Sarkofag u spilji
KT VG 55

Kit Teller

Sarkofag u spilji

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 55

Šifra

 • KT VG 55

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 100

Originalni naslov

 • La valle maladetta

Originalni broj

 • 55

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 17.08.2011

Ocijenite strip

5.00/10

(1 glasova)

Naprijed

KT VG 54 Manituovo oko

KT VG 56 Old Nick

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Prokleta dolina, br. 54/55 (VG 55, LU 27/28, LMS 158) - 98 str.

   

  Scenarij: Andrea Levezzolo

  Crtež: Francesco Gamba & Birago Balzano (?)

  Naslovnice: Franco Donatelli

   

  Zanimljivost:

  - Navedno da je crtač Gamba, a meni više liči na Balzana, iako se može primijetiti više različitih stilova. Opširinije niže u komentaru crteža.

  Komentar:

  Scenaristički jako loše odrađena epizoda, a potencijal priče je bio ogroman. Šteta! Zaplet je odličan s puno mističnih, pa i horor elemenata. Lavezzolo se ovdje malo pogubio i nije znao kud će ni šta će s pričom. Očito je originalno potpuno drugačije zamišljao ovu priču. To vidimo prema liku u svećeničkoj / druidskoj halji koji se pojavljuje na početku priče (str. 84/85), ušutkava i odnosi Gretu koja je istovremeno obučena u antičku togu. Taj misteriozni lik se kasnije više ne pojavljuje. Također, Greta na početku priče svira na nekakvoj fruli, a još je tu i pojava munje iz vedra neba. Neobjašnjeno i nepotrebno u kontekstu kasnijeg razvoja priče. Poslije Lavezzolo, standardno spušta loptu na zemlju i sve objašnjava na realan način. Sve bi to bilo u redu da se ovaj put nije malo preračunao i zaboravio ispraviti neke stvari. Na kraju je uspio ubaciti i fotografa Knickerbockera. Ovo mu je već treće pojavljivanje!

   

  Ovdje imamo i novog rendžera po imenu Burger. Osim nesretnog imena, podaren mu je i gay izgled s Freddie Mercury brčićima. Pratit ćemo dali se pojavljuje u kasnijim epizodama ili će Lavezzolo na njega zaboraviti kao na kockara / rendžera Morera (Morena)! Uz Kita, Frankija i Burgera u patroli su još i dvojica neimenovanih rendžera. Bio sam siguran da su tu kao topovsko meso, ali Lavezzolo je pravi pacifist, pa se svi rendžeri sretno vraćaju u utvrdu.

   

  Dakle, naši rendžeri su u patroli i dolaze do neistražene doline gdje, nakon čudnih i zastrašujućih pojava u vidu nenadanog vjetra, munje, magle i djevojke koja, ničim izazvana, usred noći svira antičku frulu, nabasaju na tragove nestalog arheologa po imenu Kandinsky. Nadalje, nailaze na kamenu ploču s čudnim natpisom, odnosno nepoznatim pismom, ali i na lubanju s rupom od udarca. Nakon što so izbjegli sigurnu smrt u kanjonu, gdje ih je čudan glas upozorio na odron uzrokovan od strane nepoznatih ljudi, opet se pojavljuje djevojka, ovaj put bez frule, pa je otima taj nesretnik u svećeničkoj halji i odnosi u spilju s tajnim prolazom. Nakon toga sve obavija tajanstvena sumporna magla, a likovi koji su izazvali odron onesvijeste i zarobe Frankija.

   

  Puno toga je nagomilano u ovu relativno kratku epizodu, a bilo je materijala za to kvalitetno odraditi. Ovako se radnja prebrzo razvija uz već spomenute površnosti i nelogičnosti. Šteta, uvod je bio odličan!

   

  Svugdje je kao crtač naveden Gamba, ali kroz epizodu crtež dosta varira. Meni se čini da je Balzano uvelike pripomogao, a moguće i neki drugi crtači. Kao što je kolega "Jaki" primijetio, ponegdje se čini da su uskakali čak i Giolitti ili Ticci. Teško je sada dokučiti istinu, ali sigurno je da Gamba sam nije ovu epizodu nacrtao. Očito su ih stisli rokovi.

  Ludensova naslovnica najbolja, Donatellijeva standardno odlična, ali, opet standardno, nema baš veze s radnjom. Ne znam odakle je Dnevnik izvukao svoju, ali temom je slična Donatellijevom. Ludensov naslov je ujedno i naslov originala, pa mislim da je i najprimjereniji.

   

  (priča: 7, scenarij: 1, crtež: 6, naslovnice: 8) - 50%

  24.09.2018
  07:30:15 sati
  Spock
  uredi
 • ReemCP

  LU 27. Malatierra/Manituovo Oko
  LU 28. Prokleta dolina

  LU 27 i 28 (159-196 i 5-64) > br. 54/55: Sarkofag u špilji

   

  Kako u utvrdi ponekad nema akcije, sve je mirno, zapovjednik zna u tom slučaju poslat ljude na teren da se ne bi udebljali i izašli iz forme. Pa je tako jednog dana Kit poveo sa sobom nekolicinu rendžera (sa našim simpatičnim Frankiem) u jednu malu ophodnju.

  Nakon pronalaska pastrva u blizini, odluče napraviti roštilj i sasvim slučajno otkriju jednu kamenu ploču koja je ispisana čudnim slovima. A i ubrzo Kit pronalazi jedan papirić gdje piše nečije prezime i odmah se sjeti da mu to odnekud poznato. U biti radi se o nestalom arheologu zajedno sa svojom kćeri koji je bio u potrazi za ostacima nestale civilizacije. Uskoro se počinju događati tajanstvene stvari, nestaje Frankie..

  Solidna priča, a ono što me iznenadilo pred kraj, pojava simpatičnog novinara/fotografa Knickerbockera :) čak njegovo treće pojavljivanje dosada.

  08.10.2019
  16:38:09 sati
  ReemCP
  uredi
 • delboj

  Malo drugačija tematika nego u prethodnom dijelu serijala, ali rekao bih da potencijal ov epizode nije iskorišten. Moglo je svašta da se smisli o toj izgubljenoj civilizaciji divova. Crtača je sigurno bilo više i ova epizoda nije dobro nacrtana. Naslovna nema veze s pričom.

  30.04.2022
  21:23:03 sati
  delboj
  uredi
 • jaki

  Ni sam pisac nije zna šta hoće pa stvara u početku neku tajanstvenu atmosferu i neke stvari koje je poslije zaboravija.

  Inače ovakvih priča o izgubljenim antičkim civilizacijama ima na tone ali ova je loša.

  Od crteža u pomoć stizu Ticci(njega se odmah prepozna),čini mi se Bignotti na tušu na par stranica te Segna sudeći po nekim granama i lišću.

  Očigledno su crtezi kasnili pa je uskakalo puno njih da se stignu rokovi.

  19.09.2023
  10:41:41 sati
  jaki
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Sarkofag u spilji" na aukcijama (1)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1926
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1766
   • Salt River
    Kod: TX LIB 94
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 16.3.2024. 14:03:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1659
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1644

   Aukcije

   Forum