Natacha

Natacha

Informacije o autorima

Tvorac lika

François Walthéry

Grafički tvorac lika

François Walthéry

Premijera

1971.

STRIP

ŽANR Avantura / humor / erotika

MJESTO RADNJE svaka priča u drugoj državi

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Walter, kolega na poslu

NAJVEĆI NEPRIJATELJ N/A

OMILJENO ORUŽJE Tijelo

TIPIČNA UZREČICA OLALAA

Slika glavnog lika

Natacha

Natacha NA INTERNETU

Francois Walthery rođen je 1946. u Argenteau blizu Liegea u jugo-istočnoj Belgiji. Proveo je cijeli život u Cheratteu, malom obližnjem rudarskom selu. Waltheryjevi su prebivali na visovima Cheratte-Hauteura, činilo se da njegova obitelj stoljećima pripada tom području i taj seoski životni stil zauvijek je oblikovao mladog Francoisa. Ali pokraj prirode, Francois je također uživao i u crtanju. Već vrlo mlad ima zapažene radove u Tintinu i Spirou magazinu. Nakon školovanja u regionalnoj školi postalo je jasno da je njegovo životno opredjeljenje – crtanje. I to stripova!!! To je bilo ono što je on doista želio biti. Tada je bio 13 godina star. Ustrajući u odluci, odlazi u dobro poznatu školu za umjetnost: Saint Luc, u Liegeu, gdje za vrlo kratko vrijeme oplemenjuje neke od svojih prirodnih vještina. U tim danima, prilično nepovoljnim za izobrazbu za strip-stvaralaštvo, Francois pomno prati radove belgijskih majstora stripa tog vremena: Hergea, Franquina, Jijea, Morrisa, Peyoa… i ostalih. U istom mjestu, živio je mlad čovjek, već profesionalni strip-kreator: Mittei, koji je radio uglavnom za Lombard Editions i Tintin Magazine. Zanimljivo, Walthery je činio sve što je mogao kako bi predočio neke od svojih crteža Mitteiju koji je ostao zatečen velikim talentom tako mladog tinejdžera, dok mu konačno 1961. Francois nije pokazao neke od svojih kratkih strip-priča. I osjetio je obvezu predstaviti njegove crteže svom uredniku, Gregu, u Bruxellesu. Nažalost, mladom početniku nije odmah pružena neposredna prilika za rad, ali neki privremeni zadaci dodijeljeni su mu od srpnja 1962., pod Mitteiovim nadzorom za neko vrijeme.

Za oko 4 mjeseca, mladi Walthery pod pseudonimom Pop stvara nekoliko epizoda ‘Pipo’-a baziranih na Mitteiovim scenarijima, i objavljenih u nekim magazinima za mlade.To mu je bilo prvo profesionalno iskustvo. Bio je samo 16 godina star. Mittei, svjestan njegovog talenta, pomagao mu je kao mentor za vrijeme cijelog tog razdoblja. Naposlijetku mu je preporučio da pokuša raditi za konkurenciju (Spirou Magazine). Poslao je nekoliko stranica crteža uredniku magazina i u srpnju 1963. Walthery je pozvan u briselski ured izdavačke kuće Dupuis, gdje se susreo s urednikom Delporteom, Charlesom Dupuisom i Peyom. Zbog golemog uspjeha sa Štrumpfovima, Peyo, prezauzet i preopterećen, nije se mogao potpuno usredotočiti na sve na čemu je tada radio. Njegov izdavač tražio je ‘pomoćna pera’. Započevši suradnju s Peyom u rujnu 1963., preuzevši crtanje stripa o Jacky i Celestin, radio je u njegovom domu u Bruxellesu sve do kraja 1964. Po odsluženju vojnog roka, nastavlja suradnju s Peyovim studiom, gdje također rade i ostali mladi autori. Između ostalog, surađuje s Gosom, De Gieterom, Deribom… S dovršetkom posljednje priče o Jacky i Celestin, već naveliko radi na Benoit Brisefer serijalu i pomaže u mnogim komercijalnim projektima oko Štrumpfova, koji su tih dana u čitavoj Europi postigli golemi uspjeh. Za vrijeme suradnje s Peyoom stvara prve crteže Natache, kojima najavljuje početak novog istoimenog stripa. Od 1970. nadalje, prisiljen je izdvojiti nešto više vremena kako bi nastavio rad na tom novom serijalu s kojim postiže veliki uspjeh, ali i dalje nastavlja suradnju s Peyoom. Konačno 1972., poslije očeve smrti, odlučio se posvetiti vlastitom stripu, prekida rad s Peyoom i vraća se u Cheratte. Odatle, njegova rastuća reputacija talentiranog umjetnika, izvrsnog strip-‘obrtnika’ i uspješnog stvaratelja, raste i razvija se van belgijsko-francuskih granica svijeta stripa.

I strip junaci čitaju stripove!

Natacha je njegov najpoznatiji strip, priče o pustolovnom životu stjuardese Natache, zaposlene u zrakoplovnoj kompaniji Bardaf. Taj iznimno zanimljivi strip, poput pravog osvježenja, pruža svojim čitateljima mješavinu humora, akcije, pustolovine i zavodljivosti. S posebno izraženim škakljivim humorom prolazi i kod zahtjevnijeg čitateljstva. Uz Natachu upečatljiv je lik i njezin kolega na poslu Walter, pomalo smotan, ali odan, pouzdan i čestit, fanatični kolekcionar starih ploča i stripova. Natachu ne treba doživljavati samo kao jednu jednostavnu stjuardesu. Naprotiv, primjer je živahne, inteligentne i osjećajne žene, velikodušne, časne i šarmantne dame. Istinska heroina, u pravom smislu riječi. Ovaj pustolovni serijal nedvojbeno pruža pravo zadovoljstvo kod čitanja. Snažan dojam, ushit i oduševljenje ostavlja i neobičan zanos u tim pričama. Humor je naravno sveprisutan, uz elemente koji su karakteristični u stripovima za odrasle. Oni su pridonjeli stvaranju jednog stila koji posebno ističe karakter svakog pojedinog lika. Nakon podređivanja stripa utjecaju nekih njegovih temeljnih vrijednosti, Walthery malo po malo pronalazi taj svoj vlastiti prepoznatljivi stil, u isto vrijeme polurealističan i dinamičan. Paradoksalno, s tim stilom crtanja sve postaje smislenije, vjerojatnije i stvarnije. A to nije slučajno... Snažno su zamišljene i prikazane priče poput "The Metal Memory", nacrtane prema tekstovima Etiennea Borgersa. Taj akcijski triler, nošen ubrzanim ritmom radnje, pomalo podsjeća na filmove s automobilskim jurnjavama. Ili "Instantaneous for Caltech" i njegov nastavak "Dubious Machines", snažne fantastične priče, također nacrtane prema originalnoj priči E. Borgersa. Zatim, iznenađujuće dobar i dojmljiv "Double Flight", itd... Ta cjelina priča o Natachi dodaje joj i jednu filmsku stranu i moglo bi se slobodno reći da joj takva uloga i pristaje. Tako realno sagledavajući spoznajemo svu čaroliju i dražest koja proizlazi iz nastanka i razvoja lika te sjajne, izvanredne plavuše. Prva priča (Hotesse de l’air) pojavila se još krajem 60-ih.

