Pripovijesti iz Darkwooda - Šumski bubnjevi
ZG MX 37

Zagor

Pripovijesti iz Darkwooda - Šumski bubnjevi

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 37

Šifra

 • ZG MX 37

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 288

Originalni naslov

 • I racconti di Darkwood – I tamburi della foresta

Originalni broj

 • 37

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 22.01.2020

Ocijenite strip

8.00/10

(2 glasova)

Naprijed

ZG MX 36 Pripovijesti iz Darkwooda - Jeza iz “Drugdje“

ZG MX 38 Stočari

Naprijed

Komentari članova

 • delboj

  Definitivno pada kvalitet ovih maksija s kratkim pričama. Prvi je bio daleko najbolji, drugi nije bio loš, a ovaj je mnogo lošiji. Vjerovatno će tek uslijediti daleko najgori. Ova glavna priča u principu nije loše zamišljena, mada imam utisak da je Džejms Fenimor Kuper ubačen samo da bi se istaklo koliko Zagor čita knjige!? A kad bi neko kao Zagor mogao da pročita tolike knjige? I to ističe da nije pročitao mnogo knjiga, ali onda kako nije čitao samo Posljednjeg Mohikanca od Kuperovih djela, nego i druge knjige iz serije!? I pozajmljuje ih od Pibodija! Prva priča Vuk i mjesec je definitivno ponajbolja. Ima romantiku i dramatiku u dovoljnoj mjeri, snježnu atmosferu, dobru karakterizaciju likova, solidan zaplet i prikladan crtež. Druga priča Idn Fols ima teksovski crtež, radnja donekle podsjeća na priču Selo bezumlja (or. br. 545/546), ali sve je ostalo nekako u sjenci mlake izvedbe, a i Čiku očito daju neke nove osobine, nikad ga dosad nisam vidio da uhvati dva tipa i razbije im glavu o glavu. Kako se ide dalje, kvalitet ovih pričica opada. Treća priča je skroz loša. Crtež mi se ne sviđa, a ne volim ni ovo kadriranje u američkom stilu. Pretjerali su s izgledom čudovišta, a i s vještinama onog doktora koji je uspio da "oplodi" jaje čudovišta!? Samo nisu objasnili kako ga je oplodio. Četvrta priča Čovjek sa zvijezdom je onako klasična vestern pričica, ništa inovativno. Jedino vrijedno pomena je da ovdje valjda debituje Sal Veluto kao Zagorov crtač. Navikao sam da ga gledam u Fantomovim pričama, vidim da i Zagora crta na isti fazon, ali možda više na ono što je viđeno u američkim epizodama koje je nacrtao za Hermes Press, nego na ovo što crta za Egmont. Ona scena sa 219. stranice je baš u tom stilu. Posljednja priča Četvorica ubojica je prepuna nelogičnosti. Ima zanimljiv rasplet, neočekivan, ali čudno mi je da Zagor puca na nećaka svog prijatelja. Stari Zagor nikad ne bi ubio nekog takvog, čak ni po cijenu života. Čiko i ovdje puca vještije nego inače. A onu grešku kad na jednoj stranici tip govori da nikad nije ubio, a na drugoj da je već ubio, mogao je bar prevodilac da ispravi ako je to greška scenariste. Šta znam, ocjena generalno ne može biti dobra. Crtež ove posljednje priče je dobar ako se gledaju pejzaži. Likovi mi izgledaju nekako u stilu domaćeg Bleka. Naslovna je mogla da bude bolja. Sve u svemu - nije za neku pohvalu.

  24.02.2020
  17:46:22 sati
  delboj
  uredi
 • allessi

  Maxi generalno gledano nije loš.. Primijetio sam da me malko razvesele ove manje priče koje se povezuju sa nekom većom pričom.. Sviđa mi se da se ovakav tip maxija pojavi s vremena na vrijeme.. Osnovna priča u koju je ubačena povijesna ličnost J.F. Coopera je sasvim na nivou.. Ulazak Zagora na scenu na vlak zatrpan u snijegu mi je fenomenalan.. Voltolini je sa svojim crtežom odradio jako dobar posao prikazom snježne oluje i sve akcije oko pokušaja sabotiranja vlaka..

  Prva od kratkih priča, "Vuk i mjesec", govori o starom indijancu Ketu koji traži i pronalazi osvetu za svojom voljenom, ubijenom Alamy u utvrdi trapera.. Tragična i dojmljiva priča vrijedna pažnje.. Crtež je čudan, ali ne i loš, a crtač mi je nepoznat.. Druga priča, "Eden Falls", govori o zajednici vjernika koji sami provode svoju pravdu.. Govori o čovjeku koji je pogriješio i koji je zbog toga skoro izgubio svoj život.. Također jedna melodramatična priča koja svakako može proći.. Crtež je djelo Bertolinija, starog Nathanovca, koji uvijek solidno zainteresira svoje čitatelje.. Treća priča, "Crna krila" se ističe po fenomenalnom Torricellijevom crtežu.. Od kadriranja do njegovog lepršavog stila crtanja, sve mi djeluje odlično.. Priča govori o čudovištu oplođenom iz jaja, koje sije strah po Darkwoodu.. Fantastična je to priča, a takve znaju biti najbolje..

  Četvrta priča, "Čovjek sa zvijezdom" govori o bjeguncu iz zatvora koji se iskazuje za šerifa, a kojeg u konačnici Zagor otkrije i privede pravdi.. Recimo da mi je ova priča nekako najlošija u ovom maxiju, nije me ničim posebnim privukla.. Velluto na crtežu mi je također nepoznat crtač i ne mogu reči da se baš iskazao.. Neproporcionalno crta tijela likova, a i način kadriranja mi se nije baš svidio.. Peta i posljednja priča, "Četvorica ubojica", govori o starom Buddyju, traperu koji Zagoru na umoru govori o zlatu koje je pronašao i o četvorici koji su ga ubili i ukrali mu zlato koje je namijenio svome nečaku.. Zagor naravno rješava situaciju, a u ovoj priči imamo i stvarno zanimljiv i tragikomičan obrat na samom kraju.. Crtež je djelo dvojice crtača, Pozze i Corde (također meni nepoznati) i mogu reči da je stvarno lijep i atmosferičan..

  Naslovnica je lijepa, zimska, sa Zagorom u prvom planu.. Vidi se da Piccinelli ima talenta za naslovnice..

  8, 8, 8, 9

  02.06.2020
  18:25:51 sati
  allessi
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

 • Emma G. Wildford
  Vrijeme: 17.12.2022 09:28:42
  Prodavač: lwood
  Cijena: 100 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • Neustrasive
  Vrijeme: 17.12.2022 09:28:42
  Prodavač: lwood
  Cijena: 150 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • Potraga za pticom vremena
  Vrijeme: 17.12.2022 09:28:42
  Prodavač: lwood
  Cijena: 200 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • Fantomasov gnjev
  Vrijeme: 17.12.2022 09:28:42
  Prodavač: lwood
  Cijena: 150 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0
 • No pasaran
  Vrijeme: 17.12.2022 09:28:42
  Prodavač: lwood
  Cijena: 150 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum