Duh
KT LU 21

Kit Teller

Duh

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 21

Šifra

 • KT LU 21

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 272

Originalni naslov

 • Il fantasma

Originalni broj

 • 21

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 14.07.2017

Ocijenite strip

5.67/10

(3 glasova)

Naprijed

KT LU 20 Nepobjedivi

KT LU 22 Sumnja

Naprijed

Komentari članova

 • Dwayne_Looney

  Duh (LU 21) - str. 12-186 
  P: 2, S: 3, C: 8, N: 7


  Nema ova priča veze ni sa kakvim duhom, to će se valjda pojaviti u nastavku ovog Ludensovog broja a pretpostavljan da su kod Van Gogha to brojevi 41 i 42, nisam siguran.

  Uglavnom, nakon što su uspješno srušili u prirodi skriveno carstvo Fen-Kianga i posjetili grob pokojne Jane Teller, Kit i otac Moses kreću natrag ka Springfieldu jer se bliži kraj odmora (koji je bio sve samo ne to) i dužnost zove. Pri povratku naiđu na Mary Smith kojoj je odredište također Springfield kako bi tamo prodala stoku kojom raspolaže budući da joj je dobar dio krda nedavno uginuo od trovanja. Novac joj je potreban da ne bi izgubila ranč stavljen pod hipoteku pri uzimanju kredita. Iz njene priče, da joj je i brat nedavno preživio oružani napad, lako je zaključiti kako netko ima interese da brat i sestra budu primorani prodati svoj ranč. Tko ima taj interes i dokle je sve spreman ići da ga ostvari? To je nepoznato ali Kit i Moses se slažu da ovu stvar trebaju istražiti.

  Mislim da je ovo jedan zamorni klasik, tematika koja naleti u većini talijanskih serijala samo što je kod Mikija ili Tellera te početnih Texova to sve konstruirano na vrlo dosadan način.

  20.03.2018
  16:08:06 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Spock

  Osveta / Povratak junaka, br. 41/42 - 121+54=175 str.

  Na povratku s posjeta grobu Jane Teller, Kit i njegov otac naiđu na rančere koji vode stoku na prodaju u Springfield. Budući da i naši junaci idu istim putem, pridruže im se. Vlasnica krda je Mary Smith, a ispada da je prisiljena prodati stoku jer je ranč pod sumnjivom hipotekom, a i pola stoke na ranču je obolilo od misteriozne bolesti. Cijela priča postaje još sumnjivija dolaskom u grad, pa naši rendžeri odluče otpratiti Mary nazad do ranča s novcem i malo ispitati situaciju. Normalno, zasjeda ih čeka, ali i tajanstveni spasitelj Derek Olsen sa svojom pričom, koju također treba razriješiti.

  Zamorna epizoda, s dvije paralelne priče, već viđene dosta puta. Pozitivna stvar je treća pralelna priča s selidbom garnizona u novu utvrdu.

  Dobra stvar kod Lavezzola je njegova pažnja prema detaljima i kontinuitetu. Konkretno, na 40. str. Ludens izdanja (38. V.G.) vidimo bankara koji plaća stoku kovanicama, a ne novčanicama. Naime, u to doba novčanice skoro uopće nisu bile u optjecaju i bile su teško naplative za konkretnu vrijednost u srebrnim ili zlatnim dolarima, više nešto kao mjenice. Također, stalno se spominju rudnici srebra, a ne zlata što je točno, jer zlatna groznica počinje dosta kasnije. pa se i plaćanje najčešće vršilo srebrnim kovanicama.

  Druga je stvar što Ludensovu krasnu prevoditeljicu Anu Gašpar, na prethodnoj stranici, to nije spriječilo da prevede kako je bankar rekao da će platiti novčanicama, iako je crtež pokazao drugačije.

  U ovom broju je bilo manje Aninih bisera nego u prethodna tri, iako mi je sumnjiv razgovor pri kraju između Kita i rendžera koji nosi poštu. Nažalost, nemam Van Gogh izdanje da provjerim pravo stanje stvari!

  Gamba iznimno loš u ovoj epizodi. One koji se ne slažu sa mnom, pozivam da pogledaju stranice 60 - 65 prvog sveska. Razlog bi moglo biti uskakanje njegova rođaka Pietra Gambe, ali za to nisam siguran.

  Zadnja stvar i ona koja me je najviše naljutila je veza naslovnice (koja je odlična) s imenom epizode u Ludens izdanju. Uz Anu, koja svojim prijevodom, podcjenjuje čak i djecu kojoj bi ovaj strip mogao dopasti u ruke, to je pravi primjer nemara i nebrige. Zar nisu mogli staviti naslov "Povratak junaka", što naslovnica i pokazuje i svi sretni i zadovoljni, jer je taj svezak također unutar korica.

  Naslov "Duh" je u originalu i odnosi se samo na dio prvog sveska, odnosno na dio gdje nesretni Olsen priča svoju priču o osveti, a gdje su zavjernici mislili da je on duh. To je trajalo samo par vinjeta. Van Gogh je ovo izdanje odradio s očiglednom voljom i ljubavi prema ovom stripu. To pokazuje i naslov broja 41, koji, iako nije originalan, bolje opisuje stanje unutar stripa i ne zavarava duhom kojeg nema. Također, obje originalne naslovnice odlične.

  P.S.: Onaj lik Everyone me podsjeća na Smuka iz Kapetana Mikija.

