Blago templara

Agencija Alfa

AA LIB 4c | 96 str.

Tajanstvene smrti u staroj opatiji i legenda o basnoslovnom templarskom blagu…Tarot karte koje upozoravaju našeg junaka o opasnoj misiji koja mu slijedi… Nathanova istraga izmiješat će se duhovima prošlosti, sakrivenim u tajnim hodnicima opatije.

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 37%

Priča 3

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*5

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nizozemske poslovice - Umorstvo za Andiyja Havillanda - Blago templara
    AA LIB 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I proverbi fiamminghi / Un omicidio per Andy Havilland / Il tesoro dei templari
    AA AA 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Djelomična inspiracija za epizodu vjerojatno je došla od Ecovog romana "Ime ruže" – tajanstvena ubojstva u samostanskom krugu, tajna knjižnica i brat poznat po svojim istraživačkim sposobnostima. Brat Malachi je također lik iz "Ime Ruže". Burattini je u Zagoru također obradio Ecovu roman u epizodama u ZG SD 3/5 "Tajanstveni samostan".
  • U drugom Ecovom romanu "Foucoualtovo njihalo" junaci "traže" blago templara!
  • Lik tarot majstorice Kathy već smo upoznali u prvoj priči serijala AA1a "Karta tornja", a priču su također napisali dvojac Cordone/Lisiero. Ovo je također njihov 6. rad na NN serijalima.
  • Str. 197./198. - karte koje Kathy otkriva u priči odnose se na aktere i događaje u sve tri priče ovoga trobroja – May Frayn (priča o ženi lopovu koja je morala poravnati računa s prošlošću pomoću jednog zmaja), Andyju Havillandu (koji je zbog ljubavi počeo ubijati koristeći svoj vlastiti sustav pravde), Nathan (imat će sukob sa stvarima iz prošlosti).
  • Nevidljivi most mogli smo vidjeti u 3. dijelu "Indiane Jonesa i Križarski rat". Također tematika templara.


Mračne samostanske tajne velikih telepatskih majstora

Očito svaki Bonellijev scenarist tijekom svog rada mora napraviti posvetu nekome od velikih autora svoje zemlje, pa je onda najbolje igrati na sigurno i posuditi od jednog od najnadarenijih – Umberta Eca. Dok je Burattinijev Zagor odlično funkcionirao u povijesnom settingu i krimi-akcijskoj izvedbi Imena Ruže, u Nathanovoj inačici autori se okreću cijelom nizu tema, od pustolovnih, detektivskih pa do SF tema superherojskih petparačkih stripova.

Uvod je obećavajuće započeo… Nathan se vraća nakon dugo godina natrag među tihe samostanske zidine pod krinkom redovnika s odličnim deduktivnim sposobnostima. No sam povratak u njemu uopće ne izaziva neke dublje emocije, pa čak niti znatniju sjetu. Uzmimo u obzir da se Nathan sklonio u shaolinski samostan nakon NAJVEĆE tragedije u svojem životu – brutalnom ubojstvu supruge i mentalnoj degradaciji svoje kćeri, a sve to dok je on bio u krevetu s drugom. Najgore od svega je bilo to što je Nathana mučila neopisiva krivnja. Centralni lik priče jest Nathan, kao što su to bili May i Andy u prijašnje dvije i svaki je uspio dobiti dostatnu karakterizaciju. Autori se Nathanu zaista najmanje posvećuje. Od likova tu su Otac Malachia, glavni opat, slijepi bibliotekar Hamlet i brat Joachim, psihopatski telepata. Odnos između Nathana i tarot majstorice Kathy odiše onim neumoljivim sudbinskim osjećajem u kojem se proriče tragedija, a i potencirana je Nathanova ciničnost naspram oportunističkog Reiserovog nastupa. Ajd oladi malo…

Nakon završenog rada na serijalu "Supereroica" u izdavačkoj kući Dardo, Paolo Di Clemente odrađuje svoj debi u redovnoj seriji u davnoj epizodi iz '95. "Maskirani osvetnik" i od onda je cijelo vrijeme tu u sjeni, ni hvaljen, a ni pokude nije pobrao. 2002. odrađuje sedmi gigant u cijelosti "Dvije neprijateljice", što je solidno odrađen pothvat, s obzirom na njegov neusuglašen crtež.

Scene s monotonim dijalozima, predvidljive situacije, naivna radnja, akcijske sekvence na razini najgorih superherojskih stripova – borba mentalnim projekcijama, telepatski i telekinetički fajtovi. Najljepše sam se osjećao kad sam čuo da je slijepac od početka znao gdje se nalazi tajni prolaz, no nitko ga sve ove godine nije pitao! A?! Jedna od najgorih Neverovih epizoda koje sam pročitao, u scenarističkom smislu, u vizualnom se di Clemente ipak drži…

Naprijed

AA LIB 3 Nebeske rijeke

AA LIB 5 S onu stranu galaktike

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Lošija epizodica iz AA,ali nakon May i onog zalizanka i ne treba udovoljiti baš sve.Ja zadovoljan...

    23.01.2010
    11:29:00 sati
    kico
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 6, 8

    Još jedna epizoda "popunjavanje praznina" do sledeće prave.

    24.01.2010
    18:00:00 sati
    vope
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 33%

    3, 2, 4, 6

    Prvi strip o Nathanu kojeg skoro pa da nisam uspio pročitati do kraja. Istraga u opatiji, dosadni dialozi pa onda konačni obračun na mentalnoj razini. Kriminalno loša epizoda. I crtež je u tom stilu, plastičan i odbojan. Eto, i Nathan zna ponekad razočarati, ali srećom to je rijetko.

    14.02.2010
    16:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • Jerry Krause

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Potpuno plitka i slabašna epizodica koja je očito poslužila za popunjavanje praznine u ovom broju AA. Di Clemente dosta loš i velika je razlika u crtežu ove njegove početne Nathanove faze i kasnije u G7 gdje je fantastičan.

    01.05.2010
    15:44:00 sati
    Jerry Krause
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Klasična epizoda potrage za blagom. Ova je više nekog umjerenog sadržaja u ovoj Agenciji Alfi - ona s May je bila s primjesama humora, s Andyjem turobna, tako da ova s Nathanom ostaje neka misaona, pa mi se nije previše dopala.

    05.06.2010
    20:24:00 sati
    Panon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 52%

    6, 3, 6, 7

    Imalo je ovo potencijala, mogla se izvući jedna lipa misteriozna detektivska pričica. Samo tu ima jedan mali problem - sve se doznalo nakon 30-40 strana, a nakon toga slijede neke telepatske gluposti i totalno predvidljivi kraj. Hamlet je nijem, a ne slijep; Deecay obrati pažnju. :) Crtež korektan ali ima je Di Clemente boljih radova.

    29.10.2010
    17:34:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 40%

    4, 2, 5, 7

    Ovo je bas bilo ocajno. Pocetak je i donekle bio obecavajuci, ali ako izuzmemo par uvodnih stranica, ostatak price je katasrofalan. Previse toga je pokusano da bude uklopljenu u ovu pricu, sto je verovatno i razlog zasto je prica ispala ovako losa. Crtez jedva podnosljiv.

    03.02.2011
    05:49:00 sati
    Wicked
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    Pa, sad... Meni ovo definitivno nije najgora NN priča, iako je postotak na Ubc-u katastrofalan, svega 4 %. Priče poput "Fantomski svemirski brod" i "Tajna Babilona" idu mi puno više na živce od ove koja je u neku ruku ipak čitljiva bez obzira na mnoge nelogičnosti i gluposti u scenariju. Di Clemente spada u moj izbor najlošijih NN-crtača, ali ovdje je itekako podnošljiv, tim više što je imao nekoliko dobro nacrtanih scena, ali neke stranice izgledaju nekako zamutnjeno, kao da su prošle kroz lošu kompjutersku obradu.

    14.10.2011
    21:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • chris.tower

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Los crtez. Prica nije nista posebno, ali se da procitati.

    06.06.2012
    14:12:00 sati
    chris.tower
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Priča je imala obećavajući potencijal, ali se prebrzo otkrio negativac.

    18.07.2012
    12:40:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Jedino što mi se svidjelo u ovoj epizodi je naslovnica, koja se i odnosi na ovu epizodu.. Ostatak, i priča i crtež, nisu baš nešto.. Ništa do sad neviđeno, pomalo naivno.. Ali ipak čitljivo..

    19.07.2013
    17:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Priča koja jednostavno ne pripada svijetu u kojem ordinira Agencija Alfa. Nije mi sjela nikako.
    09.06.2015
    13:24:00 sati
    Oki
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 7, 7

    Najbolja epizoda u ovoj knjizi. S obzirom na temu, trebalo je biti puno puno bolje.

    25.04.2017
    14:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 165
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 326
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 401
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 453
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 272

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 2563
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2491
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1525
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 486
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 255
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 247
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 198
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 185

      Forum