Otmica - Okrutni grad - Vampirova sjena
NR LIB 7

Nick Raider

Otmica - Okrutni grad - Vampirova sjena

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 7

Šifra

 • NR LIB 7

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 294

Originalni naslov

 • N/A

Originalni broj

 • N/A

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 23.10.2018

Ocijenite strip

0.00/10

(0 glasova)

Naprijed

NR LIB 6 Zagonetka lutaka - Ratnik iz velegrada - Mozaik zločina

NR LIB 8 Jimmy i Juanita - Obrat - Anđeo uništenja

Naprijed

Komentari članova

 • ReemCP

  19. Otmica

   

  Scenarij: Claudio Nizzi

  Crtež: Aldo Capitanio

   

  Ovo je po prvi put da nam se ponovno pojavljuje netko od sporednih likova, a da nije član Odjela za umorstvo ili Alfie. Radi se o onom džeparošu, Sammy "opušak" kojeg smo imali prilike upoznati u 8. epizodi serijala "Okrvavljena torba". Samo što on više nije džeparoš, već sad krade aute. Ili bar pokušava :D. Problem se dogodi kad uspije ukrasti auto, no neznajući da se na zadnjem sjedištu nalazi mala beba. Pa se tako naizgled obična krađa pretvara u otmicu. Ali i niz nekih smiješnih situacija potom. Epizoda je baš genijalna, isto kao i ta epizoda u kojoj se Sammy po prvi put pojavljuje, ovdje je to jako slično u smislu da nema neke istrage naših detektiva već epizoda vrvi non-stop akcijom i to jurnjavom automobilima po najpoznatijim ulicama New Yorka. Humor je ovdje jako kvalitetan, baš sam se dobro nasmijao. Nevjerojatno, od 47. stranice stripa počinje jurnjava i traje sve skoro do pred kraj stripa (do 90. stranice). Jako uzbudljivo, crtež odličan, iako mi nije poznat ovaj Capitanio. Likovi su mu super nacrtani, a akcijske scene jurnjave tako prezicne i dinamične, baš uživancija. 

   

  (priča: 9, scenarij: 10, crtež: 10, naslovnica: 7) = 94%


  -

  -

   

  20. Okrutni grad

   

  Priča: Maurizio Colombo

  Scenarij: Claudio Nizzi

  Crtež: Gustavo Trigo

   

  Prije nego nešto napišem o sljedećoj priči, moram spomenuti da mi je odmah neposredno prije čitanja upalo ovo u oči - Priča: Maurizio Colombo. Nisam sad to shvatio, znam da mi na sajtu ocjenjujemo posebno priču i posebno scenarij, ali uvijek bi u igri bio isti autor. Ovdje se spominje taj Colombo, da li to znači da je Nizzi radio scenarij prema njegovoj priči? Pretpostaviti ću da je tako.

   

  Scenom smo odmah na nekom gradilištu gdje se odvija kupoprodaja droge. Tri brata; Leo, Ruby i Benny kupuju drogu od dvojice Kolumbijaca. Upravo u pozadini to sve nadgledaju naši junaci, partneri Nick i Marvin i spremaju se za akciju. Ono čime nas je Nizzi šokirao u nastavku, a Casertano svojom naslovnicom najavio upravo to i zagolicao našu maštu, Marvin je ranjen i to teško ranjen! Doktori čak i ne mogu reći sa sigurnošću da li će Marvin uopće preživjeti! Nick je totalno van sebe, Art također. U međuvremenu upoznajemo još jednog lika, bivšeg policajca Harryja Landaua koji je pisac-policajac i veoma uspješan u tom poslu, a izgleda da se on i Art otprije poznaju, budući da su jedno vrijeme skupa radili. Čini se da su imali i neki događaj iz prošlosti koji Art nikada nije oprostio Harryju, a Nizzi nekako sebično, malo po malo, kroz flashbackove daje nam djeliće tog mozaika događaja koji pomalo objašnjava radi čega Art ne može biti dugo u istoj prostoriji sa Harryjem.

   

  Glavni cilj je naći te zločince, braću s početka priče koji su upucali Marvina, što nije nimalo lagan zadatak jer se nalaze duboko u jednoj opasnoj četvrti gdje se nalazi leglo ljudskog ološa, pravi huligani koji na neki način štite te zločince. U priču će se kasnije uključiti i Kolumbijci koji su također žedni osvete budući da su njihove prijatelje s početka priče (kod razmjene "robe") također sredili ta braća i ukrali im novac i drogu, a Art će se isto naći u jednoj teškoj situaciji kakvu nismo dosada vidjeli u serijalu, osjetit će taj strah kakav je osjetio upravo taj njegov prijatelj Harry dok su prije skupa radili do tog nesretnog događaja iz njihove prošlosti..


  Isto odlična priča u ovoj knjizi, pomalo neuobičajna jer nemamo često prilike vidjeti naše junake (Marvina i Arta) u takvim teškim i očajnim okolnostima. Na kraju se sve razriješilo, neka raskinuta prijateljstva otprije su sada ponovno popravljena, a i mali spoiler za kraj - Marvin se oporavio, čim je uštipnuo medicinsku sestru za guzu, znalo se da je OK :). A i po njezinom osmijehu, očito joj to nije smetalo :D. Crtež Triga mi odgovara, nisam ja neki stručnjak, ali kao da taj autor voli sjenčanje i taj tamniji prikaz vinjeta (ne znam kako da drugačije to opišem). Ima dosta scena sa kišom i primjetio sam da mu takve scene baš leže. Meni su se bar dopale i mišljenja sam da je stvorio dobru atmosferu.

   

  (priča: 9, scenarij: 9, crtež: 9, naslovnica: 10) = 91%

   

  -

  -

   

  21. Vampirova sjena

   

  Scenarij: Luigi Mignacco

  Crtež: Jose Eduardo Caramuta

   

  Mlada žena pronađena je ubijena u jednoj uličici u New Yorku i to na način da joj je isisana sva krv iz tijela! Na njenom vratu se nalaze dvije rupice, što sve nekako podsjeća da je to djelo nekog vampira (i naslov epizode je u tom kontekstu). Čak i Marvin na to implicira u šali, a uskoro i novine počnu pisati o vampiru. Ubojstva se nastavljaju istim načinom kao i kod prve žrtve, a zanimljivo da je prva žrtva pronađena u ulici pod nazivom Gotham. Kako je Caramuta ovdje crtač, moram spomenuti da je ovaj skitnica što je pronašao žrtvu jako sličan skitnici iz epizode Tajna odsječene ruke. Tamo je skitnica našao odsječenu ruku u uvodnim sekvencama priče, a ovdje ovaj našao ubijenu žrtvu. Crtež za obje te epizode je radio Caramuta, pa možda i ne čudi što su slični (barem meni).

   

  Mignacco odlično vodi ovu priču, paralelno sa istragom, radnju naizmjenično prebacuje na jednog čudnog lika, navodeći nas da posumnjamo u mogućeg ubojicu-vampira. Kako se pomalo nižu ubojstva, grad je sve više u strahu. Policija je nemoćna, a nekako shodno tomu, jedan lik - pukovnik Jason Duke formira svoj dragovoljački odred - lovce na vampire! Nick i ekipa su poludjeli na tu vijest, samo im je to još falilo. Kad se kroz neko vrijeme pomislilo da se došlo do saznanja tko je ubojica i da je sad sve lagano stvar prošlosti, Mignacco nam nudi jedan super preokret, twist na kraju priče, gdje je Nick došao sam do one prave istine koja je potpuno drugačija od one za koju smo prvotno mislili!

   

  Ovo mi je jedna od najboljih Nickovih priča. Mignacco zaista odmjereno i lagano razvija atmosferu priče koja nas konstatno drži prikovanim uz strip. Veliki uspjeh epizode je i sami epilog koji nam je Mignacco priredio, jer u protivnom bi to ostalo samo na dobroj priči i nekako očiglednom negativcu. Ovako epilog puno diže ovu priču i doprinosi da je promatramo kao iznadprosječnu (uspoređujući je sa ostalim pričama u istom ovom serijalu). Da još spomenem, ne čitam Martina, ali kao da i on ima sličnu priču (bar po mjestu radnje i tom vampiru) pod nazivom Vampir u New Yorku

   

  (priča: 10, scenarij: 10, crtež: 10, naslovnica: 10) = 100%

  22.04.2020
  21:50:56 sati
  ReemCP
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zabranjeni grad
  Kod: MM VEC 26
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 18.1.2022. 0:17:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 815
 • Četvrti svjedok
  Kod: NR ZS 26
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 16.1.2022. 10:38:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1152
 • Rendžer u New Yorku
  Kod: NR ZS 25
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 14.1.2022. 0:44:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1118
 • Anđeo uništenja
  Kod: NR LIB 8c
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 12.1.2022. 1:42:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1129
 • Sotonski barun
  Kod: KT LU 46/47
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 10.1.2022. 0:17:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1274

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2598
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 2590
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 2563
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2427
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2240

Aukcije

Forum