Blago
KT LU 32

Kit Teller

Blago

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 32

Šifra

 • KT LU 32

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • Il tesoro

Originalni broj

 • 32

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 28.05.2019

Ocijenite strip

7.00/10

(1 glasova)

Naprijed

KT LU 31 Tragičan kraj

KT LU 33 Na putu za Austin

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  KT VG 63:  Skrivena dolina (SR 63/64, LU 32b, LMS 178)

  Broj stranica: 104


  Scenarij: Andrea Lavezzolo

  Crtež: Franco Bignotti

  Naslovnica: Franco Donatelli


  Zanimljivosti:

  - Kit Teller je ponovno u staroj uniformi s resicama i s naredničkim činovima, pa pretpostavljam da je ova epizoda napisana ranije, pa naknadno ubačena. 

  - Ova priča nikad nije objavljena u striscia formatu, već odmah u redovnoj seriji u 02./03. mjesecu 1969. 

  - Prvi rad velikog Franca Bignottija na Malom rendžeru.

  -  U Van Gogh izdanju (#63) stranice od 99 do 106 imaju loš otisak jer je, navodno, došlo do greške prilikom pripreme materijala.


  Kratki sadržaj:

  Nakon što je vrač prorekao da će im nebo pasti na glavu, Indijanci su napustili kraj kojim upravo prolaze Kit i njegov otac Moses, na putu prema grobu Kitove majke. Zanimljivo, putem se prisjećaju njihove prve posjete njenom grobu i pustolovine u Novom Kantonu, nakon koje je Kit postao kapetan. Razlog zašto je ovdje u staroj uniformi narednika time postaje još zagonetniji. Na taj razlog nemam odgovor, a priča ide dalje tako da na to područje padne veliki meteorit koji izazove požar iz kojeg naša dva rendžera jedva izvuku živu glavu, ali ostanu bez konja koji su im pobjegli, a samim tim i bez hrane na opustošenom području. Život im spašava tajanstveni svat koji uspije uhvatiti Kitovog konja Crnu Munju i krišom im ga ostavi vezana u blizini. Naši junaci su uporni u naumu da otkriju identitet tajanstvenog spasioca iako ih on na sve načine pokušava spriječiti u tome. Pokušava ih čak i zaplašiti raznim iluzionističkim trikovima u stilu fakira Sumabatre. Na kraju su ga ostavili u uvjerenju da su odustali, ali naši junaci ne odustaju tako lako. Ustanovili su da je ušao u jedan procjep u planini zapriječen željeznim rešetkama. Prava iznenađenja tek slijede!

  (priča: 6,  scenarij: 2, crtež: 9, naslovnica: 7) - 58%

   

  RECENZIJA POSLANA - ČEKA NA OBJAVU!

   

   

  KT VG 66a: Mali bjegunci (SR 64/65, LU 32c/33a, LMS 179)

  Broj stranica: 63

  Scenarij: Andrea Lavezzolo
  Crtež: Birago Balzano + Francesco & Pietro Gamba
  Naslovnica: Franco Donatelli

  Zanimljivosti:

   - Van Gogh je ovdje malo ispremiješao redoslijed epizoda u odnosu na original iz razloga što je stavio ove dvije kratke priče u jedan broj. Tek kada je Ludens izdao ovu epizodu po originalnom redoslijedu sam to shvatio. Nema štete za kontinuitet, ali sam muku mučio kod slaganja usporednog popisa zbog toga što je Van Gogh prešutno to odradio. Nisu odgovarali crtači u usporedbi s popisima s talijanskih stranica, a sad je jasno i zašto.
  - Ova kratka epizoda je izdana u redovnoj seriji u 2. i 3. mjesecu 1969. Nije nikad izdana u striscia izdanju, a nema ni naslovnicu.
  - Sve je teže procijeniti tko je crtač. Mislim da ovdje prevladava Balzanov stil. Vinjete s Kitom i Frankijom su Francescovo djelo, a ima dijelova koji ne odgovaraju niti jednom od tri potpisana crtača. Možda je Pietro prestao kopirati poznatijeg Gambu i koristi svoj stil koji nas zbunjuje već nekoliko epizoda!?
  - U poljima s didaskaljama se pojavljuje crta u obliku stilizirane zmije, baš kao i u epizodi VG 55: Sarkofag u spilji. Možda je to nekakav trag jer i tamo prevladava Balzanov stil, a potpisan je Gamba. 

  - Mislim da ova naslovnica pripada slijedećem broju (67 po Van Goghu) i da ove dvije mini epizode nemaju naslovnice u originalnom izdanju,  a Van Gogh je spojio dvije priče bez naslovnice u jedan broj. Budući da je Van Gogh stavio naslov ove epizode, morao sam je ocjeniti, a zbog te činjenice ide i ocjena manje ovoj ne baš atraktivnoj naslovnici.

   

  Komentar:
  Ovo je jedna lagana filler pričica na malo stranica, ali velikog vremenskog raspona radnje od skoro pola godine.
  Kit, Frankie i Ibrahim nalete na čudne tragove koji ih vode tragom odbjegle djece. U priči su ipak glavni elementi nojevi, a sudjeluju skoro svi bitni likovi iz serijala.

  Lavezzolo usred priče najavljuje i upozorava na tragičan kraj, ali isto nisam očekivao tako bombastičan svršetak!

  Crtežom sam se pozabavio već u zanimljivostima, a zbog više autora jako je neujednačen. Ima odlično nacrtanih dijelova, ali i cijelih stranica s ukočenim, drhtavim likovima.

   

  (priča: 6,  scenarij: 5, crtež: 6, naslovnica: 4) - 56%


   

  30.05.2019
  07:52:45 sati
  Spock
  uredi
 • ReemCP

  LU 32. Blago

  LU 32 (52-155) > br. 63/64: Vračevo proročanstvo / Skrivena dolina

   

  Scenarij: Andrea Lavezzolo
  Crtež: Franco Bignotti

  Kit i njegov otac su napokon skupa na zajedničkom odmoru. Istovremeno, indijanska plemena zbog proročanstva svog vrača sele sa svojeg teritorija..

  U ovoj priči se radnja najviše vrti oko jednog kratera (mjestu nekadašnjeg vulkana) gdje se nalazi posebni izvor vode. Prije nekih 250 godina od sadašnjosti, jedan lovac je došao na taj izvor, popio vodu čudnog okusa i skroz se pomladio, zauvijek. Pa je kroz neko vrijeme pozvao i neke ostale ljude u tu skrivenu dolinu, te su ostali tamo zauvijek živjeti, pomlađeni. Skriveni od ostatka svijeta. Najveći problem u svemu tomu je bilo to što nisu mogli nikad imat djece.

  Kit i otac su na odmoru, ali usput prolaze područjem gdje su živjeli indijanci prije selidbe. Naime, vrač tih indijanaca je imao san, viziju pa je upozorio svoje ljude da će se nebo srušiti na njih i da se moraju hitno preseliti. I zaista, nakon nekog vremena, pada meteor i nastaje požar. Naši junaci ove priče, Kit i njegov otac, koji se nađu u blizini, jedva spasavaju živu glavu, a dodatno im pomaže jedan tajanstveni redovnik.

  Kit je jako znatiželjan i želi otkriti tko je taj tajanstveni čovjek, dok ih on s druge strane na sve moguće načine pokušava zaustavit, da ga ne slijede. Ali Kit kad uhvati nešto, taj je uporan kao mazga. Unatoč otporu tajanstvenog čovjeka da ne idu za njim i da zametne tragove, Kit i njegov otac ipak otkrivaju to skriveno mjesto i ljude koji već 200 godina žive tu, ali sad Kit i njegov otac na neki način postaju zarobljenici pošto ne smiju više napustit to mjesto..

  Priča koja mi i nije bila nešto posebno, ali kako je to Kit i kako ga volim, opet sam na neki način uživao. U priči se čak pojavljuje i Annie 4 pištolja, ali u maloj, nezapaženoj ulozi. Zanimljivo da nam Kit ovdje ponovno nosi onu staru uniformu sa resicama, iz dana kad je bio narednik. Tako da ova epizoda kronološki nikako ovdje ne pripada, trebala bi ići na mjesto, barem poslije epizode "Novi Kanton", jer se Kit i njegov otac upravo prisjećaju toga. Ali i poslije tog "kantona" je Kit odmah napredovao i postao kapetan, pa ostaje malo čudno kako i gdje točno smjestit ovu priču. Možda onda neposredno poslije "Kantona? Ali opet, oni ovdje pričaju o tome kao da je prošlo dosta vremena od te avanture sa Kinezima pa to sve pomalo zbunjuje.

  Zanimljivosti:
  - scenarij: Andrea Lavezzolo; crtež: Franco Bignotti
  - izašlo u veljači i ožujku 1969. godine
  - Kit se pojavljuje ponovno u staroj uniformi sa resicama
  - stoga ova priča kronološki bi morala ranije ići, ali na mjesto poslije priče Novi Kanton (pošto se u ovoj priči prisjećaju te pustolovine on i njegov otac)
  - u LMS-u, to je epizoda LMS 178: Začarana dolina

   

   

   

  LU 32. Blago/Mali bjegunci
  LU 33. Na putu za Austin

  LU 32 i 33 (156-194 i 5-29) > br. 64/65: Mali bjegunci

   

  Scenarist: Andrea Lavezzolo
  Crtač: Birago Balzano + Francesco & Pietro Gamba

  Na jednom bogatom imanju nestala je djevojčica. Kit, Frankie i Ibrahim upravo prolaze u blizini tog imanja..

  Na bogatom imanju obitelji Wentworth, traje rasprava između braće o malenoj curici Tecli koju žele poslat na školovanje. Tecla ih prisluškuje i njoj se ta ideja nimalo ne sviđa, pa odluči pobjeći. Kit, Frankie i Ibrahim su u blizini tog imanja, igrom slučaja slijede tragove jedne "divovske" ptice, tragove koji će ih odvesti do malene djevojčice.

  Tu bi se ova kratka priča mogla podijeliti na prvi dio, dok je drugi dio vezan za dogodovštine u utvrdi. Spomenimo još da obitelj te djevojčice se bavi uzgajanjem nojeva, skupljajući njihova pera koja navodno puno vrijede. Drugi dio priče je u utvrdi, gdje Kit dobiva na poklon jednog noja od te curice. Ibrahim slavi rođendan, Rosa Morning peče naravno tortu (jadna žena, izlazi joj torta negdje na uši koliko ih ispeče), Zubati Bill krade tortu i nekako opet nastaje pravi urnebes. Zanimljivo da su spomenuli da je i Kitu kao sutradan rođendan, ali epizoda je završila dan prije njegovog rođendana pa nismo saznali koji je po redu.

  Pomalo neuobičajna, kratka priča u kojoj nije bilo nikakve pustolovine, više onako neka lagana, opuštajuća epizoda gdje je jedini u toj priči nastradao jedan noj. Zanimljivo da nam je scenarist dao naslutit da će se to dogodit, ali nismo znali kako i pomalo je smiješno to ispalo na kraju, iako možda i nije se za smijat :D

   

  Zanimljivosti:
  - scenarij: Andrea Lavezzolo; crtež: Birago Balzano + Francesco & Pietro Gamba
  - izašlo u ožujku i travnju 1969. godine
  - rendžer Ibrahim slavi rođendan
  - pred kraj priče, Chin Lao spominje da se bliži Kitov rođendan, a zapovjednik utvrde spominje da je kao "sutra" Kitov rođendan (nije spomenuto koji po redu)
  - u LMS-u, to je epizoda LMS 179: Mali begunci

   

  08.10.2019
  16:11:54 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Blago" na aukcijama (84)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čovjek Sjena
   Kod: KM LU 14a
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 659
  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1373
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1404
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1216
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1303

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1945
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1713
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1685
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1623
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1614

   Aukcije

   Forum