Prokleta dolina
KT LU 28

Kit Teller

Prokleta dolina

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 28

Šifra

 • KT LU 28

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • La valle maledetta

Originalni broj

 • 28

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 13.09.2018

Ocijenite strip

4.00/10

(2 glasova)

Naprijed

KT LU 27 Malatierra

KT LU 29 Zakon linča

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Prokleta dolina, br. 54/55 (LU 27/28, LMS 158) - 38+60=98 str.


  Scenarij: Andrea Lavezzolo
  Crtež: Francesco Gamba
  Naslovnice: Massimo Rotundo / Franco Donatelli


  Scenaristički jako loše odrađena epizoda, a potencijal priče je bio ogroman. Šteta! Zaplet je odličan s puno mističnih, pa i horor elemenata. Lavezzolo se ovdje malo pogubio i nije znao kud će ni šta će s pričom. Očito je originalno potpuno drugačije zamišljao ovu priču. To vidimo prema liku u svećeničkoj / druidskoj halji koji se pojavljuje na početku priče (str. 84/85), ušutkava i odnosi Gretu koja je istovremeno obučena u antičku togu. Taj misteriozni lik se kasnije više ne pojavljuje. Također, Greta na početku priče svira na nekakvoj fruli, a još je tu i pojava munje iz vedra neba. Neobjašnjeno i nepotrebno u kontekstu kasnijeg razvoja priče. Poslije Lavezzolo, standardno spušta loptu na zemlju i sve objašnjava na realan način. Sve bi to bilo u redu da se ovaj put nije malo preračunao i zaboravio ispraviti neke stvari. 

  Na kraju je uspio ubaciti i fotografa Knickerbockera. Ovo mu je već treće pojavljivanje!

   


  Ovdje imamo i novog rendžera po imenu Burger. Osim nesretnog imena, podaren mu je i gay izgled s Freddie Mercury brčićima. Pratit ćemo dali se pojavljuje u kasnijim epizodama ili će Lavezzolo na njega zaboraviti kao na kockara / rendžera Morera (Morena)! Uz Kita, Frankija i Burgera u patroli su još i dvojica neimenovanih rendžera. Bio sam siguran da su tu kao topovsko meso, ali Lavezzolo je pravi pacifist, pa se svi rendžeri sretno vraćaju u utvrdu.


  Dakle, naši rendžeri su u patroli i dolaze do neistražene doline gdje, nakon čudnih i zastrašujućih pojava u vidu nenadanog vjetra, munje, magle i djevojke koja, ničim izazvana, usred noći svira antičku frulu, nabasaju na tragove nestalog arheologa po imenu Kandinsky. Nadalje, nailaze na kamenu ploču s čudnim natpisom, odnosno nepoznatim pismom, ali i na lubanju s rupom od udarca. Nakon što so izbjegli sigurnu smrt u kanjonu, gdje ih je čudan glas upozorio na odron uzrokovan od strane nepoznatih ljudi, opet se pojavljuje djevojka, ovaj put bez frule, pa je otima taj nesretnik u svećeničkoj halji i odnosi u spilju s tajnim prolazom. Nakon toga sve obavija tajanstvena sumporna magla, a likovi koji su izazvali odron onesvijeste i zarobe Frankija.

  Puno toga je nagomilano u ovu relativno kratku epizodu, a bilo je materijala za to kvalitetno odraditi. Ovako se radnja prebrzo razvija uz već spomenute površnosti i nelogičnosti. Šteta, uvod je bio odličan!


  Gamba na početku solidan, a kako se priča razvija popušta i brza. Očito su ih stisli rokovi. Ludensova naslovnica najbolja, Donatellijeva standardno odlična, ali, opet standardno, nema baš veze s radnjom. Ne znam odakle je Dnevnik izvukao svoju, ali temom je slična Donatellijevom. Ludensov naslov je ujedno i naslov originala, pa mislim da je i najprimjereniji.


