Kratke priče
TX SAK 14

Tex Willer

Kratke priče

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Edicija/biblioteka

Broj

 • 14

Šifra

 • TX SAK 14

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 160

Originalni naslov

 • Apache bianco e altre storie

Originalni broj

 • 14

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 19.10.2021

Ocijenite strip

8.00/10

(3 glasova)

Naprijed

TX SAK 13 Olovo i zlato

TX SAK 15 Omča za Kita Willera

Naprijed

Komentari članova

 • Deers


  Naslovnica je obećavala bolje priče.

  Dixon/Civitelli - Niš' posebno. Dosta pravocrtno s par zanimljivijih detalja. Dojmu ne pomaže ni crtež. Iako mi nije mrzak, Civitellijev ukočen crtež ne može popraviti dojam.

  Contu/Fillipucci - Mislim da baš nedostaju takve priče iz indijanske predaje. Simpatična priča, svidjela mi se. Fillipucci dobar.

  Bondi&Boseli/Atzori - Priča je zanimljiva. Bavi se važnom temom pa je šteta da je tome posvećeno tako malo strana. Crtež lošnjikav.

  Barbieri/Venturi - Kao da sam zapamtio da Barbieri radi dobre kratke priče. Ova iz Kitove prošlosti je isto solidna. Dinamika je neobična i ne završava sa konačnim obračunom. Venturijev crtež je jako lijep.

  Gualdoni/Santucci&Piazzalunga - Zatvorska priča dosta jednostavna po svemu. Možda bi bio bolji dojam da prati i boli crtež sa manje različitih šrafura i boljim kolorom.

  Naslovnica: BOMBA!

  05.12.2021
  21:06:07 sati
  Deers
  uredi
 • delboj

  Uh, ovo je baš šaroliko. Bijeli Apaš je prilično tanka priča. Na kraju lijepa scena prihvatanja one djece. Čarobna košulja je zanimljiva pričica najviše po tome što je smještena u period koji dosad praktično nije ni obrađivan u Teksovom serijalu - Kitovo odrastanje. Doduše, samo kroz priču u priči. Juliet je još jedna u nizu priča koje se posljednjih godina u Bonelijevom univerzumu bave problemom silovanja na Divljem zapadu. Ta tema je dugo godina bila zapostavljana, a to nije ni čudno jer se nekako ne uklapa u ovaj stripski svijet, a vjerovatno je to i smatrano normalnim. Na kraju iznenađujući rasplet. Golden Queen bez razloga ima naslov na engleskom. Teksa uopšte nema, Kit je mlad, radnja smještena u prvu poslijeratnu godinu. E što se tiče same priče nema tu mnogo radnje, malo pucnjave, malo ranjavanja, a ovo je rijetka prilika da vidimo Kita da je nešto kresnuo. Pobuna u Vicksburgu mi je ovdje ponajbolja priča. Slabo se sjećam te zatvorske na koju se Teks poziva, znam da sam sigurno čitao posljednji dio, to valjda imam negdje na selu, a za prva tri nisam siguran da li sam ih ikad pročitao. Naslovna je nekako baš loša.

  14.02.2022
  19:28:33 sati
  delboj
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Prva priča "Bijeli Apaš" mi je ovdje za posebnu analizu. Jedna od epizoda koja ima napetost i zanimljivo ju je čitati, ali se po raspletu otkriju slabosti. Da vidimo o čemu se radi. 

  Banda Cheta Sloanea upada u rezervat San Carlos s namjerom krađe upravo pripitomljenih konja. Pobijaju sve stanovnike osim troje djece bijele rase. Donijet će im mnogo više od ukradenih konja, razmišlja Sloane. 

  U ovoj priči je banda kradljivaca stoke po pronalasku bijele djece u indijanskom logoru došla na jednu ideju. Dvoje djece će zatočiti kako bi trećeg, najstarijeg, prisilili da bude dio njihovog plana pljačke banke u Tucsonu. Na koji način? Pa, u pustinji će se dječak Texu i Tigeru predstaviti kao Peter McGarry, nekad oteti sin bogataša, a potom u gradu zapaliti jedno skladište robe kako bi odvukao građane na dio grada suprotno od onog u kojem će biti izvedena pljačka.

  Što reći? Višečlanoj bandi je zaista trebalo ugledati dijete da dođu na ideju da je to ono što im nedostaje da bi izveli pljačku banke? Do tada im je vrhunac bio pljačka konja. Za pljačku banke im je uvijek falilo "ono nešto". Zbilja ne može nijedan od njih izvesti tu "diverziju"? Trebao je čitav scenarij s dječakom i braćom mu, počevši od toga da Texu glumi dječaka koji je pobjegao iz rezervata?

  Kada Tiger otkriva da je lažni Peter zapalio skladište, on Texu priznaje da ga je na to prisilio Sloane jer će, u suprotnom, ubiti njegovu malu braću Conchitu i Ikishua. Kada to čuje, Tex samo konstatira da je to bio požar da se skrene pozornost. Ne pita se kakvu to, dovraga, Peter McGarry ima malu braću.

  Po prvom prikazu djeca se osjećaju Indijancima jer lažni Peter jednu Indijanku naziva majkom i predstavljaju se indijanskim imenima. Na kraju otkrivamo da je lažni Peter zapravo Elijah Drummond kojemu su Indijanci prije tri godine ubili roditelje. Je li bilo realno da prihvati Indijance do te mjere da se predstavlja indijanskim imenom?

  Mislim, to jest epizoda od 32 stranice, to su priče za ubijanje vremena, rekli bi mnogi, ali scenarij treba biti smislen. Amerikanac Chuck Dixon je ovdje drugi put radio scenarij za kratku Texovu priču i podbacio je. 

   

  Preostale priče ujednačene kvalitete, bez prevelikih odstupanja. "Čarobna košulja" je priča o plemenskom ratniku kojega je Kit Willer posebno cijenio i kao dječaku mu je ispričao priču o svojoj ratničkoj košulji sa suncem koje je tu dospjelo voljom izvjesnog duha. Košulja je neobjašnjivom magijom izbjegavala biti meta protivničkih metaka i strelica. Tko ju ne bi želio obući? "Juliet" mi je vjerojatno najbolja priča, ima pažljivo građen scenaristički obrat. "Golden Queen" je priča iz Carsonove mladosti. U Kaliforniji ulazi u mjestašce Shroud koje se doima pustim. Zašto ga po ulasku u pusti salun pokušaju ubiti objasnit će mu lijepa vlasnica istoga. "Pobuna u Vicksburgu" nas vodi u zatvor u Arizoni u kojemu se Tex i Carson zatiču na početku pažljivo smišljene pobune zatvorenika. U ovoj priči mi je najslabiji crtež. Ostale vrlo dobro nacrtane.

  30.04.2023
  16:50:20 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • allessi

  "Bijeli Apaš" je epizoda u kojoj banda razbojnika na čelu sa Sloaneom opljačka indijansko selo i otme tri bijela dječaka koje su ranije oteli indijanci i koji su živjeli s njima.. Prisile jednog dječaka da se lažno predstavi kako bi se bogataška obitelj pobrinula za njega, ucjenjujući ga sa dvoje preostale djece.. Tex i Tiger Jack se nađu usred te zavrzlame, otkrivajući dječakov pravi identitet i obračunavši se sa Sloaneovom bandom.. Dixon mi je nepoznati scenarist, no recimo da je odradio dobar posao, dok je Civitellli na crtežu standardan.. Crtež mu je pregledan, sa jasnim linijama.. "Čarobna košulja", druga kratka priča u ovom broju, govori o smrti Vatrenog sunca, starog ratnika iz plemena Navaja i o prisjećanju na njega.. Kit Willer je odrastao uz starog indijanca, a Tex, Carson i Tiger Jack prisjećaju se jedne zgode iz njegovog života.. Filippucci je dobar na crtežu, jako slično kao i Civitelli u prošloj priči..

  "Juliet", priča koju su u tandemu napisali Boselli i Bondi, a nacrtao ju je Mario Atzori govori o tome kako su indijanci oteli jednu ženu, Juliet Payne, nakon što su pobili njezine kauboje.. Tex i Carson ju potom spašavaju, pa slušaju njezinu priču kako putuje zaručniku časniku s kojim se treba vjenčati.. No, ta priča je zapravo laž, jer je jedini Julietin cilj doći u utvrdu i ubiti dotičnog časnika jer ju je ovaj koji dan ranije silovao i ubio njezina brata.. Pomalo tragična priča sa lijepim i detaljnim Atzorijevim crtežom, a koji također dosta liči na crtež u prethodne dvije priče.. Četvrta priča, "Golden Queen" govori o mladosti Kita Carsona i o njegovom susretu sa Abbie, ženom vlasnicom saluna, koja čeka da Hank Bennet, brat čovjeka kojega je ona opravdano ubila iz osvete, dođe po nju.. Carson to naravno ne može dopustiti i pomaže joj obračunavajući se sam sa grupom Hanka Benneta.. Nažalost, priča nema sretan kraj, jer Carson ostavlja lijepu Abbie i nastavlja sa svojim lutanjima.. Jako lijep crtež Venturija koji je po meni najbolji u ovom broju.. "Pobuna u Vicksburgu" je zadnja kratka priča u ovom broju, a govori o tome kako Tex i Carson dolaze u zatvor u Vicksburgu kako bi važnog svjedoka odveli na suđenje jednom političaru, no u zatvoru ih čeka Frank Duggan zvani Stakleno oko koji im, zajedno sa čuvarima, sprema zasjedu.. Svaki od njih ima svoje motive i u zatvoru ubrzo izbija pobuna, no Tex i Carson uspijevaju izvući deblji kraj.. Crtež je djelo tandema Santucci i Piazzalunga i on u ovoj priči skroz odudara od crteža u prethodnim pričama.. Nekako je sterilniji i krući, no ima svoju neku draž..

  Naslovnica je šablonska, Tex u okršaju puca u razbojnika, a oko njih se diže prašina.. Više manje su sve naslovnice ovih kratkih priča osmišljene tako da odgovaraju svim pričama u pojedinom broju, a opet ni jednoj..

  8/10

  28.01.2024
  20:41:05 sati
  allessi
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1931
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1775
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1663
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1608

   Aukcije

   Forum