Suparničke bande
KT LU 36

Kit Teller

Suparničke bande

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 36

Šifra

 • KT LU 36

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • Bande rivali

Originalni broj

 • 36

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 25.01.2020

Ocijenite strip

7.00/10

(1 glasova)

Naprijed

KT LU 35 Bez predaha

KT LU 37 Kitova pobjeda

Naprijed

Komentari članova

 • ReemCP

  LU 35 i 36 (176-196 i 5-73) > br. 70/71: Oteta Indijanka / Suparničke bande

  Za ne povjerovati, ali još jedna epizoda u nizu bez prisustva Gambe. Nakon Bignottija u prošloj epizodi, ovdje je Balzano bio crtač i tako još više osvježio serijal svojim umijećem crtanja. Nevjerojatno kako dobro crta Indijance, prve dvije table priče su prekrasne. Ali i ostali likovi (bijelci) su jako dobro izvedeni i prepoznatljivi. Odmah je i gušt čitanja veći. Na početku iz Ludensovog podnaslova "Oteta Indijanka", znalo se odmah da će doći do otmice, čim je bijelac Malone (koji je živio neko vrijeme sa Indijancima) odbijen da zaprosi kćer poglavice. Odmah se pokupio iz sela bez pozdrava, ljutito i nije bilo teško shvatiti njegove namjere. S druge strane, naš Kit sa Frankiejem i Bambulom te ostalim rendžerima, na tragu su zločincima koji su napali jedno imanje i pobili obitelj Nizozemaca koji su tu živjeli. Zločin su htjeli pripisati Indijancima ostavljajući strelice na mjestu zločina, ali jedan dečkić koji je preživio, posvjedočio je tom nemilom događaju tako da se Indijance odmah moglo maknuti sa liste odgovornih za ubojstva i pljačku. Lavezzolo će na neki način uspjeti sve te likove na kraju spojiti u jedan uzbudljivi, završni obračun sa dodatkom još jedne bande (otud i naziv "suparničke bande").

   

  Osim našeg Kita, u ovoj epizodi od ostalih nama važnih likova, ponajviše pratimo zbivanja sa Annie Četiri Pištolja. Kad nam je Annie tu, zabava i smijeh su zagarantirani. Ono što mi je fora bilo, Annie je spomenula da je bila na području gdje se gradi novi dio pruge i da ga grade Kinezi. Taj detalj me podsjetio na recenziju "Željeznica neće proći" (koja u ovom trenutku još nije objavljena) zbog koje sam išao malo proučiti povijest gradnje željeznice kroz Ameriku i tamo sam došao do saznanja, između ostalog, da su upravo Kinezi dali najveći doprinos u gradnji jer su bili dosta jeftina radna snaga koja je pristajala i na teške uvjete rada. Tako da je Kit serijal koji je i ujedno edukativnog karaktera pa čitatelj može nešto i naučiti :). Frankie, iako je bio prisutan ovdje u ovoj epizodi, njegova uloga je bila posve nevažna i nezapažena. Više se isticao rendžer Bambula koji je po tko zna koji put bio primoran da iskoristi svoju "nevidljivost" :).

   

  Kao i kolega Spock (vidjevši iz njegovog komentara), i sam sam uživao u ovoj priči i zaista se radi o jednoj zabavnoj epizodi.

   

  (priča: 8,  scenarij: 8, crtež: 10, naslovnica: 6) = 84%


  -

  -

   

  LU 36 i 37 (74-196 i 5-88) > br. 71/72/73: Crveno zlato / Konop za Indijanca / Napad u Crnoj Dolini / Molitva za Lampeona / Sjene na putu / Sud pravednika / Kitova pobjeda / Bijeg u Dodge City / Pećina Koplja

  Jučer mi je GLS dostavom stigao Ludens 37, tako da sam se napokon mogao baciti na čitanje ove priče :). Kako se nalazimo u ovim, malo je za reći - čudnim okolnostima, sa tim korona virusom i svime, odlučio sam da ne kupujem stripove na kiosku već naručujem direktno iz striparnice. Tako da sam jučer baš bio sretan, kad mi je između ostalog, stigao i Mali Rendžer. Već sam ranije zahvaljujući Spockovom popisu vidio koliko ova priča sadrži stranica, pa sam odmah i znao da se moram strpiti i pričekati taj Ludens 37. Jedan sam od onih koji ne vole pročitati dio priče pa čekati nastavak mjesec ili duže, volim sve pročitati u komadu.

   

  A priča je počela dosta uobičajeno, znači, sve neki elementi koje smo dosad već i vidjeli. Pri tome mislim na te indijanske običaje, kad se neki bijelac zatekne u nevolji (bilo od nekakve nesreće ili napada životinje), Indijanci ga izliječe, a ona skvo koja ga je njegovala, obično postane njegova žena i taj bijelac postane dio njihovog naroda, njihove zajednice. Također, Lavezzolo voli u tom slučaju ubaciti i nalazište zlata, jer bijelcu svašta onda padne napamet i tu idilu koju je imao i suživot sa svojim novim prijateljima, jednostavno sve padne u vodu i nerijetko dođe do problema. Ali, ne i kod Normana Younga, on je ostao kod svoje žene (Crveni Cvijet) i sa svojom kćerkom Malim Mjesecom (iako vidim da je u LMS-u "Mladi Mjesec") unatoč spoznaji da se u blizini nalazi pravo bogatstvo! Nažalost, nenadana smrt žene mijenja i planove Normana, a nesretna sudbina zadesuje i njega samog, tako da Mali Mjesec ostaje siroče, bez oba roditelja, a Indijanci koji drže do časti, ispunjavaju svoje obećanje i vode dijete u civilizaciju među bijelce kako bi se školovala. Moram spomenuti da ne zaboravim, ovdje u Ludens verziji opet spominju "Crveno zlato", odnosno "Crveni metal". Ne znam je li to greška u prijevodu, ako je riječ o crvenom metalu, onda bi se radilo valjda o bakru? Ali, mišljenja sam da se radi o pravom zlatu, pa valjda su onda trebali staviti žuti metal?!

   

  No, kako bilo, nakon tog prologa odlazimo u sadašnjost, gdje se pojavljuje naš Kit, zajedno sa Frankiejem i Brandy Jimom. E sad, tu imamo Indijanca "Brzi Sokol" kojeg smo upoznali još u prologu ove priče, ali sad su ga uhvatili i žele ga objesiti. Sve je izgledno da je linč očigledan, nego, jeste li primjetili što Lavezzolo radi u jednom trenutku? Ludens 36, stranica 91 - svi se spremaju na linč, a Lavezzolo nam daje jednu malu vinjetu sa objašnjenjem da se naokolo grada nalaze mnoga imanja sa stokom. I ništa, dalje opet gledamo kako Indijanca idu objesiti. Tu sam malo zastao i pomislio, zašto je Lavezzolo stavio tu vinjetu koja nam ništa konkretno ne govori, ali kako ga donekle već poznam, njegov stil pisanja, pomislio sam da nije to samo tako slučajno tu ubačeno. I nakon par stranica, kad je Indijancu omogućen bijeg, prilikom bijega dolazimo do te stoke koja zapravo pomaže svojim stampedom da Indijanac i njegov spasitelj pobjegnu :). To su te male sitnice, stvari u detaljima u kojima je Lavezzolo toliko pedantan.

   

  Od tog dijela, priča postaje samo još više zanimljivija i tako traje sve do kraja. Lavezzolo voli ubacivati ženidbe na kraju svojih priča, a kad smo vidjeli da je šerif zaljubljen u Miss Misteriju, mogli smo naslutiti takav happy end, ali i da Claretta opet "zanovijeta" našem Kitu, kad će njih dvoje u bračne vode :). Završnica sa vlakom je jako uzbudljiva, već su forumaši na forumu dobro primjetili onaj detalj kako je Kit ranjen u vrat, a ne kako se to često događa kod naših junaka da to obično svaki put bude sljepoočnica ili da ga štrajfa po čelu. MacFarlane jest bivši revolveraš, ali nije ni on mogao naciljati dobro tijekom vožnje našeg Kita, kad su se vagoni ljuljali pomalo od vožnje. Tako da je i taj dio fino odrađen. Isto ono sa izdavanjem novina i način na koji su zlikovci saznali da će ih novinar raskrinkati i potom podvili rep, pa kasnije šerif odmah saznao tko stoji iza svega, isto genijalno, korak po korak odrađeno od stane Lavezzola. Volim njegov način pripovijedanja, pratim njegove priče otpočetka pa mi je nekako i lakše sve to shvatiti kako čovjek razmišlja i kako on mudro slaže cijeli taj mozaik detalja. Jasno je da nekome ovo može biti dosadno, ako ide čitati samo da pročita, sve ja to kužim, a meni osobno je ovo bilo jako dobro, ovo su te priče zbog kojih i volim Malog Rendžera. Naslovnicu koju sam ocijenio jest ova od Ludensa 36, kad Kit visi na rubu, jer upravo je jedna scena (ova zadnja slika što je Spock stavio u recenziji) takva i u stripu. Nakon prologa koji je pomalo već viđen u Malom Rendžeru, nisam previše očekivao, a dobio sam mnogo na kraju :).

   

  (priča: 8,  scenarij: 9, crtež: 8, naslovnica: 9) = 84%

  09.03.2020
  23:48:56 sati
  ReemCP
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Oteta Indijanka (LU 35 i 36; str. 176-196 i 5-73)
  P: 6, S: 5, C: 7, N: -


  Još jedna ne previše duga ali radnjom ispunjena epizoda. Ipak, nije na nivou prethodne, nekako je predvidljiva.

  Ovdje Lavezzolo ukršta puteve dviju potjera: velike grupe Indijanaca (nije navedeno pleme) poglavice Velikog Groma koji jure za Chrysom Maloneom koji je oteo kći poglavice Močvarni Cvijet jer smatra da mora biti njegova žena (a obećana je i želi biti žena Malog Medvjeda iz plemena Dabrova), te rendžera predvođenih Kitom koji nemaju baš jasan trag za bandom koja je ubila tri nizozemske doseljeničke obitelji. Na kraju se putevi potjera spajaju i imamo pravi "koktel": Kitova ekipa se nalazi u progonjenoj grupi iako naš mali rendžer rano počinje sumnjati da Indijanci tako predano jure nedužne ljude radi krađe konja već radi nečeg mnogo važnijeg. To se potvrđuje nakon što rendžer Ibrahim Bambula, "crn kao noć", otkriva da su u kočiji grupe koju Kitova štiti dvije svezane osobe od kojih je jedna Močvarni Cvijet. Kitu postaje jasno da ne štiti nevine ljude već upravo one koje je do pojave Indijanaca i sam progonio. Onaj upad druge bande i međusobni obračun su mi minus u scenariju, moglo se to drugačije riješiti a zanimljivo je još jedno korištenje Kitove časti kod Indijanaca: Časni (inače, ovdje opet piše Odani) nož je mini Duh sa sjekirom.

  I ovdje, bar meni, postoji jedna scenaristička nelogičnost koja "odzvanja u ušima": nakon što je odbijena Maloneova ponuda da postane zet, on "kupi prnje" i, kako piše, pedesetak kilometara dalje otima Močvarni Cvijet koja je tu ubirala jagode. Pa, daj, molim te, da je zlato tko bi ga išao brati pedesetak kilometara daleko od sjedišta svog plemena?!

  Crtež je Balzanov, nije loš, ali ni posebno dobar, nije tu ni prostora da se nečim istakne jer je sve smješteno u isti okoliš, mnogobrojne su skupine jedna nasuprot druge. Jedino vrijedno spomena je da je Malonea nacrtao u barem tri različite verzije.
  Naslovnicu neću ocijeniti, vjerojatno je povezana s epizodom koja je preda mnom tako da "Oteta Indijanka" u If Edizioni izdanju nema naslovnicu.

  13.06.2020
  10:25:46 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Grupna terapija
   Kod: KOLORKA 264
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
   Autor: night
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 793
  • Rat na pašnjacima
   Kod: TX LIB 30
   Ocjena: 92%
   Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 1284
  • Falange crnog reda
   Kod: KOLORKA 77
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 1101
  • Landersovi plaćenici
   Kod: TX SAGK 34b/35a
   Ocjena: 73%
   Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1251
  • El Shatt - Fragmenti
   Kod: ALBUM UOJPS 1
   Ocjena: 69%
   Vrijeme: 8.7.2024. 12:47:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 949

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1775
   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1724
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1709
   • Ogrlica od žada
    Kod: NN LIB 77b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1695

   Aukcije

   Forum