  (priča: 4, scenarij: 5, crtež: 4, naslovnice: 10) - 49%

   

  Pećina sa zlatom, br. 42 - 75 str.

  Sivi Sokol dolazi u utvrđenje tražiti pomoć Kita, jer je u njegovom plemenu došlo do pobune prouzročene od strane trgovaca alkoholom. Ovi su namirisali zlato i uspjeli nagovoriti nemirne ratnike na pobunu. Kit, pod zaštitom Frankiea, krene u pomoć svom krvnom bratu i njegovom plemenu Pawnee Indijanaca.

  Loša epizoda bez naslovnice koja služi popunjavanju stranica, jer od slijedećeg broja Mali Rendžer prelazi na Bonelli format (96 str.), pa ovaj broj prvi put ima kraj na zadnjoj stranici.

  Naša draga prevoditeljica u Ludens izdanju je prevela Kitovo indijansko ime "Časni nož" kao "Odani nož" iako je između tih pojmova velika razlika, a razlog zbog kojeg je Kit dobio to ime je što se u dvoboju s Sivim Sokolom (br. 9/10) ponio časno, a ne odano! Izgleda da su joj dosadili i račići, pa je Frankievu uzrečicu "Svih mi kockarnica..." skoro točno prevela, a to bi bilo: "Svih mi kockica Arizone".

  Crtež bolji nego u prošlom broju, s tim da je bio lošiji na početku epizode. Razlog lošijem crtežu u ovoj i prethodnoj epizodi moglo bi biti uskakanje njegova rođaka Pietra Gambe. Pietro Gamba je sigurno pripomagao rođaku Francescu, ali za točan podatak u kojem broju ne mogu naći sigurnu potvrdu, ali meni se čini da je tako za ova dva slučaja.

  (priča: 4, scenarij: 4, crtež: 6, naslovnica: nema) - 47%

  07.04.2018
  01:19:44 sati
  Spock
  uredi
 • ReemCP

  LU 21 (12-186) > br. 41/42: Osveta / Povratak junaka
  Nakon pustolovine sa Kinezima, Kit i njegov otac nastavljaju put. Ono što je interesantno, da u tom trenutku Kit nije niti svjestan da je postao kapetanom. Ako nas je prošla priča pomalo zbunila o kojem se točno činu radi (iako su sinonimi), u ovoj epizodi je definitivno nekoliko puta potvrđeno da je kapetan. Najvažnija titula do sada, a da fizički nije ni prisustvao dodjeli u utvrdi. Ali eto, to nije bilo moguće pošto je Kit još na putu sa svojim ocem.


  Susreću jednu Mary, koja nakon smrti oca vodi ranč zajedno sa svojim bratom. Ali, događaju im se neke nevolje te im Kit i njegov stari odluče pomoći..

  Ova priča mi se više dopala od prethodne sa Kinezima. Vjerojatno zato jer je to Kit na kojeg smo navikli, atmosfera i sami ambijent. Iako opet imamo onu tipičnu priču oko ranča, vlasnici ga ne žele prodati, jedan moćnik ga želi pod svaku cijenu pa im priređuje razne nevolje, hoće taj ranč pošto zna da će preko njega ići pruga i kao takav će znatno dobiti na vrijednosti.. to mi uopće ne smeta, za to vrijeme i više nego dobro.

  Ok epizoda i spomenuo bi onog simpatičnog starca koji je ostao uz Mary da im pomogne na ranču. Drago mi je da je preživio, ali također mi drago i za Dereka, čovjeka za kojeg se potvrdilo da mu je brat bio nevin, ali i da on neće imati više problema sa zakonom, te ostati na ranču i pomoći Mary.

  Jako je bitno isto naglasiti da su se u ovoj epizodi svi preselili u novu utvrdu, upravo onu koja je imala "vatreno krštenje" prilikom gradnje, utvrdu koja već ima svoju malu povijest. Ali i sa starim zapovjednikom na čelu, mirovina još nije na vidiku.

   

  LU 21 (186-260) > br. 42: Pećina sa zlatom

  Odmah na samom početku, susrećemo Sivog Sokola (po peti put), koji je došao u utvrdu k svom "krvnom bratu", Kitu da ga zamoli za pomoć. Naime, njegov otac i još neki koji su mu odani, morali su napustiti selo pošto jedan dio indijanaca iz plemena pobunio i pomaže zločinicima da izvuku zlato, dok će oni dobiti zauzvrat puno "vatrene vode"..

  Nešto kraća, solidna priča. Prvi put da završava na samom kraju stripa. Kit i Frankie partneri u ovom zadatku.

   

  Zanimljivosti:
  - scenarij: Andrea Lavezzolo; crtež: Francesco Gamba/Pietro Gamba (?)
  - izašlo u travnju i svibnju 1967.
  - ako je bilo ikakve dileme u prošloj epizodi, u ovoj je u par navrata potpuno jasno naglašeno da je Kit postao kapetan (LU 21; 12-186)
  - zapovjednik i rendžeri su se preselili u novu utvrdu (LU 21; 12-186)
  - peti susret sa Sivi Sokol (LU 21; 186-260)
  - u LMS-u, to su epizode LMS 125: Unapređenje za hrabrost / LMS 996: Utvara, LMS 126: Povratak junaka i LMS 130: Pećina smrti

  08.10.2019
  23:21:19 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Duh" na aukcijama (114)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1927
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1766
   • Salt River
    Kod: TX LIB 94
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 16.3.2024. 14:03:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1668
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1659
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1645

   Aukcije

   Forum