Ulice New Yorka
ZG MX 30

Zagor

Ulice New Yorka

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 30

Šifra

 • ZG MX 30

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 288

Originalni naslov

 • Le strade di New York

Originalni broj

 • 29

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 09.01.2018

Ocijenite strip

8.25/10

(4 glasova)

Naprijed

ZG MX 29 Ubojice Indijanaca

ZG MX 31 Pripovijesti iz Darkwooda

Naprijed

Komentari članova

 • allessi

  Prvo što mi upada u oči kod ovog maxija je Piccinellijeva naslovnica.. Smatram da je on odlična zamjena za legendarnog Ferrija, što je ovom naslovnicom i dokazao.. Što se tiče same priče, ona svakako je originalna za Zagora, jer prostitucija i silovanja (Aray, Marija) nisu nimalo tipične teme za ovaj serijal.. Priča je tečna, lako čitljiva i nimalo naporna.. Od početka epizode sam očekivao da će Tonka i njegovi Mohawki biti više uključeni u samu radnju, no i ovako je ispalo sasvim ok.. Mornari s Rosebuda koji se ponovno pojavljuju su ispali još jedna zanimljiva družina u Zagorovom svijetu.. Poprilično mi se svidjelo uvođenja talijana i njihovih priijatelja bejzbolaša u priču..

  Crtež mi je ok.. Kakvih smo se sve nagledali, Mangiantini je sasvim solidno odradio svoj posao.. Nemam nekih posebnih zamjerki na njegov rad.. Sve u svemu, jedan malo drukčiji maxi od onih na koje smo navikli..

  8, 9, 8, 10

  10.03.2018
  13:41:06 sati
  allessi
  uredi
 • King Warrior

  Kao što smo mogli da vidimo u pionirskim vremenima serijala, Zagor se ne snalazi baš najbolje po velikim gradovima. U New Yorku je već u više navrata bio gost, svaki put se uvalio u velike probleme. Pomislio bi čovjek da je zaratio sa cijelim gradom, pa iako je bilo nekoliko njih s kojima nije, nakon ove epizode mu je zaista bolje da se više ne vraća u ovu metropolu. Bukvalno je postao meta tako reći svih njujorških bandi.

   

  Burattini se ovoga puta dotakao jedne teške teme, naime prostitucije. Jednu malu djevočicu su oteli mafijaši, iz tog razloga je Zagor došao u New York, da je nađe i vrati u selo Mohawka, gdje i pripada. U toku priče naš junak stalno dolazi do kontakta sa problemima iz tog vremena, nasilnom prostitucijom i silovanjima. Zaista teška tema, mada ne toliko efikasno izvedena od ove dvojice autora, djelimično zbog mlakog scenarija, a i zbog crteža koji ne izgleda dovoljno ozbiljno za ovakvu jednu priču. Nakon poslednjeg maxija „Ubojice Indijanaca“, u kojem smo imali bordele i prostituke, opet jedna priča koja se dotiče te teme.

   

  Pozitivno u ovoj priči je svakako to što se Moreno "Mr.Flashback" Burattini ovoga puta odrekao manije flešbekova, samo je u nekoliko navrata na po jednoj stranici nešto objašnjavao što nije potrebno pojašnjavati. To se itekako primjeti u priči, radnja teče glatko i naprijed, bez nepotrebnog kočenja. Koliko te stvari, kao na primjer izbacivanje prepričavanja, mogu da utiču na samu priču, najbolje se ovdje vidi. Da je kojim slučajem autor i ovdje ubacio felšbekove na nekoliko desetina stranica, epizoda bi sasvim sigurno bila teški krš, ovako je ispala jedna solidna priča sa ne baš u potpunosti iskorišćenim potencijalom.  

   

  U epizodi se pojavljuje i grupa mornara iz epizode „Utrka na rijeci“, priča koja je izašla u almanah izdanju. Imao sam osjećaj da je Burattini imao namjeru da nam pruži još jednu veselu brodsku družinu, sličnu kao onu sa Golden Baby. Na Rosebudu su takođe mornari različitih izgleda i karaktera, slično kao i u brodskoj družini oko kapetana Fishlega. Ipak mislim da će se cijela ta priča završiti samo na pokušaju stvaranja još jedne legendarne brodske grupe.

   

  Mangiantini je još jednom pokazao da mu dobro leži gradska sredina, mnogo bolje od darkwoodske šume. Potrudio se da vjerodostojno na papir prenese zgrade i okolinu, ali je opet omanuo kada su likovi u pitanju. Iako se ne može reći da su ljudi loše nacrtani, strip Zagor jednostavno nije za njega. Na nekom drugom serijalu, sa savremenom tematikom, mnogo bi se bolje snašao. 

  8,6,7,9.

   

  22.01.2018
  13:03:00 sati
  King Warrior
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Ulice New Yorka" na aukcijama (3)

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Prikazanja
  Kod: DD SD 15
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
  Autor: Jocko
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 657
 • Legionari
  Kod: LEG KOLORKA 24
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 14.12.2018. 15:40:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 451
 • Duhovi u tami
  Kod: SIR DRKW 4
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 29.11.2018. 23:53:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 934
 • Tajne
  Kod: LUK PHPR 4
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1189
 • Stranac u Redencionu
  Kod: MRNO SA 48-49
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1508

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum