Slučaj Olivera Pricea
KP LIB 28

Ken Parker

Slučaj Olivera Pricea

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 28

Šifra

 • KP LIB 28

Scenarij

Crtež

 • N/A

Naslovnica

 • N/A

Broj stranica

 • 96

Originalni naslov

 • N/A

Originalni broj

 • N/A

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 27.11.2006

Ocijenite strip

9.00/10

(4 glasova)

Naprijed

KP LIB 27 Bilo jednom...

KP LIB 29 Veličanstveni revolveraš

Naprijed

Komentari članova

 • acestroke

  8/10

  Odlican crtez, u prici koja je nekako poznata, ali ipak veoma dobra.  Tatin sin hoce da se dokaze ocu da je pravi odrastao muskarac, a otac ne vjeruje da mu je sin rodjen da bude vojnik u Americkoj vojsci i da se bori protiv pobunjenih indijanaca.  Ken je, naravno, upleten u sve ovo, zato sto mora da uvjeri obe strane gdje su oba u pravu, i u krivu.  Zadnja stranica/vinjeta je stvarno nezaboravljiva, zato sto vidimo kako brzo sudbina odlucuje zivote koji se upute u vojno zanimanje; ovo nije Holivudski film, gdje ce nam omiljeni junaci uvijek prezivit.  Ovo je najrealniji nacin da provedemo 99 stranica sa jednim tipom, da nam se tip svidi kao covjek, samo da bi na kraju vidjeli kako jednostavno umire, kao i stotine vojnika poput njega, i bez ikakvog pardona od scenariste.  To ti je zivot u divljem zapadu, i to ti je iskrenost Ken Parker seriala. 

  22.05.2011
  10:42:48 sati
  acestroke
  uredi
 • Jocko

  Berardijeva priča koja je imala mnogo više potencijala... Problem je u scenariju. Castellijevi scenariji škripe i kod Martija Misterije, i ovde se nije najbolje snašao. Dobro je počeo - mi mislimo da indijanci napadaju utvrđenje, ali se ispostavlja da su to novajlije kojima je priređena šala. Zatim smo zaintrigirani odnosom pukovnika Pricea (za koga bismo isprva pomislili da je Oliver Price iz naslova) i mladića. Ubrzo se ispostavlja da je mladić (koji liči na Martija Misteriju iz mlađih dana (str. 12 kadar 2)) zapravo Oliver, i da je Priceov sin. Taj aspekt priče - dokazivanje ocu i odnos oca i sina, mi je super.

  Ali priča je vođena neadekvatnim tempom, i da nisam znao da scenario nije pisao Berardi, lako bih pogodio. Onaj deo od 49 do 53 strane kada indijanci otimaju kola s oružjem je malo zbrzan. Deo kada Oliver prelako beži iz zatvora je još i ok, naspram dela kada tek tako beži iz utvrde a da ga niko ne spazi.

  Nije problem u tome što je Oliver osmislio kako da vrati kola s oružjem, nego u tome što mu je Ken dopustio da vodi glavnu reč. Onaj deo kada Ken pušta Olivera da ovaj sam uzme dinamit a zatim se išunja na drugi kraj kampa, zatrubi itd, je apsolutno nerealan. Ken to nikada ne bi dozvolio jednom žutokljuncu, pa makar ovaj bio i pukovnikov sin - zapravo NAROČITO jer je ovaj pukovnikov sin (Ken je poznat po antagonizmu prema autoritetima, pa ne bi pustio 10 godina mlađeg klinju da vodi glavnu reč samo zato što mu je pukovnik otac). Oliver je to odradio isuviše spretno, i prosto mi je nemoguće da bi jedan novak uspeo to da odradi bez da napravi ijedan šum, a indijanac je toliko blizu. Da bi strip bio uverljiviji, bilo je potrebno da to odradi Ken - i ne bih imao nikakve zamerke jer je Ken gerilac. Doduše odmah zatim indijanci su čuli šuškanje i zamalo da otkriju Olivera, što je ajmo reći realno.

