Y - The last man

Nick Raider

Dobro došli u vrli novi ženski svijet! Nepoznata pošast izbrisala je svaki trag muškarcu u svijetu budućnosti, a na ženama je da izgrade novi i bolji svijet. Ali, tu je i Yorick Brown, posljednji čovjek na svijetu, kao i njegov majmunčić Ampersand...

Informacije o autorima

Tvorac lika

Brian K. Vaughan

Grafički tvorac lika

Pia Guerra

Premijera

listopad 2002.

STRIP

ŽANR mystery/distopijski postapokaliptički SF/drama

MJESTO RADNJE Svijet

VRIJEME RADNJE Budućnost

LIK

VJERNI PRATITELJ Agent 355

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Žene ;)

OMILJENO ORUŽJE Eskapističke sposobnosti

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Y - The last man

Dobro došli u vrli novi ženski svijet!

Što bi se desilo kad bi nepoznata bolest najednom pokosila svakog živog sisavca koji posjeduje Y kromosom, uključujući i embrije, oplođena jajašca, pa čak i spermu? Ovaj androcid trenutno bi istrijebio 48% globalne populacije, približno 2.9. milijardi muškaraca. Kako bi izgledao svijet bez ijednog muškarca, a žene uredile svoj ženski svijet? Bi li vlade opstale, bi li ratovi prestali? Bi li Zemlja postala carstvo očaja ili bi svijet postao bolje mjesto za živjeti? U tom fiktivnom svijetu ne bi sve bilo crno, jer na svijetu bi ipak opstao jedan živi predstavnik muške ljudske vrste, Yorrick Brown (majstor eskapista), i njegov muški kapucin Ampersand. I btw, par astronauta koji su u to vrijeme bili u orbiti oko Zemlje. Da, sve se to dogodilo u svijetu Y: The last man, kao u nevjerojatnim svjetovima iz Zone sumraka, i to 17. 6. 2002. Kako je u vrijeme iznenadne i sveubojite pošasti većina rukovodećih mjesta, vlade, a da ne govorimo o ključnim točkama raznih infrastruktura - bilo u rukama muškaraca, svijet je u trenutku pretrpio nevjerojatnu štetu. No, žene su se vrlo brzo snašle i pokušale uhvatiti konce na pepelu bivšeg muškog svijeta. Ministrica agrarnog sektora tako postaje prva dama na čelu Amerike, a brzošireći pokret šovinistički nastrojenih Amazonki pokušava srušiti sve preostale falusne simbole muškosti. I dok neke pokušavaju izbrisati cjelokupno nasljeđe muškog svijeta i uspostaviti tako hrabri novi ženski svijet, druge i dalje poštuju stari muški poredak.

Otac glavnog lika osim što je bio obožavatelj Shakespearovih tragedija imao je i morbidan smisao za humor pa je tako svog sina nazvao Yorick Brown. Dakako, prema lubanji kojoj se Hamlet obraća na samom početku svoje drame. Njegova sestra Hero, također je lik iz jedne od Shakespearovih drama, točnije „Puno buke nizašto“. Yorick Brown osim što je posljednji muškarac na svijetu, on je i majstor eskapista i beznadno zaljubljen u svoju izabranicu Beth Deville koja se u trenutku tragedije nalazi negdje usred australske divljine. Budući da je posljednji muškarac na svijetu, Yorick se morao uozbiljiti silom prilika i prihvatiti svoju ulogu. Na nagovor majke kreće u potragu za bioinžinjerkom i genetičarkom feministicom dr. Allison Mann, stručnjakom za kloniranjem (a nakon toga namjera mu je krenuti u Australiju u potragu za svojom izgubljenom dragom). U njegovoj misiji osim dr. Mann pomaže mu i tajanstveni Agent 355, članica tajne državne službe pod nazivom the culper ring. Kako je infrastruktura pretrpjela puno štete i svijet se tek oporavlja put koji moraju prijeći dug je i opasan. Isprečuju im se razne ekstremistice, poput Kćeri Amazonki i njihove liderice Victorije, kojima se u međuvremenu pridružila i njegova sestra Hero. Nesvjesno u igru vlada uvlači i izraelsku vojnikinju Alter, koja je zahvaljujući svom militarističkom poviješću uvjerena da je prirodno stanje civilizacija rat. Kako je ovo serijal od šezdesetak epizoda, tijekom misije Yorick i njegovi pratitelji će se izmjenjivati i mijenjati, a potraga za istinom odvest će ih sve do Dalekog Istoka gdje se krije ključ tajne globalnog androcida.

Beth DeVille & Yorick Brown

Y: the last man možete zamisliti kao nešto poput popularnog mystery televizijskog serijala Lost. Iz epizode u epizodu Vaughan gradi pozadinsku mitologiju, otkrivajući čitateljima djeliće porijekla likova ili elemenata koji čine dio rješenja misterija. Čitatelji mogu, zajedno s teoretiziranjem samih likova unutar serijala, pokušati odgonetnuti što je moglo izazvati takav globalni androcid. Prirodna evolucija, biološki genocid, ili pak nešto treće, što možda ima veze s m.p. Najvjerojatnije potencijalno razrješenje misterija u inat svih onih koji ga možda nisu očekivali čitatelji dobivaju negdje desetak epizoda prije završetka serijala. Moglo bi se reći vrlo detaljno i studiozno. I autor nakon toga dalje pokušava zaključiti sve neriješene plotove koji su se vukli tijekom priče.

Uz svoj osobit smisao za humor, Vaugan poput nekih drugih autora fan je pop-kulturnih referenci koje se često pojavljuju u dijalozima između likova. Nešto poput Whedona u svijetu televizijskih serija, ili blaže varijante Moorea u svijeta stripa. Tako su glavni likovi nazvani prema minornim likovima iz Shakespearovim dramama, zatim tu su stvarne tajne službe poput "Culper ringa", špijunskog kruga kojeg je osnovao major Benjamin Tallmadge pod naredbom generala Georgea Washingtona u ljeto 1778. tijekom britanske okupacije New Yorka na vrhuncu Američke revolucije. Ime je kreirano prema kodnim imenima dvojice članova, Samuela Culper Jr. i Samuela Cuplera Sr. Agent 355 navodno je povijesno stvarno postojao, što je bila šifra grupe za „damu“. Neki vjeruju da je ona bila jedini član kruga kojeg su Britanci uhvatili i objesili.

Agent 355, dr. Allison Mann, Alter, Victoria

Uglavnom, gore postavljeni apokaliptički scenarij polazna je točka Vertigovog serijala Y: The last man, višestruko nagrađivanoga scenarista Briana K. Vaughana (Runaways, Ex machina, Pride of Baghdad). Logično je pretpostaviti da će kokreator i primarni crtač ovog novog ženskog svijeta biti zapravo žena, točnije crtačica Pia Guerra. Jose Marzan je potuširao sve table u cijelom serijalu (osim tri Sudžukine, zbog rokova), a Goran Parlov nacrtao je tri epizode.

Serijal je izdavao DC-jeva linija izdanja za odrasle, Vertigo, u 60 brojeva sveščica, da bi kasnije bio objavljen u deset integrala (i kasnije u pet deluxe HC integrala). Naslovnice izvornih sveščica radili su J.G. Jones i Massimo Carnevale. Serijal je primio pet Eisner awards. Y: The last man u izdavačkom je planu za 2012./2013. domaćeg izdavača Fibre, tako da će uskoro i hrvatski znatiželjnici moći pročitati serijal u nekoliko integrala. Dotad, strepite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Šeikova robinja
  Kod: KM ZS 303/307
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 603
 • Winnipeg
  Kod: TX LIB 108
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 864
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1495
 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1029
 • Dreamtravel
  Kod: MM SUPB 4c
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 783

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2117
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2041
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2037
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2025
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1642

Aukcije

Forum