Tex Willer

Tex Willer

Tex Willer je vestern serijal kojega su davne 1948. godine kreirali scenarist Gianluigi Bonelli i crtač Aurelio Galleppini. Ispočetka pomalo nezapažen, naglu popularnost stječe početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća usporedo s procvatom špageti vesterna. Ovaj neumoran, žestok rendžer i poglavica Navajo indijanaca, uglavnom u društvu vjernoga prijatelja Kita Carsona, a često i sina Kita te hrabroga Navaja Tigera Jacka, već nas desetljećima iznova oduševljava raznovrsnim pustolovinama i odlučnom borbom u ime pravde i zakona...

Informacije o autorima

Tvorac lika

Gianluigi Bonelli

Grafički tvorac lika

Aurelio Galleppini

Premijera

30.9.1948.

STRIP

ŽANR western

MJESTO RADNJE Sjeverna Amerika

VRIJEME RADNJE 1870. - 1885.

LIK

VJERNI PRATITELJ Kit Carson

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Mefisto

OMILJENO ORUŽJE Colt

TIPIČNA UZREČICA Kugo!

Slika glavnog lika

Tex Willer

Kada su 1948. godine stvorili strip po imenu Tex Willer, autori Gianluigi Bonelli i Aurelio Galleppini nisu polagali mnogo nade u njega, vec su se prije svega koncentrirali na strip po imenu Occhio Cupo (Mračno oko) čija je radnja bila smještena u Kanadu u doba francusko-engleskih ratova, a glavni junak je neodoljivo podsjećao na Robina Huda. Sada se spomenutog junaka malo tko sjeća dok je Tex izrastao u svojevrsnu legendu i jednog od najpoznatijih talijanskih i europskih stripova.

Prvi broj se pojavio u prodaji 30. septembra 1948 a zvao se "Il totem misterioso" (Misteriozni totem") i bio je u formi "striscie" ili "kaiša". Žanrovski definiran kao vestern, Tex u početku nije imao previše uspjeha i bio je u sjenci stripova kao što su Kapetan Miki ili Veliki Blek, koji su fascinirali čitalačku populaciju jednostavnošću scenarija i odsustvom izraženog nasilja. No, početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, usporedo sa procvatom "špageti" vesterna, Tex je naprosto eksplodirao i dostigao mjesečne prodaje u gotovo milion primjeraka. Od novembra 1960. godine Tex je počeo da izlazi u obliku u kakvom ga svi poznajemo, znači format 16x21 cm na 110 strana, koji se i danas zove "Bonelli format" u Italiji.

Najzaslužniji za ovaj ogroman uspjeh je bio scenarist Gianluigi Bonelli koji je napisao niz fenomenalnih priča kojima je označio Texa kao primarni talijanski vestern i uopće vodeći strip izdavačke kuce Bonelli. Posebno je vodio računa o pozadini serijala, tako da je glavni junak predstavljen kao rendžer, povjerenik za indijanska pitanja i poglavica plemena Navajo koji ga zovu "Aquila della notte" tj. "Noćni Orao", tako da uživa veliki ugled i među bijelcima i medju Indijancima. Tex Willer je čovjek u ranim četrdesetim godinama koji se bori protiv nepravde svake vrste i često koristi i manje dozvoljena sredstva da bi spriječio zločin ili osujetio kriminalce da ostvare svoje namjere. Radnja se odvija na gotovo cjelokupnom prostoru Sjeverne Amerike, mada je centralno mjesto zbivanja Navajo rezervat u Arizoni, dok je serijal vremenski locirani u period ranih osamdesetih godina devetnaestog vijeka. Autori su željeli da ovom stripu daju i izvjesnu povijesnu pozadinu, tako da se u nekim epizodama pojavljuju ličnosti koje su zaista učestvovale u stvaranju mita o Divljem Zapadu, kao što su naprimjer Butch Cassidy i Sundance Kid, Buffalo Bill, George Armstrong Custer, Geronimo, Cochise i mnogi drugi.

Kroz mnogobrojne avanture Texa slijede njegova tri nerazdvojna pratioca: iskusni rendžer Kit Carson, nepopravljivi pesimista i gunđalo, ali uvijek spretan u odlucujucim trenucima; Texov sin Kit, rođen u braku izmedju Texa i Lilith, kćerke poglavice Navajoa Crvene strijele, i neustrašivi Navajo Tiger Jack, Texov brat po krvi. Od sporednih likova izdvajaju se El Morisko, meksicki naučnik i okultista; Montales, guverner Sonore i jedan od najuticajnijih ljudi u Meksiku; Pat McRyan,gorostasni Irac sklon nevoljama; Jim Brandon, pukovnik kanadske konjičke policije; Gros-Jean, krupni Francuz koji živi u Kanadi; Nat McKennet, šerif New Orleansa; Tom Devlin, šerif San Francisca.

Naravno,tokom svoje duge sage Tex se sukobio sa velikim brojem neprijatelja od kojih su najupečatljiviji Mefisto, iluzionista i madjioničar, najveći Texov rival; Proteus, majstor prerušavanja; Maestro, poludjeli naučnik deformiranog lica; Crni Tigar, malajski princ u izgnanstvu koji želi da iznutra podrije SAD. Glavni kreatori stripa vise nisu medju zivima,tako da se za pisanje novih epizoda brinu proslavljeni scenaristi Claudio Nizzi, Mauro Boselli i Antonio Segura, a jedno vrijeme scenarij je pisao i Gianluigijev sin Sergio Bonelli, ljubiteljima stripa poznat pod pseudonimom Guido Nolitta, pod kojim je stvorio Mister Noa i Zagora, dok su za grafičku realizaciju zaduženi poznati crtači kao što su Guglielmo Letteri, Giovanni Ticci, Vincenzo Monti, Fernando Fusco, Claudio Villa, Fabio Civitelli, Jose ortiz, Carlo Marcello, Alfonso Font i drugi.

Do sada su objavljena 492 broja u regularnoj seriji, 15 Giganata koji su radjeni u A4 formatu i na kojima obicno rade velika imena svetskog stripa , 8 almanaha i 5 Maxi izdanja. Danas, 53 godine posle izlaska prvog broja, Tex se i dalje čvrsto drzi u sedlu, vječno mlad na Divljem Zapadu i spreman da uvek pritekne u pomoc ugroženima i nezaštićenima gdjegod je to potrebno.....

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2205
   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1792
   • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1777
   • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1770
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1724

   Aukcije

   Forum