Usagi Yojimbo

Usagi Yojimbo

Informacije o autorima

Tvorac lika

Stan Sakai

Grafički tvorac lika

Stan Sakai

Premijera

1984.

STRIP

ŽANR samurajski strip

MJESTO RADNJE Japan

VRIJEME RADNJE 17. stoljeće

LIK

VJERNI PRATITELJ Gennosuke

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Lord Hikiji

OMILJENO ORUŽJE Katana i wakizashi

TIPIČNA UZREČICA Ryaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Slika glavnog lika

Usagi Yojimbo

Usagi Yojimbo NA INTERNETU

17. stoljeće, feudalni Japan. Vrijeme je nemira i promjena. Rane iz vremena krvavih civilnih ratova još nisu zacijelile a Tokugawa šogunat je upravo uspostavio vlast nad cijelim carstvom. Uspostavljanjem mira od strane šogunata samuraji kao ratnička klasa postaju suvišni. Veliki broj samuraja, nekada podvrženih kodeksu časti znanom kao Bushido sada se odaje razbojništvu dok drugi postaju tjelesni čuvari novonastaloj trgovačkoj klasi. Feudalnim Japanom 17og stoljeća luta i naš junak, samuraj bez gospodara odnosno ronin, Miyamoto Usagi, poznatiji kao Usagi Yojimbo (Usagi=Zec; Yojimbo=plaćeni tjelesni čuvar), sljedeći put bushida, put ratnika koji uči da su odanost i čast iznad svega ostalog.

Iz dalekog 17. vratiti ćemo se u nama nešto bliže, 20. stoljeće, i to na sam početak 80-ih godina kada je Stan Sakai, Amerikanac japanskog porijekla, tada tek ponekima znan po unosu teksta u Groo the wanderer (Groo lutalica) Sergio Aragones-a poželio kreirati vlastiti lik po uzoru na samuraja iz 17. stoljeća, Miyamoto Musashi-a. 1981. godine Stan započinje rad na liku Miyamota koji je prvotno imao ljudski izgled, međutim dvije godine kasnije Miyamotu daje životinjski lik, lik zeca. 1984. godine Usagi napokon debitira kao strip u magazinu Albedo, zajedno sa Nilsonom, još jednim od Sakaijevih stripova u kojemu glavni likovi imaju životinjska naličja. U Americi crno-bijeli stripovi nisu bili prilično popularni među čitateljstvom, međutim sredinom 80ih godina strip Teenage Mutant Ninja Turtles (Ninje kornjače) zadobio je ogromnu naklonost publike te tako otvorio put i drugim crno-bijelim stripovima među kojima i Usagiju. Ta pompa nije dugo trajala i preživjeli su samo najkvalitetniji stripovi, a među njima je, pogađate, bio i Usagi. 1985. godine, za vrijeme najveće popularnosti crno-bijelih stripova u Americi Stan je dobio ponudu od izdavača Fantagraphics Books koju nije mogao odbiti a koja se pokazala dobrim potezom jer nakon što je prvotno izlazio u strip magazinu Critters, 1987. godine dobio je i vlastitu seriju (mjesečnik tokom ljeta, a dvomjesečnik ostatak godine). Postavši hitom, kako to već biva Usagijev lik masovno se počeo iskorištavati u komercijalne svrhe te se tako sljedećih godina pojavljuje na crtiću, majicama, tanke sveščice ponovo bivaju objavljene u tzv. trade paperback izdanjima ali i u onim tvrdokoričnim, slijede posebna izdnja u koloru pa čak i igračke i kompjutorska igrica, a 1992. godine Usagi dobiva klona smještenog u svemirska prostranstva pod imenom Space Usagi u izdanju Mirage Publishing-a. Iste godine, popularnost crno-bijelih stripova najniža je posljednjih godina. Zabrinut da će izgubiti čitatelje Stan je odlučio crno-bijelog Usagija oživiti kolorom. Međutim kako Fantagraphics Books nije izdavač stripova u boji a Usagi je bio jedini tzv. “funny animal” strip koji su izdavali, završno sa brojem 38 Usagi prelazi u ruke novog izdavača, Mirage Publishing-a, gdje dobija novi izgled uz pomoć koloriranja od strane Tom Luth-a. Mirage Publishing također objavljuje i drugu seriju Space Usagija.

U svemu tome Fantagraphics Books nije ostao kratkih rukava jer su i dalje u dogovoru sa Sakaijem izdavali trade paperback i tvrdokorična izdanja. No, sreća i dalje nije pratila hrabrog samuraja dugih ušiju, tako da je nakon samo 16 brojeva u izdanju Mirage Publishing-a svoj dom morao još jednom potražiti negdje drugdje. Taj novi dom pronalazi 1996. godine u izdavačkoj kući Dark Horse Comics gdje ponovo izlazi u svojoj izvornoj, crno-bijeloj verziji. Dark Horse započinje sa izdavanjem Space Usagi mini serijama sa po 3 sveščice, a zatim i 3 sveščice Usagi Yojimbo mini serijama. Međutim potražnja čitateljstva za Usagijem postaje sve veća tako da su serije proširene sa 3 na 5 knjižica po seriji. Objavljivanje jednom mjesečno knjižice sadrže 24 stranice priče i crteža Stana Sakai-a da bi napokon Dark Horse otvorio posebnu seriju za Usagija. Od pete serije pa do danas Usagi Yojimbo redovno biva objavljivan 9 puta na godinu od strane Dark Horse Comicsa.

U već dvije decenije Usagijevog lutanja drevnim Japanom odnosno koliko naš dugouhi junak živi u stripu, Usagi susreće razne likove od kojih svakako valja spomenuti barem neke poput Gennosuke-a ili kraće Gen-a, čestog Usagijevog suputnuka koji nastoji zaraditi kad god mu se ukaže prilika. U “flashback“ pričama susrećemo Usagijevog sensei-a tj. učitelja Katsuichi-a. Tu je i Tomoe Ame, lukava i vješta ratnica, zasigurno najupečatljiviji predstavnik likova nježnijeg spola. Lepeza likova zaista je šarolika, osim već spomenutih susrećemo: Stray Dog, Kitsune, Zato-Ino, Lone Goat sa svojim sinom te mnoge, mnoge druge.

Usagi Yojimbo strip je koji je osvojio srca čitatelja širom svijeta a nije zaobišao niti našu zemlju. Čitatelji u Hrvatskoj sa Usagijem su se prvi puta susreli sredinom 90ih godina kada su objavljene dvije sveščice da bi od 2001. godine izdavač Bookglobe krenuo je sa izdavanjem američkih tradepaperback izdanja Usagija (nekoliko mjesečnih sveski uvezanih u jedan album) u luksuznom tvrdoukoričenom izdanju. Do sada je objavljeno 7 brojeva, a nastavci se spremaju. Stripoljupci pažnja, radi se o nečemu što se ne bi smjelo propustiti!

Najnovije

Vijesti

 • Večer stripa u Booksi
  Vrijeme: 21.02.2024 16:52:00
  Prodavač: DeeCay
  Broj pogleda: 367
 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 555

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 555
 • Večer stripa u Booksi
  Vrijeme: 21.02.2024 16:52:00
  Prodavač: DeeCay
  Broj pogleda: 367

Magazin

Recenzije

 • Sin vatre
  Kod: TX SAGK 45b/46/47a
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1921
 • Crni ljudi
  Kod: VB LU 12
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 13.12.2023. 20:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1752
 • Klopka na brodu
  Kod: KM LU 2b
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1738
 • Pravo i krivo
  Kod: KP FB 36
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 26.12.2023. 10:11:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1630
 • Spletka u Klondikeu
  Kod: TX LU 176/177
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 2.1.2024. 20:51:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1623

Aukcije

Forum