Banda petorice
KT LU 25

Kit Teller

Banda petorice

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 25

Šifra

 • KT LU 25

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • La banda dei cinque

Originalni broj

 • 25

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 09.03.2018

Ocijenite strip

6.00/10

(2 glasova)

Naprijed

KT LU 24 Frontier Town

KT LU 26 Rendžeri u zasjedi

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Dužno obećanje, br. 48/49 - 40+56=96 str.

   

  Frankie je u najvećoj opasnosti do sada. Naš hrabri rendžer popustio je pod strašnim i nesmiljenim pritiskom Calamity Jane, pardon, Annie Četiri Pištolja, a sve zbog obećanja dana samom sebi u dvjema pogibeljnim situacijama. Pokušao je izbjeći neminovno služeći se trikom, ali mu nije uspjelo. Annie je doskočila triku i preokrenula ga u svoju korist. "Željezo se kuje dok je vruće!", izjavila je - i tako je naš Frankie završio na putu prema svećeniku u obližnjem gradu, gdje će postati njen novi muž, nakon što je sahranila prethodnih šest. U pratnji, kao svjedoci, su: Kit, Claretta, Brandy Jim i Rosa. Sada samo čudo može spasiti našeg, svakim novim kilometrom, sve potištenijeg rendžera. Čuda se ponekad događaju, a hoće li i kakvo će mu čudo sada biti potrebno, ostaje da vidimo.

  Prava pitka i uzbudljiva tragikomedija iz pera Andrea Lavezzolija. Potpuno neočekivani i duhovit preokret! Možda je epilog pretragičan, ali je u duhu priče o Annie i sudbine njenih nesretnih muževa.

  Gamba na vrhuncu. Njemu odlično odgovaraju komične scene, a to ovdje i dokazuje. 

  Ova epizoda nema originalne naslovnice. Van Gogh je kopirao Dnevnik, pa je na naslovnicu stavio naslov koji odgovara ovoj epizodi. Ovdje mi je, prvi put, Ludens taj dio bolje odradio. Čak mi njihov naslov, iako čudan, bolje opisuje tematiku stripa. Slijedeći brojevi će pokazati dali je to bila slučajnost ili su počeli paziti na ono što rade. 

  Ukupno gledano, meni najbolja epizoda Malog rendžera do sada, pa idu i najbolje ocjene. Za Gambu sam ranije pisao da je 7/10 maksimalna ocjena koju može dobiti, ali nisam računao da bi moglo biti ovakvih komičnih i opuštajućih farsi, a tu je on majstor. 

  Šteta što nema naslovnice, jer ju je ova priča zaslužila. Ocjenu za naslovnicu sam ipak stavio, jer ocjena bez naslovnice bi bila 97%, a to ne bi bilo mjerodavno. Epizoda nema naslovnicu i u ovom slučaju to ruši ocjenu. Ocjenio sam Van Goghovu s dvije ocjene manje, kad su već stavili naslov koji odgovara priči.

  (priča: 10, scenarij: 10, crtež: 9, naslovnica: 4) - 92%

   

  Banda petorice, br. 49/50/51 - 40+96+78=214 str.

   

  Priča se događa dok je Kit još bio narednik, a rendžeri u staroj utvrdi!

  Na početku imamo bijeg kažnjenika iz zatvora koji postaju ozloglašena Banda petorice. Dalje dobivamo uvid u njihove razbojničke pothvate, izdaju jednog od njih i pokušaj ubojstva trovanjem ostale četvorice. Normalno, izdajnik je cijeli plijen odnio sa sobom. Kit i Frankie su na putu za neki od izmišljenih gradova gdje bi trebali svjedočiti na suđenju. Putem nabasaju na dvojicu koji pokušavaju zakopati žrtvu u šumi. U okršaju dvojica bježe, ali žrtva je još živa i ima iskaznicu federalnog agenta. Tko je taj čovjek i tko su razbojnici? Kakve veze ima Banda petorice s tim? U obližnjem gradiću šerif im je sumnjiv. Naši junaci se ne miču iz gradića dok sve ne otkriju!
  Jedna pravocrtna i predvidljiva priča. Početak je dobar, ali kako se radnja razvija, postaje sve lošije i lošije, dok je zadnjih sedamdesetak stranica ubitačno. Mislim da je tu opet upao rođak Pietro pomagati pri crtanju, jer pri kraju priče ima dosta jako loše nacrtanih stranica (br. 51).

  Naslovnice su čak tri, iako je prvoj Van Gogh stavio krivi naslov po uzoru na Dnevnik. U originalu je "Banda petorice", a njihov naslov se odnosi na prethodnu epizodu. Ludensova vrlo dobra, a iako nema umjetnički šmek kao originalne, za razliku od njih, temom donekle odgovara priči. 

  P.S.: Uvijek mi je bilo zanimljivo kako Donatelli pokušava biti realističan u crtežu. Npr., dok je Ferri u Zagoru crtao repetirke, on je pokušavao crtati oružje koje je postojalo u tom vremenskom razdoblju - normalno, koliko mu je scenarij dopuštao. Na njegovim naslovnicama vidimo kauboje, rendžere, šerife i revolveraše onako kako su oni stvarno izgledali, a ne uljepšane i uglancane, s bojama kakvih se ni Lacoste ne bi postidio.

  (priča: 3, scenarij: 3, crtež: 5, naslovnice: 7) - 40%

  17.04.2018
  08:45:57 sati
  Spock
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Dužno obećanje (LU 24 i 25, str. 157-196 i 5-60)

  P: 7, S: 7, C: 8, N: -

   

  Jedna "drukčija" ali vrlo opuštajuća i zabavna epizoda sa, možda nepotrebnim, tragičnim završetkom koji je, ipak, u skladu sa svim dosad ispričanim u ovome stripu.

  Glavni lik epizode je ni manje ni više nego Annie Četiri Pištolja koja ovoga puta u utvrdi ispunjava odavno postavljeni cilj. Naime, nakon što izliječi Frankieja od reume i ponovno mu izjavi ljubav starog rendžera stišću misli iz prošlosti kada je Bogu obećavao pristanak na svadbu s njom ukoliko izađe živ iz neugodnih situacija u kojima se našao u prethodnim pustolovinama s Kitom. Nakon što mu ideje o odgodi svadbe ne prođu prisiljen je s budućom ženom, Kitom, Clarettom, Roseom Morning i Brandy Gimom krenuti u živopisni grad Cactus Hood u kojemu će se ceremonija održati. 
  Da li će se na kraju epizode Frankie opiti zbog činjenice da mu sva prizivanja čuda nisu pomogla da ne postane sedmi Anniejin muž ili sretan jer nekim čudom do vjenčanja ipak nije došlo saznajte sami...

  Gambin crtež iznad prosjeka, dosta je tu komičnih scena koje mu očito leže dok epizoda u izdanju If Edizioni nažalost nema naslovnicu.

   

   

  Banda petorice (LU 25 i 26; str. 61-196 i 5-82)

  P: 7, S: 7, C: 7, N: 8


  Vidio sam da Spock nije bio baš oduševljen ali za mene je ovo vrlo dobra epizoda i dokaz da je Teller u drugoj fazi razvoja. Ima i ovdje nekoliko naivnosti ali bilo mi ju je ugodno pročitati.

  25.08.2019
  23:57:56 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Banda petorice" na aukcijama (4)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1939
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1781
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1710
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1676
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1613

   Aukcije

   Forum