Ken kaže da nešto ne valja kad se o životima djece pregovara kao da su stoka. 

  Likovi su zanimljivi, puno ih je ali, kako kaže Jocko, svaki ima svoju ulogu: najzanimljiviji mi je svakako lokalni moćnik Endicott koji se bavi "svime po malo". Ovdje vidimo da ga neki smatraju krivcem jer ima novac koji sve može riješiti ali to ne želi učiniti. On bi platio samo koliko je potrebno da se oslobodi njegov sin. S druge strane, vidimo da nije potpuni negativac jer je obećao dati nešto novca za školu i zapošljava puno radnika s djecom i ovakve ucjene bi i njega "uzdrmale". Nije tu lako procijeniti, niti je crn, niti bijel.

  Onda vidimo još puno toga, od čega je mnogo toga prisutno i danas: da nas i najbolji prijatelji ogovaraju i ljubomorni su, da netko u kaosu vidi show i, za kraj, da se u ljude ne treba pouzdati ni nakon što im milijun puta pomogneš. Ta zadnja stranica je pravi završetak, Kenova ekipa ni nakon svega ne očekuje zahvalnost. 

  Neki važniji dijelovi scenarija su u drugom planu i površno obrađeni, prije svega ono spašavanje grada, a i završetak isto pomalo "klapa" ali to su tek nebitni dijelovi budući da Berardi ima za cilj prikazati međuljudske odnose i rezoniranje pojedinaca iz svih slojeva društva u danu kojeg nikako nisu mogli predvidjeti za svoj mirni gradić. S obzirom na naslov očekivao sam tragičniju priču, ovako je to, srećom, izbjegnuto ali sve završava s dosta ironije i pesimizma.

  Alessandrini dosta varira i kao da silom prati Milazzov trag: likovi su brojni, dosta slični, crtež "prljav", u određenim trenucima se ne zna tko puca na koga a ni s požarom nije najbolje odrađeno.

  P: 7, S: 8, C: 7, N: 8

  24.09.2019
  18:46:17 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • allessi

  Ova me je priča poprilično privukla ponajprije svojim naslovom.. Ne znam zašto, ali sam cijelo vrijeme bio uvjeren da je Chatanooga brod.. Barem tako dugo dok nisam pročitao priču :)  Ova je priča lagana za čitanje, te je možda malo slabija po svojoj kvaliteti od nekih odličnih prethodnih priča, no nije ni malo loša.. Zanimljiva je to priča o pohlepi za novcem, o tipičnoj pljački koja je pošla u krivo, o otmici djece.. Ništa spektakularno, a opet jako lijepo ispričano.. Crtež je na momente malo zbrljan, ali u globalu jako lijep.. Naslovnica je solidna, napokon da ima nekih zbivanja na njoj.. Tipične Kenove naslovnice su obično veoma jednostavne, odnosno minimalističke..

  9, 8, 8, 8

  21.04.2020
  11:49:54 sati
  allessi
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1717
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1659
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1613
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1478
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1477

Aukcije

Forum