Scenarije su pisali razni autori: Gos tj. Roland Goosens [albumi 1 & 2 , vidi dole usporedni popis], Marc Wasterlain [3 & 10], Etienne Borgers [3, 8 & 9], Maurice Tillieux [4&6], Mittei (Jean Mariette) [5, 7, 11 & 12], Lemasque (Jacques Stoquart) [5], Raoul Cauvin [13], Mythic [14] i Peyo (Pierre Culliford) [15].). U svojim stripovima o Natachi, Walthery je često stavljao svoje prijatelje ili druge poznate ljude, koji su se znali pojavljivati kao likovi u pojedinim pričama. Na primjer: u albumu br.9 pojavljuje se Sergio Aragones kao pripadnik CIA-e, zatim u albumu br. 15 Peter Falk kao francuski policajac, u br.16 pojavljuje se Raoul Cauvin kao Raoul Suckerwine, agent britanske tajne službe…

Ostali Waltheryjevi stripovi, manje poznati u našim krajevima:

P'TIT BOUT D' CHIQUE (Lill' Kiddy)
Ovaj lik potpuno je različit od serijala o Natachi. Radi se o malom dječaku, nadimka uobičajenog kod srdačnog kolokvijalnog izražavanja, koje se koristi u Belgiji, za bistru dosjetljivu djecu prije njihovog odrastanja. Taj strip započinje s kratkim pričama od nekoliko stranica u Spirou Magazinu, a kasnije Walthery upotpunjuje i dovršava taj niz gegova i priča u jednom albumu (1989). P’tit Bout d’Chique pun je mašte, nedužnog humora i ‘zarobljava’ jednu poetsku viziju mladenačkog razdoblja. To je u stvari pravi, istinski Francois Walthery, skriven iza P’tit Bout d’Chiquea, koji čezne za prošlim danima svoje rane mladosti…

Rođenje Natache!

LE VIEUX BLEU (Old Blue)
Nazvan po golubovima koji su korišteni za službena takmičenja, serijal prvenstveno o ‘Colombophielsima’ (književno zvanim ‘prijatelji golubova’ – ime dano po ljudima koji su držali golubove i uzgajali ih za takmičenja), ali i o seoskom životu u Belgiji (po mnogočemu sličnom i na sjeveru Francuske). Radnja je smještena u 30-im godinama 20. st., ali lako se može smjestiti i u 40-te, pa i rane 50-te, jer seoski život u Belgiji nije se previše mijenjao u tom razdoblju. Scenarist prvog (i na žalost jedinog) albuma, Cauvin, unio je u priču svoju poznatu sposobnost predstavljanja međusobnog odnosa između likova, doslovno, kao u kratkim kazališnim komadima. Walthery je mogao u potpunosti iskoristiti datu inscenaciju i verbalne situacije za svoje vrlo žive i maštovite crteže i karikature –kao pokrete za svoje glavne likove. Vrlo dobro je predočavao samu srž, ambijent i smiješnu stranu ‘pigeonmanie’ u malome selu, gdje se svi stanovnici međusobno poznaju.

RUBINE
Strip temeljen na pričama nastalim u SAD kao kombinacija misterija i krimića. Walthery je ovdje stvorio novi ženski lik Rubine, uključenu u policijski posao u Chicagu. Rubine nema sličnosti s Natachom, taj strip više je usmjeren prema odraslijoj publici. Obilje slikovito prikazanog nasilja, često grubi i sirovi dijalozi i manjak dubine etičkog izričaja, čine ovaj serijal podložnim lošijim kritikama. Međutim, misteriji, uz brzo izvedene zaplete pored vizualne pojave Rubine kao glavnog lika, jedni su od glavnih elemenata privlačnosti za svoju publiku. Izdavačka kuća Lombard izdala je nekoliko albuma na francuskom:
-Les Mémoires Troubles (Troubled Memories)
- Fenętre sur Rue (Street Window)
- Le Second Témoin (The Second Witness)
- Serial Killer
- La Disparue d'Halloween (She Vanished during Halloween)
- America


JACKY AND CELESTIN
Kao što je već navedeno, Walthery je započeo svoju profesionalnu karijeru 1963. pomažući Peyou kod stvaranja pustolovina o Jacky i Celestin. Humor, klasični pustolovni zapleti i malo misterije glavne su karakteristike ovih priča. Cijeli serijal izdan je u belgijskom tjednom magazinu Le Soir Illustre. Priču ‘Sur la Piste du Scorpion’ (On the Scorpion Trail) valja svakako spomenuti. Nastala je za vrijeme Waltheryjevog odsluženja vojnog roka (1965) i s obzirom da se radnja odvija u vojsci, crteži su puni poznatih osoba i zgoda zapaženih od strane Waltheryja za vrijeme vojne službe.

PIPO
Pod svojim prvim umjetničkim imenom Pop’s, napravio je nekoliko kratkih priča. Središnji lik je Pipo, mladi dječak, i skupina njegovih prijatelja. Iznose se njihove dogodovštine ‘začinjene’ gegovima i lakim humorom. Scenarije je pisao Mittei. Ovaj zapravo kratki serijal bio je prvi profesionalni rad tada mladog Waltheryja, izdan u tjednom magazinu Junior 1962. i 63. Kasnije je tih 20 stranica sabrano i 1981. objavljeno u albumu pod naslovom “Pipo et Cie”.

Popis orginalnih naslova albuma u usporedbi s epizodama koje su izašle u Comic stripu i Strip artu:

1. NATACHA, HOTESSE DE L'AIR - Zračna stjuardesa (1968-70), Comic strip br.20-22, CAK br. 41-46, album u izdanju D. Novina.
2. NATACHA ET LE MAHARADJAH - Maharadža (1971), Comic strip br.23-26
3. LA MEMOIRE DE METAL - Metalna memorija (1973), Comic Strip br.27 (26 stranica) + Panika u zrakoplovu (1972-73), Comic strip br.28 (18 stranica)
4. UN TRONE POUR NATACHA - Prijestolje za Natašu (1974), Strip Art br.11
5. DOUBLE VOL - Dupli let (1974-75), Strip Art br.13 (22 stranice) + bez naslova (1975), Strip Art br.17 (13 stranica) + bez naslova (1976), Strip Art br.17 (7 stranica)
6. LE TREIZIEME APOTRE - Trinaesti apostol (1976-77), Strip Art br.20
7. L'HOTESSE ET MONNA LISA - Stjuardesa i Mona Liza (1977), Strip Art br.24 (22 stranice) + bez naslova (1978), Strip Art br.25 (23 stranice)

8. INSTANTANES POUR CALTECH - Fotografije za Kalteh (1980),Strip Art br.38
9. LES MACHINES INCERTAINES - Nesigurne mašine (1982), Strip Art br.39
10. L'ILE D'OUTRE-MONDE
11. LE GRAND PARI
12 LES CULOTTES DE FER
13. LES NOMADES DU CIEL
14. CAUCHEMIRAGE
15. LA CEINTURE DE CHERCHE-MIDI
16. L'ANGE BLOND
17. LA VEUVE NOIRE
18. NATACHA ET LES DINOSAURES
19. LA MER DE ROCHERS

Najnovije

Vijesti

 • Oscar 2022
  Vrijeme: 01.02.2023 12:56:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 952

Magazin

Recenzije

 • Naručeni izdajnik
  Kod: KM LU 31b
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 24.3.2023. 14:11:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 428
 • Nestali sin
  Kod: NN LIB 70b
  Ocjena: 55%
  Vrijeme: 22.3.2023. 12:50:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1122
 • Kit je nestao
  Kod: KT LU 51a
  Ocjena: 32%
  Vrijeme: 20.3.2023. 17:05:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 879
 • Malaterre
  Kod: KOLORKA 164
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 18.3.2023. 14:40:00
  Autor: Markos
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 806
 • Normin princ
  Kod: KP FB 60
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 16.3.2023. 21:33:00
  Autor: Macbeth
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1222

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2022
  Vrijeme: 01.02.2023 12:56:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 952

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum