Crni Orao
ZG MX 35

Zagor

Crni Orao

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 35

Šifra

 • ZG MX 35

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 288

Originalni naslov

 • Aquila Nera

Originalni broj

 • 34

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 20.04.2019

Ocijenite strip

7.75/10

(4 glasova)

Naprijed

ZG MX 34 Yukonski kozaci

ZG MX 36 Pripovijesti iz Darkwooda - "Jeza iz Drugdje"

Naprijed

Komentari članova

 • King Warrior

  Izgleda da se polako stvara armija Zagora, kao što to imamo u superherojskom svijetu, armije Batmana, Supermana ili Deadpoola. Crni Orao je još jedna Zagorova kopija, ovoga puta sa identičnim orlom na grudima, samo je ostatak odjeće u drugim bojama. Prvi lik koji je kopirao Zagora bio je Supermike, ako izuzmemo dvojnika Olafa sa početka serijala. Pa ipak Supermike je tip koji je više bio konkurencija našem junaku, kopirao je Zagora i imao je namjeru da ga skine sa „trona“. Može se reći da on nije sjedbenik Duha Sa Sjekirom, kao što je to Crni Orao ili neandertalac iz priče Izgubljeni svijet.

   

  Crni Orao želi da bude kao Zagor, ne samo da oponaša njegovo umijeće baratanja sjekirom i da se oblači slično, on želi da bude i pravednik poput Zagora. Tu nastaju problemi, Crni Orao nemilosrdno ubija svoje protivnike, ne pokušavajući da nađe neki drugi način do rješenja. Iako to Zagor nije direktno spomenuo u ovoj epizodi, u više navrata je Crnog Orla nazvao odmetnikom, kao da nije imao namjeru da bude previše kritičan prema svom starom poznaniku, ali mu je ipak pokušao da ukaže na to da je na pogrešnom putu. Zagor je takođe na početku napravio sličnu grešku kada je masakrirao pleme Indijanaca koji su mu ubili roditelje, zato zna da ubijanje nije uvijek pravi put za sprovođenje mira.

   

  Taj Crni Orao je naš stari poznanik, naime Rolando kojeg smo zadnji put vidjeli kao klinca. Već tada je taj dječak idealizovao Zagora, želio je jednog dana da postane kao i on. Uvijek uz njega je tada bila mala Ines, moglo se pretpostaviti da će njih dvoje jednog dana biti par. Međutim, došlo je ipak drugačije. Iako je i ovaj maxi počeo sa njih dvoje i sve je izgledalo kao da iskre između njih još uvijek sijevaju, desilo se nešto skroz neočekivano. Ines se u toku priče udala za jednog drugog čovjeka, dok je Rolando, barem tako izgleda, isto tako našao novu životnu saputnicu. Iskreno, očekivao sam u toku epizode nekakav obrt, pogotovo kada je u pitanju muž od Ines. Bio je ćutljiv tip, pomalo tajanstven, očekivao sam da on stoji iza nedjela i ubistva Inesovog oca, međutim, na moje veliko iznenađenje, autor ove epizode nije posegao za tim ofucanim trikom, tako je ovaj lik ostao čistih ruku sve do kraja. Možda je i dobro što o njemu nismo nešto više saznali, ovako se otavaraju vrata za još jedan nastavak u kojem bi ovaj tip mogao da postane negativac i da Rolando i Ines nađu zajednički put, mada možda je i bolje ostaviti stvari ovakve kakve jesu. Ne mora uvijek na kraju da bude onako kako je najljepše, jer tako nije ni u realnom životu.

   

  Još jedno iznenađenje u stripu je Steel Goldberg, drugorazredni negativac iz jedne prijašnje priče. Na kraju je ostao živ i zaprijetio da će se opet vratiti. Po mom mišljenju pomalo bespotrebno, nije on toliko interesantan da ga gledamo u trilogiji, mogao je komotno u ovom maxiju da otegne papke. Veliki plus za Raucha, scenaristu ovog maxija, je taj što je na inteligentan način ubacio i priču o Kaliforniji. Kao što je poznato, u našem realnom svijetu ta država se pripojila SAD-u nekih petnaestak godina kasnije nakon događaja ove epizode. Rauch se očigledno dobro informisao šta i kako i stavio je Zagora oprezno u središte ovih dešavanja. Nije automatski od Meksikanaca napravio zlikovce, već je na jedan dobar način pokazao da u svim narodima ima dobrih i loših. Većinom autori ovakvih priča Meksičku vladu prikažu kao lošu, dok jadni narod prezentuju kao pozitivce.

   

  Na kraju može se reći da je ovo jedan solidan maxi, koji bi vjerovatno bio bolji da nije Sedioli bio zadužen za vizuelni dio.

   

  7,6,6,9.

   

  16.07.2019
  12:16:46 sati
  King Warrior
  uredi
 • Charlito de la Vega
  Bravo Rauch!!! Bravo Sedioli!!! Bravo svi!!!
  25.04.2019
  22:05:10 sati
  Charlito de la Vega
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Kupi "Crni Orao" na aukcijama (6)

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum