Zakon linča
KT LU 29

Kit Teller

Zakon linča

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 29

Šifra

 • KT LU 29

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • La legge di linch

Originalni broj

 • 29

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 23.11.2018

Ocijenite strip

6.50/10

(2 glasova)

Naprijed

KT LU 28 Prokleta dolina

KT LU 30 Željezni konj

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  KT VG 56/57: Zakon linča (LU 28/29, LMS 154/155) - 236 stranica

  Scenarij: Andrea Lavezollo
  Crtež: Francesco Gamba
  Naslovnica: Franco Donatelli

  Zanimljivosti: 

  - U striscia formatu ova epizoda je izlazila od 05.03. do 25.06.1968., a u Bonelli formatu u 07. i 08. mjesecu iste godine. To bi značilo da je reprint u Bonelli formatu uhvatio originalnu seriju, pa već slijedeća epizoda nije nikada izašla u striscia formatu. Mali rendžer u striscia formatu je izlazio još tri godine, ali u njoj nisu više objavljivali sve epizode, već samo neke, na preskok.

  Komentar: 

  Naši rendžeri su u operaciji raskrinkavanja bande pljačkaša i osujećenja pljačke banke. Narednik O'Hara i Brandy Jim pomažu šerifu kao pomoćnici, a Kit, uz pomoć Chin-Laoa, glumi bogatog dječaka iz grada, željnog uzbuđenja i upoznavanja s Divljim zapadom. 

  Unatoč tome što se Frankie pojavljuje samo na početku, ovo je jedna zabavna i duhovita epizoda, koja ne ubija nelogičnostima u scenariju. Likovi su životni i originalni, posebno pustolovi Old Nick i Bishop, a i cijela militaristička obitelj Holenhofer. 
  Radnja teče na logičan i očekivan, pa čak i proziran, ali nimalo dosadan način.
  Kao i inače, Lavezzolo pazi na povijesne vjerodostojnosti, tako da imamo dosta napomena u stripu, koja su, nažalost, često ostala prazna u Van Goghovom izdanju. Uz pojašnjenja nepoznatih ili nesvakidašnjih pojmova, kojima ova priča obiluje, ima dosta objašnjenja izraza i uzvika na njemačkom koje upotrebljavaju glavni protagonisti ove priče - obitelj Holenhofer. 

  Gamba se ovdje propisno naradio. Ima dosta akcijskih scena s puno likova, a to mu baš ne leži. Uz to što je većinu likova teško razlikovati, dinamika crteža je loša, pa pokreti kruto i neprirodno izgledaju. Znam da je jedan od rekordera po brzini crtanja, ali bolja je kvaliteta od kvantitete. Ipak, to nije ništa nova, a ima i komičnih scena i likova gdje je svoj na svome, pa imamo jedan prosjek kad je Gamba u pitanju. 

  Donatellijeve naslovnice u Van Goghovom izdanju su nešto prekrasno, za razliku od kričavih i samo na prvu privlačnih Rotundovih u Ludensovom izdanju. Uz kričavost, Rotundova naslovnica koja pripada ovoj epizodi, s obješenim čovjekom u prvom planu je i prebrutalna za publiku kojoj je ovaj strip namijenjen. 

  (priča: 8, scenarij: 7, crtež: 6, naslovnice: 10) - 73%


  RECENZIJA POSLANA - ČEKA NA OBJAVU!


   

  KT VG 58: Crveni izvor (LU 29b/30a, LMS 159),  115 str.

   

  Scenarij: Andrea Lavezzolo

  Crtež: Francesco Gamba

  Naslovnica: Franco Donatelli


  Dva sumnjiva tipa, nakon što su ostali bez konja, naiđu na napušteni rudnik. U njemu nađu kostur nesretnog kopača zlata prignječen velikim kamenom. Bitan detalj je da se pokraj njega nalaze kante s crvenom bojom, a u blizini je i izvor vode. Pretražujući dalje nađu i bogatu zlatnu žilu. Ne razmišljajući ni trenutka, jedan od njih upuca drugog, ne želeći dijeliti zlato ni sa kim. Taj lik se zove Roald Moore i jedini je negativac u ovoj epizodi. Krenuvši pješice dalje uhvati ga nevrijeme, a udar munje sruši stablo na njega, slomivši mu nogu. Spase ga Indijanci iz obližnjeg plemena, a njegu preuzima poglavična kćer koja mu kaže legendu o izvoru. Naime, dok je njen otac bio dijete, na izvoru je počela teći voda boje krvi, a to je bio Manituov znak da je vrijeme mira završilo, a sve dok je voda bistra vladati će mir. Sada one kante s crvenom bojom u rudniku postaju bitne!Tada se u priču uključuju Kit i Frankie, koji su poslani u izviđanje nakon što je jedan Indijanac donio u utvrdu vijest o tajanstvenom bijelcu koji živi s indijanskim plemenom. Roald se dolaskom rendžera uznemiri, jer se boji da će naći tijelo njegova nesretnog kompanjona.


  Loša i naivna pričica za dječji uzrast. Nakon više nego solidne prethodne, nadao sam se boljem. Zaplet je dobar, ali kako se priča razvija, naivnost raste eksponencijalno. Frankie se pokazao izrazito sposobnim, do razine da se konačno obistinilo ono što stalno napominje, a to je da čuva Kita i pazi da mu se nešto ne dogodi. Istina, ovdje se pokazao sposobnijim od Kita u svim segmentima. To je dobra stvar, a loša je što je to uspio uz pomoć Kitovog konja - Crne Munje, koji je pokazao da se, uz nevjerojatnu inteligenciju, zna i boriti. Opet sam čekao kada će progovoriti! Lavezzoliju svaka čast, ali ta njegova zaluđenost konjima stvarno ide na živce. Zanimljivo mi je da je Indijance opet smjestio u kolibe tipične za Aljasku. Ne znam odakle mu to i dali su Indijanci u južnijim krajevima živjeli u takvim kolibama.

