Malatierra
KT LU 27

Kit Teller

Malatierra

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 27

Šifra

 • KT LU 27

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • Malatierra!

Originalni broj

 • 27

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 14.07.2018

Ocijenite strip

6.00/10

(2 glasova)

Naprijed

KT LU 26 Rendžeri u zasjedi

KT LU 28 Prokleta dolina

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Noćni konjanici, br. 51/52/53 (Lu 26/27, LMS 146/147) - 18+96+54=168 str.


  Kit, Frankie i Brandy Jim su na misiji zaštite kandidata za izbor guvernera u teksaškom pograničnom području. Postoji opasnost da se Meksiko domogne tog naizgled bezvrijednog područja. Velika većina stanovnika su Meksikanci koji ne simpatiziraju Gringose. U pitanju su razne zakulisne igre, a američki kandidat je u opasnosti od atentata. Naši junaci su tu da to osujete, a i da otkriju zbog čega je Meksiku to područje toliko zanimljivo. Ova epizoda obiluje predrasudama i stereotipima o Meksikancima, pa mislim da bi se jako svidjela sadašnjem američkom predsjedniku Trumpu. Zbog ovakvih događaja, a i razmišljanja, dotični gospodin je, danas, u mogućnosti izgraditi zid na toj istoj granici. :-) 

  Zanimljivo je ovo pročitati iz sadašnjeg konteksta navodne rasne i političke korektnosti, gdje je zabranjeno reći crnac ili peder, a da se razne kvazi udruge ne dignu na noge. Sreća pa se takve udruge bore za slobodan svijet bez predrasuda. Sama posljedica toga terora manjina nad tihom većinom (u današnjem "slobodnom" svijetu) i pokušaj otpora te većine je i izbor budale na mjesto predsjednika najmoćnije države svijeta.

  No da se vratim na priču; glavni negativci su "Noćni konjanici", koji se pod kukuljicama okupljaju u staroj razrušenoj misiji i teroriziraju cijeli kraj.

  Imamo tu još i Indijance katolike Pueblose koji slave Uskrs na način da nekoga žrtvuju tako da ga zavežu za ogroman kaktus i puste ga da iskrvari. Prilično okrutno, ali i originalno. Nadam se da je Lavezzolo malo ovo istražio prije pisanja, a ne samo izmislio! Sve u svemu, jedna zanimljiva priča s solidnom scenarističkom izvedbom. 

  Crtež također solidan. Ne varira kvalitetom, kao u prethodnoj epizodi.Originalne naslovnice standarno nemaju veze s radnjom, a ni Ludensova nije nešto. Također, naslovnica Ludensova broja 26 nema veze s radnjom ni ove, a ni prethodne epizode. 


  (priča: 8,  scenarij: 7, crtež: 7, naslovnice: 5) - 71%

   


  Manituovo oko, br. 53/54 (Lu 27, LMS 151) - 42+58= 100 str.

  U utvrdu dolazi brat Zubatog Billa s obitelji. Billov nećak je prava napast, prava preslika strica. Srećom po Kita, ne mora trpjeti nemile scene u utvrdi, jer dobija dopust da se nađe s ocem. Putem naleti na trojicu tipova koji ga, ničim izazvani, pokušaju likvidirati. Normalno, spletom sretnih okolnosti, u tome ne uspijevaju. Nakon toga, naš junak ih slijedi, ali biva napadnut od strane nepoznatog Indijanca. Superkonj Crni Grom ga spašava, a Indijanac bježi. 
  Potom, i dalje slijedeći trag trojice, nabasa na njemu nepoznatu vojnu utvrdu. Vojnici sumnjivi, a naš junak je tu da otkrije tajnu. Također, mora se naći s ocem, a dosada bi, sasvim slučajno, u sličnim situacijama, uvijek na njega naletio u istoj nevolji. Je li Lavezzolo ovaj put promjenio ustaljeni način susreta oca i sina, ostaje vam da pročitate.

  Nakon jedne dobre epizode, opet slijedi jedna loša s dosta nelogičnosti. Očito je da se Lavezzolo ovdje nije puno bavio scenarijom, već je na brzaka napisao nešto da zadovolji formu. Eh da, ima malo i znanstvene fantastike, što nije baš Lavezzolijevo obilježje. Svakako dobrodošlo i poboljšava ukupan dojam.

  Na crtež nemam nekih većih zamjerki. Standardan Gamba iz tog razdoblja. 
  Originalna naslovnica solidna, čak ima veze s radnjom. Van Gogh je opet uzeo Dnevnikov naslov koji najbolje i odgovara ovoj priči. Dnevnikova naslovnica nije loša, a tko je autor ne znam. Ocjena ide originalnoj.

  (priča: 5,  scenarij: 2, crtež: 7, naslovnica: 8) - 50%

  21.07.2018
  21:31:10 sati
  Spock
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Manituovo oko (LU 27, str. 59-158)

  P: 5, S: 3, C: 7, N: -


  Opet imamo jednu u Bonelliju već viđenu situaciju: razbojnici u odorama vojnika nastanjeni u dotad nepoznatoj utvrdi s ciljem počinjenja nekog kaznenog djela. Ali gdje je to već viđeno ni ja se, kao ni Spock ni ReemCP, ne mogu sjetiti. Uglavnom, ovdje su lažni vojnici u potrazi za tzv. Manituovim okom, legendarnim smaragdom koji je dokaz, pazite ovo, davnog spuštanja NLO-a na Zemlju, zapravo urušavanja te letjelice. Saznali su da Manituovo oko čuva pleme poglavice Ongatonga (nije spomenut naziv plemena) te istoga otimaju kako bi im otkrio gdje ga čuva. No, mudri starac šuti... Kit, koji u utvrdu dolazi dok se ide sastati s ocem Mosesom, ubrzo postaje sumnjičav držanjem vojnika a najveće iznenađenje mu tek predstoji. U epizodi ima dosta nelogičnosti, naivnosti i ogromna sreća na Kitovoj strani ali dobro...  Inače, ova epizoda u izdanju If Edizioni nema svoju naslovnicu pa joj tako ne dajem ni ocjenu.

  26.08.2019
  00:04:46 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Malatierra" na aukcijama (2)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1926
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1766
   • Salt River
    Kod: TX LIB 94
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 16.3.2024. 14:03:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1659
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1644

   Aukcije

   Forum