Mister Terrific

Kapetan Miki

Jedan od manje poznatijih superheroja DC univerzuma, Mister Terrific, i njegove tri inkarnacije…

Informacije o autorima

Tvorac lika

Charles Reizenstein/John Ostrander

Grafički tvorac lika

Hal Sharp/Tom Mandrake

Premijera

siječanj 1942.

STRIP

ŽANR superherojski

MJESTO RADNJE Los Angeles

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ T-sfere

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Brainstorm

OMILJENO ORUŽJE znanost

TIPIČNA UZREČICA Fair Play

Slika glavnog lika

Mister Terrific

Jedan od manje poznatijih superheroja DC univerzuma, Mister Terrific, i njegove tri inkarnacije…

Mr. Terrific (Terry Sloane)

Prvi put se pojavio u strip magazinu Sensation Comics #1 (siječanj 1942.) u netituliranoj priči "Mr. Terrific" na 8 stranica (a koju bi također mogli zvait "The Origin of Mr. Terrific"), zajedno s naslovnim junakom Wonder Woman, i drugim junacima poput Little Blue Boya, The Gay ghost ili The Wildcat. Njegovi tvorci su Charles Reizenstein (scenarist), i crtač Hal Sharp. Glavni junak ovog stripa je Terry Sloane odnosno njegov zamaskirani alter-ego Mr. Terrific. U analima stripa poznat je kao junak iz tzv. Golden Age razdoblja američkog stripa (30-tih do 50-tih). Terry Sloane je milijunaš s fotografskom memorijom, atletskim sposobnostima olimpijskog nivoa i majstor u borilačkim vještinama. Nezaustavljivi je ljudski dinamo, majstor svake umjetnosti i znanstvene discipline. Čudo od djeteta, diplomirao je s 13 godina i s vremenom ubrzo postaje ugledni poslovni čovjek.

No, zbog svoje nadmoćne izvrsnosti shvaća da za njega nije preostao nijedan izazov, što ga skrene prema ivici i u trenutku slabosti tijekom vožnje u autu opsjednu ga misli o samoubojstvu. No, u tim kobnim momentima primjećuje mladu ženu kako skače s mosta u rijeku! Hrabro je spašava, i saznaje da se zove Wanda Wilson. Ona se, naime, željela ubiti jer joj je mlađi brat postao kriminalac. Odlučuje joj pomoći te spašava njenog brata iz kandži bande. I tako Terry Sloane, zbog svoje izvrsnosti i inteligencije na kraju priče poprima identitet superheroja – postaje Mr. Terrific! Njegova krilatica je "Fair play". Kasnije postaje član Justice Society of America. Umire u izdanju Justice League of America #171 (listopad, 1979.). Na slici nalazi se na desnoj strani.

Mister Terrific (Michael Holt)

Drugi koji je nosio plašt Mr. Terrifica bio je Michael Holt, a prvi put se pojavljuje u serijalu Spectre (vol. 3) #54 iz lipnja 1997. Možemo ga vidjeti na lijevoj strani slike. Na temelju starog lika kreirali su ga John Ostrander i Tom Mandrake. Njegova povijest ponešto je drugačija od prvog Mr. Terrifica, no zadržava one karakteristične karakteristike. Još od malena, sa šest godina, Michael Holt pokazivao je zavidni stupanj inteligencije, čitajući i asimilirajući djela Bohra, Einsteina, Plancka i Fenynmana, odnosno cijeli panteon teoretske fizike. Proučavao je naprednu znanost, svemir i vrijeme dok su ostala djeca igrala lutkama. Odrastao je sa svojim mentalno zaostalim starijim bratom Jeffreyem, kojeg je obožavao. Kad je Jeffrey umro s 15 godina, Michael je bio shrvan tugom. Pokazivao je "prirodni talent za talente", kako je to on zvao, bez problema usvajajući i razvijajući kompleksne vještine i sposobnosti koje je prosječan čovjek usavršavao cijeli život. Čak i prije nego je postao superheroj, posjedovao je 14 doktorata (strojarstvo, fizika, psihologija, pravo, kemija, idr.), postao milijarder s visokotehnološkom tvrtkom zvanom Cyberwear i imao zlatnu olimpijsku medalju dekatletičara.

Nakon smrti njegove žene i nerođenog sina, bio je shrvan i dok je razmišljao o okončanju vlastitog života pronašao ga je superjunak Spectre, koji mu priča životnu priču superheroja iz Zlatnog doba, Mr. Terrifica, odnosno Terryja Sloanea. Nadahnuvši se životnom pričom preminulog Sloanea, preuzima njegov maskirani identitet i kasnije se pridružuje JSA. Na početku nosi običnu odjeću i kožnu jaknu s natpisom "Fair play" na leđima, krilaticom prvog Mr. Terrifica. Kasnije nosi masku u obliku slova T sastavljenu od elektronskih nanita, crno bijeli kostim s crvenom trakom, i jaknom istih boja (crni dio tunike i jakne formira slovo "T") s "Fair play" natpisom napisanim na rukavima i "Terrific" preko leđa. Posjeduje T sfere, lebdeće robotizirane sfere koje imaju niz primjena – kreiranje holografskih slika, služe mu kao podložak za letenje, generiraju jake električne naboje i služe kao projektili. Pomoću nanotehnološke T maske nevidljiv je svim oblicima elektroničke detekcije.

Poznat je kao treći najpametniji čovjek na svijetu. Deklarirani je ateista, i kad ga upitaju vjeruje li u nešto, on odgovara da vjeruje u svoj tim. Uglavnom je član JSA, a jedno vrijeme i njihov predsjedavajući. Sudjeluje u većini većih DC evenata u zadnje vrijeme. U JSA vol. 3. skoro umire od uboda u leđa od strane Kida Karnevila, no vraćaju ga u život. Nakon velikog DC-jevog reboota, porijeklo Mistera Teriffica se ponovno piše, nije član nijedne superherojske organizacije, te dobiva svoju solo seriju.

Mister Terrific (Michael Holt) – reboot

"Obdaren superiornim umom, milijarder Michael Holt nadišao je osobnu tragediju i sad koristi svoj intelekt kako bi zaštitio svijet od tehnološkog kriminala i podivljale znanosti. Osiguravajući našu budućnost, Michael Holt je – Mister Terrific!"

2011. je u nizu od 52 DC-jeva reboota Mister Terrific dobio i svoj vlastiti serijal, izgled i porijeklo. I dalje je zadržao ime drugog Mistera Terrifica, Michaela Holta. Serijal rade Eric Wallace (scenarij) i crtež Gianluca Gugliotta/Wayne Faucher i ostali. Njegovo "porijeklo" ispričano je u prvom broju. Ovaj superjunak izgubio je svoju ženu Paulu Holt u prometnoj nesreći zbog greške u navigacijskom sustavu (a kasnije se ispostavlja da je mrtva indirektnom greškom njegovog prvog neprijatelja Brainstorma). Znatno deprimiran i time što ga još u jednom trenutku izdaje i njegova znanost koju je toliko obožavao, dolazi u napast počiniti samoubojstvo. U tome ga sprečava vizija njegovog nerođenog sina Aarona koji ga moli da ne odustaje od života, budućnosti, znanosti i educiranja svijeta. Tu se njegov život preokreće.

Natprosječne je inteligencije, deklarirani ateista, njegova vjera je znanost (prošli je vjerovao u svoj tim!), što će reći da je većinu sposobnosti zadržao od svojeg "prethodnika". Njegovo privatno skrovište (T-sanctuary) nalaze se negdje na fiksnim koordinatama unutar devete dimenzije! Na čelu je vlastite tvrtke Holt Industries. Koristi se sofisticiranim elektronskim T-sferama koje mu uz niz drugih mogućnosti omogućavaju i letenje. Nevidljiv je svim strojevima i svim oblicima elektroničkog nadzora. To radi pomoću elektromagnetskog polja niskog intenziteta koje kreiraju T-sfere cijelo vrijeme oko njega. Njegov prvi neprijatelj je Brainstorm, koji posjeduje velike mentalne moći, upravljanje strojevima i ljudskim umom. I osim što mu bivši kolega s faksa želi preuzeti tvrtku, pomaže ekstradimenzionalnim bićima u zaštiti od neprijateljske vrste - Krylova. Pokušava biti uzor djeci i svome nerođenom sinu. Živi u Los Angelesu zajedno s djevojkom Karen Starr, a najbliži suradnici su Phillip Lyong, Jamaal i Aleeka.

Nice work mate. Got a name?
Mr. Terrific. Some people call me the third smartest man in the world.

Mr. Terrific reboot (Michael Holt)
Mr. Terrific (Terry Sloane) - prva stranica prve epizode

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Nemilosrdni
  Kod: TX ZS 646
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 2.6.2020. 12:28:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 194
 • Bajine nevolje
  Kod: USCR MIKAL 286
  Ocjena: 97%
  Vrijeme: 1.6.2020. 17:14:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 349
 • Zadatak
  Kod: GL BO 6
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 31.5.2020. 21:10:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 309
 • Sjeme Mržnje
  Kod: MN SA 55/56
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 30.5.2020. 16:06:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 556
 • Poslednja crta obrane
  Kod: DRGN LIB 11c
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 29.5.2020. 16:16:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 265

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Izgubljeni svijet
  Kod: ZG VEC 107/109
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 2360
 • Mortimer: Zadnji čin
  Kod: ZG LU 271/274
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1974
 • Ratnice
  Kod: ZG VEC 99/102
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 1894
 • Poslije apokalipse
  Kod: NN LIB 55
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1705
 • Svijet Nancy Porter
  Kod: NN ALM 7a
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1529

Aukcije

Forum