Wildcats

Wildcats

Informacije o autorima

Tvorac lika

Jim Lee, Brandon Choi

Grafički tvorac lika

Jim Lee , Travis Charest , Sean Phillips , Dustin Nguyen

Premijera

kolovoz 1992.

STRIP

ŽANR superherojski timski strip

MJESTO RADNJE zgrada korporacije Halo, New York

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ N/A

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Deamonites

OMILJENO ORUŽJE N/A

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Wildcats

Prvi koraci

Osmišljen za Image '92, kao prvi samostalna mini serija Jim Lee-a (X-Men), tadašnji uspeh WildC.A.T.S (Covert Action Teams) ga je ohrabrio da zajedno sa starim drugom scenaristom Brandom Choi-em u okviru mini kompanije Homage osmisli i stripove Gen13 i Stormwatch (koji čine jezgro budućeg Wildstorm univerzma). Slično Rob Liefield-ovom Youngblood-u i Mark Silvestri-evom Cyber Force-u (sa oba superherojska tima Wildcats su se sukobili već u prvim epizodama) radi se o još jednoj kopiji najkomercijalnije Američke strip franšize X-Men-a. Homage je postao Wildstorm koji je DC kasnije otkupio. U početku je planirano da se koncept ponudi čitaocima sa 3 epizode tako da je Jim Lee potpomognut Choi-em iznedrio dobro osmišljen prvi broj. Preostale tri epizode (broj se povećao u toku samog rada na stripu) su izašle sa ogromnim zakašnjenjem tipičnim za Image-ove stripove tog vremena (Youngblood). Image-ovi stripovi ove generacije su danas naveliko omraženi i predstavljaju metu poruge. Ipak, za svoje vreme bili su revolucionarni u superherojskom žanru. Predstavljali su autorske kreacije koje su odisale životom i učinile čak malo da približe superheroje zrelosti velikih serija objavljenih u to vreme (Dark knight returns) ali bez potpunog kopiranja koje je kasnilo kasnije Jim Lee-eve kreacije, kao što je Deathblow. Wildcats je bio kvalitativno nepretenciozni strip, ali nasilje u njemu je bilo explicitnije, karakteri mnogo životniji i poročniji, čak je i krv imala crvenu boju. Očigledni elementi superherojskog nasleđa su ostali u stripu: Wildcats slično X-Men voze teški borbeni avion MIRV, Spartan je android (slično Vision-u iz Marvelovih Avengers-a), Zealot koja kao okrutna i principijalna ratnica koju prošlost vezuje za antičku Grčku (slično DC-evoj Wonder Woman), Maul-ova snaga se slično Hulk-ovoj povećava sa cenom pada inteligencije, Warblade sa komplikovanom prošlošću koje se ni sam ne seća i kanždi na rukama jako podseća na Wolverine-a itd. Kasnije su Wildcats-ima dodati Mister Majestic (još jedan od omaža Superman-u, koji se neobično često sreću u Wildstorm-ovim stripovima).

Prve godine

Wildcats su bili strip o superherojima koji traže svoje mesto u svetu. Neki od njih su direktni predstavnici vanzemaljske rase Kherubium (Emp, Zealot, Majestic, Savant) koja je u zakletom ratu sa Deamonites-ima, dok su ostali ili potomci vanzemaljaca (Warblade, Maul, Voodoo) ili obični ljudi kao Grifter i kasnije Noir. Veza između Wildcats-a i ostatka Wildstorm-ovog univerzuma ostvarena je preko koncepta vladinog black ops tima i svih njegovih inkarnacija (Team one, Team 7, do neke mere i Wetworks). Kroz prvu stripovsku inkarnaciju Wildcats-a prolaze vrlo upečatljive individue (Ladytrone, Tao) a način na koji je strip dalje evoluirao je vrlo interesantan. Kao i ostali crtači na čelu Image-a tog vremena, Jim Lee je Marvel-ov crtač koji se vrlo dobro snašao u ulozi izdavača. Na žalost, toliko dobro da se već posle par godina rada na crtanju i osmišljavanju avantura Wildcats-a gotovo potpuno posvetio radu iza kulisa (slično ostalim osnivačima Image-a, McFarlane-u, Mark Silvestri-ju, Jim Valentino-u), što je na male ekrane donelo crtać Wildcats. Ipak, pre nego što je otišao, nacrtao je priču čiji scenario je prepustio veteranu Chris Claremont-u (X-Men). Li je kao naslednika izabrao tada gotovo nepoznatog crtača po imenu Travis Charest (pre toga je radio na Wildcats Special-u sa veteranom Steve Gerber-om), koji je vremenom postao miljenik publike.

Jim Lee-evi Wildcats

Dani slave

Kako se smanjuje oduševljenje Image-om tako nekako paralelno sa Stormwatch-em i Wildcats postaju sve ozbiljniji strip. James Robinson (pisac DC-evog Starman-a) piše nekoliko sjajnih epizoda koje vode do prvog većeg crossover event-a univerzuma koji je Jim Lee stvorio. Barry Windsor Smith (Conan) počinje i završava priču Wildstorm Rising koja se umešala u živote karaktera u stripovima koje je tadašnji Wildstorm objavljivao (deamonite Defile je zahuškao Stormwatch protiv Wildcats-a da bi se kasnije timovi po dobrom starom klišeu udružili protiv njegovog plana). Odmah potom, Wildcats profitiraju od angažovanja velikog Alan Moore-a (From Hell) u Image-u. Moore ostaje više od godinu dana i piše u prvom redu dobre stripove, moderne i zanimljive.

pored Savant, Lara Croft tima, stoje Alan Murovi karakteri manipulativni Tao i psihoticna Ladytrone

Susreti

Izleda je Jim Lee želeo da njegov strip bude tretiran kako je on smatrao da zaslužuje. U specijalnim izdanjima tim se ukrštao sa najpoznatijim naslovima superherojskog stripa (JLA, X-Men, čak i Aliens). Moore je opisao susret sa Spawn-om. Wildcats su gostovali u svim ostalim Wildstorm-ovim stripovima, a većina članova tima su dobili šansu u kratkim serijama od po par brojeva štampanih van glavne serije (Spartan: Warrior Spirit, Zealot, Voodoo: Dancing in the Dark, Warblade: Endangered Species). Grifter je smatran komercijalnijim pa je dva puta pokušano sa njegovim stalnim stripom. Wildstorm je pokušao sa par spin off serija o timovima u kojima su neki od članova karakteri iz Wildcats-a (gore pomenuti Savant Guard sa Mažestikom i Savant; sestra Zealot u Wildcore o timu kom je pristupila Zealot dok je klišeizirano mislila da su Wildcats mrtvi). Što se tzv. crossover događaja tiče, Wildcats su, pored Wildstorm Rising-a učestvovali u Fire from Heaven (heroji univerzuma ujedinili protiv zajedničkog neprijatelja u vladaru užasne zemlje Gamore), kao i kasnije Wild Times (Wildstorm-ovi karakteri u raznim istorijskim erama).

Kraj jedne ere

Wildstorm ipak ne sledi Moore-ov odlazak pravim poslovnim potezima, vraćajući Brandon Choi-a na mesto pisca, puštajući da veteranka Barbara Kessel preuzme pisanje nove mesečne sveske sa nekima od junaka, po imenu Savant Garde, nakon spremanja čitalaca za prelaz sa Moorea na Choi-a zajedno sa još novom mesečnom sveskom, po imenu Savant Garde. Tek nešto više od godinu dana kasnije, Savant Garde je već bio davno ukinut, a 50. broj Wildcats-a je predstavljao zvaničan kraj jedne ere.

Nov početak

Druga inkarnacija stripa se zove samo Wildcats. U početku je radi tim zadužen za deo priče o susretima Wildcats-a i X-Men u raznim erama superherojskog stripa, pisac Scott Lobdell (X-Men) i Travis Charest koji se vrlo brzo potom oprašta od stripa. Posle 7 prilično raznovrsnih epizoda autorski tim se menja (nakon čega piše još samo specijal Wildcats Mosaic koji objašnjava fizičku promenu lord EMP-a) i Wildcats se sa Joe Casey-em (Superman) i Sean Phillips-om (Hellblazer) nastavljaju na potpuno drugačiji način.

Verovatno prvi negativno prikazani homosexualac u Americkom mainstream stripu

Dolazak Joe Casey-a

U prvom redu, atmosfera je potpuno drugačija. Superherojski elementi su učinjeni mnogo suptilnijim i pored grubljeg starta stvarno je zadovoljstvo gledati kako se razvija Kejsijeva vizija. Specijala i spin off serija je sve manje (Ladytrone, Mr Majestic), a sam Casey kroz Wildstorm-ove godišnjake provlači horror crossover priču Devil's Night. Casey i Phillips svesni pada u obskurnost koji je strip doživeo, odlučuju da eksperimentišu. Dok se Lobdel trudio da objasni gde su članovi tima i šta se desilo sa njima, Kejsi pokušava da izvede sličnu stvar sa ciljem pretvaranja stripa u nešto što je njemu samom mnogo bliže i interesantnije za pisanje. Malo po malo, polako čisti put svojoj viziji, odlažući nepoželjne koncepte u stranu. Lord EMP napušta svoje telo da bi postao nešto više - ostavljajući stare poznanike da se snalaze kako god žele sada kada Wildcats više ni formalno ne postoje. Spartan, android koji je napravljen da bi bio savršeni ratnik nalazi nadu u korporaciji Halo. Na hladno precizan način izmišlja sebi ličnost Empovog nećaka i nasleđuje korporaciju. Gotovo je začuđujuće koliko malo sličnosti imaju ranije epizode u kojima se tim borio protiv besnih frakcija Daemonites-a i tadašnje u kojima se tim susreće sa pravim serijskim ubicom. Sa 28. epizodom završava se drugi deo priče o Wildcats-ima a sa odlaskom Sean Phillips-a, gubi se apstraktniji crtež.

Sean (Hellblazer) Phillips crta agent Wax-a, Steve (Preacher) Dillon crta Griftera koji pokusava da prezali Zealot spavajuci sa zenama koje lice na nju

U srcu oluje

Nakon velikog uspeha Authority-a, Wildstorm odlučuje da svoje originalne serije predstavi u maniru sa mnogo blažom cenzurom u okviru projekta Eye of the Storm, što Casey koristi da bi pokrenuo treću inkarnaciju stripa. Naziv stripa je Wildcats v3, nalik na imena programa. Sa novim crtačem, vijetnamcem Dustin Nguyen-om (Authority) i vrlo inventivnim dizajnom, ovaj strip postaje dragulj koji najveći deo čitalaca ne stiže da primeti. Android Spartan mehanički tvrdoglavo menja svet posredstvom korporacije Halo, dok stari poznanici Grifter i agent Wax pokušavaju da protumače njegove planove. Strip ima neku novu mladost, obilje dobro istraženih i originalnih koncepata sa zdravom dozom humora. Stiče se utisak da su tek sada, posle 10 godina Wildcats dostigli pun potencijal, ali je strip iz mnogih razloga (uključujući i nedostatak čitalaca) nakon Coup D'Etata (crossover događaja u kome su Wildcats bili u drugom planu), konačno ukinut, pre nego što će Joe Casey stići da ostvari sve svoje zamisli i da Wildcats-ima dugo zasluživani kraj.

Inovativan dizajn naslovnih strana

Nakon svega

Wildstorm je upravo prošao kroz jednu reorganizaciju cele kompanije sa ciljem da bolje posluje. Postoje planovi za povratak Wildcats-a ali još uvek ništa nije definitivno odlučeno. Jim Lee je dugo vremena crtao tek po neku nostalgičnu epizodu ili naslovnu stranicu da bi se krajem 90-ih anagažovao oko stripa Divine Right koji je sa Divine Intervention-om započeo jedan od gore pomenutih crossover događaja glavnih stripove Wildstorm-a. Srećom, reaktivirao se i kao crtač, briljirajući na Batman-u i Superman-u.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Smrtonosna pesnica
  Kod: NR GOLC 14b
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 27.9.2023. 9:07:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 874
 • Za-Te-Nejeva senka
  Kod: MM VEC 57
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1212
 • Avantura u Utahu
  Kod: TX SAGK 19b/20a
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 23.9.2023. 9:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1212
 • Bijeli vrač
  Kod: TX SAK 3
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1283
 • Znak pantere
  Kod: TX SAGK 17b/18a
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 19.9.2023. 8:43:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1297

Aukcije

 • MINI EKS BR.21
  Vrijeme: 13.10.2023 16:34:57
  Prodavač: alibaba
  Cijena: 1 €
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • MINI EKS BR.22
  Vrijeme: 13.10.2023 16:34:35
  Prodavač: alibaba
  Cijena: 1 €
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • MINI EKS BR.14
  Vrijeme: 13.10.2023 16:34:35
  Prodavač: alibaba
  Cijena: 1 €
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • MINI EKS BR.8
  Vrijeme: 13.10.2023 16:34:35
  Prodavač: alibaba
  Cijena: 2 €
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • MINI EKS BR.13.
  Vrijeme: 13.10.2023 16:34:35
  Prodavač: alibaba
  Cijena: 1,55 €
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1713
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1658
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1607
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1475
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1470

Aukcije

Forum