Torpedo 1936

Torpedo 1936

Informacije o autorima

Tvorac lika

Enrique Sanchez Abuli

Grafički tvorac lika

Alex Toth , Jordi Bernet

Premijera

1981.

STRIP

ŽANR hard boiled

MJESTO RADNJE New York

VRIJEME RADNJE 30-te godine 20. stoljeća

LIK

VJERNI PRATITELJ Rascal

NAJVEĆI NEPRIJATELJ N/A

OMILJENO ORUŽJE Pištolj

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Torpedo 1936

Enrique Sanchez Abuli i Jordi Bernet su danas jedni od najpoznatijih strip autora worldwide a razlog njihovoj planetarnoj popularnosti je upravo Torpedo! Postoje dvije verzije o nastanku ideje o ovom serijalu, prva kaže da je Abuli kreirao Torpeda po ideji jednog poznatog španjolskog uzdavača, Josep Toutaina dok drugi pak govore kako Abuli sam stoji iza originalnog koncepta. Bilo kako bilo, Toutain je definitivno bio taj koji je odlučio da se kreće u objavljivanje serijala i kao crtača je izabrao izuzetnog američkog umjetnika Alex Totha (koji je i dan danas glavni uzor nekoliko generacija Bonellijevih crtača, npr.). Alex Toth je pristao raditi na serijalu i on je bio taj koji je ponudio rješenje za ime glavnog junaka, naime poslao je listu pojmova i imena kakvim su u to vrijeme u Chicagu i New Yorku plaćeni ubojice u novinama ili slengu često bili nazivani, a Torpedo je izabrano kao najefektnije. Međutim, Toth nije dugo izdržao kao crtač, nije htio crtati serijal tako pun nasilja i seksa pa je već nakon dvije epizode odustao. Naime, serijal je startao u strip magazinu Creepy, koji je bio prvenstveno namijenjen horror stripovima, pa ni Abuli ni Tautain nisu imali namjeru omekšati svog junaka. Na njegovo mjesto je došao mladi i perspektivni crtač Jordi Bernet koji je do tada crtao serijal Dona Uraca koji je započeo njegov otac Miguel Jorge i tako je nastao jedan od najpoznatijih tandema koji će obilježiti španjolsku a i svjetsku strip scenu.

Tko je Torpedo? Pa najkraći i vjerojatno najtočniji odgovor je da je Torpedo beskurpulozan, nemilosrdan i opasan kurvin sin:-) Pravim imenom Luca Torelli, potiče iz siromašne sicilijanske obitelji iz koje je silom prilika kao dječačić morao pobjeći u New York nakon što mu je lokalni mafia boss pobio roditelje (naravno, taj račun je Torpedo izravnao godinama kasnije). U New Yorku je živio neko vrijeme kod rođaka i radio kao čistač cipela sve dok nije ubio policajca i postao gangster. Otada riječ milost ne postoji u njegovom riječniku koji je ionako škrt. Torpedo je tip čovjeka koji ne voli puno govoriti, a i u onim rijetkim prilikama kad se postane brbljiv, radi to šakama ili još bolje, pištoljem. Torpedo je čovjek koji nema morala i kojemu zakon ne znači ama baš ništa, baš kao ni ljudski život i koji će pregaziti svakog tko je bio dovoljno nesretan da mu stane na put. Mačist i seksist, ni njegov odnos prema ženama nije puno bolji, on ne pita, on uzima silom. Mada ne uspijeva u tome baš svaki put, o čemu i svjedoči i ožiljak na njegovom obrazu. Torpedo je slika i prilika plaćenog ubojice, crna svilena kosulja i kravata, šmikersko bijelo odijelo i cipele, stetson na glavi, kožne rukavice i neizbježna Camel cigareta u ustima. Radnja se događa u Americi za vrijeme velike depresije tridesetih godina XX stoljeća, u vrijeme kad su gangsteri i njihovi obračuni bili svakodnevna pojava. U pričama o Torpedu upoznajemo likove koji žive na marginama društva isto kao i on, kurve, ubojice, alkoholičari, razbijači, pljačkaši, bossovi, konobari te još cijelu galeriju živopisnih likova koji se kreću u tom gangsterskom miljeu. Torpedo se među njima nalazi na svom teritoriju i u društvu gdje vrijedi pravilo "ubij da ne budeš ubijen" uspješno se drži na površini. Za razliku od većine plaćenih ubojica koji uglavnom preferiraju raditi sami, Torpedo ima i desnu ruku, Rascala, priglupog pomoćnika koji igra vrlo važnu ulogu u Torpedovim planovima, što obično znači da redovito izvuče deblji kraj. Ali šef je šef, zar ne:-)

Glavne odlike serijala su nasilje i seks popraćeni obiljem crnog humora koji dolaze iz Abulijevog 20 godina bogatog iskustva uređivanja i prevođenja krimi noir priča dok s druge strane, velik udio u uspjehu serijala ima i sjajan Bernetov crtež koji je proslavio kako autora tako i sam serijal. Bernet posjeduje izvanrednu sposobnost storytellinga u svom crtežu koji je izrazitvo direktan, snažan, dinamičan i dopadljiv, bez suvišnih detalja, sa snažnim kontrastom svjetla i sjene izuzetno dobro pristaje ugođaju u kojem se odvijaju Torpedove avanture. Obojica su surađivala s drugim autorima i radila na drugim stripovima, ali i dalje Torpedo je njihov zaštitni znak. Bernet je između ostalog crtao i serijale Kraken (1983), Sarvan (1984), Custer (1984), Light & Bold (1988), Ivanpiire (1991), Snake (1998) te sjajnu Clara de Noches (1993) u suradnji sa Trillom i Histoires Noires u suradnji sa Abulijem. Također je nacrtao i jednu epizodu za Bonellija, specijalni broj L'uomo di Atlanta koji pak i nije baš oduševio ljubitelje stripa u Italiji, nekako smo očekivali više od takvog majstora, ali očito je 240 stranica za Berneta predstavljao prevelik zalogaj pa se i nije pretjerano potrudio… Abuli je većinu svog opusa realizirao sa Bernetom ali surađivao je i sa ostalim crtačima kao što su Felix Vega, Oswaldo Viola, Marcelo Perez i Chirstian Rossi. Nama je posebno zanimljiva njegova suradnja sa Darkom Perovićem s kojim je u radio velik broj kratkih priča (o čemu možete saznati nešto više ako pročitate naš interview sa Darkom).

Torpedo je doživio velik uspjeh u cijelom svijetu, i osim mnogobrojnih evropskih izdanja objavljivan je i u Americi i to u album izdanju Catalan Comicsa i u formi comic book sveska u izdanju Fantagraphics Booksa. Francuski izdavač Glenat je sakupio cjelokupni Torpedo opus u 14 albuma od kojih će kod nas biti objavljeni svi u izdanju Strip Agenta (trenutno je izdano 8 albuma, a ostalih 6 su predviđeni do kraja 2004. godine). Torpedo kod nas uživa veliku popularnost pa stoga postoji velik broj njegovih izdanja, bilo u Stripoteci, bilo u M-press albumima, pa ako niste u mogućnosti nabaviti Strip Agent izdanja, potražite neka od ovih, iscrpan popis postoji na našem Forumu. Torpedo je također doživio svoju animiranu verziju, crtić zvan Tic-Tac kojeg je 1996. realizirao Pepe Miravete.

Torpedo je definitivno jedno od djela koja su obilježila strip umjetnost dvadesetog stoljeće, skupa sa ostalim legendarnim junacima poput Corto Maltesea, Asterixa, Tintina, Blueberrya... Ukoliko se do sada niste susreli sa ovim opasnim tipom, trebali biste ozbiljno razmisliti o tome...

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2512
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2080
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1866
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1779
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1743

Aukcije

Forum