  Gamba je standardno odradio i ovu epizodu. To njegov prosjek, bez nekog pretjeranog truda. Iskreno, ova priča i ne zaslužuje bolje.

  Donatelli je pak, nacrtao jednu od najboljih naslovnica. Čisto sam impresioniran i kapa do poda, majstore. Toliko je realno nacrtana, da izgleda kao fotografija. Pogledajte lice Indijanca, a i Malog rendžera u akciji. Divota i krasota!!


  Samo neka nam poživi Van Gogh, jer ovo izdanje je za 5+!


  (priča: 6, scenarij: 3, crtež: 7, naslovnice: 10) - 58%

  30.05.2019
  07:42:59 sati
  Spock
  uredi
 • ReemCP

  LU 28. Prokleta dolina/Old Nick
  LU 29. Zakon linča

  LU 28 i 29 (65-196 i 5-106) > br. 55/56/57/58: Old Nick / Zakon linča

   

  Odmah na početku, naš Kit završava u zatvoru! Kakva sramota! Naravno, to se O'Hara malo našalio, ali razlog tomu je bio da sakrije Kita od šerifa koji je bio kod zapovjednika na razgovoru (da ga šerif ne vidi). Naime, šerif se žali zapovjedniku da u Dortmond Townu gdje on djeluje, događaju se razne pljačke, otimačine stoke i da je za to najvjerojatnije odgovorna jedna njemačka obitelj koja se na tom području doselila prije nekih 10-tak godina.

  Kaže zapovjedniku da su mu potrebna 2 zamjenika, jer su ga njegovi bivši zamjenici napustili. Zapovjednik pristaje i dodjeluju mu kao nove zamjenike O'Haru i simpatičnog Brandy Jima, a Kit će isto dobiti zadatak da zajedno sa Cin-Laom ode do te obitelji i isto se baci na istraživanje, ali naravno, sa nekim novim identitetom.

  Priča koja obiluje akcijom, ali i komedijom, naročito kod te obitelji kod koje vlada iznimna disciplina. I samom Kitu su nekad smiješni, a pogotovo na samom kraju kad prozivka traje i za vrijeme večere :D Najviše mi žao što ta Frau Erika nije došla u kontakt sa Annie 4 pištolja, to bi bilo interesantno, koji karakteri - obje.

  Dopala mi se priča, pogotovo je bilo napeto kad su svi krenuli u taj Arlington i kad smo sa strepnjom iščekivali taj vrhunac priče. Frankie se samo pojavljuje na početku, ali i nije toliko falio u priči.

  Zanimljivosti:
  - scenarij: Andrea Lavezzolo; crtež: Francesco Gamba
  - izašlo u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu 1968. godine
  - treba napomenuti da su u LMS-u zamijenili naslove "Old Nick" i "Zakon linča", ali sadržaj je kronološki ostao isti
  - u LMS-u, to su epizode LMS 154: Zakon linča i LMS 155: Old Nik

   

  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

   

  LU 29. Zakon linča/Krvavi izvor
  LU 30. Željezni konj

  LU 29 i 30 (107-194 i 5-32) > br. 58/59: Krvavi izvor / Željezni konj

   

  Scenarist: Andrea Lavezzolo
  Crtač: Francesco Gamba

  Sumnjivi likovi koji su ostali bez konja, idu pješice kroz šumu i uskoro naiđu na jednu pećinu u kojoj nalaze zlatnu žilu, ali i kostur čovjeka koji je tu ostao zatočen zauvijek. Jedan od njih odmah ubija ovog drugog, ali ubrzo ubojicu stiže kazna..

  Roald Moore, jedan od glavnih likova ove priče, pojavljuje se odmah na samom početku. Čovjek koji je bez imalo razmišljanja ubio svog kolegu da ne bi trebao s njim dijelit zlato. Ali nije predvidio da će ga uskoro stići karma, u obliku stabla koje padne na njega za vrijeme nevremena. Spašava ga jedno miroljubljivo pleme indijanaca i pružaju mu njegu. I naši junaci tad stupaju na scenu, Kit i Frankie, dobivši zadatak da idu provjerit tog tajanstvenog čovjeka koji sad već neko vrijeme živi kod indijanaca. Uskoro će se stvari zakomplicirati i naši junaci će se naći u nevolji..

  Ne znam što bi pametno napisao o ovoj priči, dosta mi je djelovala naivno za ovaj stadij serijala. I ne mislim samo na ono sa superkonjom kako ga volimo nazvati, već općenito cijela ova priča. Ali sve u svemu, gušt je bilo pročitat jednu priču Tellera nakon duže stanke, pa makar i ovu koja je obilovala naivnošću.

  Zanimljivosti:
  - scenarij: Andrea Lavezzolo; crtež: Francesco Gamba
  - izašlo u rujnu i listopadu 1968. godine
  - u LMS-u, to je epizoda LMS 159: Rumeni izvor

   

  08.10.2019
  16:24:20 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1939
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1781
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1710
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1676
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1613

   Aukcije

   Forum