  (priča: 7, scenarij: 1, crtež: 6, naslovnice: 8) - 50%

  24.09.2018
  18:01:44 sati
  Spock
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Prokleta dolina (LU 27 i 28; str. 159-196 i 5-64)
  P: 7, S: 3, C: 7, N: 7


  Upravo pročitao i ostao vrlo razočaran. Vjerojatno u top 5 najgorih scenarija u dosadašnjim Kitovim pustolovinama iako je epizoda imala dobru temu. Volim nestanke i potrage, neizvjesnost koju donosi boravak glavnog junaka na nepoznatom teritoriju i slične stvari. Međutim, Lavezzolo se totalno pogubio i nije znao kako provesti svoju ideju ili je, pak, mijenjao početne planove jer mi je tu, što Spock odlično primjećuje (ovaj dodatak sam napisao nakon što sam imao spremnu završnu verziju pa pronašao vaše komentare), puno nelogičnosti. 

  Na početku mi se svidjela atmosfera, čudne stvari koje su se događale iako je pomalo nategnut uvod i pronalazak onog papira s prezimenom izgubljenog "ludog" arheologa u maglovitoj šumi. Međutim, toliko detalja iz priče je završilo u slijepoj ulici. Najdojmljiviji od tih mi je onaj dio kad Gretu, arheologovu kćer, dok slobodno vrluda šumom, s mišlju "Neću joj dopustiti ni da vikne" otima neki u antičku halju obučeni neznanac. Odvodi je u špilju gdje leglo bandita ali nejasno je zašto je tako obučen a izgledom mi se čini da to nije bio neki od bandita koje ćemo upoznati. Greta je ranije šumom vrludala i svirajući frulu što još više čudi jer je, pak, tretirana kao zarobljenica ili je bar ucijenjena time što joj je otac zarobljen. Kako god bilo, tu je nejasno ponašanje otmičara-ucjenjivača. Također, nekako smo nakon uzbudljivog početka praktički odmah saznali kraj i mislim da se to moglo proširiti i učiniti uzbudljivijim. Nekoliko je tih sjećanja koja nam otkrivaju prošlost, kao npr. čiju su lubanju pronašli rendžeri. Na kraju Kit pušta (?!) jednog preživjelog razbojnika da ide gdje hoće dok ostali pod okriljem noći i erupcija nestaju iako je riječ o bandi koja je otela arheologa i kćer pa je netko od njih ubio svog donedavnog kompanjona a na kraju je prebijen bio i Frankie. 
  Da iznenađenjima ne bude kraj iznenađujuće se na mjestu događaja pojavi simpatični fotograf Knickerbokker koji je "uhvatio" jednu fotografiju nekog sarkofaga iz brda koje se rušilo. Taj dio mrvicu povećava ocjenu jer obično u Bonelliju nestanu svi dokazi koji "mijenjaju" povijest pa me ova epizoda malo podsjetila i na Martyja i njegova otkrića Atlantidina postojanja u pojedinim epizodama koja su završila pod ruševinama tako nakon nekog potresa i slično. Usput, glupo mi je i ono o gavranu kojeg je Greta pripitomila i naučila nekim riječima... tjah! 

  26.08.2019
  00:13:55 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • ReemCP

  LU 27. Malatierra/Manituovo Oko
  LU 28. Prokleta dolina

  LU 27 i 28 (159-196 i 5-64) > br. 54/55: Sarkofag u špilji

   

  Kako u utvrdi ponekad nema akcije, sve je mirno, zapovjednik zna u tom slučaju poslat ljude na teren da se ne bi udebljali i izašli iz forme. Pa je tako jednog dana Kit poveo sa sobom nekolicinu rendžera (sa našim simpatičnim Frankiem) u jednu malu ophodnju.

  Nakon pronalaska pastrva u blizini, odluče napraviti roštilj i sasvim slučajno otkriju jednu kamenu ploču koja je ispisana čudnim slovima. A i ubrzo Kit pronalazi jedan papirić gdje piše nečije prezime i odmah se sjeti da mu to odnekud poznato. U biti radi se o nestalom arheologu zajedno sa svojom kćeri koji je bio u potrazi za ostacima nestale civilizacije. Uskoro se počinju događati tajanstvene stvari, nestaje Frankie..

  Solidna priča, a ono što me iznenadilo pred kraj, pojava simpatičnog novinara/fotografa Knickerbockera :) čak njegovo treće pojavljivanje dosada.

   

  08.10.2019
  16:39:08 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Prokleta dolina" na aukcijama (4)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1926
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1766
   • Salt River
    Kod: TX LIB 94
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 16.3.2024. 14:03:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1659
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1644

   Aukcije

   Forum