Veliki Grom
KT VG 69

Kit Teller

Veliki Grom

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 69

Šifra

 • KT VG 69

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 92

Originalni naslov

 • Bade rivali

Originalni broj

 • 71

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 27.12.2012

Ocijenite strip

8.00/10

(1 glasova)

Naprijed

KT VG 68 Pustolovina u Meksiku

KT VG 70 Obračun u crnoj dolini

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  KT VG 69: Veliki Grom (SR 70/71, LMS 183)
  Broj stranica: 90

  Scenarij: Andrea Lavezzolo
  Crtež: Birago Balzano
  Naslovnica: Franco Donatelli

  Zanimljivosti:
  - Drugu epizodu za redom akteri priče pokušavaju doći do El Pasa, ali ovaj put nitko nije uspio u tome.
  - Ibrahim ponovno odigrava ono što je već nekoliko puta u serijalu učinio, a to je da se po noći skine u samo crne gaće, pa u mraku postane nevidljiv za protivnike (ako drži usta zatvorena - naravno).
  - Pojavljuje se nekoliko novih rendžera od kojih su dvojica dobili i imena (Timmory i Garrison), kao i svoje uloge u akciji. Vidjet ćemo hoće li se netko od njih opet pojaviti u serijalu.
  - Van Gogh je krivo stavio da je crtač Francesco Gamba, ali ova epizoda je (skoro sam potpuno siguran) u potpunosti djelo Biraga Balzana.
  - Epizoda je originalno izdana u redovnoj seriji u 9. i 10. mjesecu 1969. (Još jedan krivi podatak u Van Gogh izdanju!) Nije izdana u striscia izdanju.

  Kratki sadržaj:
  Vod rendžera, na čelu s Kitom, Frankiejem i Ibrahimom u potrazi je za bandom koja je masakrirala jednu nizozemsku doseljeničku obitelj, istovremeno pokušavajući krivnju prebaciti na Indijance. Za to vrijeme, bijelac koji je neko vrijeme živio u indijanskom selu, a nakon što je odbijena njegova prosidbena ponuda, otima kćer poglavice Velikoga Groma. 
  Indijanci kreću u potjeru, a tu se još motaju dvije međusobno suprostavljene bande, rendžeri u direktnoj potrazi za jednom od bandi, a zmije otrovnice da ni ne spominjem!

  Komentar:
  Uzbudljiva kratka priča s ogromnom količinom događaja na samo 90 stranica. Baš volim ovakve epizode! U stilu je najboljih Lavezzolijevih priča, gdje se puno sporednih radnji splete u jednu. To je jedna od specijalnosti ovog scenarista.
  Još je na kraju uspio ubaciti i komični geg s izumom kočije na jedro od strane Frankiejeve noćne more - Annie Četiri Pištolja! 
  Ma strip za sve uzraste!!

  Balzano odličan u prikazu Indijanaca, ali dosta mu je drven crtež. Svejedno, lijep i privlačan crtež koji savršeno odgovara ovom serijalu. Naslovnica loša, koliko to može biti neka od ovih Donatellijevih majstorija izvedenih tehnikom tempere. Najveća mana joj je što Kit izgleda naknadno docrtan.

   

  (priča: 8,  scenarij: 9, crtež: 8, naslovnica: 5) - 80%

  24.02.2019
  08:59:41 sati
  Spock
  uredi
 • ReemCP

  LU 35 i 36 (176-196 i 5-73) > br. 70/71: Oteta Indijanka / Suparničke bande

  Za ne povjerovati, ali još jedna epizoda u nizu bez prisustva Gambe. Nakon Bignottija u prošloj epizodi, ovdje je Balzano bio crtač i tako još više osvježio serijal svojim umijećem crtanja. Nevjerojatno kako dobro crta Indijance, prve dvije table priče su prekrasne. Ali i ostali likovi (bijelci) su jako dobro izvedeni i prepoznatljivi. Odmah je i gušt čitanja veći. Na početku iz Ludensovog podnaslova "Oteta Indijanka", znalo se odmah da će doći do otmice, čim je bijelac Malone (koji je živio neko vrijeme sa Indijancima) odbijen da zaprosi kćer poglavice. Odmah se pokupio iz sela bez pozdrava, ljutito i nije bilo teško shvatiti njegove namjere. S druge strane, naš Kit sa Frankiejem i Bambulom te ostalim rendžerima, na tragu su zločincima koji su napali jedno imanje i pobili obitelj Nizozemaca koji su tu živjeli. Zločin su htjeli pripisati Indijancima ostavljajući strelice na mjestu zločina, ali jedan dečkić koji je preživio, posvjedočio je tom nemilom događaju tako da se Indijance odmah moglo maknuti sa liste odgovornih za ubojstva i pljačku. Lavezzolo će na neki način uspjeti sve te likove na kraju spojiti u jedan uzbudljivi, završni obračun sa dodatkom još jedne bande (otud i naziv "suparničke bande").

   

  Osim našeg Kita, u ovoj epizodi od ostalih nama važnih likova, ponajviše pratimo zbivanja sa Annie Četiri Pištolja. Kad nam je Annie tu, zabava i smijeh su zagarantirani. Ono što mi je fora bilo, Annie je spomenula da je bila na području gdje se gradi novi dio pruge i da ga grade Kinezi. Taj detalj me podsjetio na recenziju "Željeznica neće proći" (koja u ovom trenutku još nije objavljena) zbog koje sam išao malo proučiti povijest gradnje željeznice kroz Ameriku i tamo sam došao do saznanja, između ostalog, da su upravo Kinezi dali najveći doprinos u gradnji jer su bili dosta jeftina radna snaga koja je pristajala i na teške uvjete rada. Tako da je Kit serijal koji je i ujedno edukativnog karaktera pa čitatelj može nešto i naučiti :). Frankie, iako je bio prisutan ovdje u ovoj epizodi, njegova uloga je bila posve nevažna i nezapažena. Više se isticao rendžer Bambula koji je po tko zna koji put bio primoran da iskoristi svoju "nevidljivost" :).

   

  Kao i kolega Spock (vidjevši iz njegovog komentara), i sam sam uživao u ovoj priči i zaista se radi o jednoj zabavnoj epizodi.

   

  (priča: 8,  scenarij: 8, crtež: 10, naslovnica: 6) = 84%

  09.03.2020
  23:42:18 sati
  ReemCP
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Oteta Indijanka / Veliki Grom (LU 35 i 36; str. 176-196 i 5-73)
  P: 6, S: 5, C: 7


  Još jedna ne previše duga ali radnjom ispunjena epizoda. Ipak, nije na nivou prethodne, nekako je predvidljiva.

  Ovdje Lavezzolo ukršta puteve dviju potjera: velike grupe Indijanaca (nije navedeno pleme) poglavice Velikog Groma koji jure za Chrysom Maloneom koji je oteo kći poglavice Močvarni Cvijet jer smatra da mora biti njegova žena (a obećana je i želi biti žena Malog Medvjeda iz plemena Dabrova), te rendžera predvođenih Kitom koji nemaju baš jasan trag za bandom koja je ubila tri nizozemske doseljeničke obitelji. Na kraju se putevi potjera spajaju i imamo pravi "koktel": Kitova ekipa se nalazi u progonjenoj grupi iako naš mali rendžer rano počinje sumnjati da Indijanci tako predano jure nedužne ljude radi krađe konja već radi nečeg mnogo važnijeg. To se potvrđuje nakon što rendžer Ibrahim Bambula, "crn kao noć", otkriva da su u kočiji grupe koju Kitova štiti dvije svezane osobe od kojih je jedna Močvarni Cvijet. Kitu postaje jasno da ne štiti nevine ljude već upravo one koje je do pojave Indijanaca i sam progonio. Onaj upad druge bande i međusobni obračun su mi minus u scenariju, moglo se to drugačije riješiti a zanimljivo je još jedno korištenje Kitove časti kod Indijanaca: Časni (inače, ovdje opet piše Odani) nož je mini Duh sa sjekirom.

  I ovdje, bar meni, postoji jedna scenaristička nelogičnost koja "odzvanja u ušima": nakon što je odbijena Maloneova ponuda da postane zet, on "kupi prnje" i, kako piše, pedesetak kilometara dalje otima Močvarni Cvijet koja je tu ubirala jagode. Pa, daj, molim te, da je zlato tko bi ga išao brati pedesetak kilometara daleko od sjedišta svog plemena?!

  Crtež je Balzanov, nije loš, ali ni posebno dobar, nije tu ni prostora da se nečim istakne jer je sve smješteno u isti okoliš, mnogobrojne su skupine jedna nasuprot druge. Jedino vrijedno spomena je da je Malonea nacrtao u barem tri različite verzije.

  13.06.2020
  10:27:46 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • delboj

  Epizoda pretrpana događajima, mada mi se čini da su neki bez veze ubačeni, kao Ani koja koristi šestar i pravi neko nemoguće prevozno sredstvo - kopneni čamac! Crtež osrednji, naslovna bez veze.

  24.05.2022
  22:00:19 sati
  delboj
  uredi
 • jaki

   Slučajnost do slučajnosti..

  Loša epizoda.

  Crtež lošnjikav.

  20.09.2023
  13:36:48 sati
  jaki
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Veliki Grom" na aukcijama (3)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1926
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1766
   • Salt River
    Kod: TX LIB 94
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 16.3.2024. 14:03:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1659
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1644

   Aukcije

   Forum