Locke & Key

Nick Raider

Poslije smrti oca Lockea, njegova djeca (Tyler, Kinsey i Bode) preseljavaju se zajedno sa svojom majkom u staru obiteljsku kuću, Keyhouse. Uskoro poslije toga, oni otkrivaju da je kuća puna tajni, i da u njoj postoje magični ključevi koji imaju razne moći. Međutim, oni nisu jedini koji znaju za te ključeve: demon koji se zove Dodge želi ih se dočepati da bi mogao otvoriti Crna vrata, koja spajaju naš svijet s Paklom...

Informacije o autorima

Tvorac lika

Joe Hill

Grafički tvorac lika

Gabriel Rodriguez

Premijera

veljača 2008.

STRIP

ŽANR Horror/fantasy

MJESTO RADNJE SAD, Lovecraftov Massachusetts

VRIJEME RADNJE Sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Duncan Locke, Rufus Whedon

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Dodge

OMILJENO ORUŽJE The Magic Keys

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Locke & Key

Na prvi pogled, Locke & Key izgleda kao strip za klince. Moram priznati da mi je ta misao prošla kroz glavu kad sam prvi put prelistao knjigu ovog serijala. Naslovnice su svakako izgledale mračne i zloslutne, ali likovi i vedri kadrovi unutar stripa su mi djelovali previše sunčano, i nekako karikaturalno.  Ali znate oni staru poslovicu, “ne sudite knjizi po njenim koricama” (ovdje možemo da dodamo “istovremeno ne sudite im niti po njihovim unutrašnjim stranicama koje niste pažljivo pročitali od početka do kraja”).  Drago mi je da nisam prerano sudio ovom fenomenalnom stripu, jer bi u tom slučaju propustio nešto najbolje što postoji na američkom strip tržištu.

Glavni likovi serijala su Lockeova djeca: Tyler Locke je najstariji, mladić koji uzima ulogu glavnog člana obitelji posle očeve smrti, i koji se brine o svom mlađem bratu, sestri i majci; Bode Locke je najmlađi, i on nalazi prvi ključ u Locke rezidenciji, koji mu omogućuje da otvara nova vrata i da se pretvori u duha po želji; Kinsey Locke je kćerka koja se teško oporavlja od očeve smrti, (u tolikoj mjeri da ona osobno vadi suze i strah iz svog uma u Head Games) i koja pokušava da započne novi život sa novim prijateljima u novom području; LukeDodge” je demon iz ‘drugog svijeta’ koji je uzeo nalik jednog dječaka (Dodge Caravaggio) koji je davno umro, i koji pokušava da nađe ostale Magične ključeve, da bi mogao da otvori vrata pakla i pusti ostale demone iz svoje domovine u naš svijet. Uz ove glavne likove imamo i sporedne: Nina Locke, mati Lockeove djece; Rufus Whedon, dječak koji je mentalno usporen, i koji može da vidi i komunicira sa duhovima; i Duncan Locke, ujak Lockeove djece, i mlađi brat pokojnog Rendella Lockea.

Scenarista Joe Hill je pisac koji je odgovoran za besteller roman, Heart Shaped Box (2007.), i zajedno sa crtačem Gabrielom Rodriguezom stvara strip koji spaja stvarnost sa maštom i fantazijom, i svakodnevni život u malom američkom gradiću sa hororom koji je van ovog svijeta.  Hill je svoj prvi strip napisao kad je imao 12 godina, 1984. g., za Spider-Mana.  Iako ga je Marvel isprve odbio, to ga ipak nije obeshrabrilo.  Dvadeset godina poslije, ipak je uspio da proda Marvelu strip koji je bio dug jedanaest stranica, Spider-Man UnlimitedGabriel Rodriguez je veoma talentovan crtač iz Čilea, koji je sudjelovao sa IDW Publishing na The Great and Secret Show Clivea Barkera, Beowulf i Land of the Dead Georgea Romera.  Hill i Rodriguez zajedno rade na Locke & Key od 2007. godine.

Locke & Key je objavio izdavač IDW Publishing.  Serijal je počeo izlaziti u februaru 2008. godine.  Ritam je bio otprilike 6 svezaka svakih 6 mjeseci, i tih 6 svezaka su zajedno spojili jedno poglavlje serijala.  Do sada je objavljeno pet poglavlja: Welcome to Lovecraft (2008), Head Games (2009), Crown of Shadows (2009-2010), Keys to the Kingdom (2010-2011) i Clockworks (2011-2012).  Zadnje poglavlje serijala, Omega (2012-2013), trenutno izlazi. Prvi dio je objavljen u novembru 2012., a zadnji dio bi trebao da bude zaključen do ljeta 2013. godine. Svaka od gore spomenutih knjiga je objavljena u tvrdoukoričenom (engleskom) izdanju.  Uz ove pomenute knjige, ovaj serijal ima još dva one-shota: Open the Moon: Guide to the Known Keys (2011) i Grindhouse (2012).

Ključevi

Likovi

Serijal je veoma pozitivno primljen od strane čitalaca.  U 2009. godini je bio nominovan za Eisnerovu nagradu za ‘Best Limited Series’, dok je Joe Hill istovremeno bio nominovan za ‘Best Writer’.  Te godine je osvojio ‘Best Comic or Graphic Novel’ nagradu od British Fantasy Awards.  Pilot epizoda televizijske serije ovog serijala je snimljena u februaru 2011. godine, ali Fox studio je odlučio da ne snimi više epizoda, i serija je ugašena prije nego što je vidjela svjetlo dana.  Na San Diego Comic-Conu 2011. godine, prva epizoda je prikazivana ispred gomile fanova ovog serijala, i bilo je veoma pozitivno primljena.  Trenutno je MTV izrazio interes da kupi prava za TV seriju, ali nije ništa službeno još uvijek odlučeno.

Locke & Key je, iskreno, veoma maštovit, originalan i neočekivan serijal.  Meni je samo krivo što sam (skoro) sve epizode već pročitao, i sada nema mogućnosti da ih sve ponovo doživim po prvi put.  Au, kolike bi novce dao da to isto iskustvo ponovo mogu da  imam…

Dodgeov um

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Nevidljiva barijera
  Kod: KT LMS 326/327
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 2746
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1850
 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1568
 • Kandrax!
  Kod: ZG VCZS 26
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 4.3.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 1537
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1530

Aukcije

Forum