Spider-Man

Spider-Man

Peter Parker, iliti Spider-man iliti Čovjek-pauk, mladić kojemu je ugriz radioaktivnog pauka donio nevjerojatne moći, jedan je od najpopularnijih svjetskih superjunaka.

Informacije o autorima

Tvorac lika

Stan Lee

Grafički tvorac lika

Steve Ditko

Premijera

1962.

STRIP

ŽANR superherojski

MJESTO RADNJE New York

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Harry Ozborn

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Green Goblin

OMILJENO ORUŽJE mreža

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Spider-Man

Spider-Man NA INTERNETU

Početak ove priče započinje 1962, a mjesto radnje su SAD. Svoje pozicije na kioscima su već odavno zauzeli likovi kao što su Superman i Batman, a Fantom je također koračao utabanim stazama. Ipak nije za sva strip izdanja bila svijetla budućnost! Jedan je strip-magazin proživljavao zadnje dane svoje egzistencije. On se zvao Amazing Fantasy i njegova prodaja je doista išla vrlo loše, dok su srodna izdanja kao Journey into mistery, Tales Of Astonish i Tales Of Suspense bitno bolje prolazila. Odluka o gašenju je bila donešena, Amazing Fantasy poslužio je kao polje eksperimentiranja raznim čudnim likovima i promjenama, no pomoći nije bilo jer naklade su bile sve niže. U to je vrijeme Stan Lee, autor koji je u svijetu stripa tada već imao svoje mjesto, jedan od osnivača Marvela i kasnije tvorac mnogih strip junaka koji će obilježiti američku strip kulturu, čelnicima izdavačke kuće predložio novi projekt sa glavnik junakom Spider-manom. Međutim, čelnici izdavačke kuće bili su šokirani Leejevim prijedlogom te su zauzeli poprilično negativan stav. Glavni argument bio je kako je loš odabir da glavni junak ima karakteristike insekta, i to pogotovo pauka koji kod velikog broja ljudi stvara gađenje. No kako se radilo o posljednjeg+m broju strip-magazina Stanov lik je ugledao svijetlost dana. I onda se desilo nešto potpuno neočekivano. Reakcije su bile nevjerovatne, čitatelji su "poludili" za novonastalim likom. Redakcija je bila zatrpana golemim količinama pisama u kojima je pisalo samo jedno: "Kada će biti objavljene nove pustolovine Spider-Mana?" Stan Lee nije mogao sakriti smješak sa lica. Marvel je nakon dugog traganja dobio svoj prepoznatljiv simbol i mogao je parirati divu kao što je DC koji je ima svoje junake Supermana i Batmana. U samo jednom broju strip-magazina Amazing Fantasy Stanov lik je zadobio toliku popularnost da je već sljedeće 1963. godine dobio vlastitu seriju pod nazivom Amazing Spider-Man.

Tko je Spider-Man?

Mladi student Peter Parker smušen je i ne baš previše omiljen među kolegama. Živi sa ujnom May i ujakom Benom. Roditelje nikada nije upoznao. Veliki interes pokazuje za znanost u punom smislu riječi. Za vrijeme jednog laboratorijskog pokusa na radioaktivnim paucima biva uboden od sitnog insekta. Užareni ubod stvara mu veliku mučninu i uplašen odlazi kući. Nakon prespavane noći primjećuje neke promjene na sebi. Vid koji mu je do tada bio vrlo loš sada je savršen. Tjelesna konstitucija vidno je napredovala kao i motoričke sposobnosti. Sa smješkom na licu odlazi na nastavu već pomalo zaboravljajući novo nastale promjene. Jedan pijani vozač ga umalo pregazi autom, no zahvaljujući novonastalim moćima on refleksno skače u jednu stranu uličice da bi primjetio kako je zapravo skočio dobra 2 metra u zrak i pritom se priljepio za zid zgrade. Ubrzo shvaća kako savršeno može puzati po okomitim objektima i visoko se odražavati. U želji da osvoji srce svoje ljubavi iz djetinjstva Mary Jane Watson prijavljuje se na ilegalni meč hrvanja kako bi zaradio nešto novaca da kupi auto. Pojavljuje se u smiješnom kostimu i pobjeđuje, ali organizator meča ga vara i daje mu puno manji iznos za pobjedu nego što je bio obećan. Bijesan zbog prevare vraća se kući. Ispred nosa mu prolazi kriminalac kojeg je mogao zaustaviti, ali nije želio to učiniti. Bila je to greška koja će ga pratiti kroz cijeli život i usmjeriti ga drugim putem. Kriminalac kojeg je pustio samo nekoliko sati kasnije provaljuje u kuću Parkerovih i ubija ujka Bena. Peter Parker vraća film u glavi shvaća kako je mogao spriječiti zločin.
Iz tragičnog događaja je te noći nastao Spider-Man, borac protiv zločina i nepravde. Peter je smislio svoj prepoznatljiv kostim i sastavio dvije zanimljive mašinice koje je smjestio iznad ručnih zglobova. Njihova uloga je bila da izbacuju sintetičku smjesu ljepljivog sadržaja i tako omoguće Spider-Manu lakše kretanje i onesposobljavanje neprijatelja. Nakon završenog koledža Peter Parker se uputio u New York sa željom da postane profesionalni fotograf. To naravno nije išlo tako jednostavno. Prilika se otvorila kada je jedna od najjačih novinskih kuća Daily Bugle hitno trebala fotografije Spider-Mana za naslovnu stranicu novina. Budući da je Peter Parker sam Spider-Man nije mu bio nikakav problem imati najbolje fotografije. Na taj način ušao je u Daily Bugle dobio željeni posao od nimalo ugodnog gospodina Jamesona.

Veliki broj zanimljivih likova prošao je u 40-o godišnjoj Spider-Manovoj pustolovini. Većina od njih su likovi sa nadnaravnim moćima, neprijatelji koje ne bi bilo ni malo ugodno sresti. Spomenimo samo neke od njih: Green Goblin, Dr. Octopus, Mysterio, Lizard, Venom, Carnage, Electro. Prijatelji su nešto umjereniji, u prvom redu to je velika Peterova ljubav Mary Jane Watson, zatim nezamjenjiva ujna May. Psihodelični šef Daily Buglea gospodin Jameson i Harry Osborn koji je ujedno i sin Spider-Manovog najvećeg neprijatelja Normana Osborna tj. Green Goblina. I tako je saga trajala sve dok sredinom 90-ih Spider-Manova popularnost nije počela opadati. Novi naraštaj autora želio je ubrizgati novu injekciju adrenalina umornom junaku pa su tradicionalni kostim zamjenili su "modernijim", potpuno crnim kostimom sa bijelim paukom na prsima. Reakcije su bile burne, horde čitatelja pobunile su se protiv novog izgleda Spider-Mana. Najzanimljivije je da su u pobuni sudjelovali i oni koji su u posljednjih nekoliko godina prestali kupovati ovaj strip, no kako su ga nosili u srcu nikako se nisu mogli pomiriti sa novim kostimom. Pred novim autorima je bilo samo jedno riješenje, vratiti stari kostim Spider-Manu. Trebalo je sastaviti kvalitetan scenarij da bi cijela priča imala smisao. Rezultat je bio više nego solidan jer priča je bila dobro osmišljena. Spidey je završio u nekoj drugoj dimenziji/planetu gdje je u borbi oštetio svoj tradicionalni zemaljski kostim. Budući da nije imao zamjenski dobio je novi kostim sa kojim se vratio na zemlju. Radilo se upravo o novom crnom kostimu koji je osim samim čitateljima zadao velike probleme i Spider-Manu. Zašto? Novi kostim je bio organski i svaki put kada ga je Spidey želio skinuti sve je teže to mogao. Kostim je počeo vladati sa našim junakom. Na kraju se Spider-Man ipak uspio riješiti organskog kostima iz kojeg su nastali Venom i Carnage, jedni od većih neprijatelja iz novijeg doba. Naravno, Spidey je ponovno zablistao u svom tradicionalnom kostima sa kojim su i on i čitatelji bili ponovo zadovoljni. Od cijele galerije izvrsnih crtača koji su resili stranice Spider-Manovih stripova istaknuo bih Johna Romitu koji je po mnogima najbolji crtač Spideya (kao uostalom i potpisniku ovih redaka). Svoju genijalnost prenio je na svog sina Johna Romitu Juniora koji je uspješno nastavio očev posao. Naravno nikako ne možemo zaobići idejnog tvorca Spider-Manovog kostima, Steve Ditkoa koji je bio bliski suradnik Stana Leea i crtač koji je izmislio crveno-plavi kostim koji se zadržao do danas. Savršeno balansiran odnos boja doživio je besmrtnu popularnost.

With great power comes great responsibility

Ovih dana u kina je stigao istoimeni film koji je oborio sve rekorde gledanosti i podigao puno prašine u svijetu. Film je odlično izveden u režiji kultnog režisera Sama Raimia (Evil Dead), dok su glavne uloge dobili su Tobey Maguire (Peter Parker/Spider-man), Willem Dafoe (Norman Osborn/Green Goblin) i Kirsten Dunst (Mary Jane Watson). Uz nevjerovatnu animaciju i vizuelne efekte ovaj filmski uradak biti će zasigurno na vrhu filmskih ostvarenja posvećenim strip junacima. To nimalo ne treba čuditi jer kako bi rekao Peterov ujak Ben: "With great power comes great responsibility".

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1931
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1775
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1663
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1608

   Aukcije

   Forum