Štrumpfovi

Štrumpfovi

Informacije o autorima

Tvorac lika

Peyo

Grafički tvorac lika

Peyo

Premijera

1959.

STRIP

ŽANR dječji strip, fantastika, bajka

MJESTO RADNJE malo selo u dubokoj šumi, negdje u malo izmijenjenoj Srednjovjekovnoj Evropi

VRIJEME RADNJE prošlost

LIK

VJERNI PRATITELJ Peewit

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Gargamel

OMILJENO ORUŽJE magija

TIPIČNA UZREČICA štrumpfastično

Slika glavnog lika

Štrumpfovi

Došlo je vrijeme da odštrumpfujemo do sela Štrumpfova i na ovom sajtu predstavimo male plave stvorove. Štrumpfovi su se prvi put pojavili u jednoj od epizoda o avanturama Johana i Pirluita, pod naslovom "Flauta sa šest rupa" (fr. La flute a` six trous). Zatim se ta ista epizoda pojavila 1958. godine u časopisu Spirou pod promijenjenim nazivom, "Flauta šest Štrumpfova" (fr. La flute a` six schtroumpfs). U tom prvom pojavljivanju Štrumpfovi su nešto drugačiji prikazani, imaju više šiljaste kape, a i selo je drugačije nacrtano, kućice su same pečurke, a ne kućice u obliku pečuraka. Tako je bilo i u sljedećem pojavljivanju, ali već u trećem nastupu u priči "Ukleta zemlja" (fr. Le pays maudit) Peyo crtački formira izgled likova koji će manje-više zadržati ido kraja. Ponovo će se pojaviti tri puta u avanturama Johana i Pirluita prije nego što su dobili svoj sopstveni mini-strip u Spirou 1959. Izašla je i Štrumpfova pjesma koju je napisao Vader Abraham i koja je postala veliki hit u Belgiji i Holandiji. Od tog trenutka, Štrumpfovi počinju da se sve više uobličavaju i svaki od njih dobija svoj lični karakter tako da ih je bilo sve lakše razlikovati.

Preštrumpfovi!

Tko su Štrumpfovi?

Vrijeme radnje je smješteno u fiktivni Srednji vijek, doba čarobnjaka, alhemičara, starih zamkova, mitskih bića, patuljaka, pa je osnova radnje bazirana na tome. Ali prisutni su i neki elementi savremenog društva, kao npr. petarde ili kuvarsko odijelo. U nekim epizodama crtane serije pojavljuju se kočije koje su korišćene u XVIII ili XIX vijeku. U jednoj dalekoj šumi nalazi se jedno malo selo. U tom malom selu među cvijećem, u kućicama koje liče na šumske pečurke, žive Štrumpfovi. Niko ne može pronaći to selo ukoliko ga Štrumpfovi ne pozovu. U jednom crtanom filmu saznajemo da selo Štrumpfova štiti kosmička čarolija. Djeca, ali samo ako su dobra, ako se zateknu u šumi i pažljivo se zagledaju u žbunje, mogu i da ugledaju nekog Štrumpfa.

Svakodnevica kod štrumpfova

Svakodnevica kod štrumpfova

Štrumpfovi imaju plavu kožu i obučeni su u bijele pantalone i bijele kapice. Glavni među njima je Veliki Štrumpf i za razliku od ostalih, obučen je u crveno i nosi bijelu bradu, poput nekog malenog Štrumpfa Mraza. Štrumpfovi imaju preko 100 godina. Veliki Štrumpf (Papa Smurf) je u novembru 1958. god. napunio 542 godine. U selu Štrumpfova ne postoji novac: svako radi onoliko koliko može i ono što najbolje zna; svako uzima onoliko koliko mu je potrebno. Svi su složni, vole da se igraju i svima pomažu. Zato se Štrumpfovi plaše ljudi, jer znaju da je njima najvažnije da imaju što više novca, da kradu jedni od drugih, da se svađaju... Ali dešava se i da Štrumpfovi pokazuju neke ljudske osobine kao zavist, želja za moći, slavom i dolazi do sukoba. Tada Veliki Štrumpf mora da ih miri. Zbog toga su se pojavile neke teorije da su Štrumpfovi primjer komunizma, a da Velilki Štrumpf sa crvenom kapom predstavlja glavom i bradom Karla Marksa. Zanimljivo je da se kod nas termin Štrumpfovi ponekad u govoru koristi da označi nesposobne političare.

Štrumpfovi imaju i svoj jezik. Neke riječi i glagoli zamenjene su sa reči „Štrumpf“. Tako moramo malo da Štrumpfnemo, uberemo štrumfgode, odštrumpfujemo kući…

Štrumpfovi su pravu popularnost zaista doživjeli tek u crtanoj seriji, ali da prvo kažemo nešto o stripovima. U albumskoj formi su objavljivane duže i kraće priče, dosad ukupno 27 originalnih albuma, kao i još neka specijalna izdanja. Kod nas su Štrumpfovi objavljivani u Biser stripu, Mini Eks almanahu i kasnije u Mavericku, ali problem je što su to bile crno-bijele varijante što je za jedan ovakav strip izuzetno loše rješenje. U prvom albumu su objavljene tri priče, a prva od njih je Crni Štrumpfovi i plavi Štrumpfovi u kojoj se tek malo detaljnije upoznajemo sa likovima. Zanimljivo je da je u crtanom filmu priča malo promijenjena jer su umjesto crnih ljubičasti Štrumpfovi, a ubačena je i Štrumpfeta. Vremenom upoznajemo i ostale likove od kojih neki imaju specifične osobine uzrokovane određenim zanimanjima kojim se bave. Sve je onako prilagođeno srednjem vijeku, pa su zanimanja uglavnom zanatlijska, ali sa prizvukom savremenog doba. Pošto je kod nas bilo različitih prevoda, kako u stripu, tako i u crtanim filmovima, ja ću koristiti imena iz beogradske verzije crtanog, jer sam na ta imena navikao.

Papa Štrumpf

Papa Štrumpf

Štrumpfkralj!

Štrumpfkralj

Kefalo je jedini Štrumpf koji sve shvata ozbiljno. On u sve vjeruje, pravi se da je učen, ali ostali ga Štrumpfovi baš i ne vole jer je dosadan. Gurko uvijek štrumpfuje neke šale i drugim Štrumpfovima poklanja poklon-pakete koji štrumpfnu pravo u lice onome ko je dobio poklon. Mrgud je uvijek protiv svega. On mrzi sve na svijetu, a iznad svega mrzi Štrumpfove (ili bar samo tako priča). Niko ne zna koji mu je štrumpf! Licko uvijek ima ogledalce u ruci i cvijet koji nosi na kapi. Misli da je najštrumpfniji Štrumpf na svijetu i ponaša se poput Narcisa. Gricko ima veliku kuvarsku kapu, i nosi kecelju. Njegova kućica je uvijek puna poslastica. Gruber je najjači Štrumpf, prepoznaje se po tetovaži na ruci. Trapa je najtrapaviji Štrumpf, Mazalo je slikar, Škrabalo pjesnik itd. Štrumpfovi ne vole ljude i jedini njihovi ljudski prijatelji su Johan i Peewit (ranije Pirlou) u čijem su se serijalu prvi put i pojavili. Beba Štrumpf je stigla u selo Štrumpfova jer je roda pogriješila pri dostavi, ali kako su je Štrumpfovi zavoljeli dozvoljeno im je daje zadrže.

Štumpfeta Pospanko Loverboy Štrumpfkuhar

Štumpfeta, Pospanko, Loverboy & Štrumpfkuhar

U trećoj priči prvog albuma pojavljuje se i najveći neprijatelj Štrumpfova – Gargamel. U formuli kako da napravi zlato pisalo je da treba dodati jednog Štrumpfa. Jedino je objašnjenjo da je Štrumpf vrsta Kobolda. Koboldi su demonski patuljci iz njemačke mitologije. Štrumpfovi ipak nisu zli. Ali o porijeklu Štrumpfova ne saznajemo više skoro ništa što predstavlja veliku rupu u serijalu. Gargamel ima mačka Azrijela koji takođe pokušava da uhvati Štrumpfove ali da bi ih pojeo. Ipak, ni njemu ni njegovom gazdi to ne uspijeva. Oni žive u oronulom zamku na rubu šume. Jedina prednost Šrumpfova je to što svaki put uspevaju da nadmudre Gargamela i sačuvaju lokaciju svog sela pod velom tajne. Gargamel je odlično humoristički pogođen lik, kao neuspješni čarobnjak uvijek nas nasmije.

Gargamel

Gargamel

Azriel

Azriel

Mada Štrumpfovi znaju da hodaju i trče, često se kreću štrumpfujući na obje noge (poput zeca). Ugravnom se hrane bobicama koje pronalaze u šumi, a jako vole i slatkiše - posebno torte. Muški Štrumpfovi se nikad ne pojavljuju bez kape, stoga j prava misterija štrumpfuju li oni uopšte kosu ili ne! Jednom prilikom, usljed neke eksplozije, Velikom Štrumpfu je odletjela kapa, otkrivajući njegovu ćelavu glavu, no to smo povezali s činjenicom da je on već jako, jako star, pa je valjda i prirodno da nema kosu. Na njemačkom jeziku Strumpf znači upravo "čarapa", što je i jedno od objašnjenja za prilično neobično ime ovih simpatičnih malih plavih stvorova.

2006. godine je najavljeno snimanje dugometražne verzije crtane serije „Štrumpfovi“, tačnije prvi dio trilogije o Štrumpfovima u kojoj će Štrumpfovi napustiti 2D svijet i preći u 3D okruženje. Najavljeno je da će u priči biti otkrivene neke štrumpfastične misterije, kao što je na primer tajna njihovog porijekla, kao i neke nepoznate činjenice o zlom Gargamelu, tajna njegove supe i sl. Film će biti urađen najsavremenijom CGI kompjuterskom tehnologijom, a kompjuterski generisani likovi biće u interakciji s pravim glumcima, koji će tumačiti ljudske likove. Ideja je u osnovi dobra, ali veliko je pitanja kakva će biti realizacija. Ja sam prvo skeptičan prema 3D animaciji. Mnogi su mi hvalili Ledeno doba (Ice age) kao odličan crtani, ali odustao sam od gledanja poslije 10 minuta. To nije to, crtani je crtani, film je film, a ovo je negdje na pola puta, a ne liči ni na što.

Maherštrumpf

Maherštrumpf

Pjesnikštrumpf

Pjesnikštrumpf

Za razliku od nekih drugih stripova, Štrumpfovi su najveću popularnost stekli kao crtani film u produkciji Hanna i Barbera. Snimljeno je 256 crtanih filmova u trajanju od po 30 minuta, u periodu od 1981. do 1990. Originalno su prikazivane na NBC-u u 9 sezona, a snimljeno je i 6 specijala. U crtanom filmu se uvode neki novi junaci. Na početku pete sezone u selo se poslije putovanja dugog 500 godina vraća Deda Štrumpf. Kasnije su Štrumpfovi doživjeli mnoge avanture zahvaljujući magiji koja ih po želji vodi na razna vremena i mjesta. Gargamel dobija pomoćnika po imenu Čempa (eng. Scruple) koji se upisao u školu magije i radi kao šegrt kod ujaka Gargamela. Štrumpfići su obični Štrumpfovi koj isu imali nesreću sa vremeplovom i podmladili su se. Stvorili su i ženskog Štrumpfića – Sasu, koja je kao neki pandan Štrumpfeti. U pretposljednjoj sezoni crtanog filma pojavljuje se i baka Štrumpf koju su oslobodili iz ukletog zamka Žderomvila.

Štrumpfeta je u početku bila jedina ženska pripadnica malih plavih patuljaka koju je stvorio zli čarobnjak Gargamel da bi pomutio razum Štrumpfovima i za srce joj je stavio najtvrđi kamen, a kosu joj obojio u crno. No Štrumpfovi su joj se kada su otkrili ko je ipak smilovali i uz pomoć magije Velikog Štrumpfa uspijeli joj dati meko srce i osjećaje. Kosa joj je potom postala plave boje. U stripu Štrumpfeta napušta odmah selo Štrumpfova i vraća se tek u 11. albumu.

Štrumpfparty!

Štrumpfparty!

Peyo je umro je 1992, u 65. godini. A njegov vječni likovi žive i dalje u srcima njihovih obožavatelja, prošlih, sadašnjih i budućih...

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2205
   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1790
   • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1775
   • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1769
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1723

   Aukcije

   Forum