Sumnja
KT LU 22

Kit Teller

Sumnja

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 22

Šifra

 • KT LU 22

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • Il sospetto

Originalni broj

 • 22

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 09.09.2017

Ocijenite strip

6.00/10

(2 glasova)

Naprijed

KT LU 21 Duh

KT LU 23 Dugo putovanje

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Sumnja, br. 43/44 - 96+27=123 str.

  Priča počinje dolaskom poštara u utvrdu, koji donosi Frankieu pismo u kojem ga njemu nepoznata žena optužuje za napuštanje i nevjeru, a i da dolazi u utvrdu. Vijest se brzo pročuje i svi počnu izbjegavati Frankiea. Nakon toga zapovjednik uputi Kita s nekoliko rendžera u ophodnju i naloži mu da povede Frankiea dok se situacija malo ne smiri. Kit povede još i Brandy Jima i Ibrahima, a na ophodnji im s pričini da vide lik fakira Sumabatre, koji kao da ih upućuje u određenom smjeru. Budući da je poznata moć koju fakir posjeduje, naši junaci krenu tim smjerom i stignu taman na vrijeme da spase ženu s četvero djece od napada bande Indijanaca. Gle čuda, čak ispada da je ta žena napisala pismo i krenula prema utvrdi za odbjeglim mužem Frankiem Bellevanom, a jadni Frankie...

  Uz Sumabatru, u utvrdu se vraća i Annie, pa je komedija zagarantirana.

  Također, naš Kit je prvi put u novoj kapetanskoj uniformi!

  Ako se ne shvati ozbiljno, ovo je jedna zabavna, humoristična, neobavezna i opuštajuća epizoda, začinjena mnoštvom zanimljivih, poznatih i nepoznatih likova. 

  Gamba je opet onaj stari, a originalna naslovnica, iako dobra, (izuzev naslova) nema baš nikakve veze s radnjom. Ludensova također, s tim da je na njoj Kit u staroj uniformi s činovima narednika. Vjerojatno je scena iz neke druge epizode ovog izdanja, pa je neću ovdje ni računati.

   

  (priča: 6, scenarij: 9, crtež: 7, naslovnica: 6) - 72%

   

  Pustolovi, br. 44/45 - 69+5=74 str.

  Ajoj, još jedan hibrid stegosaura i nekog mesoždera, isti kao u epizodi "Totem od bjelokosti" (br. 13/14). Frankie i Kit su ih, izgleda, odlučili sve istrijebiti! Znači, uz Zagora, koji je pobio skoro sve što hoda, i Kit je odgovoran za uništenje sjeverno-američke faune, kao i endemskih vrsta :-)

  Dakle, nakon što im je Annie, u prethodnoj epizodi, spomenula legendu o plavokosom divu i besmrtnom kralju!!, Kit i Frankie odluče ispitati dali je to istina. Annie i Brandy Jim će otpratiti spašenog Frankievog imenjaka i njegovu obitelj do obližnjeg grada, a naši junaci krenu u nove pustolovine. Putom nalete na indijansko selo i vide bijelca zavezana za totem. Odluče ga osloboditi, iako taj razbojnik bez morala i savjesti, zaslužuje sve što ga je spopalo. Oslobodivši razbojnika, zvanog Alabama Kid, u bijegu pred Indijancima, završiše u zemlji Moor-Doo...

  Prilično glupa i naivna priča u rangu onih početnih. Originalna, odnosno Van Gogh naslovnica nema dodirnih točaka s pričom. Ludensova koristi scenu iz priče, ali na njoj fali Frenkie, a Kit ima staru uniformu i čin narednika.

   

  (priča: 2, scenarij: 4, crtež: 7, naslovnica: 5) - 44%

   

  Tajni dokument, K.M. 99 - 32 str.

  U utvrdu dolazi general Foley na prenoćište. Sa sobom nosi važan popis, odnosno raspored njihovih snaga na meksičkoj granici. Naš Kit dobija zadatak tijekom noći čuvati popis i generala.

  Kratka priča originalno izdana kao dodatak Komandantu Marku br. 99 u studenom 1974. Prema zadnjoj vinjeti u stripu, svojevrsna reklama ili navlakuša za izdanje Malog rendžera. Samo, po kvaliteti, teško da je koga mogla privući. Inače, vrijeme izlaska se poklapa s pričom Ku Kluks Klan, originalni brojevi 131/132.

  Canzio se, po svom običaju, koristi fantastikom kao nečim sasvim normalnim. Dok se Lavezzolo trudi sve objasniti na racionalan način, Canzio pretjeruje, vrijeđajući logiku čitatelja, malih i velikih.

  Pravo je osvježenje konačno vidjeti drugačiji crtež. Puno bolje od Gambe: ozbiljnije, modernije, privlačnije. Svi likovi su izgledom identični originalnom Gambinom predlošku, izuzev Kita i Clarette, koji su odrasli. Više nisu djeca! Likovi se razvijaju s vremenom, a to je ono čega nema u drugim serijalima i zbog čega mi je Mali rendžer toliko drag.

  Naslovnice nema, izuzev one originalnog izdanja Komandanta Marka na predlistu, u kojem je priča izdana, dok se Ludensova, normalno, odnosi na glavnu priču.

   

  (priča: 2, scenarij: 2, crtež: 9, naslovnice: nema) - 43%

  08.04.2018
  16:24:43 sati
  Spock
  uredi
 • Dwayne_Looney

  U ovom broju jedna kompletna epizoda i druga čija se radnja završava na 10. stranici idućeg broja.

   

  Sumnja

  Što se tiče ove epizode (str. 3-125) po meni ništa posebno a jedna od svrha joj je nagovještaj jedne buduće, vjerojatno krvavije avanture.
  U utvrdu stiže pismo za Frankieja Bellevana u kojemu ga izvjesna Rothunda Parson naziva pokvarenim jarcom i prijeti kako će uskoro dobiti svoje jer stiže s A.B.C.D. Svi posumnjaju (odatle i naziv kako Spock uočava) da je Frankie zapravo u rendžere stupio ostavivši ženu i malo se distanciraju od njega ali jadnik, kao i mi čitatelji, ne zna o čemu se radi. Neizvjesnost postoji ali ne traje dugo. Ljagu s imena brkatog rendžera spere upravo, također brkata , Rothunda koja u utvrdu stiže s četvero djece (početna imena su im A, B, C i D) nakon što ju prethodno od Indijanaca, putem vođeni duhom Indijca Sumabatre, spasu Kit, Frankie, Brandy Gim i Bambula. Fora je u srednjem imenu u kojem se Frankie razlikuje od Rothundina nestalog muže. No, kako u utvdru ubrzo stiže Sumabatra rješenje se može naći. On ima velike moći pa i tu da ekipi pomogne oko lociranja "pravog" Frankieja Bellevana. On je zaglavio u jednom rudniku kopajući zlato. Epizoda završava pomirbom Rothunde i muža. Dojam je da mu nakon svega prelako oprašta grijeh što je ostavio obitelj a Kit od Annie, koja je također dio epizode, čuje legendu da "tu negdje" navodno žive plavokosi divovi s besmrtnim kraljem. Čim Kit to ne odbacuje već se, naprotiv, ozbiljno zainteresira jasno je da smo dobili uvod u iduću pustolovinu (ili jednu od idućih, kako vidim po ReemCP-ovom spisku). 

  P: 4, S: 4, C: 8, N: 7

   

  Pustolovi

  Sviđa mi se naziv "Pustolovi" s Van Gogha. Jednostavno si je Kit upilio da istraži postoji li besmrtni kralj okružen plavokosim divovima. No, još mu nije suđeno da sazna jer će na putu naletjeti na Indijance koji imaju bijelca na stupu mučenja.
  Kitova želja je osloboditi tog čovjeka ali ne zna da je on zločinac. U bijegu od Indijanaca Frankie će se toga sjetiti ali prekasno, kad ih ovaj prevari i s malom prednošću pred ljutitim Indijancima ostanu bez konja...

