Izdajnik
TX SAGK 5

Tex Willer

Izdajnik

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Edicija/biblioteka

Broj

 • 5

Šifra

 • TX SAGK 5

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 128

Originalni naslov

 • N/A

Originalni broj

 • N/A

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 13.11.2018

Ocijenite strip

7.50/10

(4 glasova)

Naprijed

TX SAGK 4 Paklena zavjera

TX SAGK 6 Satania

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  Desperado Montales / Junak Meksika
  - deveta epizoda, (SAKL 4b/5a, LIBKB 2d, SR 4b) 26+21=47 str.

  Recenzija na stranici je potpuno pogrešna jer ne znam na koju se epizodu odnosi. Piše da epizoda ima 42 stranice, ali ne znam na koje stranice autor recenzije misli. Ova epizoda ima minimalno 47 stranica, ako se gleda od vinjete na kojoj konačno piše kraj epizode. U tom slučaju nema Mefista, a u recenziji su prepričani događaji iz prethodne (Špijun Mefisto / Odmetnik, 128 str.), a i ove epizode.

  Ova epizoda bi trebala početi nakon odluke Texa da ostane s Montalesom u Meksiku i nastavi se boriti protiv meksičke vlade!  Pobuna dobro napreduje, ali situacija se preokreće kada meksička vojska zarobi Montalesa. Sada Tex mora smisliti i realizirati plan oslobađanja vođe pobune u Meksiku.

   

  Vjerovali ili ne: 

  - Baš kao i prethodne dvije, i ovu epizodu je Dnevnik preskočio, što bi značilo da su preskočili 209 stranica stripa, odnosno cijelu sagu s ratom Meksika i SAD-a, a s tim i prvo pojavljivanje dva bitna lika u serijalu: Mefista i Montalesa.

  - Ova epizoda je originalno objavljena u "kajiš" formatu u rujnu 1949. godine.


  Komentar:

  Završni dio sage kojom se okončava rat SAD-a i Meksika. Junak Meksika je Tex i skoro je sve sam učinio u svrgavanju meksičke vlade i pobjedi revolucijskih snaga. Ova završna epizoda je i malo slabija od prethodne s Mefistom. Dojam je kao da je tata Bonelli htio što prije vratiti Texa doma, tamo gdje mu je mjesto. Ima nekoliko dobrih situacija kao što je zarobljavanje Montalesa i njegovo oslobađanje od strane Texa. Poslije toga ima sve više teksta, a sve manje radnje. Nema jakih likova kao što su Mefisto i njegova seka Lily. Montales je, ovdje, bezličan lik koji nema svoje mišljenje, već samo radi što mu Tex kaže. Još su mi najbolji lukavi meksički kapetan i njegov nadređeni.

  O crtežu ne treba puno trošiti riječi. Galep je to solidno i ujednačeno uradio bez nekih grešaka. Dojam je zbog boje sigurno bolji.

  Naslovnice su dvije u SA Klasik izdanju. Prva je dobra, prikazuje Texa kao odmetnika, samo što je u stripu obučen u crno. Nalazi se na poleđini četvrtog broja. Druga pokazuje scenu iz stripa, samo što lik u crvenoj košulji izgleda kao Tex, a u stripu Tex tamo nije bio. U redovnoj talijanskoj seriji ova epizoda je u četvrtom broju i po naslovu bi trebala pripadati ovoj priči i to samo po naslovu jer prikazuje scenu koja može pripadati bilo kojoj Texovoj epizodi.


  (priča: 5, scenarij: 3, crtež: 6, naslovnice: 6) - 48%

  27.11.2018
  09:41:27 sati
  Spock
  uredi
 • allessi

  Svašta ima u ovom broju.. Kraj epizode sa Montalesom i "oslobađanjem" Meksika, cijela epizoda sa crvenokošcem i njegovom bandom (koja je i centralna epizoda u ovom broju) i početak nove avanture sa opijumom, kinezima i Mister X-om.. Moram priznati da je u ovim početnim Texovim epizodama dosta teško pratiti početak i kraj pojedine epizode.. Dosta je to sve zbrkano.. No, sve u svemu, polako se osjeća porast kvalitete u ovom broju, pogotovo sa zadnjim dijelom sa Mister X-om.. Centralna epizoda ovog broja sa crvenokošcem i pokvarenim sucem mi je onako, tolko da pupuni redove.. Crtež je standardan, Gallep je dao sve od sebe.. Naslovnica Strip-Agent Klasik izdanja mi i nije baš nešto.. Teško je uopće zaključiti da je ono Tex u crvenoj košulji na konju, pošto znamo da nosi žutu..

  7, 7, 7, 6

  15.02.2019
  20:12:26 sati
  allessi
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Izdajnik" na aukcijama (11)

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum