XIII

XIII

Informacije o autorima

Tvorac lika

Jean Van Hamme

Grafički tvorac lika

William Wance

Premijera

1984.

STRIP

ŽANR triler

MJESTO RADNJE cijeli svijet

VRIJEME RADNJE sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Major Jones

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Broj 1

OMILJENO ORUŽJE N/A

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

XIII

Prepoznajete li čovjeka na slici?

Da li je to Alan Smith? Ili ubica pod imenom Jack Shelton kojeg traži policija u Eastownu? Da nije kapetan Steve Rowland, ratni heroj koji je tragično preminuo u helikopterskoj nesreći? Dodamo mu brkove i obojimo kosu, neodoljivo podsjeća na Rossa Tannera,nekadašnjeg pripadnika specijalnih jedinica SPADS! Uzak krug ljudi oko Henryja Sheridana, oca ubijenog predsjednika Willa Sheridana, tvrdi da je to Jason Fly, tajni agent sa diplomom povijesti umjetnosti i doktoratom iz političkih nauka. Stanovnici Greenfallsa reći će vam da je to romanopisac John Flemming, a stari i oslijepljeli novinar Hattaway je, čuvši njegov glas, siguran da je to Jason McLaine. General Ortiz, diktator u republici Costa Verde, upoznao ga je kao CliveaMerriota, preprodavača oružja, dok pobunjenici u istoj državi u njemu vide (doduše sa nešto drukčijim licem) svog nekadašnjeg heroja i borca za slobodu, El Cascadora. Maria de los Santos, kćer nekadašnjeg demokratskog predsjednika Costa Verde, prepoznavši neke od karakteristika svog - kako je dugo vremena mislila - pokojnog muža, spremna se zakleti da je to upravo on, Kelly Brian, mada mu je lice drukčije…

Sva ova imena imaju nešto zajedničko – pripisivana su čovjeku kojeg vidite na slici. Čovjeku, koji se ne sjeća ničega. Ne zna ni tko je, ni odakle je, a najmanje mu je jasno zbog čega ga lovi policija, tajna služba i profesionalne ubojice? Tko je on zapravo?

Pravi ljubitelji stripa znaju onaj najtočniji odgovor,koji glasi – on je XIII, nazvan po tetovaži koju nosi iznad lijeve ključne kosti! On je savršeni stroj za ubijanje . On je glavni junak istoimenog stripa Belgijskih autora Jeana Van Hammea i Williama Vancea. Ukratko – on je legenda.. Prvi album XIII (»Dan crnog sunca«) u izdanju izdavačke kuće Dargaud izašao je 1984, na francuskom i nizozemskom jeziku, te postignuo prodaju od 35.000 primjeraka. Serijal je gotovo odmah osvojio publiku i stakao vjerne poklonike. Sve ostalo je povijest. Gotovo svake godine izlazio je novi album a prodaja je rasla eksponentno;¸za ilustraciju, album broj 10 (El Cascador) prodao se u impresivnih 190.000 primjeraka.

Priča počinje 9.11. (nepoznata godina) kad negdje na obalama jednog ob brojnih zaljeva u saveznoj državi Maine (u serijalu su korištena stvarna ali i potpuno izmišljena geografska imena) stariji bračni par Smith pronađe skoro beživotno tijelo mladića sa ranom od metka iznad lijeve sljepoočnice. Uz pomoć Marthe, liječnice-alkoholičarke, mladić dobija bitku sa smrću ali ozlijeda koju je zadobio nakon ranjavanja za posljedicu ima selektivnu amneziju pa tako ne zna ni kako se zove, niti kako je zadobio metak. Ostaje mu i depigmentacija kože na mjestu gdje je prošao metak; šarmantni detalj i jedno od glavnih obilježja XIII Jedini trag je tetovaža rimskog broja XIII iznad njegove lijeve ključne kosti te ključ, koji je bio sašiven u njegovoj košulji. Ubrzo shvaća da je na meti ubojica na čelu sa tajanstvnim Mangustom, policije u Eastownu (izmišljen grad), pa čak i tajne službe koju predvodi pukovnik Amos. U događajima koji slijede, XIII biva optužen za ubojstvo predsjednika Williama Sheridana (#1Dan crnog sunca) a zatim se, prepoznan od strane vojske kao kapetan Rowland vraća svojoj obitelji i biva po krivom optužen za ubojstvo svog oca (Tragom Indijanca ) te poslan u kazneno-popravni zavod Plane Rock, gdje biva izložen mučenju od strane tamošnjih doktora (Sve suze pakla). Uz pomoć majora Jones i generala Carringtona, uspijeva pobjeći iz zatvora te se skloni među elitne jedinice američke vojske – SPADS (Spads). U petom albumu (Totalno crveno), spriječava državni udar, razotriva tajanstvenu organizaciju te konačno doznaje koje je njegovo pravo ime, iako mu se pamćenje još uvijek ne vraća.

Iako je XIII serijal sa izrazito izraženim kontinuiteom, ipak je podijeljen na nekoliko mini serijala. Tako epizode 1-5 obuhvaćaju atentat na predsjednika Sheridana, pokušaj državnog udara te traganju XIII za svojim pravim imenom. Albumi 6 i 7 (Dosije Jason Fly/Noć 3. avgusta) opisuju događaje u malom mjestu Greenfalls, gdje XIII traga za svojom prošlošću i uz pomoć majora Jones nakratko se obračunava sa zloglasnim Mangustom. U 8. albumu ( Trinaest protiv jedan), napokon saznajemo tko je veliki broj I te kako i od koga je XIII dobio metak u glavu. U albumima koji slijede (Za Mariju/Kaskador/..) radnja seli nešto južnije, u centralnoameričku republiku Costa Verde, gdje je izgleda XIII u prošlosti imao dosta važnu ulogu, a navodno je bio i oženjen tamošnjom djevojkom, itd.

Uz XIII, zaštitni lik serijala je i simpatična crnkinja, major Jones. Ona je vrhunsko uvježbani vojnik, od velike je pomoći XIII i puno puta ga izvlači iz nevolja. Svojim duhovitim komentarima, manekenskom figurom i uvijek optimističkim raspoloženjem, čak i u najtežim trenucima, odmah je osvojila srca čitatelja pa se tako od sporednog lika razvila u jednog od glavnih. Ona je zaljubljena u XIII, mada mu se i nakon bezbroj pustolovina koje su prošli zajedno i dalje obraća sa »vi« i zove ga isključivo »broj 13«. Ono što je posebno zanimljivo je da nikad ne saznajemo njeno ime, već se isključivo koristi samo prezimenom Jones.

XIII i zanosna Jones

Tu je i general Carrington (sa likom američkog glumca Lee Marvina), pretpostavljeni major Jones, koji je također nekoliko puta pomogao XIII te ostarjeli pukovnik Amos, koji se iz strastvenog lovca na XIII pretvori u njegovog prijatelja i saveznika. Neizostavni je i simpatični bogataš markiz Armand de Preseau, bogati vlasnik plantaža banana u pokrajini San MIguel, koji u Betty (još jedna od žena-specijalaca i prijateljica XIII)pronađe svoju drugu mladost te iz čiste zabave i dosade kreće u opasne poduhvate bez imalo razmišljanja. Što se negativaca tiče, uz broj I to je tajanstvena organizacija čije se ime ne spominje te čiji članovi tetoviraju rimski broj iznad svoje lijeve ključne kosti. Svakako vrijedi spomenuti i beskrupuloznog ubicu Mangusta, koji ima samo jedan cilj – ubiti XIII i spreman je na sve da to i ostvari. Da su žene slabost svakog poštenog muškarca, dokaz je Felicity. Seksipilna »sponzoruša« koja voli mijenjati prezimena (Rowland, Moreno..) te zbog koje XIII nekoliko puta mora u zatvor. Tu je i okrutni pukovnika Perralta, kojemu je očito Gestapo bio veliki uzor itd. Paleta likova je stvarno velika i raznolika.

Upravo raznolikost lokacija (od događaja na državnom nivou koji prijete izazavati 3.svjetski rat do malog mjesta od 100-ak stanovnika) je jedna od karakteristika XIII, a ono po čemu je serijal možda i najprepoznatljiviji je serija nevjerojatnih obrata, nepredvidljivih događaja, dvostruke igre pojedinaca, bezbrojnih spletki i intriga, te činjenica da čitatelj zajedno sa glavnim junakom postepeno otkriva njegovu prošlost i dolazi do određenih zaključaka tako da se čitatelj jako brzo identifikacira sa glavnim likom. Iako je podataka bezbroj, tempo radnje je izrazito dinamičan tako da nikad ne dolazi do praznog hoda i nezanimljivosti. Nevjerojatno kompleksna i zamršena priča koja gotovo da nema konkurencije u svijetu stripa ima i svoju »tamniju« stranu, a to je da od čitatelja zahtjeva 100% koncentraciju te se ponekad čini kako je najbolje uz čitanje imati i bilježnicu i zapisivati imena, mjesta, događaje, a sve u svrhu lakšeg praćenja. Možda je i zbog toga redovni album broj 13 (The XIII Mystery: The research) izašao u obliku koji je koncipiran kao izvještaj dvojice novinara i predstavlja svojevrsni pregled zbivanja u proteklih 12 epizoda, a da bi čitateljima bilo još lakše, izašla je i verzija navedenog albuma na CD-ROMu .

Nakon svega navedenog, sama po sebi se nameće sličnost sa nekim dobro poznatim događajima. Očito je scenarista bio zadivljen američkom poviješću u drugoj polovini 20.stoljeća, pa tako rat u Aziji u kome se proslavio kapetan Rowland i u kome je poginuo Alan, sin starijeg para koji je pronašao XIII, odgovara vietnamskom ratu.

Obitelj Sheridan jako podsjeća na obitelj Kennedy (predsjednik je ubijen, a njegov je brat predsjednički kandidat na idućim izborima)

John Kennedy, Dan crnog sunca, Dallas, 22.11.1963

Dan crnog sunca odgovara događanjima koji su se zbili 22.11.1963 u Dallasu, tj. kad je Lee Oswald pucao i pritom ubio predsjednika Kennedyja. Očito je taj nikada do kraja razjašnjeni događaj i nakon 20-ak godina (tj. u vrijeme kad je nastao strip XIII), još uvijek poticao maštu autora. Također, tu je i tajna organizacija Ku-Klux-Klan (utemeljena 1866, čiji je cilj bio bobra za etnički čistu Ameriku, bez crnaca, Židova, pa čak i Katolika, uz povremene pauze aktivna vjerojatno još i danas), izrazita rasna netrpeljivost stanovnika Greenfallsa prema majoru Jones, dok borba za vlast u Costa Verde podsjeća na tipična događanja u jednoj od centralnoameričkih zemalja, poznatih po politčkoj nestabilnosti,velikoj siromaštini ali i paradoksalno, po masovnoj kupovini oružja koju najčešće prodaje upravo SAD. Lako je uočiti kako su istaknute tamnije strane američkog društva pa se ovaj serijal može posmatrati i kao svojevrsna kritika.

Scenarij potpisuje dobro poznati Jean Van Hamme (JVH), rođen 1939 u Bruxellesu, po struci diplomirani ekonomist. Pokazao je nevjerojatan talent pisanja pa je gotovo svaki njegov rad postigao veliku popularnost : XIII, Thorgal (sa poljskim crtačem Roszinskim), Largo Winch (koji postoji i u formi pisanih romana,sa Francq-om), Gospodari Ječma (Walles), Blake i Mortimer (sa Benoitom) a zanimljivo je da je napisao i nekoliko gegova za Gastona (Franquin). Sve stripove koje potpisuje Van Hamme (pa tako naravno i XIII), karakterizira mnoštvo zanimljivih likova, sa snažno izraženim osobinama što prouzrokuje brzo identificiranje čitatelja sa likom, dok je radnja gotovo u pravilu uzbudljiva i puna nevjerojatnih obrata. Ono što ga čini posebnim je njegovo jednako uspješno snalaženje u sasvim različitim žanrovima stripa – npr. Gospodari Ječma vs. Thorgal, što ga čini jednim od najcjenjenijih autora u povijesti stripa. Uz sve to, čak se i pojavljuje u stripu (donja slika)!

