Spawn

Spawn

Informacije o autorima

Tvorac lika

Todd McFarlane

Grafički tvorac lika

Todd McFarlane

Premijera

svibanj 1992.

STRIP

ŽANR Akcija/horror

MJESTO RADNJE Svijet, Pakao, Raj

VRIJEME RADNJE Danas

LIK

VJERNI PRATITELJ Simbiotski plašt, Nyx

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Mammon, Malebolgia, Jason Wynn, Billy Kincaid, Violator

OMILJENO ORUŽJE Lanci, simbiotski plašt, razno oružje i energetski izboji

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Spawn

 

 

Dobrodošli! (i ostavite svaku nadu vi koji ulazite...)

Spawn je omiljeni nakot oca stvoritelja Todda McFarlanea, a nastao je željom i potrebom za osamostaljivanjem i filozofijom da autor lika bude jedini i isključivi vlasnik kreiranog lika. Iz istih pobuda, ili na istim temeljima, izgrađena je izdavačka kuća "Image Comics" koja je poslužila kao polazna točka dezerterima iz njihove bivše kuće – "Marvela". Manje zbog kreativnih razilaženja, više iz financijski razloga, Marvelovi superstarovi nisu bili zadovoljni tretmanom od strane Marvela. Kako ih se uzdizalo u nebesa, postali su uvjereni da im ne treba Marvel da bi se oni mogli kreativno i financijski uzdići. Njih sedmorica, predvođena Toddom McFarlaneom, osnivaju izdavačku kuću "Image Comics" svaki sa zasebnim studijem, i likove čiji su jedini vlasnici njihovi autori, a ne izdavačka kuća u cijelosti. Prvo su izašla 4 serijala, "Youngblood" Roba Liefelda, "The Savage Dragon" Erika Larsena, "WildC.A.T.s" Jima Leeja, i u svibnja 1992. objavljen je 1. broj serijala "Spawna" Todda McFarlanea – istog ovog lika o kojem imate priliku čitati. Na samom početku serijala tijekom čitanja čitatelj će zasigurno nabasati na reference koje nam sugeriraju kako je Spawn smješten u istu fiktivnu okolinu kao i ostali Imageovi serijali, pa će možda poželjeti saznati tko su ti "Youngblood" junaci koji se spominju, kakav je to novi zeleni junak iz Chicaga (The Savage Dragon), što radi lutka Cerebusa Davea Sima u sobi Simmonsove male, čiji se to zlokobni smiley (Mooreovi "Watchmen") smiješi ponad grada. Ili će ih možda središnja scena na drugoj stranici prvog broja malo podsjetiti na "The Dark Knight Returns" Franka Millera, za kojeg Todd priznaje kako mu je veliki uzor još od srednje škole. Sve je to čak i lijepi marketinški trik da se čitatelja privuče i na ostale serijale koje radi Image, no kako će vrijeme dalje pokazati jedino će Spawn odolijevati zubu vremena i preživjeti sve do dana današnjeg.

Spawn The Movie!

Počevši nadobudno svoj rad na serijalu i kao crtač i kao scenarist, s vremenom McFarlane prestaje s ilustriranjem serijala, te na njegovo mjesto dolazi Greg Capullo. Tijekom godina izmijenit će se još nekolicina crtača, a zadnjih dvadesetak epizoda radio je Brian Haberlin, sve dok sa 185. brojem nije bio zamijenjen sa Capulleom i Whilceom Portaciom. McFarlane će se sporadično vraćati na serijal, ili surađivajući na crtežu ili nadgledavati tijekove radnje. Zadnje desetljeće McFarlane ilustrira stripove sve manje i manje, a i izdavačka djelatnost ga toliko i ne interesira, već se fokusira na poduzetničke aktivnosti, te osniva McFarlane Toys (1994.) ili Todd McFarlane Entertainment (1996.), filmsko-animacijski studio. Sve u svemu McFarlane se trudi što više eksploatirati svoj lik/proizvod. Prema McFarlaneovom prijedlogu 1997. snimljen je film "Spawn" s Michael Jay-Whiteom u ulozi Spawna, Johnom Leguizamom u ulozi Violatora/Klauna i Martina Sheena u ulozi bivšeg Spawnovog šefa Jasona Wynna. Premisa filma identična je inicijalnom storylineu u originalnoj strip seriji. Iste godina napravljen je crtani serijal koja će potrajati par godina odnosno tri sezone. Njegova pak linija detaljno izrađenih Spawn akcijskih figurica mijenja cjelokupnu industriju fokusiranjem na zrelije potrošače i netradicionalne akcijske figurice, primjerice glazbenike ili horror likove. Tvrtka je licencirala prava na proizvodnju akcijskih figurica sportaša u sva četiri glavna sjevernoamerička sporta – baseball, hokej, američki nogomet, i košarku – i nekolicinu novijih uspješnih filmskih franšiza, Terminator, Matrix, i Shrek. Također je stvorio figurice rock glazbenika; članove grupe Kiss, Jima Morrisona i Jimija Hendrixa.

Figurice iz Spawn svijeta

Toliko o samoj pozadini tvrtke i serijala, a sad bismo već mogli reći i što se sve dešavalo s dotičnim serijalom, te koja je uopće osnovna premisa serijala? Heh, mogli bi u detalje, no siguran sam da će vam biti puno veći gušt nabaviti si koju epizodu, koji trade ili pak cijeli serijal te uroniti svojim očima u strip i saznati sve u svoje vrijeme. Tijekom prvog trejda (recimo u izdanju "Dani" TPB sa prvih 11 epizoda) čitatelji su svjedoci posljedica faustovskog sporazuma između profesionalnog ubojice izmučenog sjećanjem na svoju ženu i dijete, i vrhovnog demona Malebolgie (koji je stvoren na temelju naziva 8. kruga Danteovog Pakla - Malebolge) iz osmog kruga Pakla; lutanja živopisnim predjelima Pakla (ima ih osam!) ili krojenjem pravde i cuganjem s beskućnicima u zabitim uličicama mračnog grada. Bit će slomljenih srdaca i napaljenih Violatora, naravno. Osim što se postepeno saznaje i porijeklo lika, bit će tu i svakakvih digresija. Izdvojio bih 5. epizodu "Pravda", nešto tamnije horror tematike koja će obraditi mračne sklonosti djecoubojice Billyja Kincaida. Za malo superherojske makljaže pobrinut će se ratna mašina Overkill ili krvavi rat kvartovskih bandi sa divovskim bossovima u u 11. epizodi "Priča o domu" u izdanju Franka Millera.

Nadalje, tijekom čitanja mogu se primijetiti četiri zelene brojke koje se svako malo pojavljuju i koje izgledaju poput nekakvog zlokobnog odbrojavanja... Do kraja svijeta? I da i ne! Da pojasnimo, Spawn ima široki dijapazon magičnih moći i ispočetka je imao ograničeno napajanje čiji status se mogao vidjeti u obliku brojača koji je počeo s brojkama 9:9:9:9. Svaki put kad bi Spawn koristio svoju energiju, brojač bi se smanjio za određen broj. Zbog toga se prvotno oslanjao na prirodne borbene mogućnosti neuralnog kostima, ili na fizička oružja. Osim brojača, njegove moći bili su ograničene jedino njegovom maštom. Da vas malo zainteresiram - koristio je uskrsnuće mrtvih, ispaljivanje nekroplazmičke energije, teleportaciju ponekad vrlo pogubnog efekta, mijenjanje oblika, izliječenje bolesnih. Jako mrak stvari. Spawnow brojač eventualno jest došao do nule, i to u #161 gdje da bi razriješio razmirice između razmaženog Boga i Sotone, iscrpljuje svoj nekroplazmički plašt te uništava Zemlju i sve ljude u procesu. To se dešavalo tijekom sudbinskog storyarca pod nazivom "Armageddon". Naravno, Spawn je opet zaslužan i za ponovno stvaranje nove Zemlje gdje on i dalje ostaje raspadajuća lešina koja vlada prljavim ulicama.

Spawn sign...

U stripu je jedna od glavnih narativnih linija sukob između Neba i Pakla, odnosno između Dobra i Zla, a Spawn je uvijek negdje između Svjetla i Tame, odnosno nikad ne drži isključivo samo za jednu stranu. Nakon što u #100. raskrsti s Malebolgijom (koji ga je dignuo iz mrtvih), javljaju se novi pretendenti na prijestolje Pakla. U storyarcu "Armageddon" oko #161. raskrsti također i sa Bogom i Vragom koji poprimaju obličja dva klinca blizanca Spawnove bivše supruge. Spawn ponovo stvara novu Zemlju, a Bog i Vrag se nastavljaju boriti u nekoj paralalenoj dimenziji. Zatvaraju se portali prema Raju i Paklu, te se počinju pojavljivati pukotine u Spawnovom savršenom svijetu, neobične pojave, stari poznanici i neprijatelji. Ono što Spawn uskoro otkriva je da demon Mammon od davnina orkestrira Simmonsovom i Wandinom familijom da bi kreirao Ultimativnog Spawna koji bi vladao pokraj njega svijetom. Upoznajemo cijelu Alovu obitelj, njegove roditelje, baku, njegova dva brata, i njegovu nerođenu kćer Moranu za koju je predviđeno da postane taj Ultimativni Spawn. Alova prava kćer Cyan ima vizije budućnosti u kojima vidi Spawnovu budućnost i staricu koja piše Spawnove kronike. Više narativnih linija se privodi kraju te u broju 185. dolazi do velikog preokreta u cjelokupnom serijalu. Hoće li Spawn ostati Spawn?

Likovi

Pozitivni likovi:

Spawn Pinup

Spawn!

Spawn aka Albert Francis "Al" Simmons. Koliko puta ste u životu vidjeli da je nositelj serijala raspadajući leš, ako izuzmemo zombije dakako? Rijetko, pa naravno, superjunaci moraju biti lijepi, prpošni, mladi i opaki momci. Spawn je zapravo mračni antijunak, besmrtna lešina, uskrsnut od strane snaga Pakla da im bude na ispomoći. I to više-manje na prijevaru, stoga se ne osjeća baš ugodno u društvu sila Zla. S druge strane, ima poteškoće uspostaviti i miroljubivi kontakt sa silama Svjetla i Dobra. Mučen je nejasnom prošlošću i optrećen svojim (ne)djelima iz prošlog života, a sve do samo kraja trudi se saznati svoju sudbinu. Njegov poseban assessoire je nekroplazmički plašt koji je zapravo živi simbiotski organizam: Leetha od 7. kuće K (iliti K7-Leetha). Dok ga nosi, host odnosno Spawn preuzima dominantnu ulogu nad plaštem. Plašt, šiljci, lanci i lubanje, sve je to dio organizma vezanog za Spawnov živčani sustav koji će zaštititi Spawna čak i ako je u nesvjesti.

Wanda (ex Simmons) Blake, Cyan, Terry Fitzgerald. Wanda je bivša Alova žena, tamnoputa seksepilna ljepotica. Nakon Alove "smrti", Wanda se ženi Alovim najboljim prijateljem Terryjem koji će joj ostati partner sve do kraja i s kojim ima dijete – Cyan. Cyan je posebna i ima prekognitivne moći koje će u više navrata pomoći Spawnu.

Nyx. Prvi put se pojavljuje u #122, i ponovno se pojavljuje u #169 otkad postaje stalna postava i dežurni sidekick Spawnu. Njezino pravo ime je Carrie Ann, a magijom se bavi od svoje četvrte godine. Njezin psudonim je ime grčke boginje noći. Nakratko se i veže sa Spawnovim nekroplazmičkim plaštem, a i u nekoliko navrata mu spašava život.

Wicca Nyx

Cogliostro, Angela. Dva Spawnova pomagača. Nicholas Cogliostro iliti Cog (ili The Count), prvi put se pojavio u #9 u Gaimanovoj epizodi koja nije objavljena u reprintu. Prvi je pojasnio Spawnu njegove moći i koja je njegova svrha. Kasnije se ispostavlja da je on zapravo Cain (ubojica Abela), a pomogao je Spawnu zapravo da bi kasnije zavladao Paklom. Angela, lovac na Hellspawnove u službi Raja, pojavila se u istoj epizodi kad i Cog. Ubijena je tijekom borbe s Malebolgijom u #100.

Sam & Twitch. Sam Burk i Maximilian "Twitch" Williams dva su fiktivna NYPD detektiva iz Odjela za umorstva. Bore se normalnim, no ponekad i ne baš legalnim sredstvima protiv kriminala. Twitch je odličan strijelac i obiteljski čovjek, a Sam je nepopravljivi čangrizavac.

Braća Simmons, Marc i Richard, roditelji Simmons. Vidi "A Tale of Three Brothers" (#170-173). Naime, Al je odrastao s ocem uvijek na putu, s majkom sotonisticom koja se predala demonu Mammonu i s dvoje braće - Marcom i Richardom. Marc se trenutno zaređen kao svećenik, no predaje se Paklu izmučen grižnjom savjesti zbog ubojstva koje im je namjestio manipulativni Mammon. Richard je policijski detektiv. I jedan i drugi suočavaju se sa svojim grijesima u Paklenoj kući. Alovi roditelji već godinama borave zarobljeni u nevidljivoj kući iz koje nema izlaza.

Violator u pravom formi... Klaun Violator

Violator

Negativci:

Malebogia! Vladar 8. razine Pakla

Jason Wynn. Bivši Alov šef i direktor Unitec States Security Groupa, organizacija koje obuhvaća i CIA, NSA i NSC. Najmoćniji je čovjek na svijetu, a na platnoj listi su mu gomile političara. Jason je unajmio plaćenog ubojicu Chapela da ubije Ala, i prije toga prodao dušu svog najboljeg vojnika za komad psihoplazme, supstancu od koje je načinjen sam Pakao. Poslije se vraća nakon Armageddona s dušom Violatora, a nakon što ga pobijede, njegov trenutačni status još nije poznat.

Violator. Prvi Spawnov neprijatelj s kojim se sukobio i jedan od posebno opasne paklene Phlebiac braće. Na Zemlju je došao u liku zlokobnog patuljastog klauna, da bi špijunirao Spawna za svog gospodara Malebolgiu. Violator će se vraćati više puta.

Malebolgia. Vladar 8. kruga Pakla, i direktni krivac za Spawnovo uskrsnuće. Obećao mu je život ako za njega postane Hellspawn, no to je bio trik da ga pridobije. Svoj klimaks je doživio u #100, kad ga Spawn ubija.

Bog i Vrag. Dva brata blizanca koji su se ponovno rodili na Zemlji preko svojih avatara u obliku dva sina Terryja i Wande. Svako je na čelu svoje vojske, paklene i rajske, a ponašaju se poput nepopravljivih dječaka i bore se do kraja kako bi jedan pobijedio. Nakon Armageddona, Bog i Vrag su stavljeni u paralelnu dimenziju gdje se i dalje prepiru, podalje od Zemlje i ljudi.

Vrag i Bog u klinču... na kraju svijeta...

Vrag i Bog u klinču... na kraju svijeta...

Mammon

Mammon/Mr. Malefick. Demon koji želi vladati svijetom i Paklom sa svojim ultimativnim Spawnom. Mammon je manipulirao i Wandinom i Alovom obitelji već dugi niz godina da bi stvorio svog odanog Spawna. Mammon je pali anđeo iz Raja koji je ponudio svoje usluge Malebolgiji da mu pomogne protiv Rajske vojske. Prikazan je kao gentleman u bijelom odijelu, štapom i šeširom poput barona Samedija.

Morana

Morana. Nerođena kći Ala i Wande koju je uzeo Mammon da bi nakon Alovog odbacivanja nekroplazmičkog plašta na svoj 18. rođendan ona preuzela ulogu Hellspawna. Odrasla je u društvu Vyrkolakasa.

Uglavnom!

Spawn je devedesetih bio jedan od rijetkih uspješnih (nezavisnih!) superherojskih stripova, a koji NIJE bio u vlasništvu magnata DC ili Marvel. Vrhunac je doživio svojom filmskom verzijom, a pozornost je ponovno stekao 150. epizodom i reizdanjima starih epizoda. Priča se i o "Spawnu 2" u 2008. godini. Živi bili pa vidjeli! U moru različitih spin-offova koji su postojali (Angela, Hellspawn, Sam & Twich, Spawn/Batman) i redovne mjesečne serije koja je sada trenutačno na #185, Spawn i dalje ide DALJE!

Naslovnica #5 Domaće izdanje Spawna TPB, epizode #1-12

2008. je Spawn je došao u Hrvatsku preko male izdavačke kuće "Dani" u obliku integrala od prvih 12 epizoda. Osim Todda McFarlanea, u tom integralu gostovali su i mračni genijalac Alan Moore (Watchmen, Swamp Thing, LOEG ) u priči "U Raju" i Frank Miller (The Dark Knight Returns, Sin City) u "Priča o domu". Ako ste možda tijekom čitanja imati osjećaj da jednostavno nešto nedostaje, vaše šesto čulo je uistinu bilo u pravu. Naime, to integralno izdanje sadrži deset epizoda, no nažalost postoji rupa od 9. i 10. epizode koje se nisu mogle reizdati zbog pravnih, ali i privatnih nesuglasica koautora likova koji su se pojavili u tim epizodama. Deveta epizoda (by McFarlane/Gaiman) uvodi u priču likove Srednjevjekovnog Spawna, anđela lovca Angelu te Cogliostra, bivšeg Hellspawna. Naime, Gaiman je tužio McFarlanea zbog neplaćanja tantijema s obzirom da je on koautor tih likova koji su se ekstenzivno koristili u budućim epizodama, a i u druge Toddove marketinške svrhe. Deseta epizoda (by McFarlane/Sim) je crossover između poznatog lika Davea Sima - Cerebusa i Spawna, gdje Dave kreira Pakao za crtane strip-junake koji ne spadaju pod vlasništvo svojih kreatora. Glasnogovornik svih je dakako najpoznatiji "boy-scout" Superman. Razlog ne ponovnog izdavanja te epizode? Očito su takav dogovor imali od samog početka, što je šteta jer epizoda u pozitivnom smislu odudara od ostatka ovih početnih epizoda. Da se osjećate manje oštećenima, reći ćemo vam da epizoda nije reprintirana ni u USA trejdovima.

Kadar iz #166

Ovih dana američka javnost je svjedok korjenitih promjena u Spawn unverzumu koji se tiču konkretno samog nositelja serijala - Spawna, ali i scenarističko-crtačkih izmjena. Naime, nakon više godina i brojeva odlazi stalna postava, Brian Haberlin sa mjesta crtača, a David Hine s mjesta scenarista, dok nakon još više godina na scenaristički stolac zasjeda sam big boss Todd McFarlane (plus Brian Holguin). Kao i Haberlinov prethodnik Greg Capullo te Whilce Portacio na naslovnicama. 31. listopada u Americi izašao je prijelomni 185. broj po nazivom Spawn: Endgame, a već kruže glasine da se broj rasprodao. McFarlan je komentirao svoj radikalni preokret u Spawn serijalu kao sasvim normalnu stvar u poslovnom svijetu koja će izdanju pomoći da privuče nove kupce, a ponovno osvoji i one stare, te da se sve i dalje povezuje po ustanovljenom kanonu za redovite čitatelje. Spawn je na vrhu svoje popularnosti bio na 1.7 milijuna prodanih primjeraka, a posljednji rezultati su bili oko 22.000. Stoga, nije čudno što McFarlane radi ekstreman preokret.

"Očito je dobra vijest što smo inicijalno izdanje prodali tako brzo, no sad nam predstoji još veći zadatak – da se ovo trenutačno stanje nastavi i dalje," kaže McFarlane. "Podsjećam, prvih par izdanja imat ćemo dosta pripreme terena prije nego pošteno stisnemo gas. Svako izdanje neće biti samostalna epizoda." - McFarlane

Naslovnica #174 - western Spawn Naslovnica #185 by Greg Capullo

Do Pakla pa natrag.

 

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čovjek Sjena
   Kod: KM LU 14a
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 650
  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1372
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1403
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1216
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1303

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1945
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1713
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1685
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1623
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1614

   Aukcije

   Forum