  Ken je pre toga kukao kako su belci namučili jadne indijance, a onda u kampu hladnokrvno kolje jednog, koji je pritom bio nenaoružan i koga je Ken svojom sirovom snagom lako mogao da onesvesti, ako to već nije učinio s tri jaka udarca. Nije u duhu Kena da prikolje indijanca, kada lako može da ga onesvesti a u žurbi je. Najveća ironija je što Ken posle za vojsku (koja mu je sve više dokurčila) kaže: kolju se poput pasa, ali uz toliko govorništva... A zapravo je i ON taj koji kolje indijance poput psa - samo, eto, bez govorništva.
  A opet, u naivnim stripovima (neću da ih imenujem), Ken bi verovatno onesvestio indijanca uz patetične reči poput: izvini prijatelju, nemam drugog izbora.  

  Zatim - ne smeta mi što konjica dolazi u poslednjem trenutku i rešava stvar, ali mi jako smeta što Ken, u sred bega iz indijanskog kampa, razmišlja o tome kako Oliverov plan ima manjkavosti, jer je potrebno upregnuti konja u kola. I posle dok beže od indijanaca on to i kaže Oliveru. Uz svo dužno poštovanje Berardiju i Castelliju, ali Ken je uprkos sirovosti jednog izviđača i trapera vrlo inteligentan lik, koji nikada ne bi naseo da izvede Oliverovu akciju bez da debelo promisli o svemu, pa i o tome da im je potreban konj koji bi vukao kola!

  Na kraju nema one Berardijevske sete - nema zagrljaja oca i sina - njih dvojica nam nisu približeni kao (dragi) likovi, a na samom kraju vidimo i zašto... Otac je prikazan kao neko kome je samo važno da se njegov sin nije obrukao, dok je sin taj koji je ponosan na sebe i svoj uspeh. Ipak mi je čudno što je otac tako lako prihvatio da Oliver bude vojnik - a opet, ocu izgleda nije toliko važno sinovljevo usmerenje, koliko strah da ga ovaj ne razočara. Ne volim da isuviše očekujem u stripu i trudim se da ne ocenjujem strip na osnovu toga koliko je ispunio moje neke želje, ali priznajem očekivao sam da Oliver odluči da ipak završi studije. Epilog pun velikih reči nam otkriva kako su i otac i sin ponosni, ali ponos je kratkog veka - Oliver već nekoliko dana kasnije umire od indijanske ruke, igrom slučaja, a mi u poslednjem kadru vidimo njegov spomenik i epitaf - vrlo crna (čak crnohumorna) završnica, koja mi se svidela uprkos tome što je isuviše scenaristički ''s neba pa u rebra''. 

  Da, sve se to nekako prebrzo odvilo. Nema mi ovaj scenario spontanost kakva krasi Berardijeve scenarije - Berardi to izbrusi lepše, tečnije.

  O crtežu ne znam šta da mislim, scene noću su dosta dobre, ali generalno suviše šrafura i neartikulisanih linija na licima (doduše nekad su baš te linije prednost), lica izgledaju čudno, itd... Često sam široke ruke i crtežu dam 8 uprkos manjkavostima, ali kod Alessandrinija mi to uglavnom nije slučaj. 
  Naslovna, iako isuviše mračno obojena s obzirom na scenu koju prikazuje, jedna je od onih setnih, gde bi čovek očekivao da Ken odlazi iz vojske za svagda (možda se to desi?) 

  Nisam od onih koji Kenu traže zamerke, ali neke od pomenutih zaista umanjuju kvalitet ove potencijalno odlične ideje. Inače su mi vesterni o plavim bluzama i odnosima u vojsci obično manje zanimljivi nego npr. priče o malim zabitima, traperima, lovcima na zlato... ali ova priča ''iz utvrde'' je zaista moćna, baš zbog odnosa između oca i sina, te sina i ostalih vojnika, i svega što iz toga proizlazi. 

  9, 7, 7, 9 - 78%


  PS. Na strani 13 jedan od novajlija u vojsci - Luka Modrić :)

  17.12.2018
  10:40:59 sati
  Jocko
  uredi
 • Priča - 8; scenarij - 8; crtež - 8; naslovnica - 8
  02.05.2021
  22:49:19 sati
  coszinus
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 852
 • Dreamtravel
  Kod: MM SUPB 4c
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 689
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1236
 • Grbavac
  Kod: AF SA 158/159
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 636
 • Rodijevi otmičari
  Kod: VB LMS 728
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1342

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2025
 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2025
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1905
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1851
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1629

Aukcije

Forum