  Ova epizoda me je podsjetila na neke Zagorove, em što se pojavljuje nešto što nije moglo da postoji (stegosaur, koristim Spockov pojam) em što Indijanci olako nakon svog početnog gnjeva i potjere na kraju s Kitom i Frankiejem popuše lulu mira i ugoste ih na par dana. Naime, spasila ih je amajlija koju je Frankie uzeo s ubijenog stegosaura a koju Indijanci zovu "Manituove oči". 

  Priča nigdje veze, lošija od prethodne, jedino mi je bilo smiješno kako je Frankie rekao da ako prežive vir više neće bježati od Annie četiri pištolja. 

  Naslovnica If Edizioni se odnosi na ovu priču iako je kraća od one prethodne jer vidimo Kita u kanuu. Ništa posebno, ponavljam joj ocjenu 7.

  P: 2, S: 3, C: 8, N: 7

  27.05.2018
  11:36:46 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • ReemCP

  LU 22. Sumnja (3-125)

   Dobar naslov ove epizode „Sumnja“, pošto svi sumnjaju na Frankiea. A zašto sumnjaju? Jer je dobio pismo od neke žene, iz kojeg proizlazi da ju je napustio, iako se on kune da nije i da ju na kraju - uopće ni ne pozna. Tek nešto kasnije saznajemo da se zapravo radi o osobi koja se isto zove i preziva (izuzev srednjeg imena), pa je tu došlo do malog nesporazuma..


  Tu se pojavljuje i simpatični Indijac Sumabatra po drugi put, koji u ovoj epizodi pokazuje svu raskoš svojih moći. Te postaje ključan u potrazi ženinog muža.

  Treba spomenuti da prilikom Frankie-ovog obraćanja konju, vidimo da mu i konj uzvraća (misli - postoji oblačić kao i da konj priča?), ali ono što je najvažnije, vidimo na početku da Kit nosi novu jaknu sa dvorednim kopčanjem, jako sličnu kao i njegov zapovjednik. Znači, u ovoj epizodi ju je prvi put obukao.

   

  LU 22 i 23 (125-194 i 5-10)

  Nakon uspješnog pronalaska Frankiea (onog drugog), Kit i pravi Frankie se odvajaju od ekipe i uskoro primjete neko indijansko selo, gdje se na stupu za mučenje nalazi jedan bijelac.


  Iako ne znaju da je taj bijelac teški zločinac i da zaslužuje da mu indijanci naprave što god ga ide, oni ga oslobađaju. Ali taj bijelac im na tom zahvaljuje tako da im ubrzo ukrade konje i pobjegne. Indijanci kreću u potragu za tim bijelcem, te jedna grupa za Kitom i Frankiem, koji na sreću nalaze jedan kanu.

  Kit i Frankie upadaju u nekakav vir na rijeci i završavaju u podzemlju, gdje se nalazi divovski gušter (ili taj stegosaur :D). Uspijevaju ga ubiti te s njegove glave uzimaju nekakvu svijetlu amajliju („Manituove oči“), koja će im na kraju dobro doći kao propusnica kod indijanaca. Onaj bijelac nije daleko uspio umaći, stigla ga je sudbina kako to obično biva i završio je u živom blatu.

  PS. priča koja je mogla komotno ići na sam početak serijala, ne shvaćam kao se ovdje našla, kad smo koliko toliko odmakli od "naive"..

   

  08.10.2019
  16:47:48 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Sumnja" na aukcijama (6)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  • Batman: Tri Jokera
   Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
   Prodavač: zkne
   Cijena: 15 €
   Broj ponuda: 0
   Broj pogleda: 0
  • Plesni studio
   Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
   Prodavač: zkne
   Cijena: 10 €
   Broj ponuda: 0
   Broj pogleda: 0
  • Brončano doba
   Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
   Prodavač: zkne
   Cijena: 15 €
   Broj ponuda: 0
   Broj pogleda: 0
  • Tex Libellus: Igre moći
   Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
   Prodavač: zkne
   Cijena: 34 €
   Broj ponuda: 0
   Broj pogleda: 0
  • Soda
   Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
   Prodavač: zkne
   Cijena: 6 €
   Broj ponuda: 0
   Broj pogleda: 0

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1938
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1780
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1700
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1673
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1612

   Aukcije

   Forum