Lucky Luke

Lucky Luke

Legendarni kauboj, jedan od najpopularnijih, najobjavljivanijih i najprevođenijih stripova kod nas, a iako se trenutno objavljuje pod originalnim imenom Lucky Luke, iako je bio i Srećko Munja, najpoznatiji je bio i ostao kao Talični Tom, usamljeni kauboj...

Informacije o autorima

Tvorac lika

Morris

Grafički tvorac lika

Morris

Premijera

1946.

STRIP

ŽANR western parodija

MJESTO RADNJE Divlji zapad

VRIJEME RADNJE 19. stoljeće

LIK

VJERNI PRATITELJ Jollie Jumper

NAJVEĆI NEPRIJATELJ braća Dalton

OMILJENO ORUŽJE revolver

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Lucky Luke

Kada je Morris započeo svoj rad na Lucky Lukeu 1946. western žanr nije bio ništa novo u strip umjetnosti. Ono sto je distanciralo ovaj serijal i skretalo pažnju na njega je to što nijedan dotadašnji western nije težio humorističnom aspektu, a naracija Lucky Lukea je išla upravo u tom pravcu, svojevrsne western parodije. U karijeri Belgijanca Maurice de Beverea, koji nam je zahvaljujući radu na Lucky Lukeu poznat kao Morris, bilo je nekoliko važnih događaja koji su obilježili njegov rad. Najprije trebamo spomenuti njegov boravak u Americi, gdje je surađivao sa takvim imenima kao Jije ( u čijem almanahu Le Journal de Spirou počinje sa objavljivanjem Lucky Lukea) ili Franquin, Will ili Paape. Svi su još bili mladi i neafirmirani, a kasnije će stvoriti neke od najljepših stranica u povijesti stripa. U Americi Morris počinje objavljivati Lucky Lukea 1946., a po povratku u Evropu objavljuje i prvi kompletni album "La mine d’or de Dick Digger", 1949. godine. Jedno vrijeme je sam radio i scenarij i crtež, međutim ubrzo mu je zatrebala pomoć. Sudbina se blagonaklono nasmiješila i ukrstila putove Morrisa i Goscinnya! Od tada, 1955, pa do Goscinnyjeve prerane smrti 1977. godine ova dva čovjeka radit će zajedno stvarajući legendu o kauboju koji je “brži od svoje sjenke”.

Postoji neka neobična veza između serija Lucky Luke i Asterix. Istinski ljubitelji stripa ne mogu spomenuti jedan, a da se ne sjete drugog stripa, i obratno. Objašnjenje vjerojatno leži u tome što je godinama i jednom i drugom serijalu humor i plastičnost darovao jedan čovjek, magični Rene Goscinny. Kada je njegovo mišljenje o tome kako trebaju izgledati Asterix i Obelix prevagnulo nad Uderzovim, tada je Asterixu bila zagarantirana slavna budućnost. Nešto slično se desilo i u suradnji sa Morrisom. Morris je naime već u prvim albumima stvorio najveće Lucky Lukeove neprijatelje, braću Dalton. Dao im je dosta prostora u nekolicini epizoda, i baš u vrijeme kad je sreo Goscinnyja namjeravao je da ih “ubije”. Smatrao je da su oni odigrali svoju ulogu. Na sreću, kao spas po Daltonove, na vrijeme stiže Goscinny! Čovjek sa “nosom za glavne junake” se čudio zašto se Morris hoće riješiti tako zanimljivih i originalnih negativaca. Daltonovi su ostavljeni u životu i od tada počinju njihovi beskrajna bjegovi iz zatvora, koji su toliko česti, da jedan od lovaca na ucjene u epizodi "Chasseur de primes" kaže da kada ne bi bilo Lucky Lukea, koji ih stalno hvata, oni, lovci na ujcene mogli bi da žive dobro, makar samo od Daltonovih!

Lucky Luke je mrsavi westmam, čije je lice, kažu, “pozajmljeno” od Garry Coopera. U prepoznatljivom kaubojskom odijelu sa crvenom maramom i šeširom. Vječito sa cigarom u ustima, smireno dovršava svoj ručak, prije no što potegne revolver na izazivača. Krstari Amerikom XIX. vijeka, uvijek prema zapadu. Nailazi na mnoge nepravde ovog divljeg vremena, na jos divljim mjestima, i ne odlazi dok ih ne riješi. A onda kada se svi građani malog gradića oslobođenog od desperadosa zapitaju gdje je čovjek kome duguju zahvalnost, on već jaše u susret zalasku Sunca pjevajući “I am a poor lonesome cowboy…” .Lucky Luke, mada zaista jeste usamljeni kauboj, ipak nije lišen pratećeg junaka. Neobično je jedino to što je njegov vjerni prijatelj konj! Jollie Jumper, ne samo što se uvijek postavi točno ispod onog prozora kroz koji će za tren iskočiti Lucky Luke, on i govori, igra šah, često riječima pecka našeg junaka, a u jednom slučaju čak i on njega jaše! Vrlo zanimljiv pratilac, koji izlazi iz svih klišea.

