Nasilnici
KT LU 55

Kit Teller

Nasilnici

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 55

Šifra

 • KT LU 55

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 224

Originalni naslov

 • Uomini violenti

Originalni broj

 • 55

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 12.07.2023

Ocijenite strip

0.00/10

(0 glasova)

Naprijed

KT LU 54 Seljaci

KT LU 56 Pandža čudovišta

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  KT LU 55b/56a: Stigao je Mr. Creek / Žuti šator (SR 109b/110/111a, LMS 250/251)

  Broj stranica: 36+96+24=156

  Scenarij: Andrea Lavezzolo
  Crtež: Birago Balzano 
  Naslovnice: Massimo Rotundo / Franco Donatelli 

  Zanimljivosti:
  - Ova epizoda premijerno je izlazila od prosinca 1972. do veljače 1973. godine, Dnevnik je objavljuje u prvom dijelu 1977., Ludens u srpnju i listopadu ove, 2023. godine, dok se još čeka Van Gogh izdanje najavljeno krajem ove ili početkom iduće godine.
  - U svojoj predzadnjoj priči u serijalu Lavezzolo nam pokazuje zgodan trik koji koriste u Indiji i Africi za lov na majmune. 
  - U Ludensovu izdanju stoji da je zapovjednik rendžerske utvrde bojnik, što normalno nema veze sa zdravim razumom.
  - Nagovješćuje se da bi Claretta mogla otići na školovanje u grad, što se i desilo nekoliko epizoda kasnije, u KT VG 111: Rendžer u New Yorku
  - Spominje se Kitovo nasljeđe iz KT VG 72/73: Dunhavonovi nasljednici u kontekstu da je zahvaljujući bogatom nasljedstvu Kit spreman i voljan novčano pomoći vlasniku cirkusa u nevolji. 
  - Annie i dalje traži osmog muža, samo što joj se ne sviđa biti žena vlasnika cirkusa. 
  - Kit se prisjeća pukovnika Codyja, poznatijeg pod imenom Buffalo Bill, i njegove u stvarnosti realizirane ideje o pokretanju cirkusa iz epizode KT VG 90/91: Rendžerska riječ
  - Treća pojava fakira Sumabatre. Prvi put se pojavio u epizodi koja nosi njegovo ime KT VG 27b: Fakir Sumabatra, a drugi put u KT VG 43/44a: Sumnja
  - U glavnim ulogama su njemački doseljenici, što je čest slučaj u Lavezzolovim pričama, kao npr. u KT VG 56/57: Zakon linča. Lavezzolo njihovo podrijetlo potencira čestim uzvicima aktera na njemačkom. 
  - "Račetina, mali račiću, ovaj rak, mala moja račićko, rače, sve mi se čini da se približava neki račić" samo su neki od užasno iritantnih poštapalica i fraza u Ludensovu izdanju.
  - Douglas City je zaista postojao na logičnom mjestu odvijanja radnje ove priče, a danas je jedan od mnogobrojnih tzv. gradova duhova.

  Kratak sadržaj:
  Simpatična čimpanza imena Mister Creek pobjegla je iz cirkusa i postala nenadani gost u utvrdi rendžera. Kit i Annie Četiri Pištolja imaju zadatak vratiti Creeka vlasnicima, ali odbjegla čimpanza cirkusu nije jedini problem.
   
  Komentar:
  Opušten, razigran i humorističan zaplet u rangu je najboljih epizoda iz Lavezzolova opusa na ovom serijalu. Unatoč sporom tempu i stalnim osvrtanjima na skoro pa potpuno nebitne stvari, Lavezzolo odlično vodi priču kroz cijeli prvi dio epizode. Dojam se uvelike pogoršava nakon pojave Sumabatre, odnosno u drugom dijelu priče. 
   
  Sumabatra: "Vidiš, Rawalpindi, žene su nužne za održanje vrste... Ali Buda, u svojoj velikoj mudrosti, nikad se nije ženio."

  Iako cijelom epizodom prevladava opušten, humoristični ton sa čestim istinitim mudrostima staroga kova, velik broj banalnosti, "bljutava završnica" i spor tempo ostavljaju gorak okus nakon čitanja.
  Unatoč tome, najveći problem prilikom čitanja je užasno iritantan prijevod, kao npr. prevoditeljica nikad nije čula za kikiriki, pa ih prevodi kao američke lješnjake. Da je stavila američke oraščiće još nekako bi i prošlo, ali nisam nikad čuo za američke lješnjake, a ni Google nalazi taj pojam. 
  Dat ću još dva primjera traljavosti i bezobrazne nebrige prevoditelja za kvalitetu odrađenog i naplaćenog posla:
  1. U jednoj didaskaliji stoji: "Kako Kinezi teško izgovaraju "R", na trenutak zapovjednik nije bio siguran što Cin-Lao kaže."
  Problem je što u prethodnom oblačiću (kao i u ostalim) s Cin-Laovim tekstom nema traga govornoj mani, pa je ta didaskalija besmislena. 
  2. A tek LU 55, 108. str. - 3. sličica s dva dječaka u publici gdje prvi razočarano govori: "Moj otac kroti našu mladunčad. Dobar je!"????  
  Pravi prijevod bilo bi nešto kao: "Moj otac kroti našu ždrebad i puno je bolji u tome.", razočarano aludirajući na točku s dresiranim konjem. 

  Balzanov crtež neusporedivo je bolji u odnosu na Gambin u ovome prijelaznom razdoblju Lavezzolova opraštanja sa serijalom i Canziova preuzimanja scenarističke palice.
  Originalne generičke naslovnice s apsolutno nikakvom poveznicom s radnjom najbolje pokazuju stanje stvari u ovome kriznom periodu serijala, a ovoj bi trebala pripadati ova Donatelijeva. Tako da bi Rotundova vizualno atraktivna naslovnica bila jedina koja temom zaista pripada ovoj epizodi. Eh, ne dobiva Rotundo od mene često pohvale.  Dvije Dnevnikove strahote od naslovnica ne želim niti komentirati.

  priča: 6, scenarij: 5, crtež: 8, naslovnice: 7) - 64%

  03.11.2023
  22:50:37 sati
  Spock
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1927
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1766
   • Salt River
    Kod: TX LIB 94
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 16.3.2024. 14:03:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1668
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1659
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1645

   Aukcije

   Forum