Legendarni Jean Van Hamme , JVH kao lik iz stripa XIII (predsjednik Minerco korporacije-epizode 9 i 10)

Crtež je djelo Williama Vancea (pravo ime William Van Custen), rođenog 1935. u Anderlechtu, a trenutno živi u Španiji. Sigurno je jedan od najpoznatijih i najboljih crtača na svijetu. Radio je za poznate časopise kao što su Pilote i Tintin (nizozemska i francuska edicija) a ljubiteljima stripa na ovim prostorima je poznat po radovima na serijalima kao što su: Bob Morane (po scenariju Henri Vernesa , postoji i serija crtanih filmova), Bruno Brazil (sa Gregom te kasnije sa JVH- prva suradnja VanHamme/Vance), Marshall Blueberry (po scenariju velikog Jeana Girauda). Crtao je i srednjevjekovni strip Ramiro (po Vanceovim riječima to mu je najdraži strip i crta ga baš »za svoju dušu« jer se radnja odvija na sjeveru Španjolske gdje on i živi) te Bruce Hawker za kojeg je također sam napisao i scenarij. Serijal koji ga je definitivno lansirao među zvijezde i po kome je najviše poznat je XIII i upravo ga raznovrsnost (kao i JVH) čini posebno poštovanim i cijenjenim crtačim

Vanceov stil je izrazito realističnan, gledajući njegovo table čitatelj se zapita da li je određeni kadar doista crtež ili ipak samo kopirana fotografija. Kod crtanja likova, upotrebljava čistu, jednostavnu i preciznu liniju ali je zato kod crtanja pozadina i pejzaža nevjerojatno detaljan. Pejzaži su jedna od njegovih jačih strana što posebno dolazi do izražaja u epizodama 6 i 7, gdje je radnja smještena u Greenfalls, mali gradić u srcu Rocky Mountinsa, prekrivenog snijegom i šumama i gdje Vance jednostavno briljira. I kišne scene ne predstavljaju mu nikakav problem i predstavljaju vrhunski užitak (završni čin u Dan crnog sunca te scena spašavanja iz Rocka Negra u El Cascador)

Majstor u elementu

Ponekad se čini da je Vance jednostavno opsjednut detaljima i perfekcijom tako da nakon što nacrta npr. kuću, Vance se ne zadovoljava samo time, već odmah docrtava ptice kako lete iznad nje (labudi su njegova uža specijalnost), razna drveća i cvijeća (naravno do najsitnijih detalja) u dvorištu itd. Uprkos tome, mnoštvo detalja uopće ne smeta pa je (gotovo uvijek) ono što je najbitnije u datom trenutku uvijek jasno izraženo i prikazano. Možda je količina detalja posljedica toga što ponekad njegovi likovi izgledaju dosta statično (posebno u prvim albumima) pa je to svojevrsni način da sakrije tu manu.

Može mu se »zamjeriti« i činjenica da svi njegovi junaci izgledaju manje-više slično (Bob Morane je gotovo identičan XIII, međutim, to je boljka i nekih drugih velikih crtača (npr. Kubert) te da u svojoj težnji ka perfekciji kadrova ponekad zaboravi na ključni detalj, kao što to prikazuje donja slika

Cvijeće je lijepo ali gdje je tetovaža;-)?

Na ovom mjestu vrijedi spomenuti i pisca Roberta Ludluma i njegovu seriju romana o Jasonu Bourneu. Njegov prvijenac, The Bourne Identity (1980) neodoljivo podsjeća na serijal XIII: glavnog junaka, J.Bournea, polumrtvog, izrešetanog mecima te plutajućeg negdje u Sredozemnom moru pokupi mali ribarski brodić. Jason se ne sjeća ničega, pa čak ni svoga imena. Posjeduje samo broj bankovnog računa u Švicarskoj, ali silom prilika otkriva da je u savršenoj borilačkoj i fizičkoj formi, da govori nekolicinu jezika te da posjeduje lijepu kolekciju putnih isprava na kojima su različita imena. Tko je on? Kako se našao u moru? Tko ga želi ubiti? Poznato, zar ne? Po istoimenom romanu, 1988. krenula je i TV-serija sa Richardom Chamberlainom, a 2002. na kino-platnima našao se i vrlo dobar film sa Matt Damonom u glavnoj ulozi. Nakon toga uslijedio je i Bournova nadmoć, a za koju godinu dolazi i Bournov ultimatum. Postoje određene kontroverze oko toga je li Van Hamme neke ideje jednostavno kopirao od Ludluma, mada je zvanični podatak da je scenarijo za prvi album Dan crnog sunca bio gotov već 1981 godine, dakle samo godinu dana nakon premijere Ludlumova knjige i čak 3 godine ranije od premijere XIII u knjižarama. Međutim, sve to ni u kom slučaju ne umanjuje genijalnost i vrhunsku kvalitetu XIII kao stripa.

Naslovnica prve knjige (od ukupno 3) o avanturama Jasona Bournea Film Bournov identitet sa M.Damonom

Prema serijalu XIII nastala je istoimena video-igra, koja je dobila dosta pozitivnih kritika pa je ubrzo priređena za sve najpoznatije igraće platforme i konzole; Playstation2, Xbox te naravno PC, a postoji i verzija za mobilne telefone. Radi se o klasičnoj »first person« pucačini a tematikom obuhvaća događanja u prvih 5 albuma stripa, dakle u centru zbivanja je atentat na predsjednika Sheridana. U video-igri pojavljuju se svi dobro poznati likovi iz stripa, a zanimljvo je da su glasove likovima posudila relativno poznata imena: David Duchovny (dobro poznati Fox Mulder u serijalu X-Files) u ulozi XIII, američka rapperica i dobitnica 2 Grammyja, Eve, je major Jones,a Adam West, čovjek koji je glumio Batmana u seriji koja je žarila i palila 60-ih godina, je svoj glas posudio generalu Carringtonu.

D.Duchovny kao XIII , XIII:Video-igra

Kakva je situacija sa XIII na našim prostorima? Za vrijeme bivše nam zajedničke države, XIII je izlazio u ediciji Gigant, u kome je objavljeno prvih 6 albuma i Super, gdje su izašla prva 3. Nakon toga, izdavačka kuća Bookglobe objavila je album Noć trećeg kolovoza (redovni broj 7) te nažalost ostala samo na tome.

Gigant, Super, Marketprint

Krajem 2002, situacija se mijenja. Izdavačka kuća Marketprint počela je sa objavljivanjem XIII u formi albuma sa mekanim koricama i to po originalnom redoslijedu, sa originalnim naslovnicama. Nažalost, albumi su u crno-bijeloj tehnici što je stvarno veliki propust koji itekako dolazi do izražaja ako se ima na umu kako XIII izgleda u boji (pogledati npr. izdanje Bookglobea-Noć trećeg kolovoza ili donju sliku). U svim ostalim kriterijima Marketprint ipak zadovoljava jer su albumi relativno jeftini, a ritam izlaženja je sasvim zadovoljavajući (2-3 albuma na godinu). U vrijeme pisanja ovog teksta, Marketprint je upravo izdao 10.album, a nekoliko epizoda je izašlo i u Politikinom zabavniku. Postoji i izdanje na njemačkom, talijanskom i engleskom jeziku, u formi albuma sa tvrdim koricama, u boji i na A4 formatu, a uskoro kreće i američko izdanje XIII, u formi klasičnog TPB-a, sa 3 epizode u jednoj knjizi te naravno u boji.

Tabla u boji iz albuma Spads (Francusko izdanje)

Imajući u vidu veliku ekspanziju strip-izdavaštva u novije vrijeme i pojavu novih i perspektivnih izdavačkih kuća, možda ipak jednom na policama ugledamo XIII u opremi kakvo takvo remek-djelo zaslužuje

Na Francuskom-Belgijskom tržištu, XIII je još uvijek bestseller, čija se prodaja mjeri u stotinama tisuća primjeraka, iako mnogi osporavaju kvalitetu zadnjih nekoliko epizoda. XIII izlazi u formi A4 albuma te posebnih izdanja od 3 epizode u jednoj knjizi. Do 2005. je izašlo ukupno 17.albuma, a 18. koji je u planu bi trebao biti i poslednji, mada postoje špekulacije da crtač Vance žarko želi nastaviti rad na XIII (očito je veliki novac u pitanju), te da bi nakon 18.albuma Van Hammea mogao zamjeniti neki drugi scenarista. Što će uistinu biti te u kakvim će se sve avanturama i opasnostima naći XIII, vidjet ćemo. Iako važi za nesretni broj, ja se ipak kladim na XIII!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum