Sandman

Calvin & Hobbes

Kraljevstvo snova stvarno je mjesto, čvorište i ishodište svih snova, a njime kraljuje jedan i jedini gospodar snova – Sandman, koji zajedno s ostalom braćom i sestrama čini bezvremensku obitelj Vječnih. Sandman, legendarni Vertigov serijal, ovih dana doživio je svoju pravu hrvatsku premijeru u izdanjima Fibre!

Informacije o autorima

Tvorac lika

Neil Gaiman

Grafički tvorac lika

Sam Kieth, Mike Dringenberg, idr.

Premijera

1989.

STRIP

ŽANR Dark fantasy

MJESTO RADNJE

VRIJEME RADNJE Sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Doktor Sudbina

OMILJENO ORUŽJE Snovi

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Sandman

"Položio sam svoje snove tebi pod noge; koračaj nježno, jer hodaš po mojim snovima..."
William Butler Yeats

Kraljevstvo snova stvarno je mjesto, čvorište i ishodište svih snova, a njime kraljuje jedan i jedini gospodar snova – Sandman. Sandman je legendarni Vertigov serijal koji prati (uglavnom) doživljaje jednog od Svevremenih/Beskrajnika/Vječnih, Morfeja, poznatog još i pod imenom San ili Gospodar sna; kao i pod tko zna kojim sve nazivima uzduž i poprijeko vremena kojim je vladao. Strip je uglavnom pričan iz Morfejevog aspekta, no često sporedni likovi znaju imati pravu težinu u pojedinih pričama. Radilo li se to o ostalim članovim obitelji Vječnih, ili nekim običnim/smrtnim likovima koji su prodefilirali serijalom. Strip je pokrenut 1989. godine kao ponovno rođenje jednog zaboravljenog junaka, Sandmana, no na malo drugačiji, atipičan, zreliji i nesuperherojski način. Uostalom, zato strip i jest završio u Vertigu. Autor serijala je vješt pripovjedač i graditelj novih svjetova - Neil Gaiman, meni iznimno drag i maštovit autor. Malo je reći da me očarava njegova dječačka očaranost svijetom bajki, priča, skaski i izmišljanja.

Kad se spomene Sandman, svako ga doživljava na drugačiji način. Za neke je to nadrealistički strip, za neke filozofsko-alegorijski, za neke bezvremenska priča ispričana na način nespecifičan za klasičnu stripovsku narativu. Neke pak, što me iznenađuje, on uopće ne dira. Superherojski aspekt je skoro neznatan, no Gaiman kao vjerni poštovatelj stripovske DC tradicije uključuje mnoge superheroje bogatog DC-jevog univerzuma i kao glavne likove nekih epizoda ili kao čisti usputni cameo. Neki govore za Gaimana da su njegove priče orijentirane na pripovijedanje i priču, za razliku od autora kojemu se Gaiman divi i od kojeg je naslijedio štošta – Alana Moorea, koji ponekad zanemaruje priču samo da bi svojom pričom izrekao neku poantu (naravno, Mooreva priča je daleko kompleksnija od ove jednostavne generalizacije). Pročitate li kojim slučajem prethodno Mooreov rad na Čudovištu iz močvare (vidi Fibrine knjige Čudovišta iz močvare), vjerujem da ćete neke karakteristike (i likove) koje je Moore utkao u strip prepoznati i u Gaimanovim pričama. Gaimanov stil je bogat referencama iz raznih dijelova ljudskog stvaralaštva, njegova erudicija je pozamašna i nenametljiva (veći dio vremena neće ni primijetiti referencu). U jednom od predgovora Harrison je fino u jednoj rečenici opisao Sandmanov stripovski univerzum: "Kreirao je jedinstveno uvjerljiv i interno dosljedan univerzum te priče: potpuno ostvarenu kozmologiju s panteonom bića i božanskih nebića, nearistotelovski nadređeni pretkontinuum, sasvim novi politeizam, u sitoj mjeri upečatljiv i revizionistički. Gaiman je posvećen ugradnji svih tih podupirača u svoju proznu konstrukciju jer hoće da sigurno shvatimo od kakvog su izvanrednog granita sačinjeni njeni temelji."

Sandmanov grafički izričaj uvijek je bio nekonvencionalne prirode, od izgleda samih naslovnica do crteža unutar stripa. Crtež se mijenjao iz godine u godinu, uvijek je tu bilo crtačke ekstravagancije i elemenata oniričke avantgarde, no ponekad je to palo u prvi plan (možda i previše za moj ukus). Podsjećam da je ovo serijal o Sandmanu, Morfeju, božanstvu snova, i da prikazivanje njegova svijeta ili dinamike njegova svijeta, pa čak i viđenje svijeta iz perspektive božanstva jednog kraljevstva koji ima sasvim drugačije zakonitosti od našeg budnog, i fizičkog svijeta. Naslovnice je odradio tehnikom kolaža svojim specifičnim stilom Dave McKean.

Serijal je izlazio od 1988. do 1996., a sastoji se od 75 redovnih epizoda i 1 specijalnog broja koji su kasnije sakupljeni u 10 trejdova, kao i 5 knjiga Absolute Sandman edicije. Nakon završetka redovne serije, sedam godina kasnije izašla je i zbirka novonapisanih priča "Endless night", gdje je Gaiman svakome od Vječnih posvetio jednu kratku priču (vidi "Beskrajne noći" by Algoritam). Na našim prostorima prvih pet knjiga izdao je srpski Beli put, zatim 2013. nakon godina pauza izlaze još dvije knjige od novog izdavača Darkwooda. Da bi konačno 2014. izašlo upravo Absolute izdanje Sandmana u izdanju zagrebačkog izdavača Fibre, u prijevodu Tatjane Jambrišak. Serijal je kasnije izrodio i niz spin-off-ova koja imaju manje ili više veze s originalnim univerzumom. Death, The Dreaming, Lucifer, Dead boys detectives… Nedavno je počela izlaziti miniserija/prequel pod nazivom "Sandman: Overture" koja se bavi događajima koji su prethodili Morfejevom zatočeništvu, odnosno događaje prije redovne serije. Izrazito mi je drago što je za crtača za tu miniseriju postavljen J. H. Williams III. , koji osim svog osobnog crtačkog pečata čitateljima prikazuje i dobar osjećaj za estetiku u crtežu, što nije bio uvijek slučaj kod Sandmanovih crtača.

Galerija likova iz Sandmana

Obitelj Vječitih

U središtu serijala su Beskrajnici/Svevremeni/Vječni/Endless, istinski vječita bića, za razliku od Bogova koji su dugovječni, ali žive samo onoliko dugo koliko ih njihovi štovatelji obožavaju. "Bogovi dođu i bogovi odu. Smrtnici zatrepere, bljesnu i izblijede." Oni su vječni (spomenuo sam to već, zar ne?), živjeli su i živjet će dok i zadnje biće ne nestane iz svemira; bahati, hiroviti i čine jednu pravu malu obitelj od 7 članova. Gaiman ih je kreirao od 7 grčkih božanstava i nazvao ih sve s prvim slovom na D, no u hrvatskom i srpskom to je napravljeno sa slovom S. Tako Destiny postaje Sudbina, Dream postaje San, uglavnom, shvaćate već princip. Ukoliko malo pažljivije čitate trejdove Belog Puta svako malo naići ćete da nekog od Vječnih nazovu pogrešno, no nemojte se dati zbuniti, naučite tko je tko! Svaki od članova obitelji je antropomorfna personifikacija onoga što predstavlja. Koliko su naizgled fizički, toliko su i koncepti, puki obrasci, ideje te osim svojih specifičnim domenama djelovanja, oni zapravo definiraju kroz suprotno, san – realnost, smrt – život, sudbina – slobodu izbora, itd. Ukratko o svakom članu u sljedećem poglavlju!

NAPOMENA: kako su ukupno čak 4 izdavača na ovim prostorima izdavala Sandmana, naići ćete na različite prijevode imena Vječnih. Algoritam – Beskrajnici. Beli put/Darkwood – Svevremeni. Fibra – Vječni. Original – Endless. Tim redoslijedom pisat ću imena članova obitelji. Fibra je krenula sa Absolute Sandmanom bez okretanja na prijašnje prijevode. Ako će ovo biti kompletni Sandmanov univerzum najbolje je da on ostane konzistentan kako ga je zamislio jedan prevoditelj, u ovom slučaju Tatjana Jambrišak. Vjerojatno najkritičnije jest nazivlje članova obitelji koje Gaiman naziva Endless = Beskrajnici/Svevremeni/Vječni. Krenimo redom…

Obitelj Vječitih (by Frank Quitely)

Sudbina/Sudbina/Sudbina/Destiny. Najstariji među Vječnima; na početku je bila Riječ i bila je praćena njenom rukom na prvoj strani njegove knjige, prije nego je to glasno izgovoreno. Nema sjenku i ne ostavlja otiske stopala. Postoji oni koje vjeruju da je slijepa; dok ostali tvrde da je putovala daleko iza sljepila, mada zaista ona ne može napraviti ništa osim vidjeti fine obrise koje čini galaksija dok kruži u prazninu, promatrati zamršene dijelove koje živa bića prave na svom putovanju kroz vrijeme. Obučena je u pohaban smeđi plašt koji joj pokriva oči. Za njen desni zglob zakačena je velika knjiga u kožnom povezu, i u njoj piše sve što se dogodilo i što će se dogoditi.

Smrt/Smrt/Smrt/Death. Sretne svakog smrtnika dvaput u životu. Na rođenju im kaže nešto, ali budući da se nitko ne sjeća što je rekla, ne zna se što. Kad umru vodi ih do onoga što se nalazi poslije smrtnih godina. Ne vole je. Jednog dana u svakom stoljeću Smrt uzima tijelo smrtnika, da bolje razumije kako se živi koje uzima osjećaju, da okusi gorak okus smrtnosti; to je cijena koju ona mora platiti zato što je ona koja razdvaja žive od svih koji su ranije otišli i svih koji moraju doći poslije. Smrt je niska, blijeda i lijepa. Ima crnu kosu, i vedar pogled na svijet. Ima i krila kad poželi.

Stihija/Smak/Sila/Destruction. Napustio je svoje kraljevstvo prije 300 godina. Njegov sigil je isključen i s njim se ne može stupiti u kontakt. Nije mrtav. Jednostavno je izabrao da ne bude odgovoran za silu i sve ostale aspekte svoje domene. I dalje postoje sila i promjena, samo više nisu pod kontrolom (kao da su ikad bile). Silu se više ne može kontaktirati, ali ako ikad sretnete visokog, crvenokosog muškarca koji nosi ranac, možda ćete ga poželjeti ponuditi hljebom i sirom, priča dobre priče. Ima vedar pogled na postojanje, kao i Smrt. Često nosi bradu.

Strast/Strast/Strast/Desire. Teško da bi ijedan portret vjerno prikazao Strast, budući da vidjeti nju znači voljeti njega ili nju, strasno, bolno, isključivši sve ostalo. Nikada u posjedu, uvijek onaj koji posjeduje, sa kožom blijedom kao dim, i očima smeđožutim i jasnim kao bijelo vino: Strast je sve što ste oduvijek željeli. On može biti istovremeno muško ili žensko. Ona/On je sve što ste ikada poželjeli i sve što ćete ikada željeti. Biće koje neprestano istražuje putove zadovoljstva. Uvijek ćete željeti njega/nju. A on/ona neće nikada biti zadovoljna ni s čim. Strast živi u citadeli, unutar srca.

Sunovrat/Shrvanost/Slom/Despair (Očaj). Sestra blizanka Strasti, kraljica je vlastite sumorne međe. Kažu da je kroz domenu Straha razbacana gomila tankih prozora, koji slobodno vise. Svaki prozor gleda na različitu scenu koja je u našem svijetu ogledalo. Ponekada ćete pogledati u ogledalo i osjetiti oči Sloma na sebi, osjećajući njenu kuku kako hvata i steže vaše srce. Njena koža je hladna  i ljepljiva, oči su joj boje neba u tmurne vlažne dane koji lišavaju svijet boje i smisla; glas joj je tek nešto više od šapata, i kada nema nikakav vonj, sjenka koja resko miriše na mošus, poput zmijske kože. Malo priča i strpljiva je. Njena pojava je odvratna, niska je, debela i zastrašujuća. Živi u domeni sumaglice, ispunjenom ogledalima koji su pali u očajanje, neki na trenutak neki doživotno. Ona stalno nagrđuje sebe kukom koju nosi na ruci. Ovo je drugi aspekt Sloma, prvi je bio puno viši, pričljiviji i s crvenim tetovažama po tijelu. Prvi put se desilo da je drugi aspekt Vječnih preuzeo ulogu, možda čak i druga osoba; a to je svima teško palo.

Sumanutost/Sumanutost/Smutnja/Delirium (bivša Sreća/Delight). Najmlađa među Vječnima. Miriše nas laka suha vina, kasne večeri i kožu. Njena domena je blizu, i može je se posjetiti; ipak, ljudski um nije sazdan da sagleda njeno kraljevstvo, i nekolicina onih koji su boravili tamo nije bila u stanju izvesti više od nekoliko fragmenata. Njezina pojava najviše varira od svih iz obitelji, koji su u najboljem slučaju, ideje zaogrnute u nešto nalik tijelu. Ona ima sklonost da se svako malo pretvori u leptire ili zlatnu ribicu. Nekada je bila Sreća/Delight, ali to je bilo davno čak i po mjerilima Vječnih, i samo Smutnja osobno zna zašto se promijenila. Svojim različitim očima jednim zelenim i jednim plavim, ona vidi svijet na svoj jedinstven način. Ona je biće velike radosti, sve dok nije shvatila da se svemir mijenja. U tom trenutku, njena duga, crveno-plava kosa postala je kratka i šarena. Oči su joj se promijenile i sada više nisu iste. Ona još uvijek može da se pribere,  i tada joj se oči izjednače, ali to je bolna promjena za nju. Vrlo je mudra, i zna stvari koje čak niti Sudbina ne zna, kao što je razlog zbog kojeg je prestala biti Sreća.

San/San/San/Dream. Kralj priča, gospodar snova. San je visok, visine skoro kao Sudbina. Njegove oči su tamna jezera koje izgledaju kao da duboko u sebi imaju sakrivene zvijezde. San ima tamnu kosu, i blijed je. Nalikuje Smrti više od ostale braće i sestara. Svoje dužnosti shvaća vrlo ozbiljno.

Svi aspekti Sandmana

Američki trejdovi

POPIS TREJDOVA s kratkim sinopsisima…

1. Preludes and Nocturnes – Preludiji i nokturna (The Sandman #1–8, 1988.–1989.)

Preludiji i nokturna, uključuje prvih 8 epizoda serijala i prikazuje nam višedecenijsko utamničenje i izbavljenje Gospodara snova, jednog od Bezvremenih; posjeti njegovom razrušenom kraljevstvu Snivanja te njegovom potragom za tri ukradena artefakta. Vrećica pijeska snova u rukama je zarobljenog ovisnika, njegova obredna maska nalazi se u Paklu kod jednog od nižih demona, te konačno njegov srce dragulj koji se nalazi u posjedu snovima izgriženog i poludjelog "superjunaka" Doktora Sudbine. Upravo će ovaj posljednji Gospodaru snova zadati užasno puno muke i dovesti u opasnost cijelo Snivanje. Prvi trejd sakuplja uvodni dio priče o Sandmanu, i kombinacija je sugestivnih horor elemenata, starog nasljeđa DC univerzuma te raznih superheroja i likova koje srećemo diljem DC  univerzuma – Lucifera, Constantinea, Scarecrowa, kao i originalnog Sandmana. U kasnijim izdanjima trejda dodana je i epizoda sa Smrću " The Sound of Her Wings" u kojoj upoznajemo Morfejevu mlađu sestru, jednu od Svevremenih.

2. The Doll's House - Lutkina kuća (The Sandman #9–16, 1989.–1990.)

Nakon što je pribavio svoje svete artefakte u prijašnjem trejdu, vrijeme je da se uredi Kraljevstvo snova. Bibliotekar Lucien izvještava da je tijekom popisa stanovnika Snivanja ustanovljeno da nedostaju četiri sna – Corinthian, Violinistin lug i dva niža snova. Gospodar sna zadaje sebi zadatak da pronađe i privede odbjegle Snove, i pritom riješi situaciju s Vrtlogom koji prijeti samom postojanju Kraljevstva sna. Morfej sreće Sandmana Brončanog doba, Hectora Halla koji živi u svojem vlastitom idealiziranom svijetu snova sa svojom obitelji; da bi potom krenuo na Konvenciju serijskih ubojica slijedeći tragove noćne more zvane Corinthian. Istodobno pratimo kako mlada Rose Walker, kćer Unity Kinkaid iz prvog trejda prati neku svoju vlastitu misiju i dovodi je ususret Morfeju. Slijedi neminovno... Upoznajemo i lik Hoba Godlinga, čovjeku kojem Sandman daje dar besmrtnosti i sastaje se s njim svakih 100 godina. Gaiman se i dalje kreće stazom utabanom u prvom trejdu i popravlja dijelove Kraljevstva koji su se pokvarili tijekom njegovom odsustva. Iako Sandman živi u svijetu superheroja, on je više kao Sila prirode, njegova moć i uništava i popravlja, on kažnjava i on oprašta. Gaimanov je svijet bogat fascinantnim idejama i kreće se u nekonvencionalnim smjerovima, na momente poetičnim, na momente užasno strahovitim... U rangu jedinice.

3. Dream Country – Zemlja snova (The Sandman #17–20, 1990.)

Nakon serijaliziranih priča slijedi mali predah od četiri kratke priče iz Sandmanovog svijeta. Prva, "Calliope", priča je kako pisac u krizi stvaralaštva kupuje i iskorištava muzu Kaliopu kako bi mu podarila kreativnost. No, ne zna da je Kaliopa bivša Morfejeva družica... Druga, "San tisuću mačaka" govori o mačjem svijetu koji je prije pripadao mačkama i ukoliko mačke budu djelovale i sanjale zajedničkim snagama, taj svijet će se vratiti. "San ljetne noći" vraća nas u Shakespearovo doba gdje on glavom i bradom radi premijeru svoje nove komedije pred Morfejom i bićima iz vilinskog svijeta... Posljednja "Fasada" govori o zaboravljenoj super junakinji Elemental girl koji svoje posljednje dane živi u bijedi i jednoličnosti i iščekuje smrt. Da malo čovjek predahne od kontinuiteta kojim se kretao Sandman u prvih 16 epizoda...

Naslovnice trejdova

4. Season of Mists – Sezona izmaglica (The Sandman #21–28, 1990.–1991.)

Nakon što Kralj snova biva potaknut podbadanjima sestre Strasti, o njegovoj problemu opraštanja, odluči krenuti oslobodit svoju nekadašnju ljubavnicu Nadu koju je zatočio za vjeke vjekova u Paklu. Nakon što se oprosti od svih koji mu nešto znače i raspodijeli dužnosti ukoliko mu se nešto dogodi, kreće na putovanje u Pakao. No, dočeka ga prazan Pakao i Lucifer koji mu predaje ključeve Pakla da radi s njim što želi – on odlazi iz Pakla na Zemlju i više ga nije briga. Morfej nije pitao za ključeve, a niti ih želi. No, postoje druge zainteresirane strane koje bi željele stavi svoje šape na Pakao, koliko god to Gospodar snova bilo neobično. I tako njegov dvor snova postaje poprište raznih intriga predstavnika svih strana, od nordijskog panteona bogova do predstavnika Reda i Kaosa. Svaki od njih ima svoje motive i nude razne darove u zamjenu za ključeve Pakla, no vidjet ćemo što će Morfej odabrati...

5. A Game of You – Igram se tebe (The Sandman #32–37, 1991.–1992.)

U Barbieinom izmaštanom svijetu nešto se počelo događati, njegovi nekadašnji stanovnici počeli su pogibati od ruke tajanstvene okrutne Kukavice. Barbie smo upoznali u Lutkinoj kući gdje je bila jedna od stanovnica kuće u kojoj je odsjeo Vrtlog. Rastala se od onda od Kena i krenula u novi život, te sada stanuje ponovno u kući neobičnih individua (neke stvari se nikad ne mijenjaju). Tu je povučeni stanar, jedan transeksualac, dvije lezbijke, jedna od sestara Tesalijka i Barbie. Nakon što ona nestane i biva uvučena u svoj svijet mašte, neobični trio pomoću ženske magije Mjeseca kreće u potragu za njom...

6. Fables and Reflections – Skaske i razmišljanja (The Sandman #29–31, 38–40, 50; Sandman Special #1; and Vertigo Preview #1, 1991.–1993.)

Kao i Zemlja snova, i ovo je skup kratkih one-shot priča koje su izdane prije i poslije Igram se tebe trejda. Osim redovnih epizoda sadrži kratku priču iz "Vertigo previewa" i priču o Morfejevom sinu Orfeju iz Sandman specijala. Ova priča i jedna od kratkih iz ovog trejda uvod su u sljedeći trejd "Kratki životi" u kojoj je tema opraštanje i Orfejeva sudbina. Priče nemaju previše dodirnih točaka s kontinuitetom, to su više poučne priče...

7. Brief Lives – Kratki životi (The Sandman #41–49, 1992.–1993.)

Konačno je došlo do teme koja je bila natuknut od samog početka, a to je nestanak jednog od obitelji Vječnih, Stihije, još prije tristo godina. Ne baš uračunljiva i mlađa Morfejeva sestra Sumanutost uvjeri ga da krenu u potragu za njihovim izgubljenim bratom. Njihova potraga je smrtonosna za mnoge koje susreću, a da bi Morfej mogao pronaći brata, bit će mu potrebna pomoć njegovog sina Orfeja. Poglavlje u kojem Gospodar sna zaključuje jedno davno otvoreno poglavlje svog života, a koje je opet uvod u događaje koji će nas dovesti do finalnog dijela serijala...

8.  Worlds' End (collecting The Sandman #51–56, 1993.)

Oluja stvarnosti (uzrokovana sveopćim DC eventom Zero Hour: Crisis in time) prisilila je mnoge putnike diljem svemira da proborave u "Gostionici na kraju svijeta"; a kako bi skratili vrijeme, oni pričaju priče jedni drugima.

9. The Kindly Ones (collecting The Sandman #57–69 and Vertigo Jam #1, 1993–1995)

Daniel, dijete iz snova koje je rodila Hippolyta (iz "Lutkine kuće") i koje je obećano Gospodaru snova naizgled biva živo spaljeno od strane dvije mračne individue. Hippolyta, budući da se i onako previše pokroviteljski ponašala prema svome sinu, i što još nije oprostila "ubojici" svog bivšeg muža Hala, optužuje Morfeja za ubojstvo svog djeteta. Morfej tako postaje (ali također iz niza drugih razloga) plijen sestri Furija, osvetničkih duhova koji muče one koji su prolili krv obitelji.

Naslovnice trejdova

10. The Wake (collecting The Sandman #70–75, 1995.–1996.): Bdijenje

Posljednji trejd koji na lijep i pohvalan način zaključuje serijal o Sandmanu. Uključuje tri broja o "Bdijenju", kao i tri samostalne priče. Pojavljuju se mnogi junaci iz prijašnjih epizoda Sandmana i odaju počast originalnom Sandmanu.

# Endless Nights (2003.)

Izašlo kao album u Algoritmovom izdanju pod nazivom "Beskrajne noći". Uključuje sedam priča, po jednu za svakog od Vječnih. Svaku od njih radio je drugačiji crtač u svojem distinktivnom stilu.

# Sandman Overture (2014. - ...)

Trenutno izlazi, a rađen je kao miniserijal, prequel The Sandman serijalu. Pripovijeda nam o događajima koji su prethodili Sandmanovom utamničenju od strane okultista Lorda Magusa u samoj prvoj epizodi spomenutog serijala (San pravednika). Posljednja epizoda serijala izašla je u ožujku davne 1996. godine.

Fibrina izdanja koncipirana su kronološki po epizodama kako su one izlazile u redovnoj seriji. Za razliku od originalnih trejdova ili Beloputaških izdanja koja uglavnom prate narativne arkove po trejdu, a standalone priče stavljene su u pojedine trejdove kao zbirka priča. Taj poredak, dakako, nije potpuno kronološki. Taj princip koristio sam i kod opisivanja pojedinih trejdova.

Fibrina izdanja - Knjiga 1 i 2

O serijalu bi se dalo naširoko i nadugačko dizertacije i anale, analize i anotacije pisati, no ovdje samo ukratko. Dijelom strip, a dijelom umjetničko djelo, konstrukt je to začinjen Gaimanovim spretnim umijećem izgradnje fantastičnih svjetova i svevremenih likova. S današnjeg stanovišta svakako mogu ponoviti što sam naučio iz ovog serijala; da ništa ne traje vječno, ni ljudi, ni Bogovi, pa čak niti Vječni; jedino što je stalno jest – mijena!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1785
   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1765
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1762
   • Stijena koja se miče
    Kod: KM LU 8b
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1761
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1736

   Aukcije

   Forum