Osim izmišljenih neprijatelja, braće Dalton, Lucky Luke se sukobljava i sa istinskim legendama divljeg zapada, s ološem kakav su bili Jessie James ili Billy the Kid i slični. A Daltonovi su posebna priča. Joe, Jack, William i Averell, svaki viši, kao i gluplji od prethodnog. Također i njihova mama, koja se rijetko pojavi, ali uvijek ostavi utisak. Interesantna je i pojava slavne Calamity Jane, neotesane kaubojke, koja pije, psuje i obara ruke muškarcima. U kasnijim epizodama dvojac autora uvodi i lik Rantanplana, najglupljeg psa na svijetu, čije je ime parodija, na tada najtiražniji svjetski strip, također belgijski, Rin Tin Tin. Pored ovih, kroz strip se provlače i mnoge realne osobe poznate širom svijeta. Od Lee van Cleefa, kao lovca na ucjene, pa do Alfreda Hitchcocka.

U pocetku edicija Lucky Luke izlazi u izdanju izdavačke kuce Dupis, da bi od 32. albuma "La Diligence", 1968. godine prešla u poznatu francusku kuću Dargaud, a kasnije od broja 61. "L’ Amnesie des Dalton", 1991. godine u Luckie production. Do sada je objavljeno više od sedamdeset epizoda, računajući i dvije paralelne serije. Jedna je Kid Lucky, koja prati doživljaje Lucky Lukea iz djetinjstva, i namijenjena je mlađoj publici, a druga je serija Rantanplan, posvećena psu koji slovi za najglupljeg na svetu. Lucky Luke je postao simbolom, omiljenim junakom širom svijeta. Prevođen na više od četrdeset svjetskih jezika, na sve evropske. Ukupni tiraži izdanja Lucky Lukea danas prelaze cifru od 300 000 000 primjeraka. Lucky Luke se našao i u crtanim filmovima, a nisu novost ni kompjuterske igre u kojima je glavni lik.

Godine 1977. umire Rene Gocsinny, što se brzo odrazilo na kvalitetu stripa. Nekoliko scenarista su smjenjivali pomažući Morrisu u radu na novim pričama, ali je malo koja i približno dosegla Goscinnyjevu veličinu. 2001. godine preminuo je i otac Lucky Lukea, Maurice de Bevere, i od tada strip nije dalje izlazio. 2003. godine je objavljeno da će biti ostvarena Morrisova želja i nastavljen kultni serijal. Crtač će biti Laurent Gerra, a pisac Achde. Iako ljubitelji serijala ne kriju radost zbog novih avantura Lucky Lukea, postoji i mnogo veća skepsa o tome da li je to dobar potez, jer kako neko reče: “ Pustimo junake neka počivaju u miru!”!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Posljednja prevara
   Kod: TX ZS 801/802
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 1.12.2023. 21:24:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 485
  • Velika prijevara
   Kod: MM SA 83
   Ocjena: 71%
   Vrijeme: 30.11.2023. 0:12:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 939
  • Lov na čovjeka
   Kod: JST SSAV 2
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 28.11.2023. 21:42:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 846
  • Sin vatre
   Kod: TX SAGK 45b/46/47a
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 10
   Broj pogleda: 1358
  • Potpuna kontrola
   Kod: NN LIB 69c/70a
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 25.11.2023. 21:15:00
   Autor: Jerry Krause
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1310

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Pobunjenici s Marsa
    Kod: NN LIBG 10
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 13.10.2023. 0:04:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2250
   • Okamenjena šuma
    Kod: TX COL 1/2
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 8.11.2023. 23:48:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1743
   • Za-Te-Nejeva senka
    Kod: MM VEC 57
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1697
   • Jahači iz Wyominga
    Kod: TX LU 117/118/119
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1683
   • Bijeli vrač
    Kod: TX SAK 3
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1665

   Aukcije

   Forum