Bubnjevi u noći
ZG LU 280

Zagor

Bubnjevi u noći

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 280

Šifra

 • ZG LU 280

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 96

Originalni naslov

 • Tamburi nella notte

Originalni broj

 • 599

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 16.10.2018

Ocijenite strip

6.00/10

(2 glasova)

Naprijed

ZG LU 279 Tvrđava na litici

ZG LU 281 Dan invazije

Naprijed

Komentari članova

 • Spock

  ZG LU 579b/589: Bubnjevi u noći (SR 598b/599), 136 str.


  Negdje na divljem teritoriju, pobunili su se Indijanci Kaske. Našao se tu i Zagor s Chicom, koji je čuo od Indijanaca Onondaga da se nešto kuha, pa je došao istražiti. U zadnji tren je spasio život mladom traperu koji se tu našao u potrazi za ubojicom njegova brata. Utočište su našli u utvrdi krznarske kompanije imena Fort Adam. Indijanci su iznimno okrutni i brojni, pa je i sama utvrda u opasnosti, a tu je još i mladić željan osvete! Ukratko, drama s tragičnim posljedicama je na vidiku!

   

  Priča izgleda poznato? Ne znam za vas, ali mene je ova priča temom, izgledom likova, njihovim oružjem i odjećom podsjetila na prvi broj Kena Parkera: "Duga puška". Čini mi se da se Rauch baš poslužio tom epizodom kao predloškom. Nažalost, cijela ta jeziva i napeta atmosfera s početka se pretvara u video igricu gdje naši junaci prelaze nivoe. Još jedan razlog zašto ne volim novije stripove! Većinom tu nema osjećaja, baš kao i u novijim filmovima. Samo bezglava makljaža i novi, efektni protivnici.

  Tako ovdje, uz poglavicu Kaukasa, imamo i diva kojeg svi nazivaju "Čovjek bez lica". Riječ je o gorostasnom Indijancu s maskom na licu koji vodi tzv. "Ratnike lubanje". Oni bi bili ratnici naroda Kaske. "Goog guys" su bezlični i slabo okarakterizirani, čak i mladi traper željan osvete, po imenu Ned Foster. Lik za kojim traga je posebna priča. Osim ožiljka na licu i činjenice što je promijenio ime, lik nema niti jednu osobinu koja bi ga izdvojila iz gomile. Ipak se za njim traga pola epizode, pa osjetiš prazninu kada ga konačno nađu. Ostale likove Zagor od prije poznaje, ali ja se ne mogu sjetiti da sam ih negdje vidio. Jedini donekle efektan lik je satnik McFaden, koji je, s povezom preko oka i dugom kosom, izgledom istovjetan gusaru Jeanu Lafiteu iz epizode "LU 100: Blago Jeana Lafitea".  Jedini upečatljiviji trenutak u drugom dijelu priče je pad utvrde Adam i njegovo neustrašivo suprostavljanje gorostasnom indijanskom divu.

  Indijanci skoro uopće ne govore. Ono malo što međusobno progovore je na njihovom jeziku, a najčešće ispuštaju samo uzvike. Tako da ih je Rauch prikazao kao neke izvanzemaljske zvijeri koje zaslužuju da ih se sve nemilosrdno pokolje po kratkom postupku. Katastrofa!

   

  Još veća katastrofa je način na koji ih je Pesce nacrtao. Svi su jednaki i istovjetni jedan drugom. Izgledaju kao uvježbana i posebno atletski razvijena vojska klonova. Katastrofa nad katastrofama!!

  Bijelci su mu dobri, lako prepoznatljivi, a žene crta kao supermodele. Žene, za koje se u jednoj sceni kaže da su navikle na težak i naporan rad u šumi. Još jedna katastrofa!!!

  Pejzaže dobro crta, a dobar je i u dinamici, pa ne sumnjam da je, uz malo truda, sposoban nacrtati epizodu za pamćenje.

  Naslovnica odlična s indijanskim divom i Zagorom, efektnim noćnim nebom s mjesecom iznad njih i vodopadom u pozadini. Jedna od boljih Ferrijevih u zadnje vrijeme!

   

  Zaključak bi bio da od davno nešto ovako isprazno nisam pročitao. Emocija nema, samo tu i tamo nešto jeftine patetike. Molim da mi oproste svi znalci na usporedbi ovog nedjela s kultnim stripom kao što je Ken Parker. Morao sam jer mislim da se Rauch poslužio tom pričom za ideju. Samo Rauch nije Berardi! Nije sposoban niti da mu vodu nosi! Jadni Zagore što si doživio!!

   

  (priča: 5, scenarij: 2, crtež: 4, naslovnica: 9) - 42%

   

  11.12.2018
  00:02:34 sati
  Spock
  uredi
 • allessi

  Epizoda je dosta kratka i dolazi između remek djela sa Kaufmanovim zološkim vrtom i uvodom u Hellingena.. I stoga Rauchu nije bilo lako i imao je težak zadatak.. Ali nije ova epizoda baš toliko loša.. Likovi su zanimljivi i čak i donekle okarakterizirani objašnjavanjem kako su upoznali Zagora.. Indijanci su isprazni, ali su barem dosta strašno nacrtani.. Pobunjena indijanska plemena su nešto što je stvarno puno puta viđeno u Zagorovom serijalu, i ako scenarist ima potrebu ponovno o tome pisati, onda se očekuje da barem stavi neku inovaciju, nešto što do sada još nismo vidjeli.. Imam dojam da su u ovoj priči ta inovacija trebale biti maske indijanaca koje su tako tako.. Dosta efektno izgledaju jer se Pesce malo potrudio da ih strašne nacrta, ali to je sve.. Jedina scena koju ću izdvojiti je kada indijanski div sjekirom po sred glave ubije zarobljenog trapera.. Recimo da me ta scena podsjetila na "The walking dead" i famoznu Lucille :)  Naslovnica je najbolji dio ove epizode.. Lijepa i efektna sa puno detalja..

  7, 7, 8, 10

  11.12.2018
  17:28:24 sati
  allessi
  uredi
 • delboj

  Priča je namijenjena samo za popunjavanje prostora i nije se moglo mnogo ni očekivati. Ima i gorih u sličnoj funkciji. Tema je klasična, ali izvedba je nespretna. Indijanci koji se pojavljuju su zaista čudni. Neki dolaze iz nekih zabačenih planina, ali skaču onako goli! Nije baš da nismo viđali Indijance umotane u krzna. Onda, Zagor poznaje sve te likove u tvrđavi, ali nisu se pojavili nikad ni u jednoj epizodi, pa nam to autori prepričavaju kako im je Zagor svima spasao živote. Crtež je čudan. Nije skandalozno loš, ali nije ni sjajan. Naslovna onako.

  28.02.2019
  15:27:06 sati
  delboj
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum