Zec
ALBUM DZMB 8

Tex Willer

Zec

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Edicija/biblioteka

Broj

 • 8

Šifra

 • ALBUM DZMB 8

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 240

Originalni naslov

 • Het Konijn

Originalni broj

 • 1

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 04.12.2021

Ocijenite strip

7.33/10

(3 glasova)

Naprijed

ALBUM DZMB 7 More je bilo mirno

ALBUM DZMB 9 Zec - Trkač 1

Naprijed

Komentari članova

 • vetropiroman

  U duhu najboljih američkih (uslovno rečeno) alternativnih superherojskih stripova, Zec Saše Jovanovića pogađa sve one stavke koje čine dobar "palp" strip. Zanimljiva premisa, neobični junaci, glavni negativac veći od života (u ovom slučaju bukvalno) i slojevita priča sa nestandardno (za žanr) kompleksnim zapletom.

  Crtež me podsetio na Minjolinog Paklodečka, naizgled grubih linija, ali promišljenih kadrova i vizuelno bogato karakterizovanih likova. Možda će nekome u crtežu, generalno govoreći, zafaliti detalja, ali to u slučaju Zeca ne predstavlja minus. Ono što (možda) fali u detaljima, autor nadomešćuje bogatstvom mašte. Iako su svi vizuelni uzusi savremenog stripa ispoštovani, krajnji rezultat deluje kao skladna i dobro osmišljena celina sa prilično uverljivim "world buildingom" i specifičnim autorskim pečatom koji deluje jedinstveno u najmanju ruku isto koliko i poznato.

  Mesto gde Zec pomalo "škripi" (ali samo pomalo) je scenario neujednačenog tempa, kao i (po mom ukusu) u učinjenom malom svetogrđu za jedan narativni i (posebno) vizuelni medij u vidu nepoštovanja "show, don't tell" pravila za dobru priču. Tako se radnja u drugom delu stripa odmotava primetno brže i preokret je čitaocu bukvalno saopšten od strane jednog od pozitivaca, što bih ipak više voleo da je predstavljeno na način da su se morale uposliti čitačeve vijuge.
  Finalna borba i sam epilog je duži nego što je trebalo da bude, ali je makar upečatljivo predstavljen fantastičnom vizuelnom poslasticom kadrova borbe, čime se donekle i opravdava razvlačenje.
  Ove primedbe su tek neprimetna dlaka su supi, jer su, s druge strane, dijalozi uverljivi i prirodni, a likovi moralno i postupcima čvrsto karakterizovani.
  U Zeca je sa ljubavlju suptilno upleteno i nekoliko omaža, a uvek je zanimljivo videti (meni barem) koji su uzori formirali autorov izraz (dečkić sa špicastom kosom, sam izbor stila crtanja, antropomorfni likovi...).
  Pomenute oscilacije u tempu naracije pripisujem činjenici da delo nije nastajalo u celosti u određenom (kraćem) kontinualnom vremenskom periodu, ali budimo iskreni, ovo je jedan (super)herojski poduhvat za čoveka koji ne živi od stripa i kome je ovo prvi u ovoj meri kompleksan potpuno autorski rad.
  Za kraj, iskreno bih voleo da Saša obraduje javnost još kojim biserom kao što je ovaj strip. Kao neko ko (u poslednje vreme) tek površno poznaje i čita superherojski strip, ovo je bilo prilično ubedljivo za žanr koji je odavno (za mene) ogrezao u stagnaciju i prežvakavanje postojećeg.

  07.03.2022
  16:03:24 sati
  vetropiroman
  uredi
 • Deers


  Vječna i najstarija priča, ona o borbi dobra i zla, ispričana grafički i scenografijom kako je autoru bilo najdraže. U jednom distopijsko-utopističkom (a kakvom drukčija?) Amsterdamu događaju se čudne stvari. Izgleda da se pojavilo neko zlo, staro zlo, i puno njih ga pokušava shvatiti i uhvatiti. Samo što, to zlo, nam je možda jedni način da se spasimo.


  Priča u osnovi jednostavna ali obogaćena takvim ludim i zanimljivim detaljima da na kraju imamo sve samo ne običnu priču. Nije dovoljno da imamo SF budućnost nego je tu ubačena i nekakav magija, arhetipovi i avatari. U takvoj priči bi se i puno veći autori pogubili dok kod Saše Jovanovića izgleda nema tih problema. Izgleda kao da od početka zna kamo ide. Ne nužno i kako. Vremenom, drugi dio stripa, se apstraktnost i apsurdnost pomalo spiralno povećava do konačne borbe. Ne znam da li je sve to bilo izmaštano na početku ili su mu se neki detalji otkrivali kako se priča odvijala. E sada, baš zbog hrpa detalja, čitatelj se lako pogubi. SPOILER ON Na kraju nisam siguran da sam shvatio - početak. Da li sam krivo razumio ili "božanstavo" samo stvara Zeca, onoga koje ga na kraju i uništava? Utješno je razmišljati da zlo, na kojoj god skali da djeluje, je na suštini autodestruktivno. SPOILER OFF


  Crtež odlikuje jaki chiaroscuro sa debelim i teškim sjenama. Usporedba sa Mignolom nije slučajna, on je takav kontrastan crtež jako volio koristiti. Ipak, nije crtež njegov klon, ta sličnost se više očituje u nekim figurama, pokretima i kompozicijama, ali samo povremeno. Na kraju crtež djeluje ujednačen mada se i on mijenja kroz strip što nije ni čudo koliko se različitim odrednicama bavi. Od realističnih pejzaža (sa medvjedima redovnicima) do čiste apstrakcije i simbolike. Uz crtež jako je naglašena i boja. I ona dosta varira. Od plošnih tonova koji odgovaraju kontrastnom crtežu do prelaznih tonova i realistično oslikanog neba. Ovo zadnje zna u nekim scenama dosta stršati u odnosu na crtež jer daje različit dojam prostora od samog crteža.


  I to je skoro pa jedini nedostatak. Uz papir. Mislim da crtežu sa toliko tamnih tonova i crnim figurma ne odgovara sjajan papri jer se zbog odsjaja jednostavno ne vide figure.
  Ukupan dojama je jako zadovoljavajuć, čak sam bio oduševljen sa nekim dijelovima. Neujednačen ritam pripovijedanja čak i ne smeta jer je ubrzanje konstantno i ne zastajkuješ (čak i scena sa simpatičnim stiliziranim likovima funkcioniraju kao intermezzo i kontrapunkt naraciji, a uz to i nešto objasne). Džambas edicija mi je možda najdraži moderni srpski strip koji znam. Jedva čekam nove knjige.

  24.12.2022
  22:20:19 sati
  Deers
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Zec" na aukcijama (1)

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Pogrešni čovjek
   Kod: TX SAK 4a
   Ocjena: 83%
   Vrijeme: 11.12.2023. 0:08:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 506
  • Razbojnici s jezera
   Kod: KM LU 4c
   Ocjena: 92%
   Vrijeme: 9.12.2023. 11:25:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 8
   Broj pogleda: 1049
  • Dragoceni tovar
   Kod: KM LU 3a
   Ocjena: 79%
   Vrijeme: 7.12.2023. 13:58:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 10
   Broj pogleda: 1179
  • Wobak
   Kod: KM LU 3c
   Ocjena: 83%
   Vrijeme: 5.12.2023. 22:13:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 11
   Broj pogleda: 1283
  • Klopka na brodu
   Kod: KM LU 2b
   Ocjena: 74%
   Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 12
   Broj pogleda: 1426

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Pobunjenici s Marsa
    Kod: NN LIBG 10
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 13.10.2023. 0:04:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2265
   • Okamenjena šuma
    Kod: TX COL 1/2
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 8.11.2023. 23:48:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1796
   • Za-Te-Nejeva senka
    Kod: MM VEC 57
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1717
   • Bijeli vrač
    Kod: TX SAK 3
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1689
   • Avantura u Utahu
    Kod: TX SAGK 19b/20a
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 23.9.2023. 9:17:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1573

   Aukcije

   Forum