Nepobedivi

Nepobedivi

Informacije o autorima

Tvorac lika

Robert Kirkman

Grafički tvorac lika

Cory Walker

Premijera

Siječanj 2003.

STRIP

ŽANR superherojski

MJESTO RADNJE Baltimore, Maryland

VRIJEME RADNJE 21. stoljeće

LIK

VJERNI PRATITELJ William

NAJVEĆI NEPRIJATELJ

OMILJENO ORUŽJE super jaki udarac KAPOW!

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Nepobedivi

Mark je sin Nolana Grejsona, takođe poznatog kao Omni-Man, najmoćnijeg super-heroja planete Zemlje. Iako nije rođen na Zemlji, genetska kompatibilnost je omogućila Omni-Manu stvaranje potomstva i sada je došlo vrijeme da mladi Mark primi svoje naslijeđe i postane NEPOBJEDIVI! Predstavljamo vam, vjerovatno, najbolji super – herojski strip u svemiru!

Ovako bi nekako izgledao uvod u prvu epizodu ovog serijala da sam imao tu čast. I da sam mogao pisati ijekavicom. I vjerovatno bih koristio orginalna imena umjesto transkripcije našim slovima. No nevažno, možda to eventualno iskoristimo za prvi trejd “Nepobedivog” u izdanju LAVIRINTA, pa imate kao sneak preview. Ako me Dekara ne otpusti nakon ovog teksta jer uopšte spominjem trejdove i Lavirint u istoj rečenici.

Dakle Nepobjedivi – blesav nekakav naziv kada ga prvi put čujete, zar ne? Ali uđe u uho dok pročitate nekih desetak epizoda – i upravo je toliko izašlo u izdanju Lavirinta do trenutka kada objavljujemo ovaj tekst! Odmah ih naručite! Nema čekanja!

Mislim da je bilo dosta reklame, da pređemo na to što ovaj strip i ovaj lik čini toliko različitim i toliko dobrim da i sedmogodišnjaci/kinje (da, dobro ste čuli, i djevojčice) i sedamnaestogodišnjaci i sedamdesetogodišnjaci vole i žele da čitaju više i više... Do stelarnog uspijeha put je kratak ako imate pravu formulu i sve sastojke. Imamo pravog izdavača – Image Comics, kuća koja već dobrih 14 godina djeluje konstantno i snažno na afirmaciji nezavisnog stripa, je omogućio da upravo ovaj strip počne novu seriju njihovih super-heroja u januaru 2003 nakon prvog pojavljivanja mjesec dana ranije u Noble Causes. Imamo i pravog pisca – Robert Kirkman je prije nego što je počeo raditi na Nepobjedivom uradio takve serijale kao što su Battle Pope, Tech Jacket, dijelom Super Patriota za Image, a poslije i nastavio sa Okružen mrtvima, te blesavo mnogo naslova za Marvel od kojih je trenutno možda najznačajniji Ultimate X-Men. Ali najvažnije je da Nepobjedivi ide nezaustavljivim mjesečnim tempom, što u današnje doba ipak vrijedi napomenuti.

Imamo i solidnog crtača (odnosno crtače, kada je, po mom mišljenju, bolji Ryan Ottley preuzeo stolicu od Cory Walkera u broju 8 od trenutnih 32). Uz sve to, dovoljno je samo napraviti najbolji lik u super-herojskom žanru od Spider-Mana naovamo, i prikazati cijeli svijet kao omaž ostalim američkim super-herojima uz koje smo odrastali (neki više, neki manje) i konstantno ga razvijati i slati u nove visine.

Serijal se otvara kada mladi Mark saznaje da je napola vanzemaljac, i da će ga njegove moći učiniti praktično nepobjedivim dok odrasta i spoznaje svoj puni kapacitet. No kakva je to srednja škola gdje imate jednog, praktično nepobjedivog, tinejdžera ako tu nije i druga, praktično nepobjediva tinejdžerka. Pa neobični profesor fizike, nestali učenici i leteće smeće iz fast fooda. Bejzbol tekma u gornjim slojevima atmosfere, jednooki ružičasti vanzemaljac koji usprkos ovom opisu NIJE peder i nevjerovatno poznata posada zvjezdanog broda.

Je li vam dosta spojlera? Možda tek da spomenemo Zaštitnike Zemlje koji zajedno s Omni-Manom čine istovremenu parodiju i omaž originalne Lige Pravde Amerike, činjenicu da osim što pričom o vanzemaljcu koji dođe na Zemlju kao naš spasitelj Kirkman odaje počast Supermanu ali i (bez pretjeranog otkrivanja “budućih” događanja domaćim čitaocima koji nestrpljivo isčekuju novi broj od Lavirinta) Dragon-Ballu. A za sve koji su propustili pogledati tu crtanu seriju (koliko god je to malo vjerovatno), da li što je japanska ili što je “dječija”, mora da ste pogledali makar epizodu – dvije TV serije Andromeda. NISTE?!! Pa šta radite ovdje? Ne znate ko su Ničeanci i mislite da možete da shvatite dubine do kojih “Nepobjedivi” ulazi u suštine moderne pop-kulture, izvrče ih i baca vam svo to blago u facu a da ne znate uopšte šta se desilo!?

Na stranu, ipak, svi ti megalomanski snovi o stvaranju lika koji će napokon preuzeti primat DCa i Marvela kada se radi o zarađivanju novca od ovog stripovskog žanra. Ne, ne, nije dakle to samo preporod učmalih pripovjetki o nevjerovatnim pojedincima (a bome i grupama) i kreiranje standarda kojem će svi da teže ako žele prodati već ižvakane junake (pa, ili to, ili spriječiti još jedan pokušaj da se ponovo uništi cijeli multi? - verzum; odnosno stvoriti novi Građanski rat na teritoriju Sjedinjenih Država). Ne, ne, to što ovaj cijeli serijal izdvaja i zašto ga uopšte Lavirint izdaje od tolike svjetske ponude su međuljudski odnosi. Znate kako je to, upravo ste spasili prijatelje, učenike i profesore od, tako opasnog, zombi-borga koji se zapravo, na kraju, sam bacio na šiljak, ispred škole... Dakle, sve vam se to desi, najbolji prijatelj vam skonta da ste super-heroj i tek onda, iz vedra neba, prelijepa djevojka vam napiše poruku i pozove vas na sastanak! Ama dajte, svakome se to makar jednom desilo, jednostavno osjećate tu povezanost, tu bliskost i želite da budete prijatelji...

Gubim inspiraciju... da, nestalo. Vjerovatno bih mogao da pričam o Robertu Kirkmanu iako sam sve stripove koje sam spomenuo gore pročitao tek jednom, no o njemu se već dovoljno priča i pričat će se i kasnije. Zašto Mark, Iv, Vilijam, Ember i ostali čine ono najbolje što super-herojski strip može da ponudi svojim čitaocima u ovom trenutku? Pa ako vam nije jasno do sada, zgrabite 5, 6, 12 primjeraka, pa mi se javite sa komentarima kada pročitate. Tu sam ja, nikuda ne idem, do sljedećeg broja.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Rajanovo srce
  Kod: KT LMS 271
  Ocjena: 54%
  Vrijeme: 13.5.2021. 20:56:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 607
 • Između Teksasa i pakla
  Kod: DEAD LIB 2
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 11.5.2021. 17:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 761
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1330
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1516
 • Markov dvojnik
  Kod: KM ZS 228
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1082

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Nevidljiva barijera
  Kod: KT LMS 326/327
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 3054
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1899
 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1616
 • Kandrax!
  Kod: ZG VCZS 26
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 4.3.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 1560
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1541

Aukcije

Forum