Starman

Starman

Informacije o autorima

Tvorac lika

James Robinson

Grafički tvorac lika

Tony Harris

Premijera

septembar 1994 Zero Hour#1

STRIP

ŽANR superherojski

MJESTO RADNJE Opal city

VRIJEME RADNJE devedesete

LIK

VJERNI PRATITELJ Mikaal

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Mist

OMILJENO ORUŽJE cosmic rod

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Starman

Starman NA INTERNETU

Počeci

James Robinson je 1994, uz podršku urednika Archy Goodwin-a započeo rad na Starman-u, stripu koji se oslanjao na mnoge opskurne DC-eve junake koji su koristili to ime ranije. Koristeći se pogodnostima koje je nudio, nakon maxi serije Crises on infinite Earths, izmenjeni DC univerzum, Robinson gradi izvanrednu seriju sa kojom se malo čitalaca upoznalo. Ipak, Robinson i DC nisu gubili strpljenje, tako da je serija doživela osmišljen kraj.

Očevi

James Robinson je bio pravi čovek, u pravo vreme, na pravom mestu. Iskoristio je Zero Hour, nastavak gorepomenutog Crises-a da lansira svoju sagu preko DC-eve odluke da pokrene nekoliko stripova koji bi osvežili i modernizovali neke starije koncepte. Inspirisan velikim serijalima, kao što su bili Alan Moore-ov Swamp Thing i Neil Gaiman-ov Sandman, Robinson čitaocu predstavlja DC-ev univerzum njegove najranije mladosti, dodajući mu lični pečat. Sandman je brzo odbacio sve veze sa Zlatnim dobom stripa iz kog je potekao originalni junak sa tim imenom, čije su se avanture nastavile kroz odvojenu svesku Sandman mistery theatre. Slično njemu, i originalni Starman je bio član Justice Society of America-e (u daljem textu skraćeno JSA), DC-evog prvog superherojskog tima. Pre samog Starman-a, Robinson piše Golden age, grafičku novelu u kojoj izražava svoju viziju mračne, hladno-ratovske prošlosti JSA-a, utemeljenu na originalnoj i novijim inkarnacijama JSA-a.

Jack Knight kao Starman, po viziji Tony Harris-a

Koncept

Uz malo pompe serijal počinje, crtan vrlo dopadljivim i izraženim stilom Tony Harris-a. Jack Knight, pobunjen mlad čovek i ljubitelj antikviteta prisiljen je da svoj život ostavi po strani kada po smrti njegovog brata David-a, i drugi sin oca Ted Knight-a biva prisiljen da postane novi Starman. Način na koji je Robinson postavio strip jako lepo funkcioniše, gotovo od samog starta tu je tajanstveni i anahroni Shade, prastari negativac koji postaje zaštitni znak serijala. Robinson pored porodice Knight modernizuje i porodicu Mista, Tedovog nemezisa. Knight-ovi dobijaju pomoć od porodice policajaca O'Dare, koji se tako dobro uklapaju sa stvarnim elementima originalnog serijala o Starman-u, nikako ne odajući da su u stvari Robinsonova kreacija. Još neki od koncepata kojima Robinson obogaćuje svoj serijal su Opal city, u kome se dešava radnja, koji, slično ostalim DC-evim gradovima, kao što su Gotham, Metropolis i drugi ne postoji. Jack Knight, heroj za 90-e godine je kao sam serijal čovek dva sveta, sadašnjosti i prošlosti. Frizure iz 50-ih i brojne tetovaže, često vrlo moderne, spojene sa Jack-ovim kostimom (koji je pre pogled u vitrinu njegove antikvarnice nego bilo šta što liči na standardan superherojski kostim) daju pravi utisak specifičnog duha koji krasi ovaj strip. Robinsonovo poštovanje prošlosti prati ceo serijal. Kroz Talking with David epizodu koja je rađena svake godine i u kojoj Jack jedan dan u godini dobija šansu da popriča sa mrtvim bratom sa kojim je dugo bio u svađi. Pored toga, epizode sa podnaslovom Times past uvek je crtao drugi crtač, unoseći dinamiku u vizeulni izgled serijala i, mnogo bitnije, predstavljaju detalj iz prošlosti Opal City-a ili jednog od junaka (nekog od prethodnih Starman-a ili Shade-a). Nakon same epizode, često se dešavalo da DC objavi i kratku priču iz Shade-ovog dnevnika, dodatno obogaćujući prelep utisak serijala.

Ted Knight kao Starman

Isprepletano pripovedanje

Shade, maskota celog serijala

Izgleda kao da ništa ne može zaustaviti Robinsona i nakon sjajno postavljenog serijala, stiče se utisak kao da prosto ne može da odluči koju priču prvo da ispriča. Zagonetni cirkus spaja Jack-a sa budućom devojkom i ne jednim nego dva karaktera koji su nosili ime Starman pre njega a za koje on nije ni znao. Robinson Jack-u usprotivljuje novu ličnost starog DC-evog karaktera Solomon Grundy-a, demona iz postera iz urbane legende, kao i njegovog nemezisa, ćerku Mist-a, Nash. Čak ni Ted nema mira, izložen pretnji DC-evog Dr Phosphorus-a i legendi o Ragdoll-u. Sve vreme je prisutna proročica Charity, koja predviđa neke detalje iz budućnosti serijala i još jednom uverava čitaoca da James Robinson vrlo dobro zna kuda vodi svoj strip i šta želi da ostvari u njemu. Robinson postiže i više od toga, a strip odiše velikom količinom detalja, ljubavi, iskrenošću i uživanju koje izlaze iz svake sličice. Tony Harris crta sve sigurnije, Robinson radi komplikovane priče, kao onu u kojoj cepa jedan dan na pet perspektiva, posvećujući po jedan broj za svaku itd. Ništa nije zaboravljeno, sve se spaja i povezuje. Konačno dolazi i do očekivanog susreta sa DC-evim drugim serijalom proisteklim direktno iz Zlatnog doba, Sandman mystery theatre-om. Kao i uvek, Robinson prikazuje ostatke Zlatnog doba u današnjici tako da su stari koncepti do kraja ispoštovani i suočeni sa modernim dobom a njegov karakter Jack završava još jednu prilično zabavnu misiju. DC-ev pirat Jon Valor, kauboj Scalphunter nalaze mesto pored omaža Sherlocku Holmsu Hamilton Drew-a kao karakteri čija veza sa prošlošću Opal city-a postaje jasnija kako serijal odmiče. Za to vreme stalni karakteri, Ted i Jack kao i porodica O'Dare nastavljaju da se razvijaju tako da se prijatan osećaj nostalgije za prošlim vremenom spaja sa porodičnim dramama i ponekad mračnom svakodnevicom Jack-ovog novog zanimanja. Robinson je hiper-produktivan i pored scenarija za filmove koje neumorno šalje, piše par kraćih pričica o Shade-u za DC-evo antologijsko izdanje Showcase koje dobijaju svoje značenje kada se sam serijal o Starman-u kasnije nadoveže na njih (slično kao i sa Times past epizodama koje uredno izlaze).

Zid sa portretima heroja koji su nosili ime Starman

Priznanje

Nakon dve i po godine uspešnog postojanja serijala, DC odlučuje da učini širu čitalačku publiku svesnijom fenomena Starman-a, tako da pokreće mini seriju u kojoj objašnjava deo prošlosti Shade-a vezan za njegovo neprijateljstvo sa porodicom Ludlow. Iskupljenje palog je sve jasnije tema serijala, kako pored Shade-a sličnu sudbinu doživljava Bobo, negativac starog kova, kao i korumpirani policajac Matt O'Dare-ova koji otkriva svoju vezu sa nekadašnjim šerifom Scalphunter-om. Ipak, nisu svi negativci tako voljni da se promene, što dokazuju Copperhead i Dr. Pip. Neki čak i pored želje ne mogu da sačuvaju svoje novo ja, kao Solomon Grundy, u bici za čiju ličnost se Jack-u pridružuje još jedna ikona Zlatnog doba, originalni Green Lantern, kao i Batman. Paralele sa Batman-om i uopšte Robinsonov stav o poznatijim herojima postaju jasni u to vreme. Robinson kroz avanturu Batmana opisuje život Scalphunter-ovog sina, Baloon Burster-a koji se s' vremena na vreme pominje u serijalu. Logično, uskoro Jack susreće JLA, i modernu verzija JSA-a, sa ostalim svima poznatim DC-evim herojima Srebrnog doba. Shvatajući sličnost porekla serijala o Captain Marvelu, Power of Shazam, Robinson još jednom ukršta Starman-a sa drugim serijalom, izmišljajući zajedničku istoriju karaktera oba serijala (pošto u Zlatno doba DC još uvek nije imao autorska prava na Shazam-ov strip). Malo po malo Robinson čini Nash sve okrutnijom. Priča o prethodnim Starman-ima postaje jasnija kroz par godišnjaka kao i Jack-ova romansa sa Sadie. Oba aspekta Jack-ovog života se povezuju i postaje jasno gde serijal dalje odlazi.

Odnos sa modernim herojima

Ka zvijezdama

Sve vreme Jack čita Shade-ov dnevnik i saznaje sve više o prošlosti grada i njegovih čuvara, što ljudskih što superherojskih, uključujući i Shade-a koji je verovatno najveći od svih njih. Jack odlučuje da mu je bilo dosta tajni i nejasnoća i odgovore traži među zvezdama. Na putu mu pravi društvo Mikaal Tomas. Vanzemaljac koji je najkraće bio Starman konačno stupa u prvi plan. Serijal se menja. Archie Goodwin umire, Tony Harris prestaje da crta Starman-a, a James Robinson i sam prolazi kroz težak period. David Goyer (scenarista filmova o Marvelovom Blade-u i najnovijeg filmskog Batman-a) uskače da pomogne kao ko-scenarista dok Jack-a u Opal-u odmenjuju Shade, Bobo, Black Condor (kao zamena za Hawkman-a, još jednog člana JSA-a koga je Robinson ranije želeo da koristi), porodice O’Dare i ostalima. Steve Yowell, uvek spreman da pomogne, crta nekoliko epizoda pre nego što Snejberg počinje sa radom i u početku izgleda kao da je Starman prebrodio krizu relativno bezbolno. Negde u to vreme DC počinje da izdaje novi strip o JSA, na čijem razvijanju u prvo vreme sa David Goyer-om učestvuje kao ko-scenarista James Robinson (Starman je član tima). Mikaal Tomas doživljava promenu od stidljivog vanzemaljca preko sexualno neobjašnjivog čudaka do pravog heroja, a Jack kao da mu prepušta da bude fokus događaja. Čak i David počinje da priča sa Mikaal-om, ne Jack-om. Na svemirskom brodu im pravi društvo hologramska projekcija Ted-a a sama svemirska odiseja predstavlja svojevrstan nastavak Swamp Thing-ovog lutanja iz Alan Moore-ovih epizoda. Robinson nam pokazuje šta se desillo sa plavom planetom, Adam Strange-em i njegovom Rann, kao i bivšem Green Lantern-u Medphyl-u. Robinson kao da serijal pomera dalje iz korenja Zlatnog doba ka DC-evim svemirskim epovima, šaljući svoje junake u budućnost ka susretu sa Legion of superheroes (za čijeg karaktera Starboy-a se ispostavlja da će imati više veze sa istorijom Starman-a nego što bi se očekivalo). Srećom, Robinson je još uvek pažljiv, tako da se pored Ted-ovog stalnog prisustva neočekivano sreće još jedan karakter iz dotadašnjeg serijala. Ne dozvoljava da mu bilo koja kompanijska direktiva pomuti planove i vrlo pažljivo se bori da takve elemente ubaci u priču na način koji će čak pomoći celom serijalu. DC-ev Milion, događaj koji je trebao da prođe kroz sve DC-eve stripove, Robinson je rešio tako što je upriličio da Ted-a u Opal-u poseti Starman iz budućnosti, i to kroz specijal, ne samu seriju. Jack i Mikaal se ne vraćaju pravo u svoje vreme nego dolaze ni manje ni više nego na planetu Krypton pre njenog uništenja, provodeći neko vreme sa ocem Supermena. Stvari se menjaju u Opal-u dok Jack doživljava neočekivane susrete sa sudbinom i preko Raan dolazi na planetu koja ima veze sa još jednim Starman-om. Nakon puno peripetija, Jack postiže cilj zbog koga je napustio Opal i saznaje skoro celu istoriju Starman-a. Peter Snejberg-ov crtež je sve vreme prilično solidan ali ne stoji lepo pored Harris-ovih ranijih sveski. Uopšte, ceo utisak je da je serijal u završetku i kao da je izgubio onu magiju koja je krasila ranije epizode.

Talking with David, prica koja se pojavljivala svake godine

Kraj

Sve ide nekako suviše brzo nakon povratka Jack-a u Opal. Robinson zadržava kompleksnost serijala, a pored starih likova tu su Phantom Lady, Elongated Man i drugi, kao zahvalni Adam Strange, stoje uz Jack-a pokušavajući da spasu Opal. Shade-ova misteriozna prošlost, prokletstvo Jon Valor-a i gotovo svi prethodni negativci (Jack-ovi, Ted-ovi i Shade-ovi) protiv Jack-a kao i pokušaj da se spasi sam grad stavljeni su u jednu dugu i kompleksnu priču, ispresecanu sa epizodama iz prošlosti čoveka koji ih je sve ujedinio i obmanuo Opal. Konačno postaju jasni motivi negativaca iz starih epizoda, kao i kako se neke Times past epizode uže povezuju sa serijalom. Kroz samu sagu prolazi i nezvaničan Times Past, kao prisećanje Ted-a. Saga nastavlja da iznenađuje i završava se jako šokantno, sa puno žrtava i jednom sahranom. Svako od heroja nalazi svoje mesto u Opal-u, a Jack počinje da razmišlja na nov način. Tu su još uvek Robins-onovski detalji u kojima obične siledžije diskutuju o muzici iz prošlosti, ali stiče se utisak da je Robinsonova želja da što više stvari budu razjašnjene kako bi on mogao da se posveti svojim drugim projektima (kao film koji piše i režira, Comicbook villians). Talking with David je još jedna stvar koja je razjašnjena a kako je više neće biti Jack dobija specijalnu nagradu u vidu šanse da neposrednije otkrije još delova istorije Starman-a pre njega za koju se stiče utisak da je planirana još ranije kao deo sage u svemiru. Serijal se konačno oprašta sa nama, ostavljajući nam šansu da vidimo u kom pravcu će se većina likova dalje razvijati. Tonny Harris crta zadnju naslovnu stranu i Starman je završen.

Jack prica o filozofiji sa Superman-om

Šta je ostalo?

JSA (sa Stargirl) kao uspešan i dobar stip predstavlja naslednika kojeg Starman ne bi trebao puno da se stidi, iako se radi o stripu sa dosta drugačijom koncepcijom. Shade je skoro gostovao, a pre toga se pojavio u DC-evom Green Arrow-u. Sam James Robinson je bio ko-scenarista Hawkman-a koji se posle povratka odmah javio kao zaseban strip naporedo sa JSA-em, tako da su neki od koncepata iz Starman-a prešli i tamo (Copperhead, zadnji Ludlow itd.). Robinson planira da sa Harris-om uradi grafičku novelu iz prošlosti Starman-a o Jack-u u Japanu. U međuvremenu, bio je scenarista filma League of Extraodinary Gentleman. Tony Harris je crtao dve mini serije JSA: Unholy three i JSA: Liberty file koje povezuju JSA sa Superman-om i Batman-om (koji su posle Crises-a retroaktivno izbačeni iz svakog kontinuita koji su ranije imali u četrdesetim) na krajnje fin način.

Jack kao clan JSA, moderne verzije prvog superherojskog tima

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Marvinova mladost
   Kod: NR GOLCS 3c
   Ocjena: 100%
   Vrijeme: 3.12.2023. 8:28:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 647
  • Posljednja prevara
   Kod: TX ZS 801/802
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 1.12.2023. 21:24:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1076
  • Velika prijevara
   Kod: MM SA 83
   Ocjena: 71%
   Vrijeme: 30.11.2023. 0:12:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 972
  • Lov na čovjeka
   Kod: JST SSAV 2
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 28.11.2023. 21:42:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 876
  • Sin vatre
   Kod: TX SAGK 45b/46/47a
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 10
   Broj pogleda: 1401

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Pobunjenici s Marsa
    Kod: NN LIBG 10
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 13.10.2023. 0:04:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2252
   • Okamenjena šuma
    Kod: TX COL 1/2
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 8.11.2023. 23:48:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1760
   • Za-Te-Nejeva senka
    Kod: MM VEC 57
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1700
   • Jahači iz Wyominga
    Kod: TX LU 117/118/119
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1684
   • Bijeli vrač
    Kod: TX SAK 3
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1667

   Aukcije

   Forum