Filozofsko drvo
MM VEC 62

Martin Mystere

Filozofsko drvo

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 62

Šifra

 • MM VEC 62

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 160

Originalni naslov

 • L'albero filosofico

Originalni broj

 • 340

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 21.04.2022

Ocijenite strip

0.00/10

(0 glasova)

Naprijed

MM VEC 61 Tvorac mitova

MM VEC 63 Hiljadu ždralova Hirošime

Naprijed

Komentari članova

 • delboj

  U skladu s naslovom, filozofska priča. Previše traveljanja o teško razumljivim idejama. Jedino je simpatično što Marti vozi bubu poput Dilanove, a još je registracija 665, za broj manja. Priča bez ikakve poente, sastavljena od naklapanja, ne vidim čemu sve ovo. Crtež nije loš, naslovna pomalo čudna.

  08.07.2022
  13:28:38 sati
  delboj
  uredi
 • Dwayne_Looney

  P: 6, S: 7, C: 9, N: 9

   

  U cilju pomoći socijalnoj ustanovi "Magnolia" da dobije donaciju koja će joj omogućiti nastavak djelovanja, Martin Mystere se u Manchesteru u New Hampshireu sastaje s protestantskim svećenikom Clarenceom Normanom. Njegova kćer Clarissa je već par godina u zatvoru zbog monstruoznog ubojstva vjerenika Marka, ali on osobu koja je u zatvoru smatra manifestacijom demona te od Martyja traži da mu pomogne naći "pravu Clarissu". Uvjeren da se Norman samo ne može pomiriti s činjenicom da mu je kćerka počinila kazneno djelo, naš detektiv odlučuje proučiti slučaj. Istražujući Clarissinu prošlost, otkriva njenu zainteresiranost za psihoanalizu, raniji pokušaj samoubojstva, zanimanja za alkemiju i drveće te još mnogo toga.

  Ne recenziram priču pa nisam tražio, ali Vincenzo Beretta odavno nije pisao u serijalu. Npr., ovo mu je sigurno prva priča otkad Marty izlazi u ovom formatu; dakle, nismo ga još viđali u izdanju "Veselog četvrtka".
  Nema šta, za povratničku priču uložio je ogroman trud i napravio dojmljivo djelo nastojeći ga ne "ugušiti" iznošenjima teorije i povijesnih činjenica. Pitanja su brojna, ali većinu odgovora dobivamo, a za ona na koja nemamo baš odgovor "crno na bijelo" mislim da su uglavnom ostavljena čitatelju na volju. Kroz strip se osjeti određena misteriozna napetost, ali slučaj je riješen unutar racionalne sfere. Ima par sitnih nelogičnosti, ali ne štete priči.

  MOGUĆI SPOJLERI: Iako se razlogom Clarissina autodestruktivnog ponašanja pokazuje pedofilija, i to ona incestuozna, k tome još počinjena od strane svećenika (protestantskog, doduše), Beretta ne "strvinari" i ne "pametuje". U završnim scenama imamo crteže iz Clarissine rane mladosti koji su svojevrsna projekcija njenog psihološkog razvoja. Onaj na kojem je Clarissa sama u "Franklinovoj kući" nisam razumio, ali završni, na kojem je drvo savijeno do zemlje, zapravo predstavlja Clarissino povlačenje u sebe, okretanje mračnom.

  Budući da je Marty od određenog trenutka priče primoran koristiti "Bubu", mehaničar ga u jednom trenutku pomiješa s Dylanom Dogom. I, zapravo, da, Martin je ovom prilikom umjesto misterija doista istražio psihološku noćnu moru.

  Alessandrinijev crtež najbolji aspekt priče, uložio je ogroman trud. Naslovnica vrlo efektna.

  27.08.2022
  12:57:47 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Filozofsko drvo" na aukcijama (1)

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum